Hoeveel is een antieke brandblusser waard?

Inhoudsopgave:

Hoeveel is een antieke brandblusser waard?
Hoeveel is een antieke brandblusser waard?
Anonim
antieke brandweerauto
antieke brandweerauto

De luxe koperen en messing behuizing van antieke brandblussers doet iedereen zich afvragen hoeveel een antieke brandblusser waard is. In tegenstelling tot andere glimmende verzamelobjecten fungeren de glanzende afwerkingen van antieke brandblussers niet als camouflage voor hun werkelijke geldwaarde. Als u dus een van deze industriële artefacten in uw plaatselijke antiekwinkel bent tegengekomen, wilt u weten hoe deze items presteren bij verzamelaars om uw tegenbod zo goed mogelijk te kunnen onderbouwen.

Korte geschiedenis van de brandblusser

Mensen hebben ingenieuze methoden ontwikkeld om branden te blussen sinds ze voor het eerst ontdekten dat de vlammen van een vuur branden. De brandblusser zoals de wereld die vandaag de dag kent, werd echter voor het eerst vervaardigd in 1819 door kapitein George William Manby, die een cilindrische bus vulde met kaliumcarbonaat. Deze jerrycans waren meestal gemaakt van koper en messing en werden geproduceerd in het begin van de 20e eeuw, maar frisdrank- en zuurblussers werden na 1969 van de lopende band gehaald. Nog zo'n blusser die niet langer bestaat in productie is de pompblusser, gemaakt door de Pyrene Manufacturing Co. in 1905, wiens chemische reacties een dodelijk gasbijproduct veroorzaakten. Pas halverwege de 20eeeeuw werden de zuurstofafbrekende brandblussers ontwikkeld, en deze worden tegenwoordig vaak gebruikt.

Waarden van antieke brandblussers bepalen

Net als bij veel historische goederen kunnen antieke brandblussers worden geprijsd op basis van hun staat, type en zeldzaamheid. Omdat deze items passen in de hedendaagse designesthetiek die zich richt op het industriële modernisme, zijn het behoorlijk populaire items die verkopers op veilingen kunnen aanbieden en in winkels kunnen aanbieden. Helaas voldoen de eisen van kopers niet aan deze overweldigende aantallen beschikbare antiek, en vaak worden antieke brandblussers verkocht voor een fractie van hun geschatte waarde.

Zoek professionele hulp bij het omgaan met antieke brandblussers

Voordat je een antieke brandblusser gaat polijsten, restaureren of huisvesten, moet je eerst ongelooflijk voorzichtig zijn met het te veel manipuleren ervan voordat je er professioneel mee aan de slag gaat. Omdat deze technologie reacties onder druk met zich meebrengt, is de kans groot dat er in uw antieke blusser nog steeds chemicaliën achterblijven die behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn. Zoek deskundigen bij u in de buurt die kunnen bepalen hoe veilig uw antieke brandblusser is en of deze mogelijk de overgebleven chemicaliën uit de behuizing van de brandblusser kan vrijgeven.

Antieke soda-zuur brandblussers

Sodazuurbrandblussers zijn de typische koperen of messing blussers die de meeste mensen zich voorstellen als ze denken aan deze gereedschappen uit het begin van de 20ee eeuw. Omdat de behuizingen van deze blussers gepolijst kunnen worden om een aantrekkelijke glans te weerspiegelen, zijn ze ongelooflijk verzamelbaar en verbreiden ze de verzamelaarsmarkt. Gemiddeld zijn niet-gerestaureerde soda-zuurbrandblussers ongeveer $ 100 tot $ 200 waard, maar worden ze normaal gesproken voor ongeveer de helft van hun geschatte waarde verkocht. Een heleboel drie vintage koperen brandblussers werden bijvoorbeeld voor ongeveer $ 300 verkocht op een veiling van Sotheby's, en twee antieke koperen brandblussers met duidelijke slijtage werden slechts voor ongeveer $ 70 verkocht.

Vintage messing brandblusser
Vintage messing brandblusser

Antieke brandblusser op wielen

Een interessante antieke brandblusser die je misschien tegenkomt is een brandblusser met wielen. Deze mobiele brandblussers creëerden een manier voor mensen om snel te reageren op de groeiende branddreiging, vooral in een periode waarin het uren kan duren voordat individuele brandweerkorpsen ter plaatse zijn en vervolgens het water pompen en toedienen om de brand te blussen. Veel mensen vinden deze zogenaamde "chemische karren" in oude pakhuizen en opslagfaciliteiten, en vanwege hun zeldzaamheid kunnen ze voor veel hogere prijzen worden gewaardeerd dan gemiddelde koperen brandblussers. Een antieke brandblusser op wielen uit de jaren dertig werd bijvoorbeeld op een recente online veiling aangeboden voor $ 1.600.

Antieke brandblusser op wielen
Antieke brandblusser op wielen

Antieke brandgranaten

In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, was een brandgranaat eigenlijk een brandblusser voor thuis, die werd geproduceerd eind 19deeeuw en begin 20e eeuw, voordat de drukbussen zoals we die nu kennen, werden uitgevonden. Volgens Antique Trader waren deze granaten "gevuld met zout water of tetrachloorkoolstof en afgesloten met kurk en cement." Deze veelkleurige glazen bollen waren bedoeld om in een vuur te worden verbrijzeld om zo de vlammen van het vuur te helpen doven. Vanwege de kwetsbaarheid van deze brandblussers worden ze vaak geschat op ongeveer $ 50 tot $ 250. Een verzegelde set HSN Nutting-vuurgranaten werd bijvoorbeeld op een veiling verkocht voor bijna $ 300.

Antieke brandgranaten
Antieke brandgranaten

Waarden voor antieke brandblussers doorverkopen

Aangezien antieke brandblussers zo'n visueel verzamelobject zijn, is hun fysieke toestand een belangrijke overweging waar alle kopers en verkopers van deze items zich zorgen over moeten maken. Als u al een antieke brandblusser in uw bezit heeft en erover denkt deze te verkopen, kan investeren in het laten restaureren van uw brandblusser zowel waarde toevoegen als ervoor zorgen dat uw brandblusser zich onderscheidt van de vele andere die momenteel worden verkocht. Restauratoren bij bedrijven zoals Indiana's Antique Brass and Copper Fire Extinguishers & Restoration kunnen uw blussers weer tot leven brengen. Prijzen variëren afhankelijk van de grootte, het type en de staat van de antieke brandblusser.

Tetrachloorkoolstof brandblusser uit de jaren 30
Tetrachloorkoolstof brandblusser uit de jaren 30

Antieke brandblussers integreren in het moderne huis

Helaas kunnen deze antieke voorwerpen niet worden hergebruikt zoals andere vintage items (zoals sieraden, compacts, kleding, enzovoort). Dus nadat u uw antieke brandblusser een poetsbeurt heeft gegeven, kunt u de beste plek in uw huis of appartement bedenken om uw nieuwe decoratie tentoon te stellen; en terwijl je toch bezig bent, kun je jezelf er net zo goed aan herinneren om je moderne brandblusser te controleren om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert.

Aanbevolen: