Feiten en variëteiten over kroontjeskruid

Inhoudsopgave:

Feiten en variëteiten over kroontjeskruid
Feiten en variëteiten over kroontjeskruid
Anonim
asclepias tuberosa
asclepias tuberosa

Milkweed is een van de topplanten voor vlindertuinen. Het is gemakkelijk te kweken, zaait zichzelf vaak opnieuw uit in de tuin en draagt in de zomer felgekleurde bloesems.

Scarlet Kroontjeskruid

zaden van kroontjeskruid
zaden van kroontjeskruid

Er zijn tientallen soorten kroontjeskruid afkomstig uit verschillende delen van het land, maar de kroontjeskruid die het vaakst door tuinders wordt geplant, is een prachtige tropische soort die scharlaken kroontjeskruid of bloedbloem wordt genoemd. Botanisch bekend als Asclepias curavassica, heeft het veelkleurige rode, gele en oranje bloesems aan de top van slanke, donkergekleurde, een meter lange stengels. Naast hun kleurrijke bloemen staan kroontjeskruid bekend om hun bijzondere zijdeachtige zaden die in de herfst op de wind wegdrijven. Het groeit als vaste plant op plaatsen waar de wintertemperaturen boven de 15 graden blijven, maar het is gemakkelijk om het als eenjarige plant te kweken in koudere klimaten.

In het landschap

Scarlet kroontjeskruid is geweldig in een cottage-tuin, gemengd met andere vaste planten, of aan de achterkant van een aanplant van kleinere eenjarige planten. De bladstelen zien er wat slordig uit, dus ze zien er het beste uit met andere planten eromheen die de ruimte op de voorgrond vullen, in plaats van ze vanzelf in de open lucht te laten groeien, waar de hele plant zichtbaar is. In warme klimaten zal het zichzelf uitzaaien en is het nuttig bij het planten van wilde bloemen.

Planten en vestiging

Scarlet kroontjeskruid kan gemakkelijk uit zaad worden gekweekt. Zaai binnen in bakken met potgrond ongeveer zes tot acht weken vóór de gemiddelde datum van de laatste nachtvorst in uw omgeving en plant het buiten op een zonnige locatie zodra het weer warmer wordt.

Milkweed is tolerant ten opzichte van arme gronden, zolang de drainage goed is en een matige waterbehoefte heeft. Ongedierte en ziekte zijn zelden een probleem bij deze of een van de kroontjeskruiden, en er is ook niet veel onderhoud nodig. In klimaten zonder strenge vorst blijft scharlaken kroontjeskruid in de winter groenblijvend, maar anders zullen de bladstelen afsterven en kunnen ze tot op de grond worden afgesneden zodat de plant in de wortels kan overwinteren. In koude klimaten waar de plant als eenjarige wordt gekweekt, kun je eenvoudigweg de hele plant eruit halen en de volgende lente opnieuw beginnen met zaad.

bloemen van kroontjeskruid
bloemen van kroontjeskruid

Scarlet Milkweed-cultivars

De basissoort is behoorlijk verbluffend, maar er zijn verschillende cultivars van scharlaken kroontjeskruid ontwikkeld die de kleurmogelijkheden variëren.

  • Silky Gold is een puur gele variëteit.
  • Silky Deep Red heeft diep verzadigde roodoranje bloemen.
  • Apollo Orange heeft pasteloranje en gele bloemen.

Andere soorten kroontjeskruid

Er zijn kroontjeskruid afkomstig uit bijna elke hoek van Noord-Amerika. Behalve dat ze winterharder zijn dan de tropische scharlaken kroontjeskruid, bezitten velen van hen ook uitstekende sierkwaliteiten. De volgende zijn allemaal geschikt als onderdeel van wilde bloemenmixen of voor gebruik in een vaste plantenborder.

asclepias incarnata
asclepias incarnata
  • Asclepias incarnata, ook bekend als moeraskroonkruid, heeft grote trossen paarsroze bloesems en zeer weelderig blad. Hij wordt tot een meter hoog en is een goede keuze voor natte locaties, hoewel hij ook goed groeit in andere gebieden met gemiddeld tuinwater.
  • Asclepias tuberosa, gewoonlijk vlinderkruid genoemd, lijkt qua uiterlijk behoorlijk op scharlaken kroontjeskruid, behalve dat de bloemen volledig oranje zijn. Hij wordt ongeveer zestig centimeter hoog en is een goede keuze voor de dorre westelijke staten.
  • Asclepias syriaca, ook bekend als gewone kroontjeskruid, heeft intrigerende bolvormige lichtpaarse bloesems en grote ovale bladeren. Hij wordt tot anderhalve meter hoog en is een goede keuze voor de vochtige oostelijke staten.

Een geschenk aan de vlinders

Milkweed is de belangrijkste voedselbron voor rupsen die veranderen in monarchvlinders, die ook hun eieren op de plant leggen. In de nazomer zul je waarschijnlijk gele en zwarte rupsen op de planten zien, maar weersta de drang om ze eraf te plukken: ze vormen het larvale stadium van de monarchvlinder.

Aanbevolen: