Hoe lang ziektekiemen leven op gewone oppervlakken

Inhoudsopgave:

Hoe lang ziektekiemen leven op gewone oppervlakken
Hoe lang ziektekiemen leven op gewone oppervlakken
Anonim
kraan schoonmaken in de keuken
kraan schoonmaken in de keuken

Naarmate de angst voor het risico op het oplopen van een ernstige ziekte zoals het coronavirus, H1N1 en dodelijke griepvarianten toeneemt, maken steeds meer Amerikanen zich zorgen over het kiemvrij houden van hun huizen. Hoewel het niet mogelijk is om ziektekiemen en microben volledig te elimineren, kan het leren over hoe lang ze op verschillende oppervlakken leven, uw schoonmaakregime helpen verbeteren.

Levensduur van verkoudheids- en griepkiemen op gewone oppervlakken

Als je in de buurt bent van iemand die lijdt aan een infectieziekte zoals de griep, kunnen deze ziektekiemen heel gemakkelijk hun lichaam verlaten door hoesten, niezen en lichamelijk contact. Zodra deze ziektekiemen in contact komen met oppervlakken die vaak in huis voorkomen, kunnen ze buiten het lichaam nog geruime tijd besmettelijk blijven. Het is eigenlijk niet correct om ziektekiemen te omschrijven als ‘levend’ op oppervlakken, aangezien ze niet levend zijn in de zin dat mensen dat wel zijn, en ze een levende gastheer nodig hebben om zich aan vast te houden en zich te vermenigvuldigen. Het vermogen van een ziektekiem om je ziek te maken neemt in de loop van de tijd af en als de ziektekiem niet langer ‘intact’ is, kan hij geen infectie veroorzaken.

Hoe lang leven ziektekiemen buiten het lichaam?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar hoe lang ziektekiemen intact blijven op oppervlakken, met enkele verschillen in de resultaten. Uit deze onderzoeken is bijvoorbeeld een grote verscheidenheid aan tijdsbestekken voor de levensvatbaarheid van bacteriën op harde oppervlakken gebleken:

  • Uit een onderzoek naar griepkiemen op roestvrij staal en plastic bleek dat ze 24 tot 48 uur levensvatbaar konden blijven. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat ziektekiemen op tissues, stoffen en papier acht tot twaalf uur levensvatbaar bleven.
  • In een onderzoek in Engeland uit 2011 werd gekeken naar griepkiemen op huishoudelijke oppervlakken en kwam tot de conclusie dat ziektekiemen op zijn langst na ongeveer negen uur niet meer levensvatbaar waren. Oppervlakken die ze bestudeerden waren onder meer computertoetsenborden, telefoons, roestvrij staal, plexiglas en lichtschakelaars. Ter vergelijking: ziektekiemen op poreuze oppervlakken zoals stof en hout bleven slechts ongeveer vier uur intact.
  • Een langer tijdsbestek werd gevonden in een onderzoek uit 2016 naar roestvrijstalen oppervlakken, waaruit bleek dat griepkiemen levensvatbaar kunnen blijven tot zeven dagen nadat het oppervlak besmet was.
  • In tegenstelling tot roestvrij staal lijken ziektekiemen een veel kortere levensvatbaarheid te hebben op stoffen gemaakt met koper, waarbij de gemiddelde tijd dat ziektekiemen besmettelijk kunnen zijn ongeveer zes uur of minder duurt.
  • Uit een onderzoek in een hotel bleek dat 60% van de vrijwilligers het verkoudheidsvirus opliep na ongeveer een uur nadat oppervlakken zoals telefoons en lichtschakelaars waren besmet. Na 18 uur daalde de transmissiesnelheid echter tot slechts 33%.
  • Een ander onderzoek wees uit dat dollarbiljetten ongeveer drie dagen intacte ziektekiemen kunnen bevatten.

Zachte, poreuze oppervlakken versus. Harde, niet-poreuze oppervlakken

Hoewel er verschillende momenten zijn waarop verkoudheids- en griepvirussen buiten het lichaam op gemeenschappelijke oppervlakken kunnen leven, is het duidelijk dat er een duidelijk verschil is tussen zachte en harde oppervlakken. Omdat ziektekiemen een vochtige omgeving nodig hebben om te gedijen, zoals in het menselijk lichaam, hebben ze de neiging sneller af te breken op zachte oppervlakken die vocht van hen wegtrekken. Ziektekiemen zijn ook zwak voor temperatuurveranderingen, UV-licht, veranderingen in alkaliteit en zuurgraad, vochtigheid en de aanwezigheid van zout. Over het algemeen gaan ze langer mee in omgevingen die donker, vochtig en warm zijn.

Langere levensvatbaarheidsoppervlakken

Oppervlakken die waarschijnlijk een langere levensvatbaarheid van bacteriën hebben, zijn onder meer:

  • Werkbladen
  • Deurknoppen
  • Apparatuur gemaakt van hard plastic en metaal
  • Kranen
  • Huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en fornuizen
  • Lichtschakelaars
  • Papier dat minder poreus is, zoals geld en printpapier
  • Tabellen
  • Speelgoed gemaakt van hard plastic en materialen
  • Gebruiksvoorwerpen

Oppervlakken waar ziektekiemen sneller hun levensvatbaarheid verliezen

Aan de andere kant kun je verwachten dat ziektekiemen sneller hun levensvatbaarheid verliezen op zachtere oppervlakken zoals

  • Beddengoed
  • Kleding
  • " Harde" oppervlakken die poreus zijn, zoals hout
  • Papierproducten die poreus zijn en ontworpen voor het absorberen van vocht, zoals tissues, toiletpapier en papieren handdoeken
  • Pluche, knuffels
  • Handdoeken

Omhulde versus niet-omhulde virussen

De meeste verkoudheids- en griepkiemen zijn afkomstig van "omhulde virussen" die inherent zwak zijn en niet kunnen worden vernietigd door de tijd, de omgeving en desinfectiemiddelen. Er wordt algemeen aangenomen dat deze virussen na maximaal 48 uur niet langer levensvatbaar zullen zijn. "Niet-omhulde" virussen kunnen echter veel langer levensvatbaar blijven op oppervlakken. Het norovirus is bijvoorbeeld berucht omdat het passagiers van cruiseschepen ernstig ziek maakt en het kan wekenlang intact blijven. Een ander niet-omhuld virus, het calicivirus, kan wekenlang levensvatbaar zijn op oppervlakken.

Hoe lang kunnen ziektekiemen op oppervlakken infecties veroorzaken?

Hoewel verkoudheids- en griepkiemen dagenlang levensvatbaar kunnen zijn op oppervlakken, betekent dit niet dat ze je al die tijd ziek kunnen maken. Terwijl de ziektekiemen op de oppervlakken zitten, beginnen ze vrijwel onmiddellijk af te breken. Verkoudheidsvirussen verliezen hun kracht na ongeveer 24 uur en griepkiemen kunnen na slechts vijf minuten voldoende worden afgebroken om u niet langer ziek te kunnen maken. Als u weet hoe lang ziektekiemen problemen kunnen veroorzaken, kunt u zich realiseren wanneer u de ontsmettings- en schoonmaakmiddelen meteen moet weghalen en schoonmaken. Dit is vooral relevant als u thuis een zieke persoon heeft, want hoe meer u achter hem opruimt en vermijdt dat u de oppervlakken aanraakt die hij of zij zojuist heeft gebruikt, hoe kleiner de kans dat u en anderen in huis ziek worden.

Aanbevolen: