Glazen kachels schoonmaken in 8 eenvoudige stappen

Inhoudsopgave:

Glazen kachels schoonmaken in 8 eenvoudige stappen
Glazen kachels schoonmaken in 8 eenvoudige stappen
Anonim
Glazen kookplaat schoonmaken
Glazen kookplaat schoonmaken

Het is het beste om gemorst materiaal op te ruimen, zoals dat gebeurt tijdens het koken. Maar als je bezig bent met het maken van een culinair meesterwerk, is dat wel het laatste waar je aan denkt. Nu zit je kookplaat met glazen blad vol met aangekoekt voedsel, vetvlekken en bah. Zelfs als u geen commerciële schoonmaakmiddelen heeft, zijn er een paar geweldige doe-het-zelf-schoonmaaktips waarmee u uw kachel met glazen blad weer sprankelend kunt maken.

Voorbereiden

Kachels met glazen blad zijn niet zoals de standaard kookplaten, maar je hebt niets speciaals nodig om ze schoon te maken. Zoek in plaats daarvan in je voorraadkast naar:

  • Zuiveringszout
  • Witte azijn in een spuitfles
  • Bowl
  • Afwasmiddel (Dawn werkt het beste voor snijvet.)
  • Water
  • Schraper of scheermesje
  • Theedoek of spons
  • Microvezeldoek

1. Verzacht residu

Opmerking: Voordat u de kachel probeert schoon te maken, moet u ervoor zorgen dat deze volledig is afgekoeld.

Maak eerst uw kachel vrij van vuil. Vul de kom met ongeveer een kop of twee heet water en voeg een paar scheuten afwasmiddel toe. Breng met behulp van de spons een royale hoeveelheid van het mengsel op het glazen blad aan. Laat het ongeveer vijf minuten zitten. Dit zal helpen om een deel van dat residu te verzachten voordat je aan de grondige reiniging begint.

2. Verwijder vuil

Veeg de hele kachel af. Maak je op dit moment geen zorgen over het schrobben. Je wilt alleen de belangrijkste resten van het glas verwijderen, zodat het schoon is.

3. Strooi zuiveringszout

Nadat de glazen bovenkant redelijk droog is, strooi je zuiveringszout op eventuele vlekken, brandwonden en aangekoekt vet. Dit zal doorgaans in de buurt van de branders zijn.

Omdat het lastig kan zijn om zuiveringszout te strooien, is het handig om het in bijvoorbeeld een oud parmezaanse kaasbakje of zelfs een kruidenbakje te doen. Dit zal je helpen om een gelijkmatige strooiing te krijgen

4. Azijn toevoegen

Spuit de baking soda met de witte azijn. Laat dit 15 tot 20 minuten zitten. Je moet de baking soda en azijn voldoende tijd geven om hun ding te doen.

5. Mengsel verwijderen

Veeg het zuiveringszoutmengsel weg met de spons of de theedoek.

6. Schraap de resterende vlekken of resten weg

Evalueer het gebied en zoek naar eventuele resterende vlekken of resten. Gebruik het scheermesje om deze gebieden schoon te schrapen. Zorg ervoor dat u dit voorzichtig doet, omdat u geen krassen op uw glazen oppervlak wilt maken.

  • Zorg ervoor dat het oppervlak een beetje nat is als je het scheermesje gebruikt. Voeg wat afwasmiddel en water toe, zodat er een buffer overblijft voor het scheermes. Zorg er bovendien voor dat u het mes met de rand plat tegen het oppervlak gebruikt. Gebruik nooit de zijkanten of hoeken, omdat hierdoor krassen op de kookplaat ontstaan. Wanneer u het scheermes gebruikt, wilt u een zachte heen en weer gaande beweging maken. Met een beetje voorzichtigheid is de kans dat je iets bekrast heel klein.
  • Als de gedachte aan het gebruik van een scheermesje je nog steeds preuts maakt, zijn er andere alternatieve schrapers verkrijgbaar die speciaal voor keramische werkbladen zijn gemaakt.

7. Spoelen

Spoel het gebied af met water.

8. Spuiten en polijsten

Spuit de hele kachel opnieuw in met gewone azijn. Gebruik de microvezeldoek om de glazen bovenkant te polijsten en een mooie glans achter te laten.

Vlekreiniging

Soms hoeft u niet uw hele kachel schoon te maken. Misschien heb je gewoon een scheutje vet dat is ingebrand of een kleine spaghettivlek. Als je alleen maar een klein plekje moet schoonmaken, zijn er een paar goede trucs die je kunt toevoegen aan de basistips voor het schoonmaken van je huis.

  • Meng zuiveringszout en water tot een pasta en laat dit ongeveer 10 minuten op de vlek zitten. Veeg het weg en de vlek moet worden verwijderd.
  • Probeer een magische gum te pakken en de plek te schrobben.
  • Voor vastzittend vet kun je eerst afwasmiddel gebruiken om het vet los te maken. Meng afwasmiddel en water en laat het enkele minuten staan. Dit zal helpen om het vet los te maken voordat u gaat schrobben. Het kan ook je armen redden.

Commerciële schoonmaakmiddelen

Soms kom je er niet onderuit om een commercieel schoonmaakmiddel te gebruiken, vooral als je doe-het-zelf-methoden het gewoon niet redden. Het kan ook effectief zijn om af en toe een commercieel schoonmaakmiddel te gebruiken, alleen maar om uw kachel een mooie, grondige reiniging te geven, en sommige producten kunnen zelfs helpen krassen in het glas te verwijderen. Hoewel er geen echte tijdslimieten zijn voor het gebruik van commerciële schoonmaakmiddelen, is het meestal nuttig om ze één keer per maand te gebruiken om schoon te maken of te polijsten tussen de doe-het-zelf-methoden door of om een grondige schoonmaakbeurt te geven (vooral als je culinaire dromen in rook zijn opgegaan).

Nog een sprankelende kachel

Hoewel je misschien denkt dat je commerciële schoonmaakmiddelen nodig hebt om die nachtmerrie van je prachtige glazen kookplaat te krijgen, kunnen zuiveringszout en azijn je beste vrienden zijn. Ze kunnen niet alleen schuim en vastzittend vet verwijderen, maar ze kunnen het ook een mooi gepolijst uiterlijk geven. Je kunt het ook in de oven proberen.

Aanbevolen: