Volledige gids voor jeneverbessen

Inhoudsopgave:

Volledige gids voor jeneverbessen
Volledige gids voor jeneverbessen
Anonim
jeneverbessen
jeneverbessen

JuniperusAlgemene naam: Jeneverbes

Juniperus virginianaAlgemene naam: Oostelijke Redcedar

Over

Jeneverbessen zijn coniferen van het geslacht Juniperus. Deskundigen zijn het niet eens over het totale aantal soorten; sommigen beweren dat er slechts 52 soorten jeneverbessen zijn, terwijl anderen 67 soorten accepteren. Ze komen oorspronkelijk uit het noordelijk halfrond, van de poolcirkel tot de tropen.

Sommige jeneverbessen krijgen de algemene naam ceder. Dit is incorrect; ceders behoren tot het geslacht Cedrus.

Beschrijving

Afhankelijk van de soort kunnen jeneverbessen 10 tot 15 meter hoog worden en een spreiding hebben van 1,8 tot 20 meter. De bladkleuren zijn even gevarieerd, van zilverachtig blauw via een reeks groene tinten tot brons, geel en zelfs paars. Alle jeneverbessen zijn groenblijvend, hoewel de bladeren schubbenachtig of naaldachtig kunnen zijn. De naaldvormige bladeren zijn hard en scherp, waardoor de plant behoorlijk stekelig is in de omgang. De zaadkegels lijken op bessen, meestal blauw.

Oostelijke Redcedar

Juniperus virginiana was de traditionele kerstboom in de zuidelijke gebieden van de Verenigde Staten, gekozen vanwege hun natuurlijke conische vorm en de gemakkelijke voorraad. Ze worden tegenwoordig voor dit doel commercieel gekweekt en behoren tot de meest populaire kerstbomen in Noord-Amerika. Oostelijke rode ceder wordt tot 15 meter hoog en 20 meter breed. De boom heeft donkergroen blad dat bij koud weer roodachtig wordt. De bessen zijn donkerblauw tot lichtblauwgroen. Het hout en de bladeren zijn aromatisch. In het wild is het bekend dat deze bomen op schaduwrijke plekken inactief blijven en vervolgens weer fotosynthetiseren wanneer omringende, hogere bomen inactief zijn. Er worden tegenwoordig veel cultivars gekweekt, met een grote variatie in kleur.

Wetenschappelijke classificatie

source: istockphoto

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Pinophyta

Klasse- Pinopsida

Bestelling- Pinales

Familie- Cupressaceae

Geslacht - Juniperus

Cultivatie

Alle jeneverbessen doen het goed op plaatsen met volle zon en goede drainage. Ze zijn beter bestand tegen hitte en droogte dan veel tuinplanten. Ze groeien op zure of alkalische bodems.

Zeer weinig jeneverbessen tolereren schaduw of slechte drainage. Ze reageren niet goed op zwaar snoeien, dus houd rekening met de volwassen grootte van het exemplaar voordat u gaat planten.

Gebalde en jute-jeneverbessen doen het het beste als ze in de herfst worden geplant. Jeneverstruiken uit containers kunnen het hele jaar door worden geplant.

Jeneverbessen worden vermeerderd door zaad, stekken, gelaagdheid en enten.

Gebruik

De verscheidenheid aan maten, vormen en kleuren van jeneverbessen maakt ze tot tuinplanten van onschatbare waarde! Het kunnen bodembedekkers, struiken of bomen zijn. Ze worden gekweekt voor erosiebestrijding op oevers; als funderingsbeplanting; en als schermen, heggen en windschermen.

Juniperus chinensis (Chinese jeneverbes), evenals verschillende andere soorten, is een zeer populaire boom voor bonsai. Het is een symbool van een lang leven in sommige Aziatische culturen.

Jeneverbessen worden gebruikt als smaakstof bij het koken en bij de distillatie van gin.

Jeneverbessenolie werd al in 1550 v. Chr. door Egyptische artsen als laxeermiddel gebruikt. Inheemse Amerikanen gebruikten de bessen en bladeren om wonden, artritis en infecties te behandelen, en de Zuni gebruikten de bessen om te helpen bij de bevalling. Britse kruidkundigen gebruikten kruidkundigen om een regelmatige menstruatie te bevorderen. In het Amerika van de 19e eeuw gebruikten kruidkundigen jeneverbes bij de behandeling van urineweginfecties en congestief hartfalen. Er moest echter voorzichtig mee worden omgegaan: zes druppels jeneverbesolie kunnen een giftig effect hebben.

Rassen om te groeien

Bomen

  • Juniperus ashei - Ozark witte ceder - tot 6 meter hoog, grijsgroen blad, blauwe bessen
  • Juniperus silicicola – Southern Red Cedar – tot 15 meter hoog en 6 meter breed; tolerant voor zout
  • Juniperus chinensis – Chinese jeneverbes – tot 18 meter hoog en 6 meter breed; conische vorm
  • Juniperus communis - gewone jeneverbes - tot 3,5 meter hoog en 12 meter breed
  • Juniperus scopulorum 'Wichita Blue' - 18 voet lang; zilverblauw blad; piramidevorm

Heesters

  • Juniperus chinensis 'Pfitzerana' - Pfitzer-jeneverbes - tot 5 voet lang en 10 voet breed; veren grijsgroene naalden; snelle groeier
  • Juniperus chinensis 'Gold Coast' - Gold Coast-jeneverbes - 3 voet lang en 5 voet breed; geel, kanten blad
  • Juniperus chinensis 'Armstrongii' - Armstrong jeneverbes - 4 voet lang en 4 voet breed
  • Juniperus squamata 'Blue Star' - Blue Star jeneverbes - 3 voet lang en 5 voet breed; zilverblauwe naalden; heuvelvorm
  • Juniperus chinensis 'Hetzii' - Hetz Chinese jeneverbes - 15 voet lang en 15 voet breed; snelle groeier
  • Juniperus chinensis 'Mint Julep' - Mint Julep jeneverbes - 6 voet lang en 6 voet breed; mintgroene naalden; vaasvorm
  • Juniperus chinensis 'Procumbens' - Japanse tuinjeneverbes - 2 voet lang en 20 voet breed; gevederd, blauwgroen blad
  • Juniperus chinensis 'Kaizuka' - Hollywood-jeneverbes - 20 voet lang en 10 voet breed; rechtopstaande, onregelmatige vorm, verdraagt zoutnevel

Kolomtypen

  • Juniperus chinensis 'Blue Point' - 7 voet lang en 8 voet breed; dicht, blauwgroen blad
  • Juniperus chinensis 'Robusta Green' - tot 20 voet lang; schitterend groen, dicht, getuft blad
  • Juniperus scopulorum 'Gray Gleam' - 20 voet lang; langzame groeier; grijsgroen blad.
  • Juniperus scopulorum 'Pathfinder' -- tot 25 voet; grijsgroen blad
  • Juniperus scopulorum 'Skyrocket' - 15 voet lang en 2 voet breed; blauwgrijs blad, 5,5 meter of langer.

Juniper Bodembedekkers

  • Juniperus conferta - Shore jeneverbes - 12 tot 18 inch hoog en 6 tot 8 voet gespreid; zouttolerant
  • Juniperus conferta 'Blue Pacific' - 12 tot 18 inch hoog en 6 tot 8 voet gespreid; zouttolerant; hittetolerant; blauwgroen blad
  • Juniperus conferta 'Emerald Sea' - 12 tot 18 inch hoog en 6 tot 8 voet gespreid; zouttolerant; heldergroen blad
  • Juniperus horizontaleis - Kruipende jeneverbes - tot 60 cm hoog en 2,5 meter breed
  • Juniperus horizontale is 'Bar Harbor' - 2,5 meter breed; gevederd, blauwgrijs blad wordt in de winter pruimkleurig; snel groeiend; verdraagt zoutnevel
  • Juniperus horizontaleis 'Pancake' - tot 5 cm hoog en 60 cm breed
  • Juniperus horizontaleis 'Plumosa' - Andorra kruipende jeneverbes - 2 voet hoog en 10 voet gespreid; grijsgroen blad dat in de winter pruim wordt
  • Juniperus horizontaleis 'Wiltonii' - Blue Rug jeneverbes - 4 centimeter hoog en 8 tot 10 voet verspreid; zilverblauw blad

Problemen

Sommige jeneverbessen zijn vatbaar voor Gymnosporangium-roestziekte, ook wel bekend als appelroestschimmel, wat een ernstig probleem kan zijn als ze in de buurt van appelbomen worden geplant, de alternatieve gastheer van de ziekte. Phomopsis-tipziekte en Phytophthora-wortelrot zijn incidentele schimmelziekten. Ongedierte omvat zakwormen, jeneverbes-webwormen en takjesboorders.

van de Victoriaanse tuinman

Juniperus - Groenblijvende struiken en middelgrote bomen, afkomstig uit noordelijke en gematigde landen. Het hout van sommige soorten is geurig en het gebladerte bevat een bijtend bestanddeel, zoals bij de Savin. De jeneverbessen variëren sterk in grootte en gewoonte in hun geboorteland als gevolg van hun doorgaans grote geografische verspreidingsgebied, en omdat ze groeien in allerlei soorten en omstandigheden van bodem en klimaat, zodat waarschijnlijk louter vormen van variëteiten als soorten worden beschouwd. Sommige zijn te zacht voor ons klimaat, hoewel ze op zichzelf van grote waarde zijn, terwijl andere bij ons behoorlijk winterhard en krachtig zijn. De schoonheid die de winterharde soorten bezitten, wordt sterk verminderd door de gebruikelijke manier om ze tussen struiken te planten; of, in het geval van de pinetum, isoleren in gras, beide manieren zijn in strijd met hun goede effect en zelfs een goede teelt. Waar mogelijk is de echt effectieve manier om ze te groeperen. Het goede effect hiervan is goed te zien in het geval van de gewone Savin, zoals dat ook het geval zou zijn bij de meeste anderen, en waar er geen ruimte is om dit te doen, en er recht aan te doen, zou het beter zijn om ze buiten beschouwing te laten. alles bij elkaar genomen, terwijl ze, uitgehongerd in de omhelzing van het gewone Britse struikgewas, al snel tot een slecht einde komen.

Juniperus Afbeeldingen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Verwante planten

De winterbloeiende jeneverbes

De winterbloeiende jeneverbes (Juniperus Chinensis) - Een lage boom of struik, winterhard en bruikbaar in tuinen, zoals tijdens de winter of in het vroege voorjaar, wanneer hij bedekt is met zijn gele mannelijke bloemen, hij is prachtig, en van de gemakkelijkste cultuur, die goed presteert op leemachtige grond; Er zijn verschillende soorten in teelt. Men denkt dat J. Japonica een alpiene vorm hiervan is.

De Britse jeneverbes

De Britse jeneverbes (Juniperus Communis) - Wordt voornamelijk aangetroffen in Engeland op zand- of kalkachtige bodems of op open plekken, terwijl zijn geboorteplaats in Schotland tussen het graniet of de valstrik op heuvel- en berghellingen ligt. De Ierse jeneverbes is een dicht opstaande vorm, die niet beperkt blijft tot Ierland, maar ook overal voorkomt waar de jeneverbes in overvloed aanwezig is. J. communis varieert sterk in tuinen, en we zien vaak vormen ervan waarbij de wilde plant nooit wordt gekweekt, hoewel we betwijfelen of een van de variëteiten beter of net zo goed is. De Zweedse en Canadese jeneverbes zouden hier varianten van zijn. J. oxycedrus is de mediterrane vertegenwoordiger van onze gewone jeneverbes, maar in ons klimaat gedijt hij over het algemeen niet.

Jeneverbes met pruimvruchten

Pruimvruchtige jeneverbes (Juniperus Drupacea) - Een inwoner van Syrië en Klein-Azië, op de bergen daar met een hoogte van zo'n 4,5 meter. Gedijt het beste in tuinen op een goede, goed doorlatende grond. Het heeft een nauwe, conische groeiwijze, met takken met een lichte grasgroene kleur. Deze jeneverbes is een goede boom voor een gazon. De vrucht is vlezig en bevat een harde pit, ongeveer zo groot als de sleedoorn, en pruimachtig paars.

Jeneverbesboom

Tree Juniper (Juniperus Excelsa) - Een sierlijke boom afkomstig uit vele landen in Noord-India, Perzië, Arabië en Klein-Azië, die in enkele van de meest gunstige omstandigheden grote bossen vormt op zeer grote hoogten. Er werd een nauw afnemend formulier verzonden vanuit de kwekerijen van de heer Rollissons, terwijl J.e. stricta, en is een zeer blauwgroene en aantrekkelijke struik.

Phoenicea Juniper

Phoenicea Juniper (Juniperus Phoencea) - Een conische struik uit het Middellandse Zeegebied, de mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant maar op verschillende takken. Hoewel hij al lang in Engeland is geïntroduceerd, is hij nog verre van gebruikelijk.

Huilende jeneverbes

Huilende jeneverbes (Juniperus Recurva) - Een aparte soort met sierlijk hangende takken, uit de bergen van India en Cashmere, variërend in grootte van een lage struik tot een middelgrote boom, afhankelijk van het klimaat en de bodem. De mannelijke vorm heeft een nauwere gewoonte dan de zaaddragende vorm. Een sierlijke soort voor oevers of de buitenflanken van de rotstuin. In Brynmeirig, vlakbij de leisteengroeven van Penrhyn, bevinden zich een aantal van deze sierlijke jeneverbessen, die qua formaat misschien niet uitblinken in Groot-Brittannië. De bodem bestaat uit leem en turf, rustend op leisteenrots; de situatie is schaduwrijk en met een noordelijk aspect, wat bij deze soort lijkt te passen.

Mount Hakone Juniper

Mount Hakone Juniper (Juniperus Rigida) - Een sierlijke en pittoreske soort met een vrije en vaak hangende groeiwijze, en in Zuid-Engeland op zijn minst krachtig en winterhard, met in de herfst en winter een aangename bronsachtige tint groen. Het is nog niet lang genoeg in cultivatie geweest om te kunnen oordelen over zijn status of permanente gewoonte en waarde in Groot-Brittannië, maar het belooft veel goeds. Japan.

Savin

Savin (Juniperus Sabina) - Een winterharde en pluizige struik uit de bergen van Europa, waarbij weinig groenblijvende struiken mooier zijn. In de tuin van Goddendene, vlakbij Bromley, wordt een dwergvorm heel mooi gebruikt als gazonplant. Onder de variëteiten van de Savin zijn de meest bruikbare vormen J. prostrata en J. tamariscifolia, zoals gewoonlijk, lelijk en nutteloos.

Frankincense Juniper

Frankincense Juniper (Juniperus Thurifera) - Een kleine aparte boom, die in zijn geboorteland een hoogte van 12 meter bereikt. Als gazonboom is hij aantrekkelijk, en vanwege zijn dichte kegelvorm past hij goed bij bomen van hetzelfde ras, en is hij zeer winterhard. Spanje en Portugal.

Dwergjeneverbes

Dwergjeneverbessen voor de rotstuin: Kleine vormen van de noordelijke jeneverbessen worden met goed effect gebruikt in rotstuinen, omdat ze op kleine schaal de vorm geven van de alpine coniferen. Onder deze zijn J. nana en Echnioeformis, en andere dwergvormen.

Aanbevolen: