Hoe stokbonen op te zetten

Inhoudsopgave:

Hoe stokbonen op te zetten
Hoe stokbonen op te zetten
Anonim
groene bonen
groene bonen

Veel mensen die op zoek zijn naar informatie over hoe je stokbonen kunt uitzetten, vergeten dat stokbonen van nature willen klimmen. Als je ze steun geeft, zullen ze klimmen. Je hoeft alleen maar jouw steentje bij te dragen en ze passende ondersteuning te bieden voor hun groeiwijze.

Hoe stokbonen op te zetten

Poolbonen produceren lange, zachte sperziebonen. Veel mensen geven de voorkeur aan de ouderwetse poolboon boven struikvariëteiten, omdat ze beweren dat ze winterharder zijn, ziekteresistenter en gedurende het groeiseizoen langer bonen produceren. Stokbonen hebben wel ondersteuning nodig. Ze brengen een wijnstok voort en hebben tijdens hun groei iets nodig om zich aan vast te houden. Er zijn veel hulpmiddelen die u thuis kunt maken of bij het tuincentrum kunt kopen voor een succesvolle teelt van poolbonen. Houd bij het plannen van uw moestuin rekening met de behoefte aan steun en ruimte van stokbonen, en u bent goed op weg om met succes smakelijke sperziebonen te kweken.

Inzetten en enkele steunen

Stakes zijn de traditionele ondersteuning voor poolbonen. Ze hoeven niet chique te zijn. Koop stokken of zaag lange stroken hout van 1,80 tot 2,5 meter lang. Hamer ze in de grond naast de plek waar je de bonen wilt planten en plant vervolgens de zaden aan de voet van de paal. De bonen zullen groeien en ronddraaien. Als ze wat begeleiding nodig hebben, kun je wat tuintouw of een stukje touw gebruiken, maar dat is in essentie hoe je stokbonen vastzet. Geef ze gewoon steun en ze groeien vanzelf, net als Jack en de Bonenstaak.

Bean Tee Pee

Een andere methode om stokbonen uit te zetten is door een tee-pee te maken. Een tee-pee is een steun gemaakt van drie of meer palen die onder een hoek in de grond worden geslagen, zodat alle palen naar binnen kantelen en elkaar aan de bovenkant ontmoeten, waardoor een tee-pee-vorm ontstaat. Maak eerst de tee-pee en plant vervolgens verschillende bonenzaden aan de voet van elke paal die is gebruikt om de tee-pee te maken. De meeste tee-pees zijn gemaakt van bamboestokken. Ze zijn lichtgewicht, zuinig en zeer stevig. Je kunt de tee-pee van jaar tot jaar hergebruiken.

Draad- of draadlatwerk

Een draadlatwerk kan worden gemaakt met twee palen en een stuk kippengaas. Hamer beide stokken in de grond over de lengte van de rij die u met bonen wilt planten. Gebruik een robuuste nietmachine voor buiten en niet het kippengaas aan elke paal en spreid het zo bespottelijk mogelijk uit. Plant bonenzaden langs de onderkant van het gaas. De bonen zullen opgroeien en in het latwerk terechtkomen. Zorg ervoor dat het gaas stevig aan de palen is bevestigd, aangezien de wijnranken zwaar kunnen zijn en het gaas uit vorm kunnen trekken.

Je kunt ook een eenvoudig latwerk maken van staken en touw. Hamer vier palen in de grond en wikkel zwaar touw rond de palen om een kattenwieg te vormen, waarbij je de palen minimaal 1,20 tot 1,80 meter omhoog beweegt. Plant bonenzaden onder de lijnen gemaakt door het touw.

Tomatenkooi

Tomatenkooien zijn draadkegels of cilinders met dikke draden met grote gaten. Tomatenkooien kun je kant en klaar kopen in het tuincentrum. Om ze te gebruiken om stokbonen te kweken, plaatst u de kooien eenvoudigweg stevig in de grond, waarbij de spijkervoeten zo diep mogelijk in de aarde worden geplant. Plant vervolgens de bonenzaden rond de basis van de tomatenkooi. Omdat poolbonen 1,80 tot 2,5 meter lang worden, zullen ze de kooien ontgroeien en zullen de toppen van de bonen aan de zijkant hangen. Dit zal de bonen geen enkel kwaad doen, maar ze zullen er wel een beetje slordig uitzien. Als het enige waar je om geeft voldoende bonen in de oogst is en je extra tomatenkooien hebt, is dit een gemakkelijke oplossing voor het uitzetten van poolbonen.

Gerecycled materiaal als bonensteunen

Het gebruik van gerecyclede materialen in de tuin biedt niet alleen een economische aanpak, maar ook een slimme en grillige aanpak. Een oude ladder kan bijvoorbeeld tegen de garagemuur worden geschoord, met de laddervoeten stevig in de grond. Plant poolbonen aan de voet en laat ze zich een weg banen naar de ladder. Oude afgedankte bezem- en dweilstelen kunnen worden gerecycled tot stokbonensteunen. Van hekjes, oude stukken rooster en stukjes draad kunnen allemaal verschillende soorten bonensteunen worden gemaakt. Houd rekening met het volgende als u gerecyclede materialen gebruikt om stokbonen te kweken:

  • Poolbonen zijn wijnranken, dus laat ze alleen groeien waar je het niet erg vindt dat ze omhoog klimmen. Ze kunnen invasief zijn en zwaar als ze bonenpeulen produceren.
  • Ze worden wel 2,5 meter lang, dus zorg ervoor dat je steunen hoog genoeg zijn.
  • Veranker altijd de basis van de steun, door stokken in de grond te slaan of door een andere methode te gebruiken.
  • Plant bonen na het plaatsen van de steun om het wortelsysteem niet te verstoren.

Niets zegt meer zomer dan een bord met vers gestoomde sperziebonen, rechtstreeks uit de tuin. Nadat je hebt geleerd hoe je stokbonen moet uitzetten, kun je snel de steunen opzetten en zaden planten voor een goede oogst.

Aanbevolen: