Creatieve ideeën voor lesprogramma's voor kinderopvang: thema's, knutselen & Verder

Inhoudsopgave:

Creatieve ideeën voor lesprogramma's voor kinderopvang: thema's, knutselen & Verder
Creatieve ideeën voor lesprogramma's voor kinderopvang: thema's, knutselen & Verder
Anonim
Groep baby's die samen spelen in de kinderopvang
Groep baby's die samen spelen in de kinderopvang

Ouders die hun kinderen in de kinderopvang plaatsen, stellen veel vertrouwen in de supervisie en de dagelijkse instructie van hun kinderen. Zorg ervoor dat u een kinderdagverblijf selecteert dat kwaliteitszorg en eersteklas curriculumprogramma's biedt. Omdat uw kind een groot deel van de dag hier doorbrengt, wilt u er zeker van zijn dat hij of zij de beste ervaring krijgt om hem te helpen groeien en ontwikkelen.

Onderzoek naar kinderdagverblijven

Geen twee kinderdagverblijven zijn hetzelfde. Elk heeft zijn eigen structuur, programmering en omgeving. Zorg ervoor dat u verschillende kinderopvangopties bekijkt voordat u er een kiest die het beste bij de behoeften van uw gezin past. Let bij het onderzoeken van kinderdagverblijven vooral op:

  • Locatie - Kies een kinderdagverblijf dichtbij uw huis of werk om de reistijden 's ochtends en 's avonds te verkorten
  • Verhouding personeel/kinderen - Dit varieert afhankelijk van de staat waarin u woont
  • Dagelijks schema - Is dit een aanvulling op het huidige dagelijkse schema van uw kind? Omvat het rusttijd, tussendoortjes, creatief spel en tijd buitenshuis?
  • Leerplan voor de leeftijd van het kind - Komt het leerplan van het centrum overeen met de ontwikkelingsvaardigheden die van kinderen worden verwacht, afhankelijk van hun leeftijd?
  • Curriculums voor de komende jaren - Groeit het curriculum van het centrum mee met uw kind? Zal het hen voorbereiden op de basisschool?
  • Kinderopvangkosten - Passen de kosten van kinderopvang binnen uw budget?

Belang van leerplannen voor kinderopvang

De structuur van de dag is van fundamenteel belang voor het welzijn van kinderen. Als u een kinderopvangorganisatie bent, moet u veel nadruk leggen op het lesprogramma dat u gebruikt om de kinderen onder uw hoede les te geven. Goed doordachte leerplanplannen helpen ouders bij te houden wat hun kinderen elke dag doen, terwijl ze kinderen helpen bij de ontwikkeling van zowel sociaal, emotioneel als academisch vlak, zodat ze de komende jaren gemakkelijk naar de basisschool kunnen gaan.

Leuke en creatieve thema-ideeën voor kinderopvang

Een teken van een goed doordacht curriculum voor de kinderopvang omvat activiteiten rond een wekelijks of maandelijks thema. Het hebben van een thema zorgt voor consistentie voor de kinderen en maakt het makkelijker om te plannen. Sommige centra hebben maandelijkse leerplannen, waarbij de belangrijkste activiteiten allemaal rond een breed thema draaien, terwijl andere een wekelijks thema hebben dat elke maandag verandert. Als het om leerplanthema’s gaat, is de sky werkelijk de limit. Kies een thema dat u voldoende ruimte geeft om uit te breiden en te verkennen. Als u een maandelijks thema kiest, geldt: hoe breder, hoe beter. Kies thema's waarin seizoenen, interesses van kinderen of ontwikkelingsvaardigheden en mijlpalen centraal staan.

Kinderen doen wetenschappelijk experiment aan tafel in de kleuterschool
Kinderen doen wetenschappelijk experiment aan tafel in de kleuterschool
  • Op de boerderij - Ontdek boerderijdieren, banen van de boer en waar voedsel vandaan komt.
  • Gemeenschapsbanen/carrières - Een uitstekend thema voor oudere kinderen die gevoel hebben voor beroepen die in de buitenwereld worden uitgevoerd.
  • Letter van de week - Doe knutselwerkjes die beginnen met de letter van de week, werk aan het schrijven van de brief, lees boeken die beginnen met de letter van de week, speel een spel dat begint met de letter van de week (Stoeldans voor letter "M", of Freeze Tag voor "F").
  • Familie en huisdieren - Lees verhalen over verschillende dieren, oudere kinderen kunnen de kosten en verzorging van hun droomhuisdier onderzoeken en een Breng je knuffeldier naar school-dag houden.
  • Animals - Duik in de dieren over de hele wereld. Leer meer over interessante wezens en hun natuurlijke habitat.
  • Weer - Het weer is een uitstekend thema om in de wetenschap te gebruiken. Leer kalendervaardigheden, grafieken, doe knutselwerkjes op basis van verschillende weerelementen en heb elke dag een weermanles.
  • Vormen of kleuren - Essentiële vaardigheid voor jonge kinderen. Ideaal voor een maandelijks thema waarbij elke week kan worden opgesplitst in een specifieke kleur en/of vorm.
  • Vakanties - Dit kan zich richten op gemeenschappelijke feestdagen en tradities in jouw deel van de wereld, of je kunt ervoor kiezen om elke week meer te leren over de feestdagen van een andere cultuur.
  • In de keuken - Werk aan koken, creëren en eten. Leer hoe u basissnacks maakt. Oudere kinderen kunnen hun vaardigheden verbeteren en recepten schrijven en lezen. Maak een kookboek met alle recepten die de klas maakt terwijl ze over dit thema leren.
  • Beroemde auteurs - Kies voor jongere kinderen auteurs zoals Eric Carle of Sandra Boyton. Lees hun verhalen, creëer hun iconische kunst opnieuw en doe handwerk dat aansluit bij het populaire werk dat deze auteurs hebben geproduceerd.
  • Dingen die bewegen - Raak vertrouwd met de basisbewegingsvaardigheden van objecten en lichamen. Combineer beweging met woordenschat die het begrip van kinderen over de vaardigheid vergroot.
  • Sprookjes en kinderliedjes - Nog een goed thema voor centra die zich richten op een maandelijks thema. Elke week een ander verhaal of rijm. Maak een kinderliedje voor in de klas. Ambachten en kunst kunnen zich concentreren op het sprookje of rijm van de week.
  • Dinosaurussen - Maak een virtuele excursie naar beroemde musea, lees boeken over dinosaurussen en verander je klaslokaal in een prehistorisch paleis!
  • Under the Sea - Kinderen leren graag over de mysterieuze wereld van de oceaan. Ontdek de planten en dieren die de zee hun thuis noemen. Houd een strandverkleeddag in de klas en bekijk natuurprogramma's waarin de zee centraal staat.

Het thema samenstellen

Als je eenmaal een thema voor elke maand of week hebt gekozen, moet je ervoor zorgen dat je activiteiten, snacks en knutselwerkjes daar allemaal bij aansluiten. U kunt reeds beschikbare leerplannen vinden die u op ideeën zullen brengen, of u kunt uw eigen lesprogramma's maken. Elk leerplan moet passen bij verschillende leerstijlen en leervaardigheden, en hoewel u ze kunt afstemmen op de unieke behoeften van uw centrum, moeten de meeste thema's gemeenschappelijke ideeën en activiteiten bevatten.

Ambachten

Knutselen moedigt creativiteit en fijne motoriek aan en zou een dagelijks onderdeel moeten zijn van het curriculum van uw kinderdagverblijf. Pas elk vaartuig aan voor verschillende leeftijds- en ontwikkelingsgroepen. Hoewel knutselen iets zou moeten zijn dat kinderen elke dag doen, hoeven niet alle knutselwerkjes ingewikkeld en ingewikkeld te zijn.

De handen van een kind in de handen van een volwassene leren een regenboog te tekenen
De handen van een kind in de handen van een volwassene leren een regenboog te tekenen

Voorbeelden van knutselideeën zijn:

  • Snijden
  • Plakken of tapen
  • Eetbaar speeldeeg maken
  • Koekjes koken of versieren
  • Vingerverven
  • Kleuren

Activiteiten

Je dagelijkse activiteiten moeten ook in jouw thema passen. Als je aan cirkeltijd doet, is dit een geweldige kans om het thema met een verhaal te introduceren. Andere activiteiten die u kunt ondernemen zijn:

  • Zing een liedje, dans en speel instrumenten
  • Speel een spel gerelateerd aan het thema
  • Deel beeldmateriaal (als je bijvoorbeeld een carrière doet, introduceer dan een brandweerman en een dokter. Neem een veer, een ei en een nest mee als je thema vogels is).
  • Een discussie voeren
  • Laat zien en vertel
  • Academische uitbreidingsactiviteiten - handschrift, grafieken, dagboekschrijven

Pretend Play is meer dan alleen maar spelen

Kinderen profiteren van de mogelijkheid om zich te verkleden en rollenspellen te spelen. Vind verkleedkleding en kostuums die bij jouw thema passen door naar de plaatselijke kringloopwinkels te gaan. Creëer een leuke achtergrond of bouw een speelhuis dat bij jouw thema past. Creëer een nepbrandweerkazerne, een postkantoor en een school voor een thema rond gemeenschapsbanen. Verander uw klaslokaal in een dierentuin waar kinderen zich helemaal in het thema verdiepen.

Hier is een lijst met items die je bij de hand moet houden:

  • Speelkleding en uniformen
  • Doe alsof je sieraden en accessoires zoals schoenen, aktetassen en portemonnees doet
  • Een speelhuisje, keuken, brievenbussen, bezems, bakken en andere items die gemakkelijk in verschillende thema's kunnen worden verwerkt.
  • Grote dozen en grote rollen constructiepapier waar je alles van kunt maken wat je fantasie maar wenst.
  • Een poppentheater en poppen

Veel huishoudelijke artikelen kunnen worden omgezet in alles waar een kind van droomt. Bewaar items die in uw instelling zijn opgeslagen in een ruimte waar ze jaar na jaar gemakkelijk toegankelijk zijn voor verschillende thema's.

Fysieke beweging

Een deel van je lesprogramma moet bestaan uit opstaan en bewegen. Je kunt games spelen die bij jouw thema passen, zoals London Bridge, of een trein maken voor het thema 'dingen die bewegen'. Speel Duck-Duck Goose als je een dierenthema doet, of een veilige versie van het klassieke spel Red Rover. Geef de kinderen wat vrije tijd om wat van hun extra energie te gebruiken. Ga naar buiten als het weer het toelaat of gebruik een bonusruimte of gymzaal om fysieke beweging buiten het algemene klaslokaal te bewerkstelligen.

Speelse kinderen dansen
Speelse kinderen dansen

Zelfs als je binnen de kleine grenzen van een klaslokaal werkt, wil je dat kinderen waar mogelijk fysiek betrokken zijn. Ze hoeven niet door de kamer te rennen, en dat zou ook niet zo moeten zijn, maar ze kunnen Simon Says spelen, sociale spelletjes zoals charades en zityoga.

Onderwijs

Je curriculum moet ontwikkelingsvaardigheden aanleren en tegelijkertijd boeiend en leuk zijn. De algemene academische focus zal afhangen van de leeftijden en mijlpalen van elk kind. Zorg ervoor dat uw thema tegemoetkomt aan de behoeften van kinderen die specifiek zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling en groei.

Lesgeven aan baby's

Baby's moeten in principe vastgehouden, gevoed, veranderd, verzorgd en geliefd worden. Het opnemen van een leerplan met liedjes, kinderrijmpjes en interactie zal echter een verschil maken in hun leerproces. Breng tijd door op de grond met je baby's en help ze groeien. Creëer een omgeving die visueel stimulerend is voor de kleintjes en werk met muziek die is afgestemd op de zintuiglijke capaciteiten van baby's.

Lesgeven aan peuters

Peuters leren veel door te spelen. U zult eenvoudige beginconcepten willen opnemen in de instructies voor deze groep kinderen om ze voor te bereiden op de kleuterschool. Zorg ervoor dat je het volgende doet:

Kind steekt hand op terwijl hij zingt met anderen en leraar in de kleuterschool
Kind steekt hand op terwijl hij zingt met anderen en leraar in de kleuterschool
  • Liedjes
  • Kinderrijmpjes
  • Basiskleuren
  • Vormen en sorteren
  • Tellen
  • Fijne motoriek, zoals een draad door een gat steken en blokken stapelen
  • Grove motorische vaardigheden omvatten springen, springen, bepaalde bewegingen uitvoeren, klappen, stampen en kruipen.
  • Sociale activiteiten zoals delen, samenspel, kleine en grote groepsactiviteiten

Lesgeven aan kleuters

Als uw kinderen de kleuterleeftijd bereiken, drie tot vijf, zijn ze klaar om te beginnen:

  • Traceren en soms schrijven (inclusief hun naam)
  • Een aantal alfabetletters en hun begingeluiden herkennen
  • Kleuren en basisvormen identificeren
  • Complexere ambachten en langs lijnen knippen en lijmen
  • Tegenstellingen
  • Bijpassend
  • Kleuren

Communiceren van uw leerplan

Je zult veel tijd besteden aan het onderzoeken en maken van wekelijkse en maandelijkse leerplannen, dus zorg ervoor dat je alles wat je doet deelt met de families van je kinderen. Overweeg om ouders wekelijks of maandelijks een nieuwsbrief naar huis te sturen, waarin u hen op de hoogte houdt van de activiteiten waaraan u werkt en de voortgang van hun kind. Hang creatieve kunst en handwerk gemaakt door kinderen overal in uw gebouw. Communicatie met ouders kan een groot verschil maken voor tevreden klanten. Het verzekert hen ervan dat u de behoeften en interesses van hun kinderen ter harte neemt, wat de absolute prioriteit nummer één is van elk kwaliteitskinderdagverblijf en personeel.

Aanbevolen: