Watermeloen kweken: eenvoudige gids voor een zoete oogst

Inhoudsopgave:

Watermeloen kweken: eenvoudige gids voor een zoete oogst
Watermeloen kweken: eenvoudige gids voor een zoete oogst
Anonim
watermeloen
watermeloen

Watermeloen is een van de meest bevredigende tuingewassen om te kweken, maar het is niet noodzakelijkerwijs de gemakkelijkste. Om je planten grote, smakelijke vruchten te laten produceren, heb je een beetje geluk nodig en veel aandacht voor de unieke behoeften van de plant. Volg deze verzameling van de beste tips voor het kweken van de beste watermeloenen.

Plantadvies

Watermeloenen hebben vruchtbare grond en een lang, warm groeiseizoen nodig om goed fruit te produceren. Een van de belangrijkste redenen waarom de vrucht niet zoet en rijp wordt, is het gebrek aan warmte tijdens de rijpingsperiode. Watermeloenen zijn eenjarige watermeloenen die in de zomer in elke zone kunnen worden gekweekt, maar alleen in USDA zones 4 en warmer is er een groeiseizoen dat lang genoeg is om fruit van goede kwaliteit te produceren.

Wanneer planten

De juiste timing is erg belangrijk bij het zaaien van watermeloenzaden of het planten van transplantaties.

  • Zaai de zaden binnen 6 tot 8 weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst om een voorsprong te krijgen op het groeiseizoen.
  • Verplant de zaailingen in potten van 15 cm terwijl ze nog binnen staan, zodat ze voldoende kunnen groeien voordat ze in de grond worden geplant.
  • Wacht met het planten van watermeloenen in de grond tot na de laatste voorjaarsvorstdatum en zodra de grond is opgewarmd. De nachttemperaturen moeten constant warmer zijn dan 50 graden Fahrenheit.

Waar planten

Plant watermeloenen alleen op plekken waar ze minimaal 8 uur zon per dag krijgen. In klimaten waar de zomers kort en koel zijn, plant je watermeloen tegen een muur op het zuiden voor extra warmte.

Planten waar de watermeloenrank zich op een betonnen terras kan uitstrekken, geeft hem extra warmte.

De bodem en plant voorbereiden

Een goede voorbereiding van de grond en de locatie zorgt ervoor dat je watermeloen een gezonde start krijgt. Zorg er vóór het planten voor dat het gebied vrij is van gras en onkruid, dat met de watermeloenplanten zou concurreren om water en voedingsstoffen.

  • Meng compost met de plantgrond in een verhouding van 1 tot 3 en vorm er heuvels van ongeveer 30 cm hoog van om de rijke, losse grond te creëren waar watermeloenen dol op zijn.
  • Zet de heuvels ongeveer 1,80 meter uit elkaar en plant drie tot vier zaailingen op elke heuvel, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Bedek de grond rond de zaailingen met zwart plastic. Dit houdt de warmte vast, voorkomt de groei van onkruid en voorkomt dat de vrucht door de bodem overgedragen ziekten ontwikkelt.
watermeloen in veld
watermeloen in veld

Watermeloenen kweken in containers

Hoewel watermeloenen absoluut de reputatie hebben dat ze uitgestrekt zijn, zijn er een paar variëteiten die geweldig zijn voor kleine tuinders en tuinders die watermeloenen in containers willen kweken. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je in containers kweekt, maar dit is zeker een haalbare optie; elke tuinman kan watermeloenen kweken, ongeacht hoeveel of hoe weinig ruimte hij heeft.

Beste watermeloenvariëteiten om in containers te kweken

Hoewel je technisch gezien elke watermeloenvariëteit in een container zou kunnen kweken, zul je veel meer succes hebben als je een struikachtige variëteit kiest die is gefokt voor de containercultuur.

  • 'Sugar Baby' is een struikvariëteit die vruchten produceert met een doorsnede van zeven tot twintig centimeter, met dieproze vruchtvlees en donkergroene korst.
  • 'Sugar Pot' is een watermeloenvariëteit die twee tot drie kilo zware vruchten per tros produceert.
  • 'Mini Love' heeft kleine, "persoonlijke" watermeloenen die groeien op compacte trossen en dieprood vruchtvlees en gestreepte groene schil hebben.

Een container kiezen voor het kweken van watermeloenen

Je kunt watermeloenen in alles kweken, van een kweekzak tot een gegalvaniseerde kuip of een grote plastic pot. Veel belangrijker dan het materiaal is de maat.

Watermeloenen kunnen het beste worden gekweekt in containers van niet minder dan 50 cm diep en minimaal 18 tot 60 cm breed. Als je meer dan één watermeloen per pot kweekt, moet de container zelfs nog groter zijn.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de container waarin je kweekt drainagegaten heeft; Als dat niet het geval is, kun je er een paar in de bodem boren voordat je je watermeloenen plant.

Tips voor het kweken van watermeloenen in containers

Het mooie van kweken in containers is dat het zo flexibel is, en dat er veel manieren zijn om van die flexibiliteit te profiteren.

  • Plaats uw container waar uw watermeloenen het beste groeien. Een plek met minimaal acht uur zon per dag is ideaal, en als je hem op baksteen of beton kunt plaatsen, nog beter, omdat de grond al die warmte opneemt en de planten er dol op zullen zijn.
  • Regelmatig water geven is belangrijk bij het kweken van meloenen in het algemeen, maar je zult er nog voorzichtiger mee moeten zijn als je in containers kweekt; bij zeer warm weer kan de grond snel uitdrogen, dus containers moeten nauwlettender worden gecontroleerd.
  • Bemest in containers gekweekte watermeloenen elke twee tot drie weken met uitgebalanceerde meststoffen, visemulsie of kelpmeel. Een lichte topdressing van compost is ook een goed idee.
  • Als je weinig ruimte hebt, kun je in containers gekweekte watermeloenen op een latwerk laten groeien. Bevestig een latwerk aan een nabijgelegen muur of plak het diep in de pot. Leid de wijnstokken langs het latwerk terwijl het groeit, en ondersteun de vormende vruchten met gaas of oude stukken nylon.

Algemene verzorgingstips voor watermeloen

Onvoldoende water is een van de belangrijkste redenen dat watermeloenplanten niet gedijen. Je moet ook letten op ziekten en plagen en misschien wil je wat snoeien om een optimale fruitproductie te bevorderen.

Water

Watermeloenen bestaan, net als de meeste groenten en fruit, voor het grootste deel uit water, dus goed water geven is een essentieel onderdeel van het kweken van gezonde, zoete watermeloenen.

  • Watermeloenen moeten water krijgen als de bovenste centimeter grond uitdroogt. Bij warm weer hebben ze mogelijk tot 5 cm water per week nodig.
  • Laat een slang op de top van de plantheuvel druppelen om ervoor te zorgen dat het water daadwerkelijk bij de wortels komt en niet wegloopt.
  • Voor de zoetste smaak, verminder het water geven naarmate het fruit groter wordt. Helemaal aan het einde mogen de wijnstokken uitdrogen tot het punt waarop ze licht verwelkt zijn.
Baby-watermeloen
Baby-watermeloen

Bemesten

Watermeloenen zijn vrij zware eters en hebben gedurende het groeiseizoen regelmatig bemesting nodig.

  • Voor weelderige groei, bemesten met een meststof met een hoog stikstofgeh alte tot de bloemen en het fruit zich beginnen te vormen, zoals 10-20-10.
  • Nadat het fruit zich heeft ontwikkeld, schakelt u over op een meststof met een hoog fosforgeh alte, zoals 20-10-10, om grote, gezonde vruchten te stimuleren.

Watermeloenplagen en ziekten

Er zijn een aantal plagen en ziekten waar je op moet letten bij het kweken van watermeloenen.

  • Plant geen watermeloenen in bedden waarfusarium verwelkingof andere ziekten van de watermeloenfamilie een probleem vormen; dit omvat ziekten van pompoenen, komkommers, kalebassen en andere meloenen.
  • Vermijd het water geven van de bladeren van de plant om bladziekte te helpen voorkomen; geef alleen water op grondniveau.
  • Inspecteer de basis van de wijnstok regelmatig op kleine gaatjes waarpompoenboorders een tunnel hebben gemaakt. Het zijn ernstige plagen en vereisen vaak een behandeling met insecticiden om te genezen.
  • Milde, niet-giftige insecticiden, zoals insectendodende zeep, zijn voldoende om de meeste andere watermeloenplagen te genezen, waaronder bladluizen en andere zuigende insecten.

Nog een paar tips voor het kweken van watermeloenen

Hier zijn enkele aanvullende tips voor succes met watermeloenen.

  • Watermeloenen zijn voor bestuiving afhankelijk van bijen, dus vermijd het gebruik van pesticiden en onderneem stappen om ze aan te trekken; dit omvat het planten van bloeiende kruidachtige soorten in de buurt, zoals klaver en lavendel.
  • Verwijder de zijranken die uit de hoofdstam komen om de vrucht groter te maken.
  • Voor de grootste vrucht knijpt u de meeste bloemen af, zodat er slechts twee of drie vruchten per plant kunnen ontstaan.
  • Als er geen zwarte plastic mulch wordt gebruikt, schuif dan een stuk karton, een houten plank of een handvol stro onder het fruit om het van de grond te tillen - dit voorkomt dat het fruit gaat rotten.

Handige oogstinformatie

Watermeloenen rijpen niet van de wijnstok, dus het is belangrijk om te leren hoe je ze kunt plukken op het hoogtepunt van de rijpheid.

  • Rijp fruit maakt een hol geluid als je er met een vinger tegenaan slaat.
  • Het naar de grond gerichte deel van de meloen verandert van wit in een crèmekleur wanneer de vrucht rijp is.
  • Rijp fruit moet een beetje meegeven als je erin drukt.
  • Als de wijnstok volledig groen is, is de vrucht waarschijnlijk nog niet volledig rijp. Wacht met plukken totdat de wijnstok een beetje begint te verschrompelen.
  • Gebruik een mes of handsnoeier om de wijnstok van de stengel te knippen, waarbij je een klein stukje stengel eraan laat zitten.

Watermeloenvariëteiten voor uw tuin

Sommige watermeloenvariëteiten zijn beter geschikt voor bepaalde situaties dan andere. Een paar voorbeelden van veel voorkomende cultivars en de beste situaties om ze te gebruiken zijn:

  • 'Golden Midget' - Draagt zeer klein fruit (3 pond) met een gele schil; rijpt in een kort seizoen, dus het is een van de beste voor noordelijke tuiniers
  • 'Smile' - Een middelgrote meloen met een dunne schil; een van de zoetste soorten die beschikbaar zijn
  • 'Sangria' - Een extra grote, langwerpige meloen met rood vruchtvlees; een van de grootste watermeloenen (tot 15 pond of meer), maar heeft een extra lang, heet groeiseizoen nodig om zoet te worden

Zoet en bevredigend

Als je al eerder hebt geprobeerd watermeloenen te kweken, maar niet veel geluk hebt gehad, probeer dan enkele van de beproefde tips die hier worden genoemd. Met een beetje extra liefde heb je de perfecte watermeloenen waar je van droomt.

Aanbevolen: