Komkommerzaden bewaren en bewaren

Inhoudsopgave:

Komkommerzaden bewaren en bewaren
Komkommerzaden bewaren en bewaren
Anonim
Komkommer zaden
Komkommer zaden

Het is gemakkelijk om komkommerzaden te bewaren en te bewaren voor de tuin van volgend jaar en daarna. Als komkommerzaden op de juiste manier worden bewaard en bewaard, kunnen ze vijf tot tien jaar meegaan. Als je je eigen zaden eenmaal hebt bewaard, hoef je nooit meer zaden te kopen.

Stap één: plant één komkommervariëteit

Als je zaden gaat bewaren, heb je alleen zaden van de originele plant nodig. Dit betekent dat u slechts één komkommersoort hoeft te kweken, zodat er geen gevaar voor kruisbestuiving bestaat. Deze voorzorgsmaatregel zorgt ervoor dat je alleen zaden van de ouderplant oogst.

Bewaar geen hybride zaden

Zaden van hybride planten zijn onbetrouwbaar. Je weet nooit wat je uiteindelijk gaat kweken. Bewaarde zaden van hybride planten zijn vaak steriel en van geen waarde. Als je komkommerzaden wilt sparen, moet je een open bestoven (zuivere) variëteit planten.

Heirloom-zaden opslaan

Heirloom-zaden worden van de ene generatie op de andere doorgegeven en moeten open bestoven worden om ervoor te zorgen dat het moderne zaad vrijwel identiek is aan de oorspronkelijke ouderplant. Dit is wat erfstukken hun waarde geeft. Niet alle open bestoven planten zijn erfstukken. Bij aankoop van erfstukplanten of -zaden wordt in de beschrijving vermeld dat het een erfstuk is.

Stap twee: Selecteer de gezondste plant voor zaden

Je wilt de gezondste komkommerplant selecteren voor het oogsten van zaden. Een plant die het moeilijk heeft of misvormde komkommers produceert, is geen goede kandidaat voor zaadoogst. Zoek in plaats daarvan naar de plant die uitblinkt in de productie en kwaliteit van komkommers. Wacht niet tot het einde van het seizoen, wanneer de planten hun laagste energieproductie hebben.

Stap drie: kies de beste komkommers

Je moet de beste komkommers selecteren om zaden te bewaren. Kies de komkommer die het gezondst is en laat deze tot lang na de oogsttijd aan de tros blijven.

  1. Laat de komkommer geel worden (sommige soorten worden oranje) en de schil zacht worden.
  2. Oogst de komkommer van de wijnstok. Het zou heel gemakkelijk van de wijnstok moeten loskomen.
Huistuin met gele komkommer
Huistuin met gele komkommer

Stap vier: snijden, oogsten en gisten

Je wilt de zaden van de overrijpe komkommer oogsten zodra je hem plukt.

  1. Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadjes.
  2. Je zult merken dat de zaden zijn omhuld door een gelachtige substantie. Deze gelzak moet worden gefermenteerd zodat hij van het zaad v alt.
Komkommerzaden macro
Komkommerzaden macro

Stap vijf: fermenteer zaden en dood ziekten

Het fermentatieproces van de zaden dient twee doelen.

  • De eerste is het verwijderen van de gelzak, zodat de zaden kunnen uitdrogen.
  • Het tweede doel is het doden van eventuele ziekten of virussen die de zaden kunnen bevatten.

Gisten door weken

Week de zaden.

  1. Plaats de zaden in een glazen pot of kom en bedek ze met net voldoende warm water zodat de zaden drijven (ze zullen uiteindelijk naar de bodem zinken).
  2. Laat de zaden drie tot vier dagen weken. Houd zaden uit zonlicht.
Komkommerzaden gedrenkt in een kleine kom vóór het planten
Komkommerzaden gedrenkt in een kleine kom vóór het planten

Stap zes: scheid goede zaden van slechte zaden

De slechte zaden zullen samen met het vruchtvlees naar de top van het water drijven. Deze kunnen worden weggegooid. De goede zaden zinken naar de bodem van de pot of kom.

  1. Schep de slechte zaden en het vruchtvlees van het oppervlak en gooi deze weg.
  2. Zeef de goede zaden door een zeef en spoel ze voorzichtig af om er zeker van te zijn dat alle gelzakjes verdwenen zijn.

Stap zeven: droog geoogste komkommerzaden

Je wilt de zaden volledig laten drogen voordat je ze opbergt.

  1. Verspreid de zaden op een stukje keukenpapier of perkamentpapier.
  2. Laat vier dagen of langer ongestoord liggen indien nodig.
  3. Plaats zaden niet in zonlicht.
Komkommerzaden op zakdoekachtergrond
Komkommerzaden op zakdoekachtergrond

Stap Acht: Bewaar de geoogste komkommerzaden

Zodra de zaden grondig droog zijn, doe je ze in een zaadenvelop/hoes of een kleine glazen pot.

  1. Etiket met de opgeslagen komkommervariëteit en datum.
  2. Plaats de zaadverpakkingshoes of -pot een paar dagen in de vriezer om er zeker van te zijn dat eventuele plagen of ziekten die het fermentatieproces hebben weerstaan, worden verwijderd.
  3. Haal de zaden uit de vriezer en bewaar ze op een koele, droge, donkere plaats. Sommige mensen bewaren hun zaden in de koelkast. Je kunt ze bewaren in een lade, kast of plastic bakje.

Tips voor het bewaren en planten van komkommerzaden

Komkommers zijn zelfbestuivend. Dit betekent dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde liaan groeien en geen andere planten nodig hebben voor bestuiving.

  • Komkommers kunnen zichzelf zaaien. Laat de komkommer gewoon aan de wijnstok blijven en op de grond vallen. Volgend seizoen heb je vrijwillige komkommerplanten.
  • Als je een mooie, gezonde, rijpe komkommer plukt om op te eten, maar later besluit dat je de zaden wilt bewaren, zet de komkommer dan op een koele, droge plaats om verder te rijpen. Laat het geel of oranje en zacht worden en oogst de zaden op dezelfde manier als je zou doen als je ze aan de wijnstok zou laten rijpen.
  • Plant volgend seizoen je opgeslagen zaden een centimeter diep. Voor verticale wijnstokken plant u de zaden een voet uit elkaar. Grondwijnstokken moeten ongeveer een meter uit elkaar worden geplant.

Zaden bewaren voor volgend jaar

Door komkommerzaden te bewaren, weet je zeker dat je volgend seizoen dezelfde plant hebt. Als je eenmaal weet hoe gemakkelijk het is om komkommerzaden te bewaren en te bewaren voor de oogst van volgend jaar, kun je besluiten om ook andere groentezaden te bewaren.

Aanbevolen: