Hoe kinderen leren door het gedrag van volwassenen te observeren

Inhoudsopgave:

Hoe kinderen leren door het gedrag van volwassenen te observeren
Hoe kinderen leren door het gedrag van volwassenen te observeren
Anonim
kind dat de ouder nabootst
kind dat de ouder nabootst

Het is geen geheim dat zeer jonge kinderen leren door naar de wereld om hen heen te kijken. Het Early Childhood Curriculum Framework wijst er echter op dat, of uw kind nu heel jong of veel ouder is, hij nog steeds leert door uw gedrag te observeren.

Baby's en peuters

Volgens onderzoek gepubliceerd in Pediatric Institute Publications leren baby's en peuters door volwassenen te observeren, zelfs als die volwassenen hen niet opzettelijk iets proberen te leren. U kunt bijvoorbeeld zien dat een kind zijn ouders imiteert door te doen alsof hij aan de telefoon is, met behulp van een voorwerp dat het tot zijn beschikking heeft. Uw kind leert hoe dingen werken en wat ermee te doen, gewoon door u te observeren. Je moet echter voorzichtig zijn, want kinderen op deze leeftijd zijn ook ongelooflijk goed in het imiteren van gedrag waarvan je niet wilt dat ze dat doen, zoals schelden of met dingen gooien als je boos bent.

Fysieke beweging

vader en zoon
vader en zoon

Volgens onderzoek uitgevoerd aan Temple University en de Universiteit van Washington, en gepubliceerd in PLOS One, observeren en leren baby's de lichaamsbewegingen van hun ouders te imiteren terwijl ze bepaalde handelingen uitvoeren. Informatie uit hersenscans die tijdens het onderzoek zijn gebruikt, laat zien dat een baby de volwassene bijvoorbeeld haar hand of voet ziet gebruiken, wat een reactie veroorzaakt in de sensorimotorische cortex van de hersenen van de baby die hem helpt het gedrag te leren kopiëren. U kunt dit kind in uw voordeel gebruiken om de reactie van de ouders na te bootsen door uw kleintje te laten zien hoe hij naar zijn speelgoed moet reiken, hoe hij op handen en voeten moet kruipen, hoe hij moet lopen en uiteindelijk hoe hij moet rennen, springen en een bal gooien.

genegenheid

Je zou kunnen denken dat liefde en genegenheid bij baby's ingebakken zijn, maar dat is niet het geval. Maia Szalavitz, auteur van Born for Love: Why Empathy is Essential - and Endangered, vertelt Psychology Today zelfs dat een gebrek aan liefde tijdens de kinderjaren zelfs de dood van een kind kan betekenen. Als ouder voed, knuffel, zing, kus, knuffel je en toon je op een andere manier je gevoelens voor je kleintje.

Je kunt je kind leren liefdevol gedrag na te bootsen door aanhankelijk te zijn als je baby ernaar op zoek is en door ervoor te zorgen dat je liefdevolle avances van je baby accepteert als ze die toont, zegt Harriet Heath, auteur van Using Your Values to Raise Uw kind wordt een volwassene die u bewondert, op de website van Parenting Press. Onderzoek in de Journal of Epidemiology and Community He alth ondersteunt dit door te melden dat moederlijke genegenheid een grote impact heeft op hoe kinderen hun hele leven emotioneel reageren.

Kleuters

De kleuterschool is voor de meeste kinderen een tijd van grote vooruitgang in de ontwikkeling. Als ze naar school gaan, ook al is het maar een paar uur per week, hebben ze een grotere kans om nieuwe dingen op te pikken. Volgens het Talaris Instituut geeft de kleuterschool kinderen de kans om andere kinderen in actie te zien, wat veel voorbeelden van imitatie oplevert. Tegelijkertijd leren kinderen sociaal om te gaan met andere mensen van hun eigen leeftijd.

Kijk wat je zegt

De kleuterjaren zijn een tijd waarin uw kind een sprong begint te maken op het gebied van taal. De manier waarop u praat en de woorden die u gebruikt, spelen een grote rol in hoe snel en goed uw kind leert spreken. De Journal of Speech and Hearing Disorders meldt dat imitatie een grotere rol speelt bij het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden en minder bij de structuur van taal. Dat betekent dat uw kind de toon van zijn stem begint op te merken, wanneer hij bepaalde woorden moet gebruiken en hoe hij de betekenis ervan moet overbrengen, ook al volgt de correcte grammatica en uitspraak misschien pas over een aantal jaren.

Eet goed

vader en dochter koekje
vader en dochter koekje

Een ander voorbeeld van gedrag dat vatbaar is voor imitatie betreft eetgewoonten. Volgens informatie gepubliceerd in The Journal of Law, Medicine and Ethics leren kinderen eten op basis van de overtuigingen, attitudes en gedragingen van de volwassenen met wie ze tijd doorbrengen. Dat omvat zowel wat u moet eten als hoe u het moet eten. Ouders die routinematig een verscheidenheid aan gezonde voedingsmiddelen eten, helpen hun kinderen dezelfde keuzes te maken. Aan de andere kant, als je ziet hoe hun volwassen verzorgers junkfood of fastfood eten, wordt dat eetpatroon bij het kind ingeprent.

Positief gedrag modelleren

Tijdens de voorschoolse jaren is uw kind bijzonder kwetsbaar voor modellenwerk door volwassenen. In de beginjaren imiteren baby's en peuters zonder enig idee waarom. Nu begint uw kind de onderliggende signalen op te merken die gedrag sturen, zeggen de experts van het Talaris Instituut. Gebruik de volgende suggesties voor het modelleren van positief gedrag voor uw kleuter.

  • Lees vaak en laat uw kind zien dat u dit doet, waardoor lezen een gezond en normaal onderdeel van het dagelijks leven wordt.
  • Gebruik beleefde woorden en spreek vriendelijk tegen de mensen om je heen.
  • Laat uw kind zien dat u de klusjes doet die van haar verwacht worden, zoals het afruimen van haar bord na een ma altijd, het naar de wasmand dragen of haar schoenen opbergen als u thuiskomt.
  • Leg de gevolgen uit als je een fout maakt, zodat je kind de gevolgen van negatief gedrag ziet.
  • Praat over wanneer en waar bepaald gedrag gepast is en waar niet.

basisscholen

Naarmate uw kind ouder wordt, zou u kunnen aannemen dat hij niet meer leert door u te imiteren. Dat kan niet verder van de waarheid zijn. Kinderen op deze leeftijd brengen nog steeds veel tijd door met hun ouders, dus het leerproces gaat nog steeds op volle kracht.

Geweld

De American Academy of Child and Adolescent Psychiatry rapporteert in hun Facts for Families-publicatie dat blootstelling aan geweld een van de belangrijkste oorzaken is dat kinderen gewelddadig gedrag imiteren. Onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics meldt dat fysieke straffen tegen een kind bijdragen aan het plegen van geweld door dat kind. Aan de andere kant kunnen ouders die conflicten zonder geweld oplossen, dit gedrag aan hun kind voorleggen, waardoor ze leren de meer wenselijke acties te imiteren.

Sportiviteit

moeder en zoon geven les in sportiviteit
moeder en zoon geven les in sportiviteit

In de Journal of Sport Behavior zeggen onderzoekers dat het sportiviteitsgedrag van een kind zou kunnen correleren met dat van de mensen die naar de sport kijken (d.w.z. ouders). Uit het onderzoek blijkt dat de gevallen van goede sportiviteit van een kind de neiging hebben toe te nemen naarmate het positieve gedrag van ouders, coaches en andere toeschouwers positief is. De bevindingen laten zien dat kinderen steeds beter leren wat acceptabel gedrag is tijdens het sporten.

Sociale signalen

Ook op deze leeftijd spelen sociale signalen een rol bij imitatie, aldus het PLOS One-dagboek. Dat betekent dat uw kind de acties die hij u ziet waarschijnlijk zal combineren met de acties die hij oppikt van zijn leeftijdsgenoten en andere volwassenen in zijn leven, zoals leraren of coaches. Het Raising Children Network biedt de volgende suggesties om schoolgaande kinderen positieve acties te laten imiteren.

  • Gebruik uw eigen gedrag om uw kind te begeleiden.
  • Kom beloften en verplichtingen na.
  • Luister actief en aandachtig wanneer uw kind tegen u praat en reageer met oprechte zorg en belangstelling. Hierdoor zal het kind zich getroost en gerespecteerd voelen.

Pre-tieners en tieners

Er bestaat geen twijfel over dat de pre-tiener- en tienerjaren moeilijk te navigeren zijn. Kinderen op deze leeftijd hebben de neiging hun onafhankelijkheid te willen tonen, maar ouders hebben nog steeds een waardevolle rol te spelen. Ondanks dat ze meer tijd apart doorbrengen, observeren en leren pre-tieners en tieners nog steeds door naar volwassenen te kijken en hen te imiteren. Dit bewijst hoe krachtig het gedrag van een ouder is bij het vormgeven van het gedrag van hun pre-tiener of tiener.

Roken

Dit zijn de jaren waarin kinderen beginnen te leren wie ze zijn en dingen willen passen op maat. Dat geldt ook voor gedrag dat niet veilig is. Volgens onderzoek gepubliceerd in de Journal of Public Policy and Marketing speelt roken door ouders een grote rol bij de beslissing van een pre-tiener of tiener om sigaretten te proberen. Door te roken in het bijzijn van uw kind, normaliseert u het gedrag, en de kans is veel groter dat uw kind opsteekt omdat zij ervan uitgaat dat het bij het leven hoort, ondanks het horen van alle hype over hoe slecht sigaretten zijn voor de gezondheid.

Zelfbeeld

De pre-tiener- en tienerjaren zijn belangrijk als het gaat om het aanleren van een positief zelfbeeld. Volgens onderzoek gepubliceerd in Paediatrics and Child He alth kunnen de volwassenen die pre-tieners en tieners in de media zien een enorme invloed hebben op het zelfbeeld. Onderzoek toont aan dat filmsterren, televisieacteurs en tijdschriftomslagen kunnen leiden tot negatieve gevoelens over hun uiterlijk en dat ze in sommige gevallen tot eetstoornissen kunnen leiden.

moeder en dochter passen lippenstift toe
moeder en dochter passen lippenstift toe

De experts van Kids He alth raden aan voorzichtig te zijn met de manier waarop u over uw eigen uiterlijk praat, positieve dingen over uw kind zegt die niets met zijn uiterlijk te maken hebben, uw kind de vrijheid geven om naar u toe te komen met wat voor reden dan ook van zijn zorgen en probeer in het algemeen uw kind te laten zien hoeveel u van uzelf houdt, zodat hij hetzelfde zal doen.

Tips voor ouderschap

Bovendien kan het imiteren van negatief gedrag tijdens de middelbare school en tienerjaren de ontwikkeling van een kind belemmeren, aldus Yale University. Terwijl het onderzoek jongere kinderen onderzocht, zijn deskundigen van mening dat de resultaten geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden. Als een pre-tiener of tiener een ouder ziet die zich bezighoudt met gedrag dat waardeloos is of dat het voltooien van taken of het onderhouden van relaties in de weg staat, kunnen ze dit nog steeds imiteren, zelfs als ze weten dat het niet nuttig is.

Vygotsky's theorie

Volgens de theorie van Vygotsky zijn er een aantal principes die bijdragen aan de mentale ontwikkeling van een kind. Eén van deze principes benadrukt de sociale ontwikkeling en hoe belangrijk het is als een kind naar anderen kijkt en deze imiteert. Hij stelde vast dat wanneer een kind naar anderen kijkt of deze imiteert:

  • Cognitieve taken worden geleerd door de interacties van het kind met anderen.
  • Het voltooien van deze cognitieve taken kan door het kind alleen worden uitgevoerd, of als het de taak niet alleen kan volbrengen, zal het hulp van anderen krijgen.
  • 'Zone van naaste ontwikkeling' is een term die Vygotsky heeft bedacht om te beschrijven wat een kind alleen kan doen en wat het met hulp kan doen.
  • De beste omgeving die een gezonde cognitieve ontwikkeling van een kind zal stimuleren, is wanneer hun ouders, verzorgers, leraren, enz. hen een goed afgerond scala aan taken geven die binnen de "zone van naaste ontwikkeling" van het kind vallen.

Imitatie en kinderen met autisme

Onderzoek bij kinderen met een normale ontwikkeling heeft aangetoond dat er twee redenen zijn waarom kinderen imiteren. De eerste is het leren en verwerven van nieuwe vaardigheden. De tweede is om te socialiseren en met anderen om te gaan. Het is gebleken dat kinderen met autisme meer moeite hebben met imitatie. Dit geldt vooral voor hun sociale gebruik van imitatie, hoewel de leerfunctie mogelijk minder wordt beïnvloed. Er kunnen andere ontwikkelingsgebieden zijn die direct beïnvloed kunnen worden als gevolg van het verminderde imitatievermogen van kinderen met autisme, waaronder:

  • De ontwikkeling van hun spelvaardigheden.
  • Hoe ze spelen en omgaan met anderen.
  • Hun taalresultaten kunnen worden voorspeld op basis van hun vermogen om gebaren en bewegingen te imiteren.
  • Het vermogen van het kind om een focus te delen met iemand anders zal afhangen van de ontwikkeling van zijn imitatievaardigheden.

Volgens onderzoekers is imitatie een essentieel aandachtspunt voor kinderen met autisme vanwege het verband met andere ontwikkelingsgebieden. Daarom kan het aanleren van imitatie de sociale vaardigheden van kinderen helpen verbeteren.

Leef je leven

Het is duidelijk dat niemand perfect is en er zullen zeker momenten zijn waarop je een fout maakt, of je nu een krachtterm laat vliegen als iemand je afsnijdt in het verkeer of je vertelt je schoonzus dat je bent ziek om een familiegebeurtenis te ontvluchten. Uw kind zal u ongetwijfeld vragen stellen over deze acties of zelfs de grenzen opzoeken door ze te kopiëren, of hij nu een peuter of een tiener is. Volgens Purdue University is de beste manier om het gedrag van uw kind te beïnvloeden, hem te laten zien hoe hij zich moet gedragen, ongeacht zijn leeftijd. Als u toch een fout maakt, modelleer dan de juiste manier om het goed te maken, zodat uw kind leert hoe hij zijn eigen fouten kan herstellen, nu en naarmate hij ouder wordt. Het is niet gemakkelijk om je altijd op je best te gedragen, maar door het grootste deel van de tijd je best te doen, leert je kind hoe het zich moet gedragen in de wereld om hem heen.

Aanbevolen: