Hoe u hardwatervlekken effectief uit glas kunt verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe u hardwatervlekken effectief uit glas kunt verwijderen
Hoe u hardwatervlekken effectief uit glas kunt verwijderen
Anonim
het reinigen van hardwatervlekken
het reinigen van hardwatervlekken

Harde watervlekken op glas leiden tot lelijke witte vlekken en een troebele waas die moeilijk schoon te maken kan zijn. Deze vlekken worden veroorzaakt door het residu dat achterblijft door contact met hard water, dat vol zit met mineralen zoals magnesium en calcium. Als je weet welke schoonmaakmiddelen je moet gebruiken, kun je deze vlekken in een mum van tijd verwijderen.

Harde watervlekken uit glas verwijderen

De eerste stap bij het verwijderen van hardwatervlekken uit glas is het verzamelen van de benodigdheden die je nodig hebt:

  • Een emmer warm water
  • Een reinigingsoplossing
  • Een spons met een glasveilige schrobzijde, een zachte borstel of een "Magic Eraser"
  • Een rakel of een pluisvrije handdoek, microvezeldoek of badstof
  • Plastic handschoenen worden aanbevolen, vooral als u een zure commerciële reiniger gebruikt

Om de vlekken te verwijderen, volgt u deze stappen, met enkele kleine aanpassingen, afhankelijk van de reinigingsoplossing die u gebruikt:

  1. Breng de reinigingsoplossing van uw keuze aan op het glasoppervlak met behulp van een spuitfles of een vochtige spons of doek.
  2. Laat de oplossing maximaal vijf minuten op het glas staan.
  3. Neem je spons, penseel of Magic Eraser en werk de oplossing in het glas om moeilijke vlekken te verwijderen.
  4. Neem een van de schone doeken en bevochtig deze in de emmer met warm water. Wrijf de vochtige doek in het glas om de overtollige reinigingsoplossing te verwijderen.
  5. Gebruik een wisser of een handdoek of doek om overtollig water en de oplossing die achterblijft te verwijderen en droog het glas.

Reinigingsoplossingen voor harde watervlekken

Je hebt een paar opties voor schoonmaakoplossingen. Dit kunnen schoonmaakmiddelen zijn die je koopt of die je thuis maakt met ingrediënten uit je voorraadkast.

Commerciële zure reinigingsmiddelen

Je kunt een commercieel schoonmaakmiddel kopen dat zuur is om hardwatervlekken te verwijderen. Je kunt zien of ze zuur zijn als ze een van deze soorten zuur bevatten: zoutzuur, zwavelzuur, fosforzuur of oxaalzuur. Voorbeelden zijn Bar Keepers Friend en Acid Bowl Cleaner. Let op: als u een van deze producten gebruikt, is het belangrijk om handschoenen en oogbescherming te dragen en alle andere veiligheidsinstructies op de productlabels in acht te nemen. Deze chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor uw huid, uw ogen en uw ademhaling als de ruimte niet goed geventileerd is. Deze reinigingsmiddelen mogen alleen worden gebruikt op de oppervlakken die in de verpakking zijn aangegeven, omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken aan andere veel voorkomende oppervlakken zoals marmer, aluminium, email en tegelvloeren.

Thuis samen een badkamer schoonmaken
Thuis samen een badkamer schoonmaken

Azijn

Azijn is een uitstekende allround huishoudelijke reiniger. Omdat azijn een zuur is, kan het zeer effectief zijn bij het afbreken en verwijderen van hardwatervlekken. Het kan zelfs helpen bij het verwijderen van watervlekken uit hout.

  1. Meng gedestilleerde witte azijn met een gelijke hoeveelheid warm water in een spuitfles. Je kunt het mengen met koud water, maar het zal effectiever zijn met warm water.
  2. Voeg een druppel of twee vers citroensap of flesjes citroensap toe voor een frisse citrusgeur.
  3. Spuit het mengsel op het glas en laat het vijf tot vijftien minuten staan. Voor moeilijkere vlekken kun je het maximaal 30 minuten laten zitten.
  4. Neem je spons, borstel of Magic Eraser en verwijder de overtollige azijn en vlekken.
  5. Neem een schone, vochtige spons of doek en spoel het glas af en verwijder alle resterende aanslag van de azijn.
  6. Gebruik een zachte, droge handdoek of doek om het glas te drogen, of gebruik een wisser.

Zout en zuiveringszout

Dit is een effectieve optie voor moeilijke vlekken en werkt goed in combinatie met een oplossing van water en azijn.

  1. Roer een 50/50 mix van gewoon keukenzout en zuiveringszout door elkaar. Voeg een paar druppels water per keer toe om een dikke pasta te maken.
  2. Nadat je het glas met de oplossing van water en azijn hebt besproeid en hebt laten zitten, neem je de pasta met zout en zuiveringszout en breng je deze met een borstel of spons aan op het met azijn bedekte glas.
  3. Gebruik je penseel, spons of Magic Eraser en wrijf de pasta in de vlek totdat deze verdwenen is.
  4. Spoel het glas af met een vochtige spons of handdoek om overtollige azijn, zout en zuiveringszout te verwijderen.
  5. Droog het glas volledig af met een wisser, handdoek of doek.

Ammoniakmix

Ammoniak kan goed werken op moeilijk te verwijderen minerale afzettingen op glas.

  1. Voeg 1 kopje ammoniak toe aan een emmer gevuld met 3,5 liter warm water. Voeg 1/4 kopje zuiveringszout toe.
  2. Bevochtig een penseel, spons of Magic Eraser met het mengsel en wrijf dit over de vlekken op het glas.
  3. Spoel het glas af met een vochtige spons of handdoek om de overtollige oplossing te verwijderen.
  4. Droog het glas met uw wisser of doek.

Afwasmiddel

Milde afwasmiddel kan hardwatervlekken op alle soorten glasoppervlakken verwijderen. Meng de zeep in een emmer warm water en gebruik een spons of borstel om het in te werken. Spoel grondig af met koud water en droog het gebied grondig af.

Tandpasta

Gewone tandpasta zonder gel kan worden gebruikt om hardnekkige hardwatervlekken te verwijderen.

  1. Doe wat tandpasta op de vlekken en wrijf de pasta in de vlek met een vochtige spons, handdoek of magische gum.
  2. Laat het vijf minuten zitten.
  3. Neem een schone, vochtige spons of handdoek en spoel de pasta af. Voor hardnekkigere vlekken kun je ervoor kiezen om wat witte azijn aan het spoelwater toe te voegen.
  4. Gebruik een droge doek of handdoek om eventueel achtergebleven water te verwijderen en het glas af te plakken.

Citroenen

Voor milde hardwatervlekken kunt u een citroen als reinigingsmiddel gebruiken om moeilijke vlekken te behandelen. Snijd een citroen in tweeën en wrijf vervolgens de gesneden kant op het glas en over de bevlekte plekken. Als de vlek verdwenen is, spoel het gebied dan af met koud water en droog het grondig af. Anders kunt u doorgaan met het toevoegen van een van de andere methoden voor reinigingsoplossingen.

Scheermesjes

Een andere methode voor het reinigen van hardwatervlekken zijn scheermesjes om de vlekken fysiek te verwijderen. Dit is een arbeidsintensievere methode, maar kan ook werken op glas dat niet gehard is. Je moet ervoor zorgen dat de scherpe rand van het scheermes van je af gericht is. Je moet ook voorzichtig zijn bij het schrapen van de vlek met het scheerapparaat, omdat je het glas niet wilt beschadigen.

Harde watervlekken uit vaatwerk verwijderen

Als u glazen met hardwatervlekken heeft, kan het gebruik van een spoelmiddel in uw vaatwasser helpen vlekken te verwijderen en te voorkomen dat ze ontstaan. Als uw spoelmiddel niet werkt, laat de glazen dan een uur weken in een emmer met 50% warm water en 50% azijn. Verwijder ze, spoel ze af met koud water en droog ze grondig af met een theedoek of doek. Een andere methode is om een vaatwasmachinebestendige kom met azijn te vullen en deze in het onderste rek van de machine te plaatsen. Vul vervolgens de vaatwasser zoals normaal met uw glazen en ander serviesgoed en laat het normale vaatwasprogramma draaien.

Vrouw die schone vaat ha alt
Vrouw die schone vaat ha alt

Voorkomen dat zich hardwatervlekken vormen

De eenvoudigste manier om met hardwatervlekken om te gaan, is door te voorkomen dat ze zich ontwikkelen. Als u een huis heeft met hard water, kunt u onderzoeken of u een thuisfiltratiesysteem kunt toevoegen dat uw water aanzienlijk kan verzachten. Deze systemen kunnen echter duur zijn. Als u een beperkt budget heeft, kunt u door ijverig een handdoek te nemen en regelmatig overtollig water van uw glazen douchedeur, drinkglazen en andere glazen oppervlakken af te vegen, helpen voorkomen dat er zich een harde waternevel vormt. Hardwatervlekken zijn het gemakkelijkst te verwijderen met gewone huishoudelijke artikelen zoals azijn en water, als je ze niet na verloop van tijd laat intrekken.

Aanbevolen: