Vintage make-up: onvergetelijke schoonheidsmerken

Inhoudsopgave:

Vintage make-up: onvergetelijke schoonheidsmerken
Vintage make-up: onvergetelijke schoonheidsmerken
Anonim
Vintage vrouw make-up toe te passen
Vintage vrouw make-up toe te passen

Van populaire televisieprogramma's tot herdrukken van iconische pin-upmodellen: je vindt vintage make-up om bijna elke hoek waar je kijkt. Zoals vintageliefhebbers weten, is een van de gemakkelijkste manieren om op een vervlogen tijdperk te lijken het omarmen van de make-upstijlen en producten die mensen in die periode gebruikten. Bekijk een paar van de beste vintage make-upmerken, hoe ze de gezichten van het verleden hebben gevormd en hoe ze vandaag de dag nog steeds blijven schitteren.

De eerste golf make-upmerken

De schoonheidsindustrie explodeerde echt in het begin van de 20edeeeuw. De populariteit van Hollywood-films en filmsterren zorgde er in combinatie met de groeiende opstandige gevoelens tijdens het interbellum voor dat er bij schoonheidsmerken een behoefte ontstond om hun productcatalogi uit te breiden. Aangezien make-up in wezen inherent wetenschappelijk is, begonnen scheikundigen over de hele wereld hun eigen oplossingen voor alledaagse problemen te bedenken en lanceerden ze de eerste wijdverspreide make-upmerken. Ontdek niet alleen de grote namen, maar ook enkele vintage make-upproducten die indruk hebben gemaakt. Veel van de inventieve cosmetische producten van de eerste merken hebben de wereld van schoonheid beïnvloed zoals we die vandaag de dag kennen.

Max Factor

Max Factor was een visagist en ingenieur die in 1877 in Polen werd geboren en in 1904 naar de Verenigde Staten emigreerde, waar hij datzelfde jaar zijn handgemaakte schoonheidsproducten meenam naar de Wereldtentoonstelling. Hoewel zijn make-upbedrijf officieel in 1909 begon, duurde het tot 1914 voordat het een begrip werd. Factor had verbeteringen aangebracht in de vetverf die werd gebruikt om filmacteurs voor te bereiden op het scherm; Flexile Greasepaint was de eerste van vele innovaties die Factor aan het wachtende publiek op de markt bracht. Al snel werd Factor de visagiste van de sterren en hielp hij de filmstudio's bij het creëren van hun sterpersonages, zoals toen Factor de donkere lokken van Jean Harlow platinablond verfde. Ontdek enkele andere vintage schoonheidsproducten van het bedrijf, waarvan u sommige nog steeds kunt kopen.

  • Het Color Harmony Principle - Dit was een systeem dat in 1918 werd bedacht om de make-upkleuren af te stemmen op de haar-, oog- en huidkleur van een vrouw.
  • Make-up als term - Het bedrijf introduceerde het woord make-up in 1920.
  • Erace - Dit was de eerste concealer die aan de gemiddelde consument werd verkocht toen deze in 1954 werd uitgebracht.
  • Mascara Wands - In 1958 was Factor de eerste die het aanbrengen van mascara veranderde van een penseel naar een zorgvuldig ontworpen make-upstaafje.
Lippenstift Max Factor
Lippenstift Max Factor

Elizabeth Arden

Elizabeth Arden is een ander gelijknamig bedrijf dat in 1910 werd opgericht door Elizabeth Arden (geboren Florence Nightingale Graham). Ze verkocht haar producten vanuit de Red Door-salon op Fifth Avenue aan de socialites, suffragettes en werkende vrouwen van New York City. Arden's bedrijf, een getalenteerde verkoopster en innovator, staat vooral bekend om zijn opvallende lippenstiftkleuren die de lippen van vrouwen op diepgaande momenten in de geschiedenis hebben versierd. Suffragettes droegen bijvoorbeeld haar beroemde rode lippenstift als statement voor de emancipatie van vrouwen, en ze lanceerde tijdens de Tweede Wereldoorlog een nieuwe lippenstiftkleur genaamd V for Victory. Dit zijn enkele van haar beste vintage make-upproducten en innovaties volgens de website van het bedrijf; je kunt vandaag nog steeds make-upproducten en geuren van Elizabeth Arden kopen.

  • Makeover - Arden creëerde het idee van de volledig getransformeerde 'makeover', die samenging met haar geloof in het concept van Total Beauty.
  • Travel-Size - Waar zou iedereen zijn zonder schoonheidsproducten in reisformaat, die het bedrijf Elizabeth Arden voor het eerst op de wereld bracht?
  • Eight Hour Cream - Slechts één voorbeeld van hoe een ouder make-upproduct de testtijd heeft doorstaan: de beruchte Eight Hour cream (die vandaag nog steeds wordt verkocht) kan hydrateren, wenkbrauwen vormen en glans aan de huid geven.
Vintage Elizabeth Arden compact
Vintage Elizabeth Arden compact

The Maybelline Company

Consumenten en marktleiders beschouwen Maybelline tegenwoordig als een goedkope cosmetica-titan. De Chicago-chemicus Thomas Williams richtte het bedrijf voor het eerst op in 1913 nadat zijn zus Maybel met succes zijn producten had gebruikt om haar gelaatstrekken te verbeteren en het huwelijk veilig te stellen waar ze in 1915 naar op zoek was. Al snel werd de Maybelline Company een wereldwijde cosmeticagigant, en dat zie je zijn advertentiecampagnes in bijna elk vintage tijdschrift dat beschikbaar is. Dankzij de betaalbare prijzen is Maybelline al meer dan honderd jaar een winstgevend cosmeticabedrijf. Hier zijn enkele van de populairste producten van het bedrijf in de ruim 100 jaar dat het bedrijf bestaat.

  • Maybelline Cake Mascara - Dit vroege product werd geleverd in een blik en werd aangebracht met een penseel.
  • Maybelline Great Lash Mascara - Deze groene en roze mascaratube zou halverwege de eeuw een van de meest populaire mascara's voor tieners en jonge volwassenen worden.
  • Vloeiende eyeliner - Maybelline begon in 1925 met de introductie van waterdichte oogmake-up en hun waterdichte eyeliner werd een populair product.
Maybelline 1946-poster
Maybelline 1946-poster

Vintage make-upmerken die de jaren '60 en '70 door Storm hebben overgenomen

Tegen het midden van de 20eeeuw was make-up een bepalend aspect van vrouwelijke expressie en culturele prestaties. Merken die in deze jaren werden gecreëerd, probeerden zichzelf te definiëren te midden van de honderden bestaande cosmeticabedrijven, wat resulteerde in het bedienen van nichegroepen en behoeften van bedrijven.

CoverGirl

Afkomstig uit de geesten van het historische huidverzorgingsbedrijf Noxzema, werd CoverGirl voor het eerst gelanceerd in de jaren zestig. Het bedrijf dat foundations, geperste poeders en blushes creëerde, gebruikte huidverzorgingsingrediënten die waren getest in Noxzema-huidcrèmes. Dankzij deze bactericiden (chemicaliën die bacteriën op de huid bestrijden) kon het bedrijf zichzelf op de markt brengen als het eerste make-upmerk in de Verenigde Staten dat huidverzorging in zijn producten verwerkte. Net als Maybelline heeft CoverGirl zijn naam in de cosmeticawereld veiliggesteld als lucratief, betaalbaar make-upmerk. Enkele van de belangrijkste aspecten van de geschiedenis van CoverGirl zijn:

  • Vloeibare make-up en geperst poeder - Verkrijgbaar in drie tinten, het merk is ontstaan met deze gezichtsproducten, ontworpen om onvolkomenheden te bedekken maar gezond te zijn voor de huid.
  • CoverGirl Lipstick - Oorspronkelijk geïntroduceerd in acht tinten, werden CoverGirl-lipsticks geadverteerd als "Glamour die goed is voor je lippen!"
  • Genoemde modellen in advertenties - CoverGirl was een van de eerste schoonheidsmerken die bekende modellen gebruikte om reclame te maken voor hun producten.

Voordeel Cosmetica

De tweeling uit het Midwesten, Jean en Jane Ford, verhuisde naar San Francisco en begon in 1976 een make-upwinkel in het Mission District van de stad. Slechts een jaar na de opening vroeg een lokale exotische danseres de tweeling om een tepelvlek te maken. Die avond kookte de tweeling rozenblaadjes en verkocht deze danseres de "rozentint" die de baanbrekende wang- en lipvlek van Benefit Cosmetic zou worden, Benetint. Het bedrijf werd groter in de 20e eeuw, en de luxe titan LVMH kocht het in 1999. Je kunt vandaag de dag nog steeds Benefit-producten kopen, en Benetint kost momenteel ongeveer $ 30. Naast het hero-product Benetint staat het bedrijf ook bekend om:

  • Lip Plump - Hoewel Max Factor wordt gecrediteerd voor de ontwikkeling van de eerste lipgloss, lanceerde Benefit in de jaren 80 een lipvergrotende gloss, Lip Plump.
  • Quick-Fix-producten - Net als hun eerste multifunctionele lip- en wangkleuring omarmde Benefit het concept van quick-fix schoonheidsproducten.
Benefit Cosmetics Benetint Rose Lip- en Wangtint 6 ml
Benefit Cosmetics Benetint Rose Lip- en Wangtint 6 ml

Fashion Fair Cosmetics

Historisch gezien discrimineerde de make-up- en schoonheidsindustrie mensen van kleur, en de meeste vroege make-upmerken maakten alleen producten die bij witte huidtinten pasten. Eunice Johnson, maker van de reizende show Ebony Fashion Fair, en haar echtgenoot John H. Johnson, het brein achter het tijdschrift Ebony en Jet, sloegen de handen ineen om een cosmeticalijn te creëren die geschikt was voor de huidtinten van hun model. Fashion Fair Cosmetics werd opgericht in 1973 en heeft tientallen jaren besteed aan het creëren van producten voor zwarte vrouwen die andere make-uplijnen historisch gezien niet hebben kunnen bieden. In de geschiedenis van Fashion Fair waren de populairste schoonheidsproducten van sommige merken:

  • Foundation - Het bedrijf werkte samen met chemici om een breed scala aan tinten te creëren die verschillende huidtinten flatteren en matchen.
  • Compacts - Vrouwen van elke huidskleur kunnen een compact hebben met een kleur die bij haar past dankzij de klassieke roze poeder-compacts die Fashion Fair heeft gemaakt.
  • Lipstick - Sommige lippenstiftkleuren van Fashion Fair, zoals Chocolate Raspberry, werden iconisch in de make-upwereld.

Vintage make-up- en schoonheidsproducten verzamelen

Afhankelijk van de cosmetica zelf kunnen make-upproducten enkele maanden tot wel twee jaar meegaan. Gezien deze korte houdbaarheid mogen vintage cosmetica nooit op het gezicht worden gebruikt; het zijn echter prachtige verzamelobjecten. Omdat de meeste vintage cosmetische artikelen die je te koop vindt reiskoffers, vintage compactcamera's en spiegels zijn, kan het vinden van echte vintage make-up zelf een ingewikkeld proces zijn. Interessant is dat vintage make-up over het algemeen voor ongeveer dezelfde prijs wordt verkocht als moderne make-up, maar je kunt bruikbare alternatieven voor vintage make-up vinden in vintage-geïnspireerde producten van bedrijven als Bésame Cosmetics en Pretty Vulgar. Of je nu geïnteresseerd bent in pin-up girl-looks, make-up uit de jaren 50 of zelfs make-upstijlen uit het disco-tijdperk, er zijn onbeperkte opties in old-school make-up om te inspireren. Doe ideeën op van oude make-upmerken en krijg de look die je wilt met moderne producten die zijn beïnvloed door het verleden.

Vintage make-upmerken en cosmetica vandaag

Hoewel het geen uitputtende lijst is, vallen de hierboven genoemde bedrijven op in de geschiedenis van de schoonheidsbranche; ze zijn enkele van de beste en oudste make-upmerken ter wereld. Er is enige discussie over welk bedrijf precies de claim krijgt voor het oudste make-upbedrijf, maar Shiseido wordt vaak gecrediteerd voor die prestatie dankzij de oprichtingsdatum in 1872. Het is niet verwonderlijk dat de cosmeticamarkt nu een miljardenindustrie is, en dat veel van de producten die mensen tegenwoordig op hun gezicht dragen eenvoudigweg verfijningen zijn van innovaties uit het verleden, gemaakt door historische bedrijven zoals de hierboven genoemde. Dus als je je favoriete kleur lippenstift of die nieuwe highlighter gaat aanbrengen, denk dan eens aan deze vintage make-upmerken en hoe hun innovaties ervoor hebben gezorgd dat make-up inclusiever, zuiniger en gemakkelijker aan te brengen is.

Aanbevolen: