Tuinziekte en aanbevolen behandelingen identificeren

Inhoudsopgave:

Tuinziekte en aanbevolen behandelingen identificeren
Tuinziekte en aanbevolen behandelingen identificeren
Anonim
tuinziekte
tuinziekte

Blight is de algemene term voor een aantal plantenziekten die worden gekenmerkt door gevlekte laesies op verschillende delen van de plant, vaak in combinatie met verwelkende bladeren en andere misvormingen. Ziektes kunnen worden veroorzaakt door schimmel- of bacteriële pathogenen en zijn niet gemakkelijk te behandelen.

Bacteriële bacterievuur

bacteriële ziekte
bacteriële ziekte

Dit type ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die in de bodem leven en treft een groot aantal soorten, vooral houtachtige bomen en struiken. De bacterie dringt het weefsel van de plant binnen, veroorzaakt vaak open laesies, en verhindert dat de plant water en voedingsstoffen door het vasculaire systeem transporteert, wat uiteindelijk tot de dood leidt.

Identificatie

De zichtbare symptomen van bacterievuur variëren enorm per soort.

  • Sijpelende kankers zijn een veel voorkomende manifestatie van bacteriële bacterievuur op veel fruitbomen en andere houtachtige planten - deze verschijnen als open zweren langs de takken die een gomachtig sap laten bloeden.
  • Donkergekleurde laesies op bloemen, fruit en stengels komen in andere gevallen vaak voor.
  • Donkere, onregelmatig gevormde vlekken op de bladeren, gevolgd door verwelking, zijn een veel voorkomend teken. Dit type bacteriële bacterievuur wordt vaak bladziekte of bladvlekkenziekte genoemd, namen die ook worden gebruikt in verwijzingen naar andere ziekten veroorzaakt door verschillende organismen.

Behandeling en management

Er zijn geen natuurlijke of chemische sprays die bacteriële bacterievuur effectief behandelen, wat betekent dat de enige manier van handelen het beheersen van de ziekte is om de schade te minimaliseren.

Blootstelling aan water beheren

Over het algemeen komt bacteriële bacterievuur vaker voor in natte, vochtige omgevingen. Het wordt naar de planten verspreid als water, afkomstig van regen of irrigatie, de grond raakt en modderige druppels op de plant spettert die de bacteriën bevatten. Het mulchen van de grond om het spateffect te voorkomen en het vermijden van irrigatie boven het hoofd zijn dus twee van de nuttigste trucs om een uitbraak van bacterievuur te voorkomen.

Snijd geïnfecteerde delen af

Zodra de symptomen zijn opgemerkt, is het belangrijk om de geïnfecteerde delen van de plant af te snijden en deze onmiddellijk weg te gooien om verdere verspreiding te voorkomen. Zodra de ziekte zich over het grootste deel van de plant heeft verspreid, is het onwaarschijnlijk dat deze zal overleven en moet worden verwijderd om de ziekte niet naar andere planten in de buurt te verspreiden.

Schimmelziekte van tomaten

Er zijn verschillende verwoestende schimmelziekten die tomaten aantasten, waarvan sommige ook andere soorten aanvallen.

Early Blight

rotte tomaten
rotte tomaten

Vroegeziekte verschijnt als bruine vlekken ter grootte van een erwt of dubbeltje op de bladeren die lichter zijn naar het midden van de vlek, maar een opvallende gele rand vertonen rond de buitenrand van de vlek. De stengels en vruchten zullen donkere, papperige vlekken krijgen naarmate de ziekte vordert. Phytophthora begint meestal in de vroege zomer tomaten te treffen.

Phytophthora

Pietziekte verschijnt later in de zomer en is zichtbaar door bruine randen op de bladeren van de planten, in plaats van vlekken in het midden van het blad. Het kan zich ontwikkelen tot het overspoelen van hele bladeren, stengels en vruchten, waarbij de geïnfecteerde gebieden bedekt raken met schimmel als ze afsterven. Phytophthora treft ook andere soorten in de tomatenfamilie, zoals aardappelen en petunia's.

Septoria Blight

Septoriaziekte, ook bekend als septoria-bladvlek, veroorzaakt kleine donkere vlekken met een diameter van minder dan 1/8 inch over het hele blad. In tegenstelling tot de andere twee tomatenziektes heeft het geen invloed op de vruchten of stengels.

Behandeling en management

Verschillende culturele praktijken beperken de verspreiding van tomatenziekte en chemische behandelingen kunnen ook worden toegepast om een gewas te redden.

  • Mulchen rond tomatenplanten voorkomt dat de schimmelsporen op de bladeren spatten.
  • Vocht is de belangrijkste vector voor de ziekte: irrigeer op grondniveau om de bladeren droog te houden.
  • Deze plaag begint meestal dichtbij de grond en baant zich een weg omhoog in de plant naarmate het seizoen vordert, dus verwijder de onderste bladeren als ze geïnfecteerd raken om de verspreiding naar boven te vertragen.
  • Fungicide sprays die volgens een schema van één tot twee weken worden aangebracht, zullen deze ziekten waarschijnlijk niet volledig uitroeien, maar ze kunnen de schade aanzienlijk verminderen.
  • Als de plaag binnen een jaar ernstig is, vermijd dan het planten van tomaten op die locatie gedurende ten minste twee of drie jaar om de opbouw van de ziekteverwekker in de grond te verminderen.
  • Ruim aan het einde van het seizoen al het gewasresten op die door de tomatenplanten zijn achtergelaten en gooi ze weg.

Maïsbladziekte

Maïsbladziekte
Maïsbladziekte

Deze schimmelziekte veroorzaakt dunne bruine of bruine strepen in de bladeren van jonge maïsplanten en kan de plant verzwakken, maar doodt deze meestal niet. Het is vooral een probleem in agrarische omgevingen, hoewel het ook in huistuinen kan voorkomen.

Behandeling en management

De beste manier om maïsbladziekte te voorkomen is door resistente variëteiten te planten en te zoeken naar zaad dat gecertificeerd ziektevrij is. De bacterievuur overwintert in de gewasresten, dus zorg ervoor dat u aan het einde van het seizoen rottende maïsstengels en bladeren weggooit. Als de besmetting ernstig is, overweeg dan om maïs meerdere jaren in een ander deel van de tuin te planten.

Brandvuur

Vuurziekte
Vuurziekte

Deze bacteriële ziekte komt zeer vaak voor en kan elk lid van de rozenfamilie treffen, waaronder appels, peren, perziken, aardbeien en veel sierplanten. Het is echter meestal een probleem bij appel- en perenbomen. In ernstige gevallen kunnen de aangetaste planten afsterven.

Symptomen

Het meest veelzeggende symptoom van bacterievuur is de plotselinge verschijning van zwarte of bruine bladeren en twijgen aan de toppen van de takken -- ze zien er letterlijk uit alsof ze door een vuur zijn verschroeid. Andere symptomen zijn onder meer twijgen die vervormd lijken en groeien met een neerwaarts haakachtig patroon in plaats van recht naar buiten gespreid. Er kunnen ook laesies verschijnen op het fruit, de bloemen en de schors.

Behandeling en management

Er zijn verschillende manieren om de schade veroorzaakt door bacterievuur te voorkomen en te minimaliseren.

  • Plantresistente variëteiten - Van de planten die vatbaar zijn voor bacterievuur is er geen enkele volledig resistent, maar er zijn verschillende gradaties van gevoeligheid.
  • Verwijder geïnfecteerd hout - Snijd de zieke takken twintig tot tien centimeter onder het zichtbaar geïnfecteerde gebied af en gooi ze weg.
  • Oefen goede hygiëne - Ruim gevallen bladeren, twijgen en fruit op aan het einde van het jaar en steriliseer snoeiapparatuur tussen elke snede wanneer u aan geïnfecteerde bomen werkt. Een bleekmiddeloplossing van 10 procent werkt voor schoonmaakdoeleinden.
  • Breng koperspray aan (ook bekend als Bordeaux-mengsel) terwijl de bomen in rust zijn om de jaarlijkse uitbraak van bacterievuur te beperken.

Leven met tuinziekte

Blights zijn een feit voor tuiniers. Preventie en beheer zijn de sleutels tot het voorkomen van ernstige schade als er een uitbraak is, hoewel kleine mate van ziekte doorgaans kan worden getolereerd.

Aanbevolen: