28 Fascinerende rendierfeiten voor kinderen

Inhoudsopgave:

28 Fascinerende rendierfeiten voor kinderen
28 Fascinerende rendierfeiten voor kinderen
Anonim
rendieren in Noord-Noorwegen
rendieren in Noord-Noorwegen

Rendieren halen niet alleen wortelen van Kristoff of trekken een slee met Kerstmis. Deze geweldige wezens leven in het wild en hebben een aantal spannende eigenschappen. Duik in leuke en interessante rendierweetjes voor kinderen. Ontdek waarom Rudolph the Red-Nosed Reindeer niet zomaar een film is en wat er zo speciaal is aan het rendiergewei.

Leuke weetjes over rendieren

Klaar om je feitenkennis op te warmen met een beetje rendiertrivia? Leer meer over de fascinerende levens van rendieren. Krijg wat snelle feiten over waar rendieren leven, wat ze eten en hoeveel rendiersoorten er zijn. Je zult ook een aantal behoorlijk coole statistieken ontdekken over hun migratie en kuddes.

  • Rendieren, ook bekend als kariboes, maken deel uit van de hertenfamilie.
  • Je kunt rendieren vinden in de Arctische toendra, zoals Canada, Alaska, Rusland en Scandinavië.
  • De wetenschappelijke naam voor rendieren is Rangifer tarandus.
  • Mannen wegen tot ongeveer 550 pond, en vrouwtjes wegen tot ongeveer 300 pond. Dat is een gigantisch hert!
  • Rendieren zijn er in verschillende kleuren, van grijs tot bruin.
  • De vacht van een rendier heeft een isolerende vacht, net als die van een hond.
  • Rendieren lopen het hele jaar door meer dan 5.000 kilometer om warmere gebieden en voedsel te vinden.
  • De hoeven van een rendier zijn gespleten om grip te krijgen in de sneeuw en om naar voedsel te graven.
  • Rendieren kunnen tussen de 15 en 20 jaar oud worden.
  • Ze eten planten, meestal mos, gras en korstmos.
  • Er zijn zeven ondersoorten rendieren.
  • Mannetjesrendieren zijn bijna twee meter lang.
  • Ze eten ongeveer 18 kilo groenten per dag. Kun je het je voorstellen?
  • Het duurt twee jaar voordat een babyrendier volwassen wordt.
  • Rendierbaby's worden niet met vlekken geboren.

Coole feiten over rendiergeweien

rendiergewei
rendiergewei

Een van de fantastische dingen aan rendieren is hun fascinerende gewei. Ze zijn een van de eerste dingen die je opv alt als je ze ziet. Geniet niet alleen van deze coole feiten over rendiergeweien, maar ook dat ze gigantisch zijn.

  • Alle rendieren hebben een gewei, zowel mannetjes als vrouwtjes.
  • Rendieren hebben het grootste en zwaarste gewei, en zijn maar liefst een meter hoog.
  • Rendieren werpen elk jaar hun gewei af.
  • Het gewei van elk rendier is uniek voor dat hert, net als menselijke vingerafdrukken.
  • Het duurt een paar maanden voordat rendieren een nieuw gewei hebben.

Verrassende feiten over rendieren voor kinderen

kudde rendieren
kudde rendieren

Rendieren hebben naast hun weelderige vacht en grote formaat een aantal uiterst unieke kenmerken. Van hun neus tot hun ongelooflijke ogen, leer over enkele rendierfeiten die deze dieren echt speciaal maken. Een paar van deze kenmerken zijn uniek voor rendieren.

Gloeiende neuzen

De neus van Rudolph the Red-Nosed Rendier is niet alleen het hoogtepunt van een fictief verhaal. Er schuilt een kern van waarheid in de gloed achter de neus. Rendierneuzen hebben extra bloedvaten en vacht om de lucht op te warmen wanneer deze in hun neus wordt ingeademd. Dit resulteert in een rode gloeiende neuzen op een thermische camera!

Ogen veranderen

Rendierogen veranderen van kleur afhankelijk van het seizoen. Ze zijn goudkleurig in de zomer en blauw in de winter. Dit is zodat de rendieren meer licht kunnen zien tijdens de donkere wintermaanden.

Grote kuddes

Rendieren hebben graag veel vrienden. In feite verplaatsen ze zich in enorme kuddes die uit wel een half miljoen rendieren kunnen bestaan. Kun je je voorstellen dat zoveel familieleden de hele tijd bij je zijn?

Snelle lopers

Terwijl de snelste mens 37 kilometer per uur kan rennen, laten rendieren hem verslaan met 80 kilometer per uur. Dat is een snel hert. Ze overschrijden bijna de snelheidslimiet!

Klikvoeten

Het is bekend dat rendieren klikken als ze lopen, vanaf de pees die langs hun bot beweegt. Maar deze klik dient om hen te helpen elkaar in de sneeuw te vinden.

Santa's rendieren

Het eerste schriftelijke verslag van de Kerstman en zijn rendieren was in A New Year's Present, to the Little Ones from Five to Twelve Number III: The Children's Friend in 1821. Met dit kleine boekje begon een traditie.

Sterk reukvermogen

De ogen en oren van een rendier zijn behoorlijk scherp, maar het is hun reukvermogen dat hen rondleidt. Dit is een goede zaak als ze vast komen te zitten in een sneeuwstorm.

Werkerrendier

Weet je nog hoe Sven ijs sleepte voor Kristoff in de Disney-film Frozen? Nou, Sami-mensen hoeden rendieren en gebruiken ze voor transport. In gebieden in Noorwegen en Finland kun je rendieren tegenkomen die een slee trekken.

Leuke en interessante rendierfeiten voor kinderen

Dieren hebben een aantal fascinerende eigenschappen. Dit geldt ook voor de favoriete vrienden van de Kerstman, het rendier. Nu weet je waarom hun vacht zo dik is, hun neuzen zo warm en helder zijn en hoe ze de kudde bij elkaar houden. Leer alles over een ander dier dat verband houdt met een belangrijke feestdag door ook voor kinderen deze kalkoenfeiten te lezen.

Aanbevolen: