15 dingen om te doen na een positieve zwangerschapstest

Inhoudsopgave:

15 dingen om te doen na een positieve zwangerschapstest
15 dingen om te doen na een positieve zwangerschapstest
Anonim

Je bent er net achter gekomen dat je een baby verwacht. Neem deze eerste stappen om uw zwangerschapsreis te verbeteren.

Gelukkig jong koppel zit samen op de bank en houdt een positieve zwangerschapstest
Gelukkig jong koppel zit samen op de bank en houdt een positieve zwangerschapstest

Een positieve zwangerschapstest krijgen kan een levensveranderend moment zijn. Je zult waarschijnlijk een scala aan emoties ervaren, van je overweldigd en opgewonden voelen tot angstig en angstig. Of je zwangerschap nu gepland was of een complete verrassing, het is normaal dat je het gevoel hebt dat je in een emotionele achtbaan zit.

Zodra de emoties zijn afgenomen, vraag je je misschien af wat je nu moet doen. Van wat u moet eten na uw positieve zwangerschapstest tot de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen: we hebben de volledige lijst met stappen die u kunt nemen tijdens uw nieuwe zwangerschapsreis.

Overweeg een tweede test te doen

De meeste zwangerschapstesten thuis zijn 99% nauwkeurig als ze correct worden gebruikt. Als u in de verleiding komt om nog een test te doen (of meerdere!), kan het geen kwaad om nog een zwangerschapstest thuis te doen om de resultaten van de eerste test te bevestigen. Hoewel het zelden voorkomt dat u een vals-positief resultaat krijgt bij een zwangerschapstest, kan dit gebeuren als u een verlopen zwangerschapstest heeft gebruikt of als u heeft gewacht met kijken om de resultaten van de test te interpreteren.

De meeste zwangerschapstesten thuis vertellen je dat je ongeveer drie minuten nadat je de test hebt gedaan naar de resultaten moet zoeken. Als u te lang wacht, ziet u mogelijk een zogenaamde ‘verdampingslijn’: een vage lijn die kan optreden wanneer de urine verdampt of als de test nat wordt. Een vals-positief resultaat kan ook optreden als u bepaalde medicijnen gebruikt, zoals vruchtbaarheidsmiddelen.

Bel uw zorgverlener

Zodra je thuis een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, is het tijd om je zorgverlener te bellen. Bij sommige aanbieders wordt uw eerste prenatale afspraak mogelijk pas gepland als u de 8e week van de zwangerschap heeft bereikt. Anderen kunnen u vragen om langs te komen voor een bloedtest om te bevestigen dat u zwanger bent. De bloedtest meet de hoeveelheid humaan choriongonadotrofine (hCG) in het bloed – een hormoon dat aanwezig is tijdens de zwangerschap. Een hCG-bloedtest kan zwangerschap al 6 tot 8 dagen na de ovulatie detecteren.

Tijdens uw eerste prenatale bezoek berekent uw arts uw geschatte uitgerekende datum op basis van de eerste dag van uw laatste menstruatie (LMP). Als u tussen de 6 en 8 weken zwanger bent, kan uw arts tijdens uw eerste afspraak een echografie uitvoeren, ook wel een datingecho genoemd. Deze scan wordt gebruikt om uw geschatte uitgerekende datum te bevestigen en om de algemene gezondheid en ontwikkeling van de baby te controleren.

Voordat u vertrekt, zal uw zorgverlener u inplannen voor een vervolgbezoek aan het prenatale zorgkantoor. In het eerste en tweede trimester willen de meeste zorgverleners u ongeveer elke vier weken zien.

Geef prioriteit aan gezonde gewoonten

Als je eenmaal weet dat je zwanger bent, is het belangrijk om gezonde levensstijlgewoonten te beginnen of te behouden om jou en je opgroeiende baby te ondersteunen tijdens de zwangerschap. Voer deze stappen uit (als u dat nog niet heeft gedaan) om uw gezondheid te optimaliseren:

  • Stop met roken, drinken en gebruik van recreatieve drugs. Deze stoffen zijn in verband gebracht met een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en ontwikkelingsproblemen waar uw baby gedurende zijn hele leven last van kan hebben.
  • Eet een gezond, voedzaam dieet Een gezond zwangerschapsdieet moet voldoende hoeveelheden eiwitten, volle granen en veel fruit en groenten bevatten om de gezondheid van jou en je baby te ondersteunen. Het eten van voedsel dat rijk is aan foliumzuur, zoals eieren en groene bladgroenten, helpt het risico op geboorteafwijkingen te verminderen.
  • Begin met het nemen van een prenatale vitamine. Prenatale vitamines zorgen ervoor dat u de essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt die u nodig heeft om uw gezondheid en de ontwikkeling van uw opgroeiende baby te ondersteunen.
  • Blijf gehydrateerd. Het bloedvolume van uw lichaam neemt toe tijdens de zwangerschap, dus u zult voldoende moeten drinken om uzelf en uw baby gehydrateerd en gezond te houden. Bonus: gehydrateerd blijven kan het energieniveau helpen verhogen, wat zwangerschapsvermoeidheid kan helpen bestrijden.
  • Ga door met (of begin) met trainen. Trainen tijdens de zwangerschap houdt niet alleen je lichaam gezond, maar helpt ook bij het opbouwen van uithoudingsvermogen en kracht die nodig zijn voor de bevalling. Oefeningen met weinig impact, zoals wandelen, yoga of zwemmen, zijn veilig tijdens de zwangerschap.

Beslis wie je het vertelt en wanneer

Je barst misschien uit je voegen om het nieuws over je zwangerschap te delen met iedereen die je kent. Het kan ook zijn dat u om verschillende redenen aarzelt om uw nieuws te delen. Sommige mensen wachten liever tot na 12 weken, wanneer het risico op een miskraam kleiner is.

Je kunt besluiten om het aan elke persoon in je leven in een één-op-één-setting te vertellen, of een algemene zwangerschapsaankondiging te doen op je sociale mediakanalen. Sommige mensen kiezen ervoor om eerst hun beste vrienden en familie te vertellen voordat ze een grote aankondiging doen. Er is geen goede of foute manier om te delen; het belangrijkste is om te doen waar jij je het prettigst bij voelt.

Vind ondersteuning

Of je nu een alleenstaande ouder bent of een ondersteunende partner hebt, het is belangrijk dat je ondersteuning krijgt tijdens je zwangerschap (en daarna!). Je leven zal de komende maanden ingrijpend veranderen, en je zult de steun nodig hebben van mensen die je kunt vertrouwen.

Uw verloskundige of arts is een goed persoon om naar toe te gaan voor al uw zwangerschapsgerelateerde vragen. Maar uw familie en vrienden kunnen fysieke en emotionele steun bieden. Misschien vindt u het de moeite waard om een online of persoonlijke ondersteuningsgroep te vinden met andere mensen die rond dezelfde tijd als u uitgerekend zijn. Deze vriendschappen kunnen van onschatbare waarde zijn tijdens de zwangerschap en in de begindagen van het ouderschap.

Plan voor de toekomst

Er bestaat geen twijfel over: ouderschap verandert alles. Niemand heeft een kristallen bol om in de toekomst te kijken, maar door je voor te bereiden op komende veranderingen in je leven terwijl je zwanger bent, kun je je klaar voelen voor de ongelooflijke reis van het ouderschap voordat je baby wordt geboren. Overweeg enkele van deze manieren om je voor te bereiden op de toekomst.

Carrièreveranderingen

Als u buitenshuis werkt, is het belangrijk om te bespreken welke veranderingen er moeten worden aangebracht zodra uw baby is geboren. Bespreek de zaken met zowel uw partner als uw leidinggevende op het werk om de behoeften en verwachtingen te bespreken. Veel bedrijven bieden opties voor flexwerk en telewerken, waardoor ouders de flexibiliteit krijgen die nodig is om te blijven werken nadat ze een baby hebben gekregen.

Kinderopvangbehoeften

Als jij of je partner van plan is om thuis te blijven, is kinderopvang minder een probleem. Als u allebei buitenshuis werkt, moet u bespreken wat uw kinderopvangregeling zal zijn. Dit kan inhouden dat familie of vrienden voor de baby zorgen terwijl u werkt, een oppas of au pair inhuren, of een kinderdagverblijf kiezen waar uw baby aanwezig kan zijn.

Als kinderopvang de optie is die u kiest, zorg er dan voor dat u naar nabijgelegen faciliteiten belt om op een wachtlijst te komen terwijl u nog zwanger bent. Veel gebieden hebben lange wachtlijsten voor kinderdagverblijven, dus zorg ervoor dat u op de lijst wordt geplaatst, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over wie voor uw baby zal zorgen als uw zwangerschapsverlof voorbij is.

Huisvestingsbehoeften

Denk na over uw huidige woning en of u een baby en een jong kind ziet wonen en die ruimte met u deelt. Afhankelijk van je voorkeuren en budget, wil je misschien naar een grotere woning verhuizen, zodat je baby een eigen kamer of ruimte heeft om speelgoed, kleding en andere spullen op te bergen.

Als u moet verhuizen, vraag dan familie en vrienden om u te helpen met het inpakken van uw huidige woning en het uitpakken in uw nieuwe huis, of huur professionals in. Het tillen van zware meubels en dozen kan bijvoorbeeld het risico op letsel voor u en uw opgroeiende baby vergroten.

Borst- of flesvoeding

Beslissen hoe je je baby voedt, is een persoonlijke beslissing, en het is een beslissing die je moet overwegen voordat de baby arriveert. Deskundigen adviseren borstvoeding gedurende het eerste levensjaar van een baby, maar niet iedereen wil of kan borstvoeding geven. De formule is speciaal gemaakt voor baby's om ervoor te zorgen dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om hun groei en ontwikkeling te ondersteunen. Of je kiest voor borst- of flesvoeding is een persoonlijke keuze. Het belangrijkste is dat jouw keuze geschikt is voor jou en je baby.

Ouderschapsaanpak

Zwangerschap is een goed moment om ouderschapslessen te volgen, boeken over zwangerschap en ouderschap te lezen en met andere ouders te praten over hun opvoedingsstijlen. Misschien heb je al een algemeen idee van het type ouder dat je wilt zijn, maar het is belangrijk om dit met je partner te bespreken om er zeker van te zijn dat jullie allebei op dezelfde pagina zitten. Baby's en jonge kinderen veranderen voortdurend, en jouw benadering van de manier waarop je ze opvoedt, zal waarschijnlijk ook veranderen naarmate ze ouder worden.

Vind informatie over zwangerschap

Alles waar je aan moet denken, doen en je op moet voorbereiden terwijl je zwanger bent, kan soms overweldigend en ronduit vermoeiend aanvoelen. In plaats van er zelf doorheen te gaan, kunt u hulp zoeken wanneer u die nodig heeft. Er zijn organisaties en hulplijnen beschikbaar om u te helpen bij de voorbereiding op de fysieke en emotionele veranderingen die u ervaart.

  • Nationale ouderhulplijn. Biedt specifieke groepen voor het opvoeden van kinderen van alle leeftijden, ondersteuning voor de geestelijke gezondheidszorg van ouders en tips over het vinden van lokale hulpmiddelen bij u in de buurt.
  • American Pregnancy Association. Een organisatie die zich toelegt op het bieden van onderwijs, belangenbehartiging en ondersteuning aan zwangere mensen.
  • Birthright International Biedt gratis, vertrouwelijke ondersteuning aan iedereen die zwanger is of een nieuwe ouder heeft. Deze organisatie biedt lessen over zwangerschap, prenatale zorg, kinderopvang en ouderschap en helpt mensen waar nodig in contact te komen met hulpmiddelen, waaronder adviseurs en financiële steun.

Geef prioriteit aan uw behoeften

Na een positieve zwangerschapstest zit je misschien vol vragen en gemengde emoties. U kunt advies krijgen van goedbedoelende dierbaren, of ze nu experts zijn of niet. Maar als u prioriteit geeft aan uw eigen behoeften en uw eigen gezondheid, kunt u zich goed voelen over uw keuzes voor zowel u als de baby.

Als je niet alles in één keer kunt aanpakken, is dat oké. Er zijn een paar belangrijke dingen die u meteen kunt doen om een gezonde zwangerschap te ondersteunen, zoals het innemen van prenatale vitamines, het krijgen van prenatale zorg en het eten van een gezond dieet. Als u nog steeds bezig bent met het verwerken van uw gevoelens over zwangerschap en ouderschap, weet dan dat dit normaal is. Geef jezelf de tijd om je aan te passen, oefen zelfzorg en vraag om ondersteuning wanneer je die nodig hebt.

Aanbevolen: