Hoe heet moet water zijn om ziektekiemen te doden?

Inhoudsopgave:

Hoe heet moet water zijn om ziektekiemen te doden?
Hoe heet moet water zijn om ziektekiemen te doden?
Anonim
Babyfopspenen koken op het fornuis
Babyfopspenen koken op het fornuis

Het koken van water op 100° Celsius (212° Fahrenheit) gedurende één minuut doodt ziektekiemen en ziekteverwekkers in het water, maar wassen met heet water is onveilig voor de huid, omdat dit ernstige brandwonden kan veroorzaken. Dus hoe heet moet het zijn om ziektekiemen op oppervlakken en huid te doden? Is er een veilige temperatuur voor warm water dat ook reinigt?

Doodt heet water ziektekiemen?

Kokend water doodt de ziektekiemen in het water, en het kan ook ziektekiemen doden op oppervlakken van voorwerpen die in het kokende water zijn ondergedompeld. Het gebruik van vochtige warmte is een uitstekende sterilisatiemethode. Daarom wordt het aanbevolen om babyflessen vijf minuten te koken om ze te steriliseren. Maar als u de afwas doet, de toonbank schoonmaakt en andere grootschalige projecten uitvoert, is het gebruik van kokend water niet praktisch en kan het zelfs leiden tot brandwonden en verwondingen. Dus als je van plan bent heet water te gebruiken voor sterilisatie voor grotere projecten, is dit waarschijnlijk niet de beste keuze.

Hoe lang moet je water koken om ziektekiemen te doden

Als je voorwerpen hebt die je moet ontsmetten, kook ze dan één tot vijf minuten in heet water (als het veilig is om dat te doen). Als je het water wilt steriliseren en het veilig wilt maken om te drinken, raadt de CDC aan om het één minuut te koken op een hoogte onder de 1,500 meter en gedurende drie minuten op een hoogte boven de 1,500 meter.

Hoe heet moet het water zijn om de handen te wassen?

Als je zeep gebruikt en je handen goed wast, doet de watertemperatuur er niet toe, behalve voor comfort. Dus, op voorwaarde dat u de juiste handwastechniek gebruikt, kunt u heet water, warm water, koud water of koud water gebruiken en dezelfde kiemdodende resultaten verwachten. Als u een slechte handwastechniek gebruikt of uitsluitend afhankelijk bent van water zonder zeep om ziektekiemen te doden, moet het water zo heet zijn en het contact zo lang aanhoudend dat u uw handen zou verbranden. Kies daarom een comfortabele temperatuur voor het handenwassen, leer de juiste handwastechniek kennen en gebruik vloeibare handzeep of antibacteriële zeep om ervoor te zorgen dat uw handen schoon worden.

Watertemperatuur om gerechten te ontsmetten

Is er een veilige temperatuur voor water dat de vaat reinigt? Het is onwaarschijnlijk dat u de vaat kunt ontsmetten als u deze met de hand afwast met een watertemperatuur die uw handen kunnen verdragen. Doorgaans kunt u met uw blote handen temperaturen van ongeveer 115 ° F verdragen, en dat is niet voldoende als het gaat om ontsmetting. Probeer een van de volgende dingen om je vaat te ontsmetten:

  • Na het met de hand afwassen, als uw vaatwasser een ontsmettingscyclus heeft, laat u deze door de vaatwasser lopen om ze te ontsmetten.
  • Laat de vaat een minuut weken in een oplossing van 4,5 liter water en 1 eetlepel chloorbleekmiddel. De watertemperatuur doet er niet toe.
  • Laat de vaat 1 minuut weken in water van minimaal 70°C.

Zorg er bij beide inweekmethoden voor dat de vaat volledig bedekt is met water. Laat ze op natuurlijke wijze aan de lucht drogen op een gereinigd droogrek voordat je ze opbergt.

Oppervlakken ontsmetten met heet water

Stoomreiniging doodt 99,9% van de ziektekiemen op oppervlakken die in contact komen, waardoor stoomreinigers een veilige en effectieve manier zijn om heet water te gebruiken om te reinigen en te ontsmetten. Er zijn huishoudelijke stoomreinigers verkrijgbaar voor het reinigen van oppervlakken zoals werkbladen en toiletten, maar ook voor het reinigen van vloeren en tapijten. Enkele tips voor veilig en effectief stoomreinigen:

  • Stoom komt systematisch naar boven, zodat alle delen van het oppervlak in contact komen met de stoom. Dit is het gemakkelijkst te bereiken door een stoomboot met brede pijpen te gebruiken en in overlappende rijen te werken.
  • Veeg vocht van stoom weg met keukenpapier en veeg altijd in dezelfde richting, zodat je de oppervlakken niet opnieuw infecteert. Vervang papieren handdoeken regelmatig.
  • Gebruik geen sponzen, die bacteriën bevatten.
  • Laat de stomer altijd afkoelen en drukloos maken voordat u het waterreservoir opent en meer water toevoegt.
  • Houd de huid uit de buurt van de stoom wanneer deze uit de stomer komt.

Oppervlakken die niet met stoom mogen worden gereinigd

Er zijn bepaalde oppervlakken die je niet met stoom mag reinigen:

  • Marmer
  • Oppervlakken geverfd met pijn op waterbasis
  • Baksteen
  • Stucwerk
  • Poreuze oppervlakken
  • Elektronica
  • Smeltbare kunststoffen
  • Ruw hout

Om dergelijke oppervlakken te ontsmetten, is een oplossing van water, bleekmiddel en wasmiddel de beste keuze.

Heet water voor ontsmetting

Heet water is een effectief ontsmettingsmiddel, op voorwaarde dat je het water op de juiste temperatuur veilig kunt gebruiken. Ontsmettingscycli in de vaatwasser, de vaat in heet water laten weken om te ontsmetten, kleinere voorwerpen koken en een stoomreiniger gebruiken zijn de meest effectieve methoden om heet water te gebruiken om ziektekiemen te doden. Voor andere schoonmaakprojecten kun je beter een desinfecterend huishoudelijk schoonmaakmiddel gebruiken dat geschikt is voor het oppervlak.

Aanbevolen: