9 signalen dat uw tiener mogelijk een therapeut nodig heeft

Inhoudsopgave:

9 signalen dat uw tiener mogelijk een therapeut nodig heeft
9 signalen dat uw tiener mogelijk een therapeut nodig heeft
Anonim

Als u enkele van deze signalen in uw tienerjaren ziet, kunnen dit waarschuwingssignalen zijn dat er iets mis is.

moeder praat met zoon in de slaapkamer
moeder praat met zoon in de slaapkamer

Iedereen kan van tijd tot tijd worstelen met zijn geestelijke gezondheid - zelfs kinderen en tieners. We hebben allemaal gedachten en gevoelens die een negatieve impact kunnen hebben terwijl we door het leven navigeren. Dagelijkse uitdagingen en verborgen problemen kunnen zich ophopen en hun tol eisen van onze geestelijke gezondheid.

Als ouder ben je fel beschermend tegenover je kind. Je wilt ze veilig en gezond houden in alle aspecten van hun leven. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen lastig te herkennen zijn, omdat ze niet op snij- en schaafwonden lijken. Er zijn echter enkele signalen waar u op kunt letten. Bekijk de onderstaande gids voor meer informatie over enkele gedragsveranderingen waaruit zou kunnen blijken dat uw tiener baat zou kunnen hebben bij therapie en aanvullende ondersteuning.

Tekenen dat uw tiener baat zou kunnen hebben bij therapie

Er wordt vaak gezegd dat als je ooit een kindertijd hebt gehad of een cultuur hebt ervaren, therapie een goed idee voor je zou kunnen zijn. Ga terug en herlees die zin nog een keer. Vooral als het idee dat je tiener met een professional in de geestelijke gezondheidszorg moet praten een beetje vreemd lijkt. Deze zin suggereert dat iedereen baat kan hebben bij therapie, inclusief uw tiener.

Mensen gaan om verschillende redenen naar therapie. Ze voelen zich misschien neerslachtig, gestrest, overweldigd of een combinatie van al het bovenstaande. Voor sommige mensen kan het zoeken naar extra ondersteuning een grote beslissing in hun leven zijn. Voor anderen lijkt het misschien een natuurlijke overgang. Dezelfde gevoelens kunnen van toepassing zijn op tieners.

Maar hoe weet je of je tiener nog maar een tiener is, of dat therapie misschien is wat hij of zij nodig heeft? Het kan lastig zijn om de situatie in te schatten, maar het is niet onmogelijk. Kijk naar de onderstaande waarschuwingssignalen om u te helpen ontcijferen of uw tiener er baat bij kan hebben om met iemand te praten, of dat hij/zij alleen maar de groeipijnen van het leven ervaart.

Veranderingen in hun eetgewoonten

Verschillende psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, zijn in verband gebracht met veranderingen in de eetlust.

U ziet bijvoorbeeld uw tiener misschien:

  • Meer eten dan normaal
  • Minder eten dan je gewend bent
  • Ze geven er de voorkeur aan om hun eigen eten te maken of op een ander tijdstip te eten dan anderen
  • Zeggen dat ze een "dieet" volgen (vaak zeggen mensen met een eetstoornis dat ze een veganistisch of vegetarisch dieet hebben gevolgd om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.)
  • vaker snacken
  • Ma altijden overslaan

Bovendien kunnen deze veranderingen in het eetgedrag ook gepaard gaan met veranderingen in het lichaam van uw tiener. Dit kan erop lijken dat uw kind snel en merkbaar aankomt of afv alt.

Het is belangrijk op te merken dat enige gewichtstoename en -verlies volkomen normaal is bij het ontwikkelen van tieners, vooral omdat ze stadia van groei en hormonale ontwikkeling doormaken. Veranderingen in het lichaamsgewicht die verband kunnen houden met geestelijke gezondheidsproblemen zijn doorgaans aanzienlijk en kunnen zich snel lijken te ontwikkelen.

Verschillende slaappatronen

Veel psychische aandoeningen kunnen ook de slaap van uw tiener beïnvloeden. Dit kan bij uw kind tot uiting komen via:

  • Moeite met het ontspannen of opbergen van schermen 's nachts
  • Ervaar moeilijkheden om in slaap te vallen of door te slapen
  • Voelt zich uitgeput of vermoeid als ze wakker worden
  • Te veel of te weinig slapen
  • Moeite om 's ochtends uit bed te komen

Niet iedereen krijgt elke nacht de perfecte hoeveelheid slaap en wordt wakker met een fris gevoel. Als uw tiener af en toe zegt dat hij niet goed slaapt, is dit misschien geen teken dat hij wat extra ondersteuning nodig heeft. Als u echter herhaalde patronen van dit gedrag opmerkt, kan dit een teken zijn om met uw kind te praten en de oorzaak van de gedragsverandering te achterhalen.

Zelf isoleren van vrienden en familie

Sociaal isolement kan ook een waarschuwingssignaal zijn dat uw tiener een geestelijke gezondheidsstrijd ervaart. Uw kind kan bijvoorbeeld:

  • Snijd oude vrienden en relaties af
  • Weiger uitnodigingen om na schooltijd met anderen om te gaan
  • Deel minder over hun persoonlijke leven met jou en je gezin dan voorheen
  • Breng het grootste deel van hun tijd door in hun kamer
  • Stop met het uitnodigen van vrienden bij je thuis

Het is belangrijk op te merken dat sociaal isolement niet hetzelfde is als het willen van privacy. Als je tiener sommige van je vragen over zijn sociale leven niet wil beantwoorden of graag een tijdje op zijn kamer rondhangt als hij thuiskomt van school, is dat prima. Wanneer je het gevoel krijgt dat ze zich terugtrekken van jezelf en van andere mensen die om hen geven, dan kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Vervallen in hun persoonlijke hygiëne

Soms, wanneer iemand negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid ervaart, kunnen alledaagse taken moeilijk lijken. Uw tiener kan het bijvoorbeeld moeilijk vinden om te douchen, zijn haar te wassen, zijn tanden te poetsen of zich om te kleden. Het kan zijn dat hun bed voor langere tijd onopgemaakt blijft, en afval en vuile was kunnen zich in hun kamer ophopen omdat ze simpelweg niet de energie hebben om op te ruimen.

Hoe kun je zien of de kamer van je tiener rommelig is omdat hij te weinig klusjes doet of dat hij worstelt met zijn geestelijke gezondheid? Eén manier is door observaties te doen en jezelf vragen te stellen. Enkele vragen waar u over kunt nadenken zijn:

  • Hebben ze deze week meer dan één keer exact dezelfde outfit gedragen? Is dat gebruikelijk voor hen?
  • Wijkt hun gedrag op het gebied van persoonlijke hygiëne merkbaar af van normaal? Ruiken ze of zien ze er minder schoon uit?
  • Hoe ziet hun kamer er meestal uit? Hoe ver van het basisniveau is wat je momenteel ziet rommelig?
  • Welke huishoudelijke klusjes kunnen ze meestal goed uitvoeren? Hebben ze die voltooid?

Als uw antwoorden op een van de bovenstaande vragen benadrukken dat uw tiener aanzienlijke gedragsveranderingen vertoont, kunnen dit waarschuwingssignalen zijn dat uw kind psychische problemen ervaart.

Verlies van interesse in activiteiten

Een ander teken waar u op moet letten is als uw tiener de interesse verliest in activiteiten waar hij voorheen van genoot. Dit kan een rol spelen bij sociaal isolement, maar is op zichzelf een onderscheidende factor.

Dit kan er zo uitzien:

  • Niets klinkt meer leuk of interessant voor hen
  • Ze blijven hun oude hobby's uitproberen, maar zeggen dat ze niet langer leuk zijn
  • Ze nemen niet langer deel aan de creatieve uitlaatkleppen die ze vroeger hadden
  • Ze willen stoppen met een sportteam waar ze lid van zijn of slaan vaak trainingen over
  • Ze willen de materialen die ze voor hun hobby's gebruikten weggooien of weggeven

Significante veranderingen in hun stemming

Hoewel de diagnosecriteria uniek zijn voor elk geestelijk gezondheidsprobleem, vereisen veel aandoeningen dat een persoon aanzienlijke veranderingen ervaart gedurende een periode van ten minste twee weken. U kunt dit als referentiepunt gebruiken om u te helpen bij eventuele merkbare veranderingen in de stemming van uw kind.

Sommige stemmingswisselingen die je misschien opmerkt tijdens je tiener zijn:

  • Ze ervaren intense gevoelens van zorgen
  • Ze hebben moeite met concentreren
  • Ze lijken een langere tijd verdrietig of somber
  • Ze lijken gespannen
  • Ze lijken meer gestrest dan voorheen
  • Ze zijn prikkelbaar

We kunnen allemaal wel eens prikkelbaar, bezorgd en gestrest zijn. Als de gedragsveranderingen die u bij uw tiener opmerkt echter twee weken of langer aanhouden, is het misschien tijd om in te grijpen.

Onverklaarde pijn in het lichaam

Naast stemmingswisselingen kan uw tiener ook enkele lichamelijke symptomen ervaren die kunnen optreden als gevolg van geestelijke gezondheidsproblemen. Er kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, lichaamspijn en andere onverklaarbare pijn in het lichaam voorkomen.

Als uw tiener vaak last krijgt van pijn, kan dit een teken zijn om contact met hem of haar op te nemen. Vooral als ze dit soort lichamelijke symptomen normaal gesproken niet ervaren en als er geen duidelijke verklaring is waarom ze optreden.

Je merkt alcohol- of middelengebruik

Veel mensen kiezen voor zelfmedicatie als een manier om ermee om te gaan. Dit kan lijken op het gebruik van alcohol of drugs om mensen te helpen zich los te maken van hun gevoelens. Het kan mensen in staat stellen hun pijn te verdoven door deze te vermijden.

Als u merkt dat uw tiener alcohol of andere middelen gebruikt, kan het een goed idee zijn om in te grijpen. Uw kind kan deze activiteit alleen doen, of een nieuwe 'vriendengroep' opzetten die hem/haar toegang geeft tot deze stoffen.

Ze hebben een aanzienlijke levensverandering ondergaan

Het leven heeft een manier om curveballs naar ons allemaal te gooien. Er zijn ups en downs en wendingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de geestelijke gezondheid van een persoon. Als uw tiener - of uw gezin als geheel - getroffen is door een plotselinge, onverwachte of belangrijke verandering in uw leven, kan dit bijdragen aan een geestelijk gezondheidsprobleem.

Enkele voorbeelden van belangrijke levensveranderingen zijn:

  • Echtscheiding in de familie
  • Verlies van een dierbare
  • Verhuizen naar een nieuwe school of nieuw huis
  • Ernstige ziekte of letsel bij zichzelf of een dierbare
  • Getuige zijn van iets traumatisch of iets traumatisch ervaren, zoals een auto-ongeluk, aanranding, misbruik, enz.

Tips om ouders te helpen met hun kinderen over geestelijke gezondheid te praten

Er is geen goede of foute manier om met uw kind over geestelijke gezondheid te praten. Zolang u het gesprek met zorg en bezorgdheid benadert, doet u alles wat u kunt. Er bestaat geen perfecte gids waar je gebruik van kunt maken, dus leg jezelf geen druk op.

Haal diep adem. Neem er zelfs meerdere als je ze nodig hebt. Plan vervolgens een dag in de week om een gesprek met uw kind te voeren. Probeer een tijdstip te kiezen waarop noch u, noch uw tiener daarna een activiteit heeft. Op deze manier wordt het gesprek niet overhaast en hebben jullie allebei genoeg tijd om daarna uit te pakken.

Wees niet bang om het gesprek te beginnen

Het kan eng zijn om met je tiener te gaan zitten en een serieus gesprek te voeren over hun geestelijke gezondheid. Het kan echter zijn dat uw tiener u nooit vertelt wanneer hij het moeilijk heeft. Het kan zijn dat ze hun eigen emoties onderdrukken of negeren. Ze willen misschien niet dat je je zorgen over hen maakt, of ze voelen zich misschien gewoon niet op hun gemak om die informatie te delen. Daarom is het aan jou om de bal aan het rollen te krijgen.

Als je vragen of zorgen hebt, wees dan niet bang om deze te bespreken. Wanneer mensen het moeilijk hebben, hopen ze vaak dat anderen het zullen merken en steun zullen bieden. Als uw tiener een van de waarschuwingssignalen vertoont dat zijn geestelijke gezondheid eronder kan lijden, is het een veel te belangrijk gesprek om te negeren. Het is misschien niet gemakkelijk, maar het zal je helpen het welzijn van je kind te beschermen.

Toon is alles

Wanneer u het gesprek met uw kind begint, kan hij zich beoordeeld, zelfbewust of geïrriteerd voelen omdat u zijn gedragsveranderingen aanpakt. Ze kunnen defensief worden, uithalen of zeggen dat ze er niet over willen praten. Vat dit niet persoonlijk op. Het gaat niet om jou. Ze proberen zichzelf eenvoudigweg te beschermen door te vermijden wat er werkelijk aan de hand is.

Een manier om hier doorheen te navigeren is door zachtaardig te zijn. Gebruik 'ik'-uitspraken zodat uw kind niet het gevoel krijgt dat hij of zij het doelwit is. Enkele zinnen die u kunt gebruiken zijn:

  • Ik heb gemerkt dat je de afgelopen weken minder hebt gegeten en ik wilde zeker weten dat alles goed met je gaat.
  • Ik heb het gevoel dat er de laatste tijd spanning tussen ons is geweest toen ik vroeg hoe je je voelt. Ik vroeg me af waar dat vandaan zou kunnen komen en wat ik kan doen?
  • Ik heb het gevoel dat er de laatste tijd iets niet klopt. Is alles in orde?
  • Ik wil dat je weet dat ik enorm om je geef en daarom wilde ik een gesprek voeren.

Het lijkt misschien een no-brainer, maar stel uw kind gerust dat hij/zij geen problemen heeft. Je maakt je misschien zorgen over sommige van hun gedragsveranderingen, en je kunt die later aanpakken, maar als de hoofdoorzaak van die acties verband houdt met hun geestelijke gezondheid, moet daar de nadruk op blijven liggen – althans voorlopig.

Breek het stigma

Er heerst veel stigma rond geestelijke gezondheid dat mensen ervan kan weerhouden hun problemen aan te pakken, hun gevoelens met anderen te delen en hulp te zoeken. Deze negatieve weergaven van geestelijke gezondheid en geestesziekten kunnen ertoe leiden dat mensen het gevoel krijgen dat ze zwak zijn omdat ze moeilijkheden ervaren, of dat ze er op tijd wel overheen zullen komen. Deze overtuigingen zijn schadelijk voor het welzijn van ons allemaal.

Je kunt echter helpen het stigma in je eigen huis te doorbreken.

  • Deel uw eigen gevoelens met uw tiener.
  • Praat over een keer dat je je somber of niet lekker voelde.
  • Als je ooit in therapie bent geweest, kun je dat ook met hen delen.
  • Noteer andere dierbaren die moeilijkheden hebben ervaren of die hulp hebben gezocht en bied aan om uw tiener met hen in contact te brengen als ze ooit willen praten.
  • Stel uw kind gerust dat dit geen teken van zwakte is, maar deel uitmaakt van de natuurlijke menselijke ervaring.

Vraag hoe u ze kunt ondersteunen

Nadat u uw kind wat tijd heeft gegeven om te praten en zijn gevoelens te delen (als hij/zij daarvoor kiest), vraagt u wat hij/zij van u nodig heeft en hoe u hem/haar het beste kunt ondersteunen.

Ze hebben misschien helemaal geen ideeën, of ze zeggen misschien gewoon dat ze wat ruimte of tijd willen om het zelf uit te werken. Erken hun suggesties en bied er zelf enkele aan:

  • Breng het onderwerp therapie ter sprake.
  • Bied aan om uw kind te helpen een professional in de geestelijke gezondheidszorg te vinden met wie hij kan praten.
  • Als u een verzekeringsmaatschappij heeft, laat dan uw kaart of gegevens achter bij uw tiener en moedig hem aan om therapieopties in uw netwerk op te zoeken.
  • Herinner hen eraan dat wat zij tijdens de therapie bespreken vertrouwelijk zal blijven, zelfs voor u.

Het kan verontrustend zijn dat uw tiener deze gesprekken misschien niet met u wil voeren. Onthoud echter dat wat echt belangrijk is, is dat ze met iemand over hun gevoelens praten, in plaats van ze binnen te houden.

Ga door met inchecken

Wees erop voorbereid dat zelfs nadat u hebt geprobeerd een open en eerlijk gesprek met uw kind te voeren, zij nog steeds kunnen antwoorden met: 'Het gaat goed." Als dit gebeurt, ga dan niet op jezelf af. Dit is niet de enige gelegenheid die u krijgt om met uw tiener over zijn geestelijke gezondheid te praten. Idealiter is dit slechts een van de vele gesprekken die u over dit onderwerp voert.

Respecteer op dit moment hun ruimte en blijf bij hen inchecken. Je kunt proberen een keer per week soortgelijke gesprekken met hen te voeren, of zelfs vaker als dat goed voor je voelt.

Soms kan dit aanvoelen als een lang en moeilijk wachtspel. U wilt gewoon dat uw kind zich beter voelt, maar het kan een bepaalde vorm van ondersteuning nodig hebben die u niet noodzakelijkerwijs kunt bieden. Wees zachtaardig voor jezelf en je tiener. Zet het gesprek voort over therapie en geestelijke gezondheid. Elk gesprek dat u voert, brengt uw kind een stap dichter bij genezing, en dat is een enorme prestatie.

Aanbevolen: