10 Positieve & Eerlijke zwakke punten voor een sollicitatiegesprek

Inhoudsopgave:

10 Positieve & Eerlijke zwakke punten voor een sollicitatiegesprek
10 Positieve & Eerlijke zwakke punten voor een sollicitatiegesprek
Anonim
Vrouw interviewt voor een baan
Vrouw interviewt voor een baan

Wanneer u solliciteert voor een baan, is het belangrijk dat u voorbereid bent op het beantwoorden van een vraag over wat u als uw grootste zwakte beschouwt. U moet deze vraag eerlijk beantwoorden, maar op een manier die uw kansen op een baan vergroot. Dat betekent dat u iets moet delen dat u een uitdaging vindt, samen met informatie over hoe u die zwakte kunt benutten om u daadwerkelijk te helpen succesvol te zijn in het soort baan dat u zoekt.

1. Extreem hoge normen

Als je de neiging hebt een beetje perfectionistisch te zijn, overweeg dan om toe te geven dat je de neiging hebt om jezelf en anderen aan extreem hoge normen te houden. Als dit op jou in de oren klinkt, is het mogelijk dat je te horen hebt gekregen dat je moet werken aan het opnieuw instellen van je normen naar een realistischer niveau. Dat kan goede informatie zijn om in een sollicitatiegesprek te delen, zolang je maar ook uitlegt hoe je hebt geleerd je aan te passen om hoge normen te handhaven, zonder aan te dringen op een niveau van perfectionisme dat misschien onbereikbaar is.

2. Competitieve aard

Als je een competitief karakter hebt waardoor je ernaar streeft de beste van de beste te zijn in alles wat je doet, kan dit een goede zwakte zijn om met een sollicitatiegesprek te delen. Zorg ervoor dat de interviewer weet dat dit betekent dat u de laserfocus behoudt en extreem hard werkt om de beste te zijn, in plaats van hem te laten denken dat u een mentaliteit van 'winnen tegen elke prijs' heeft. Voor een baan waarbij teamwerk vereist is, wil je misschien uitleggen hoe je je drive om te slagen kunt kanaliseren door bij te dragen aan het succes van het team als geheel, in plaats van aan zelfpromotie.

3. Enigszins risicomijdend

Als je de neiging hebt om te aarzelen om risico's te nemen, wil je misschien vermelden dat het nemen van risico's zonder de juiste voorbereiding niet jouw comfortzone is. U zou kunnen uitleggen hoe deze neiging betekent dat u zeer gedetailleerd bent en de tijd neemt om ervoor te zorgen dat u de instructies en verwachtingen volledig begrijpt, om potentiële problemen tot een minimum te beperken. Benadruk dat u zich kunt aanpassen en openstaat voor het uitproberen van nieuwe benaderingen, maar dat u de neiging heeft dit op een voorzichtige manier te doen.

4. Voortdurend op zoek naar nieuwe benaderingen

Als je niet tevreden bent met 'goed genoeg', betekent dit dat je waarschijnlijk altijd op zoek bent naar manieren om te verbeteren wat je doet. Dit kan betekenen dat anderen u zien als iemand die nooit tevreden is, zelfs als alles goed gaat. Dit soort zwakte kan gemakkelijk als positief worden gepositioneerd. U hoeft uw reactie alleen maar in te kaderen in de context van hoe u ernaar streeft altijd manieren te vinden om dingen te verbeteren, zodat toekomstige resultaten zelfs beter kunnen zijn dan resultaten uit het verleden.

5. Ongemakkelijk door onzekerheid

Weet je liever wat je kunt verwachten? Voelt u zich meer op uw gemak als de dingen precies zo gaan als gepland, dan dat u het goed doet als u met onverwachte uitdagingen wordt geconfronteerd? Als dat zo is, ben je misschien iemand die zich niet op zijn gemak voelt met onzekerheid. Overweeg om dit uit te leggen in de context van de impact die dit heeft op de manier waarop u uw werk benadert. Dit betekent bijvoorbeeld waarschijnlijk dat u veel moeite steekt in het plannen en organiseren van uw werk om de kans op onverwachte verrassingen onderweg te minimaliseren.

Man interviewt voor een baan
Man interviewt voor een baan

6. Overmatig onafhankelijk

Werk je liever alleen? Als dat zo is, betekent dit waarschijnlijk dat u aarzelt om hulp te vragen, en dat u de neiging heeft gefocust te blijven op de voortgang van taken om efficiënt en effectief resultaten te bereiken. Natuurlijk vereisen de meeste banen samenwerking, dus u zult willen uitleggen hoe u zich kunt aanpassen om goed in een teamomgeving te kunnen werken, terwijl u toch effectief kunt werken met minimale supervisie.

7. Ongeduldig met tijdverspillers

Als je geen geduld hebt met mensen of processen waarvan je denkt dat ze ervoor zorgen dat je tijd verspilt, betekent dat waarschijnlijk dat je erg gefocust bent op efficiëntie. Als dit een zwakte is die u besluit te delen, leg dan uit dat u graag een duidelijk inzicht wilt hebben in de manier waarop uw acties rechtstreeks bijdragen aan de resultaten. Leg uit dat het volgens jou jouw taak is om resultaten voor het bedrijf te behalen, en dat je je energie daarom graag wilt richten op het verstandig gebruiken van de middelen van de organisatie.

8. Meedogenloos optimisme

Als je iemand bent voor wie het glas altijd half vol is in plaats van half leeg, en je bent vastbesloten om in elke persoon en situatie het goede te zien, dan is de kans groot dat anderen je als extreem optimistisch beschouwen. Als u dit als uw zwakte gebruikt, leg dan uit dat het uw doel is om positief te blijven en anderen te beïnvloeden om ook positief te zijn. Laat hen weten dat het niet zo is dat je denkt dat alles altijd goed is, maar dat je het belangrijk vindt om in elke situatie naar het positieve te zoeken, in plaats van je te veel te concentreren op wat misschien niet ideaal is.

9. Weigeren om iets te zeggen

Als u de neiging heeft om u meer te concentreren op het ondersteunen van het team dan op het zijn van het meest uitgesproken lid van het team, kunt u op anderen overkomen als iemand die het niet prettig vindt om uw mening te uiten. De kans is echter groot dat u zich het prettigst voelt als de zaken in harmonie zijn met het team. Leg uit dat wanneer u niet snel uw ideeën onder woorden brengt, dit vaak komt omdat u eerst een idee wilt krijgen van wat anderen denken. Op die manier krijgt u een duidelijk beeld van hoe u het team het beste kunt ondersteunen voordat u uw mening deelt.

10. Aarzelend om los te laten

Als je erg trots bent op je werk, kan dat zich vertalen in het moeilijk loslaten van taken waarvan je weet dat je ze buitengewoon goed uitvoert. Als dit een uitdaging is waarmee u wordt geconfronteerd, leg dan aan de interviewer uit welke strategieën u hanteert om het u gemakkelijk te maken taken los te laten die aan anderen moeten worden gedelegeerd. Misschien biedt u bijvoorbeeld vaak aan om teamleden te begeleiden die taken krijgen die voorheen onder uw verantwoordelijkheid vielen.

Bereid je voor om zowel zwakke als sterke punten te delen

Houd er rekening mee dat er geen 'goede' of 'verkeerde' zwakte is die je kunt delen in een sollicitatiegesprek. Interviewers vragen naar zwakke punten om dezelfde reden dat ze naar sterke punten vragen. Ze willen een idee krijgen van hoe u uzelf ziet, en welke factoren op de werkplek u waarschijnlijk zullen motiveren en welke u waarschijnlijk stress zullen bezorgen. Elke keer dat u op sollicitatiegesprek gaat, moet u tijd besteden aan het nadenken over antwoorden op vragen over sterke en zwakke punten, evenals andere typische sollicitatievragen.

Aanbevolen: