Antieke naaimachinemerken met een plaats in de geschiedenis

Inhoudsopgave:

Antieke naaimachinemerken met een plaats in de geschiedenis
Antieke naaimachinemerken met een plaats in de geschiedenis
Anonim
Vintage zwart-gouden naaimachine
Vintage zwart-gouden naaimachine

Je hebt wel eens van enkele grote namen gehoord, maar er zijn nog veel meer antieke naaimachinemerken die een fascinerende kijk bieden op de geschiedenis van het thuisnaaien. Van de National Sewing Machine Company tot Davis, tientallen kleinere naaimachinefabrikanten hebben bijgedragen aan de vooruitgang van het machinaal naaien. Veel van deze machines staan nog steeds in de huizen van verzamelaars en in antiekwinkels.

Weinig bekende antieke naaimachinemerken

Je kent Singer, maar misschien ben je niet bekend met deze minder bekende historische naaimachinemerken. Er waren in de laatste helft van de 19e eeuw tientallen naaimachinebedrijven die met elkaar streden om zaken, maar een paar verhalen vallen op. Of u nu een van deze machines heeft of gewoon nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van de naaimachines, elk van deze fabrikanten heeft een fascinerend verhaal.

Naaimachines worden tentoongesteld
Naaimachines worden tentoongesteld

Nationaal naaimachinebedrijf

National Sewing Machine Company was ooit een van de grootste namen in de productiesector en opereerde vanuit Belvidere, Illinois, en maakte alles, van speelgoed tot wasmachines. National Sewing Machine Company begon als het bedrijf FT June en maakte de schattig genoemde en zeer populaire "Jennie June" -machine. Deze vroege machine was gebaseerd op de populaire Singer-modellen uit die tijd, maar toen National het overnam, hebben ingenieurs hem bijgewerkt en verbeterd. Al snel maakte National verschillende modellen naaimachines, waarvan er vele onder warenhuisnamen in de Verenigde Staten werden verkocht. National Sewing Machine Company sloot zijn deuren in 1954, maar je kunt er nog steeds machines vinden voor een koopje. Een werkende National-machine in de originele houten kast, verkocht op eBay voor ongeveer $ 110.

Davis naaimachinebedrijf

Net als de bedrijven van vandaag moesten Victoriaanse fabrikanten wendbaar zijn en hun bedrijfsmodellen aanpassen om het hoofd boven water te houden. De Davis Sewing Machine Company is een goed voorbeeld van deze strategie. Davis begon in 1868 met de productie van naaimachines, en hun vroege machines gebruikten een "verticale voet" om stof door de machine te bewegen met behulp van zowel de onderste als de bovenste naaivoet. Deze innovatie kwam destijds niet van de grond, maar wordt tegenwoordig in veel geavanceerde machines gebruikt en wordt een ‘lopende voet’ genoemd. Binnen 25 jaar na de oprichting schakelde Davis over en begon hij fietsen te produceren in plaats van naaimachines. Hierdoor bleef het bedrijf nog een paar decennia solvabel, maar Davis sloot uiteindelijk in 1924 de winkel. Er zijn Davis-machines in antiekwinkels en veilingen, waar ze tussen de $ 100 en $ 200 worden verkocht. Een Davis-naaimachine met verticale invoer in werkende staat, verkocht voor ongeveer $ 100 op eBay.

Een zeldzame Davis huishoudnaaimachine
Een zeldzame Davis huishoudnaaimachine

Wardwell Manufacturing Company

Een van de moeilijkste machines die je vandaag de dag kunt vinden, is de Wardwell-naaimachine. Het bedrijf had een korte levensduur, vanaf de oprichting in 1882 tot het werd overgenomen door het inmiddels ter ziele gegane bedrijf Taft-Pierce in 1895. Gedurende deze tijd produceerde het een machine die een revolutie in de industrie had kunnen veroorzaken. Productiebrochures beloven dat de Wardwell geen spoel en geen shuttle gebruikte. Het werd opgebouwd uit slechts 40 stukken. Dit eenvoudige en efficiënte ontwerp sloeg echter niet aan bij de consument, en ze zijn vrijwel ongehoord op de antiekmarkt. Als u er een vindt, overweeg dan om deze te laten taxeren.

Grover & Baker Naaimachinebedrijf

Grover & Baker produceerde van 1851 tot 1875 naaimachines in Boston en New York City en was verantwoordelijk voor enkele belangrijke vroege ontwikkelingen in het ontwerp van naaimachines. Het bedrijf ontwikkelde een veilige dubbele kettingsteek met twee draden, destijds een innovatief concept. Ze worden ook gecrediteerd voor het maken van de eerste draagbare naaimachine, een model dat op zichzelf stond in een doos. Na een verwoestende brand in hun magazijn en een financiële paniek in 1873 moest het bedrijf de deuren sluiten. Tegenwoordig zijn enkele van de meest waardevolle antieke naaimachines die van Grover & Baker. Prachtig gerestaureerde Grover & Baker-machines worden op eBay voor maar liefst $ 1.900 verkocht.

Wheeler & Wilson Naaimachinebedrijf

Fiddlebase produceerde naaimachines van 1853 tot 1905 en meldt dat Wheeler & Wilson een van de meest succesvolle naaimachinefabrikanten van de jaren 1860 en 1870 was. Ze patenteerden de vierbewegingsaanvoer, die de industriestandaard werd. Ze vonden ook de glazen naaivoet uit, waardoor de naaister het naaiwerk onder de voet kon zien en indien nodig aanpassingen kon maken. In 1905 werd het bedrijf opgeheven. Tegenwoordig kun je deze machines voor een redelijke prijs op de antiekmarkt vinden. Een Wheeler & Wilson-machine met bijbehorende kast die op eBay wordt verkocht voor $ 200.

Wheeler en Wilson naaimachines
Wheeler en Wilson naaimachines

Beroemde naaimachinemerken

Sommige naaimachinemerken zijn zo bekend dat hun verhalen voortleven. Hier zijn enkele van de beroemdste merken antieke naaimachines.

Singer naaimachinebedrijf

Elke blik op een antiekwinkel of online veiling zal een paar zangers onthullen. Als u er een heeft, neem dan even de tijd om meer te leren over antieke Singer-naaimachines. Dit bedrijf is misschien wel de grootste naam op het gebied van naaien met tientallen modellen. Antieke zangers kunnen ook erg waardevol zijn, met zeldzame modellen die voor duizenden dollars worden verkocht.

Vrouw naait met een Singer-naaimachine
Vrouw naait met een Singer-naaimachine

Nieuw huisnaaimachinebedrijf

Hoewel de laatste machines in de jaren vijftig van de lopende band rolden, kun je nog steeds New Home-modellen op de antiekmarkt vinden. Er v alt veel te leren over New Home-naaimachines, inclusief de meest waardevolle modellen om naar te zoeken.

Kenmore naaimachines

Kenmore maakte naaimachines uit de jaren dertig, en ze waren vooral populair bij waardebewuste huisvrouwen uit die tijd. Hoewel deze machines technisch gezien niet antiek zijn, is de vintage aantrekkingskracht nog steeds een belangrijke factor voor verzamelaars. Vintage Kenmore-naaimachines kunnen ook waardevol zijn, waarbij de vroegste modellen $ 500 of meer opbrengen.

Bernina naaimachines

Dit Zweedse merk begon eind 19e eeuw toen veel Amerikaanse naaimachinefabrikanten hun deuren sloten. Vergroot uw kennis over Bernina-naaimachines en welke modellen u op de antiekmarkt kunt zoeken.

Antieke Bernina naaimachine
Antieke Bernina naaimachine

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis

Als je van naaien en geschiedenis houdt, is er niets leuker dan rondkijken over antieke naaimachines. Van de grote merken tot de fabrikanten, de tijd is vergeten: deze machines waren een belangrijk onderdeel van de kledinggeschiedenis en het leven van veel gezinnen. Voor meer historische informatie over naaimachines, lees meer over vintage witte naaimachines.

Aanbevolen: