Hoe koud moet de temperatuur zijn om ziektekiemen te doden?

Inhoudsopgave:

Hoe koud moet de temperatuur zijn om ziektekiemen te doden?
Hoe koud moet de temperatuur zijn om ziektekiemen te doden?
Anonim
Vrouw die voedsel in de koelkast zet
Vrouw die voedsel in de koelkast zet

Terwijl mensen zoeken naar manieren om gezond te blijven, vragen velen zich af: "Doodt bevriezing ziektekiemen?" Het antwoord op deze vraag is complexer dan een simpel ‘ja’ of ‘nee’. De meeste hulpmiddelen die je thuis hebt om koude temperaturen te creëren, zijn echter niet koud genoeg om ziektekiemen te doden. Wetenschappelijke onderzoeken en recensies van gezondheidsexperts kunnen u helpen beter te begrijpen hoe koude temperaturen ziektekiemen zoals bacteriën en virussen beïnvloeden.

Doden koude temperaturen ziektekiemen?

Wetenschaps- en gezondheidsonderzoekers en experts zijn het erover eens dat koude temperaturen niet alle ziektekiemen doden.

  • Dermatoloog Alok Vij deelt in een artikel in de Cleveland Clinic dat je een temperatuur van 80 graden onder het vriespunt of zelfs kouder moet bereiken om bacteriën en andere ziektekiemen daadwerkelijk te doden.
  • In een NPR-rapport na een E. coli-uitbraak in 2013 vertelde een wetenschapper dat ze microben vaak opslaan bij een temperatuur van -80 graden omdat ze niet doodgaan, zodat ze later bestudeerd kunnen worden.
  • Aangezien de vriezer in uw huis waarschijnlijk het koudste in uw huis is, en het slechts zo'n 0-4 graden Fahrenheit is, zegt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat bacteriën zoals E. coli, gisten en schimmels allemaal kunnen overleven in uw huishoudelijke apparaten.

Koude temperaturen en bacteriën

Hoewel koude temperaturen niet noodzakelijkerwijs bacteriën doden, kunnen ze de groei van bacteriën vertragen of stoppen. Dit betekent dat de bacterie zich niet snel zal vermenigvuldigen, maar ook niet volledig zal worden vernietigd. Listeria stopt bijvoorbeeld volledig met groeien in de koelkast, maar sterft niet. Uit een USDA-rapport over veilige voedselpraktijken blijkt dat temperaturen onder de 40 graden Fahrenheit, de gemiddelde temperatuur van uw koelkast, de groei van bacteriën kunnen stoppen of vertragen. CDC-richtlijnen voor voedselveiligheid suggereren dat uw koelkast altijd tussen 40 en 32 graden Fahrenheit moet zijn. Bij temperaturen boven de 40 graden kunnen bacteriën snel groeien. Als je dingen zoals voedsel in de koelkast koelt om de groei van bacteriën te vertragen, worden de bacteriën gedood als je het voedsel binnen een passend tijdsbestek kookt.

Persoon die voedsel uit de vriezer ha alt
Persoon die voedsel uit de vriezer ha alt

Koude temperaturen en virussen

Koude temperaturen doden de meeste virussen ook niet echt. Je hebt misschien gehoord dat virussen zoals griep of griep worden veroorzaakt door koude temperaturen in de winter. Dit is een mythe, maar uit een onderzoek uit 2014 door een promovendus aan de universiteit van Harvard bleek dat griep gedijt op locaties waar het winter is. Dit specifieke virus lijkt beter over te dragen bij koudere temperaturen en een lagere luchtvochtigheid. Influenza kan ongeveer 23 uur overleven bij 43 graden Fahrenheit. Virussen worden beter gedood of vernietigd door hitte dan door kou en hebben vocht nodig om te overleven. Dit is de reden waarom virussen langer besmettelijk blijven op niet-poreuze metalen en plastic oppervlakken dan op poreuze voorwerpen zoals zacht speelgoed, stoffen en hout.

Doodt het invriezen van kleding en stoffen ziektekiemen?

Nu weet je dat thuis invriezen niet echt ziektekiemen doodt, maar je hebt misschien gehoord dat het invriezen van dingen zoals spijkerbroeken beter kan zijn dan ze wassen. Dit is ook een mythe. Vriestemperaturen desinfecteren het wasgoed niet. Hoewel bacteriën kunnen leven van de dode huidcellen, het voedsel en het vuil op je kleding, zijn de zepen in wasmiddel alles wat je nodig hebt om bacteriën uit kleding te verwijderen. Omdat het water in je wasmachine lang niet koud genoeg wordt om ziektekiemen te doden, maakt het niet eens uit op welke temperatuur je je kleding wast als het gaat om het verwijderen van ziektekiemen.

Temperatuur instellen op wasmachine
Temperatuur instellen op wasmachine

Bevriezing doodt bedwantsen

Hoewel het invriezen van stoffen geen ziektekiemen doodt, zijn er aanwijzingen dat het bedwantsen doodt. De Universiteit van Minnesota deelt dat bedwantsen kunnen worden gedood in de vriezer van uw huishouden. Ze zeggen dat het veilig is om kledingstukken, moderne boeken, schoenen, sieraden, foto's en speelgoed in je vriezer te leggen om bedwantsen en hun eieren te doden. U moet er echter voor zorgen dat de vriezer een temperatuur van 0 graden Fahrenheit behoudt en de artikelen 4 dagen in de vriezer bewaren nadat het centrum van elk artikel 0 graden heeft bereikt. Probeer nooit items in te vriezen die beschadigd kunnen raken door condensatie, elektronica of historische artefacten.

Kan koud water of ijs ziektekiemen doden?

Het koude water uit je kranen is meestal niet kouder dan 45 graden Fahrenheit en kan wel 70 graden worden, afhankelijk van de bron en de temperatuur van je huis. Dit is niet koud genoeg om de meeste ziektekiemen te doden.

IJs en ziektekiemen

Een groep onderzoekers die naar bevroren griepvirussen keken, ontdekte dat de lage pH-waarde van bevroren water een virus zou kunnen inactiveren als het virus direct in water wordt bevroren. Zodra het ijs echter begint te ontdooien, kunnen de bacteriën weer "wakker" worden. De onderzoekers ontdekten ook dat het vries- en ontdooiproces elke keer dat het wordt ontdooid ongeveer 90% van een virus doodt. Een ander recent onderzoek naar ijsblokjes laat zien dat ze boordevol bacteriën zitten. Deze bacteriën worden niet gedood door het bevriezingsproces, maar kunnen mogelijk niet groeien. Dit betekent dat als je ijs in je drankje doet of het over je huid wrijft, de ziektekiemen niet echt worden gedood.

Koud water en het menselijk lichaam

Je komt misschien nog steeds in de verleiding om koud water te gebruiken om jezelf te desinfecteren, maar koud water kan gevaarlijk zijn voor mensen. Het is zeker veilig en net zo hygiënisch als warm water gebruiken om je handen te wassen met koud kraanwater. Houd er rekening mee dat de meeste ziektekiemen, zoals verkoudheids- en griepvirussen, slechts ongeveer 20 minuten besmettelijk zijn op uw huid, dus overmatig wassen is niet nodig. Volgens het National Center for Cold Water Safety kan elk water onder de 70 graden Fahrenheit gevaarlijk zijn voor mensen, vooral als je er lange tijd in ondergedompeld bent. De koude schok van het water kan ervoor zorgen dat u de controle over uw ademhaling verliest.

Zullen koude temperaturen in uw huis ziektekiemen doden?

Net als bij koude watertemperaturen kunnen koude luchttemperaturen ook gevaarlijk zijn voor mensen. Omdat uit onderzoek blijkt dat koudere temperaturen bacteriën en ziektekiemen niet echt doden, tenzij ze gevaarlijk koud zijn, is het niet nodig om de verwarming uit te zetten of de airconditioning hoger te zetten om je huis te ontsmetten. Het bevriezen van jezelf kan zelfs meer problemen veroorzaken en het bevriezen van je huis kan structurele schade veroorzaken. Frisse lucht helpt ook niet om ziektekiemen te doden, maar het kan wel helpen om een luchtstroom in je huis te creëren om te helpen bij het verwijderen van stof en slechte geuren.

Kiemen geven niets om kou

Extreme koude temperaturen kunnen sommige ziektekiemen doden, maar de koude temperaturen die je normaal gesproken thuis kunt bereiken, kunnen ze alleen maar vertragen. Het is geweldig dat je op zoek bent naar alternatieven voor zaken als hitte, alcohol of desinfecterende schoonmaakmiddelen om ziektekiemen te verwijderen, maar koud water of lucht is waarschijnlijk niet de beste optie.

Aanbevolen: