Groepstherapie-activiteiten voor volwassenen: voorbeelden en handleidingen

Inhoudsopgave:

Groepstherapie-activiteiten voor volwassenen: voorbeelden en handleidingen
Groepstherapie-activiteiten voor volwassenen: voorbeelden en handleidingen
Anonim
Multi-etnische groep vrouwen die in een groepstherapiesessie zitten
Multi-etnische groep vrouwen die in een groepstherapiesessie zitten

Heb je ooit therapie willen verkennen, maar was je bang dat je misschien niet de juiste oplossing zou vinden? Misschien maakte u zich zorgen over het vinden van het juiste type therapie of over het vinden van een therapeut waarmee u contact kunt maken. Als dat zo is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Je bent net als veel andere mensen die voor hun mentale en emotionele gezondheid willen zorgen, maar niet zeker weten waar ze moeten beginnen. Soms kiezen mensen groepstherapie als een gemakkelijke plek om te beginnen.

Als je nieuwsgierig bent naar therapie, maar nog niet klaar bent voor één-op-één-sessies of je gewoon meer steun voelt als je in de buurt van anderen bent, dan kan groepstherapie een goede optie voor je zijn. Groepstherapie stelt mensen met overeenkomsten in staat samen te komen om levenservaringen te delen, uitdagingen aan te gaan en copingstrategieën te leren. Samen kunnen deze elementen velen helpen hun geestelijke gezondheid te beschermen en kracht te vinden in de gemeenschap. U kunt naar deze groepstherapieactiviteiten voor volwassenen kijken om technieken te ontdekken die voor u zouden kunnen werken.

4 Voorbeeld van groepstherapie-activiteiten voor volwassenen

Er zijn veel verschillende soorten lessen en activiteiten waaraan u kunt deelnemen als onderdeel van groepstherapie. Gebruik deze voorbeelden om na te denken over wat er tijdens uw groepssessie zou kunnen gebeuren. Of u kunt ze ook voorstellen tijdens uw volgende vergadering. Nog geen onderdeel van groepstherapie? Je kunt ook mensen bij elkaar brengen en deze activiteiten gebruiken om gesprekken en ondersteuning te genereren.

1. Deel je angsten

Groepstherapie daagt individuen uit om kwetsbaar, eerlijk en openhartig te zijn over tal van gevoelige onderwerpen. In therapie worden mensen vaak uitgenodigd om moeilijke aspecten van hun verleden, worstelingen in het heden en uitdagende gedachten waarmee ze worden geconfronteerd te delen. Dit kan lastig zijn, zelfs met je beste vrienden. Daarom is het belangrijk om vertrouwen tussen de groepsleden te ontwikkelen.

Wanneer er een vertrouwensband tot stand is gebracht, voelen mensen zich meer op hun gemak bij het delen van hun gedachten en gevoelens, wat een positieve impact kan hebben op de groep als geheel en anderen kan aanmoedigen om ook te delen. Spellen voor het opbouwen van vertrouwen, zoals hieronder, zorgen ervoor dat groepsdeelnemers die dwingende band kunnen vormen.

Je hebt nodig

De materialen die nodig zijn voor dit spel zijn vrij eenvoudig en kostenefficiënt. Je hebt het volgende nodig:

  • Een tas, emmer, hoed of iets anders dat kan worden gebruikt om reacties te verzamelen
  • Stukjes of stroken papier
  • Schrijfgerei

Hoe te spelen

Deze activiteit kan met een willekeurig aantal mensen in een groep worden gespeeld. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, hoe beter het is om ervoor te zorgen dat de reacties anoniem blijven. De instructies voor deze activiteit zijn als volgt:

  1. Zorg ervoor dat je voldoende papier en schrijfgerei hebt voor alle aanwezigen. Als je hele stukken papier gebruikt, geef dan aan iedereen de opdracht om ze in kleinere vierkanten te vouwen, zodat ze uit elkaar kunnen worden gescheurd.
  2. Vraag iedereen in de groep om één ding op te schrijven waar ze zich zorgen over maken of waar ze bang voor zijn. Je kunt leden ook vragen een geheim op te schrijven dat ze nog niet aan veel mensen hebben verteld, of een negatieve gedachte die ze vaak hebben. De begeleider moet ook een reactie schrijven, zodat de groep ook vertrouwen bij hen kan opbouwen.
  3. Zorg ervoor dat de antwoorden anoniem blijven door groepsleden te vragen geen namen op het papier te schrijven en hun antwoorden te vouwen nadat ze klaar zijn met schrijven. Je kunt de deelnemers vragen om meer dan één antwoord te schrijven, maar daag iedereen uit om hetzelfde getal te schrijven, zodat niemand zich boos voelt omdat ze kwetsbaarder zijn dan anderen.
  4. Nadat je het aantal opdrachten hebt gegeven dat je voor deze les hebt gekozen, loop je door de groep en verzamel je ieders papier.
  5. Zodra je alle reacties hebt verzameld, meng je ze door elkaar om er zeker van te zijn dat de reacties anoniem blijven.
  6. Loop dan weer door de kamer en laat elk groepslid een antwoord uit de hoed halen. De facilitator moet ook een antwoord formuleren om te laten zien hoe de rest van de activiteit zal verlopen.
  7. Leg aan de groep uit dat elke persoon het antwoord dat hij of zij hardop heeft voorgelezen, zal voorlezen. Herinner iedereen eraan dat de reacties anoniem zijn en dat elke aanwezige ervoor heeft gekozen kwetsbaar te zijn.
  8. De facilitator moet het eerste antwoord hardop voorlezen. Vraag vervolgens andere leden van de groep om hun gedachten te delen door vragen te stellen. Herkent iemand zich in de boodschap? Waar doet de reactie je aan denken? Hoe voel je je nadat je het hebt gehoord?
  9. Ga vervolgens de cirkel rond totdat iedereen het antwoord op zijn/haar stukje papier heeft gelezen. Neem pauzes tussen elke deelactie om leden te vragen hoe ze zich voelen.

Je kunt deze activiteit verschillende keren faciliteren in een groepstherapieomgeving. Elke keer kun je je concentreren op een andere opdracht met groepsleden om hen aan te moedigen kwetsbaarder te zijn en hun vertrouwen onder andere groepsleden op te bouwen.

2. Doelidentificatie

Het stellen van doelen is een belangrijk onderdeel van groepstherapie, omdat elk lid ervoor heeft gekozen om deel te nemen om hun geestelijke gezondheid en andere aspecten van hun leven te verbeteren. Om te veranderen kan het nuttig zijn als mensen doelen stellen om hen een idee te geven van waar ze zichzelf in de toekomst hopen te zien.

Activiteiten die gericht zijn op het stellen van doelen helpen groepsleden ook hun eigen groei bij te houden, en helpen andere groepsleden te ondersteunen terwijl ze aan hun persoonlijke doelen werken. Sommige mensen vinden het misschien ook nuttig om als groep een doel te stellen, waarbij iedereen dezelfde uitdagende taak probeert. Het kan minder intimiderend lijken als leden weten dat anderen het ook meemaken. Over het geheel genomen schept het stellen van doelen een gevoel van solidariteit en stelt het de leden in staat na te denken over wat zij uit de therapie willen halen.

Je hebt nodig

Om dit spel te spelen heb je het volgende nodig:

  • Gekleurde pennen, stiften of potloden
  • Papier

Hoe te spelen

Dit is een spel dat de potentie heeft om leuk en optimistisch te zijn, en je kunt het met elke groep spelen. De instructies zijn als volgt:

  1. Deel drie stukjes papier uit aan elk groepslid. Of laat elk groepslid zijn papier in drieën vouwen.
  2. Zorg ervoor dat er stiften, kleurpotloden, enz. zijn geplaatst rond het gebied waar de groepsleden gaan tekenen.
  3. Instrueer elk lid om een kortetermijndoel te stellen (dat een paar maanden duurt om te bereiken), een middellangetermijndoel (ongeveer een jaar in de toekomst) en een langetermijndoel (dat misschien een tijdje duurt). paar jaar te bereiken). De facilitator kan ook samen met de groepsleden deelnemen aan de oefening om een goede verstandhouding op te bouwen.
  4. Geef de deelnemers ongeveer 15 minuten de tijd om aan de oefening te werken.
  5. Vraag elk groepslid na afloop van de tijd om hun doelen één voor één met de groep te delen. De facilitator kan als eerste het initiatief nemen en de leden een voorbeeld geven.
  6. Zodra een deelnemer een doel deelt, kun je daarover een dialoog aangaan met andere leden van de groep door vragen te stellen. Heeft iemand een soortgelijk doel? Wat is een uitdaging waar iemand tegenaan kan lopen? Wat zijn enkele stappen die de persoon kan nemen om zijn of haar doel te bereiken?
  7. Ga door met het delen van doelen en het faciliteren van de dialoog totdat elk groepslid aan de beurt is geweest.

Sommige groepsleden vinden het misschien dom of intimiderend om hun doel te formuleren, en dat is oké. Moedig ze aan om hun doel eenvoudigweg op papier te schrijven als ze geen zin hebben om te tekenen. Wat belangrijk is, is dat ze nadenken over wat ze willen en zichzelf een doel stellen waar ze naartoe kunnen werken.

3. Toch niet zo anders

Deze specifieke activiteit kan nuttiger zijn voor nieuw gevormde therapiegroepen die nog geen sterke band tussen de leden hebben opgebouwd. Het kan echter ook worden gebruikt om de banden tussen groepen die al langer samenwerken te herbevestigen.

Als iemand worstelt met zijn geestelijke gezondheid of met bepaalde aspecten van zijn leven die een uitdaging vormen, kunnen mensen zich overweldigd en geïsoleerd voelen. Daarom kan groepstherapie voor velen een goede optie zijn, omdat deelnemers de mogelijkheid hebben elkaar te helpen en steun te bieden. Voordat mensen echter naar anderen kunnen kijken, kan het nuttig zijn om een gevoel van solidariteit en verbondenheid te creëren door middel van gedeelde strijd.

Je hebt nodig

Om dit spel te spelen heb je de volgende materialen nodig:

  • Papier
  • Schrijfgerei

Hoe te spelen

Deze activiteit kan worden gedaan met een groep van elke grootte. De instructies zijn als volgt:

  1. Zorg ervoor dat iedereen in de groep ten minste één vel papier en schrijfgerei heeft.
  2. Laat de groepsleden weten dat deze activiteit gericht is op het vinden van overeenkomsten. Elk groepslid krijgt 3 tot 5 minuten de tijd om met een ander lid te praten en dingen te ontdekken die ze gemeen hebben. Leden moeten deze kwaliteiten opschrijven en kunnen de koppeling niet verlaten totdat ze ten minste één overeenkomst tussen hen hebben gevonden.
  3. Als de tijd het toelaat, moedig dan elk groepslid aan om samen te werken met alle andere leden in de groep.
  4. Verzamel daarna de groepsleden en faciliteer een discussie over de activiteit. Met welke uitdagingen werden mensen geconfronteerd? Wat hebben de leden van de activiteit geleerd? Hoe heeft de activiteit de manier veranderd waarop mensen denken over delen met anderen?

De facilitator kan leden helpen overeenkomsten te vinden door middel van aanwijzingen die ze hardop vragen of op een whiteboard of papier voor in de ruimte schrijven. Deze overeenkomsten kunnen eenvoudig zijn. Hebben jullie bijvoorbeeld allebei dezelfde oogkleur? Hebben jullie allebei kinderen? Dezelfde favoriete kleur? Of ze kunnen complexer zijn, bijvoorbeeld: heeft u dezelfde reden om naar therapie te komen? Soortgelijke doelen? Soortgelijke angsten over het aangaan van uitdagingen.

4. De pauze van zelfcompassie

Compassie is een essentieel onderdeel van groepstherapie, relaties en het leven in het algemeen. Vaak vinden deelnemers het echter gemakkelijker om compassie te tonen aan anderen dan om medelevend te zijn tegenover zichzelf.

Deze oefening stelt individuen in staat zelfcompassie en mindfulness te oefenen, met de aanmoediging van hun leeftijdsgenoten. Het moedigt deelnemers ook aan om in hun dagelijks leven de tijd te nemen om bij zichzelf en hun eigen behoeften stil te staan, en stappen te zetten om zichzelf te ontmoeten, waar ze ook zijn.

Je hebt nodig

Om dit spel te spelen heb je het volgende nodig:

  • Een groot papier of een whiteboard
  • Een markering

Hoe te spelen

Groepen van elke grootte kunnen aan deze activiteit deelnemen en de instructies zijn als volgt:

  1. Plaats twee grote stukken papier aan de voorkant van de kamer, of verdeel het whiteboard in twee verschillende delen. Label de ene kant met 'Wat ik tegen mezelf zeg' en de andere kant met 'Wat ik tegen een vriend zou zeggen.'
  2. Laat vervolgens een lid van de groep vertellen over een uitdaging waarmee ze onlangs te maken hebben gehad, of over iets dat is gebeurd en dat stressvol was. Misschien kwam iemand bijvoorbeeld te laat op zijn werk, morste hij koffie op zijn shirt of kreeg hij ruzie met een geliefde.
  3. Vraag het groepslid om te vertellen welke gedachten er op dat moment door hun hoofd gingen. Misschien dachten ze: 'Ik kan niets goed doen', 'Ik word ontslagen' of 'Ik ben geen goed mens." Je kunt andere groepsleden ook vragen om te vertellen welke gedachten in hun hoofd opkomen tijdens de specifieke situatie.
  4. Vraag vervolgens aan het groepslid dat deelde wat hij zou zeggen tegen een vriend die dezelfde situatie doormaakte. Zouden zij hetzelfde zeggen? Hoe zouden ze de zin veranderen om een vriend te troosten?
  5. Schrijf de nieuwe zin op die het lid heeft gedeeld onder 'Wat ik tegen een vriend zou zeggen.'
  6. Ga de kamer rond en vraag andere groepsleden om enkele van de negatieve gedachten te delen die bij hen opkomen als ze zich in moeilijke situaties bevinden. Ga door met het reconstrueren ervan in meelevendere zinnen die de leden met vrienden zouden delen.
  7. Zodra meerdere mensen hebben gedeeld. Denk na over de verschillen tussen de twee categorieën. Vraag groepsleden wat volgens hen anders is, en waarom ze sommige dingen niet tegen vrienden zouden zeggen die ze tegen zichzelf zouden zeggen.
  8. Moedig groepsleden aan om tegen zichzelf te praten zoals ze tegen een vriend zouden praten, en merk op hoe deze gedachten geruststellender, constructiever en meelevender kunnen zijn.

Deze activiteit kan een nuttig visueel hulpmiddel zijn dat groepsleden de verschillen kan laten zien tussen de manier waarop ze tegen zichzelf praten en de manier waarop ze met anderen praten. Het kan de groepsleden ook laten zien dat zij niet de enigen zijn die in patronen van negatieve zelfpraat vervallen. Ten slotte kan het leden aanmoedigen om de manier waarop ze over of tegen zichzelf praten te veranderen.

Waarom groepstherapie-activiteiten werken

Het kan intimiderend zijn om lid te worden van een therapiegroep, vooral als je niet weet wat je van de ervaring kunt verwachten. Maar groepstherapieactiviteiten als deze creëren een gemeenschap. U kunt naar deze activiteiten kijken om inzicht te krijgen in hoe een groepstherapiesessie eruit zou kunnen zien, en hoe de groep verschillende activiteiten en onderwerpen onderzoekt. Als u groepstherapiesessies of steungroepen faciliteert, kunt u deze activiteiten gebruiken om een gevoel van verbondenheid onder de groepsleden te creëren en deelnemers de kans te geven samen een stap te zetten in de richting van het verbeteren van hun geestelijke gezondheid.

Veel nieuwe ervaringen kunnen een uitdaging zijn, simpelweg omdat je ze nog niet hebt meegemaakt en niet weet hoe je er doorheen moet navigeren. U kunt echter een beroep doen op uw begeleider, geestelijke gezondheidszorgverlener en leden van de groepstherapie om u de steun te geven die u nodig heeft om uw houvast te vinden en een gevoel van verbondenheid te creëren.

Aanbevolen: