Geheugenverlies bij senioren herkennen

Inhoudsopgave:

Geheugenverlies bij senioren herkennen
Geheugenverlies bij senioren herkennen
Anonim
Geheugenverlies
Geheugenverlies

Een telefoonnummer vergeten, je sleutels kwijtraken of een naam niet onthouden, overkomt vrijwel iedereen. Geheugenverlies als gevolg van veroudering is vaak het gevolg van goedaardige aandoeningen; het is echter van cruciaal belang om onderscheid te maken tussen wat normaal geheugenverlies is voor senioren en wat kan duiden op een ernstige cognitieve tekortkoming.

Wat is normaal

Volgens de Helpgids worden de volgende soorten vergeetachtigheid als normaal beschouwd onder senioren, en niet als vroege manifestaties of waarschuwingssignalen van cognitieve achteruitgang of dementie:

  • Je vergeet af en toe waar je bepaalde spullen neerlegt die je regelmatig gebruikt, zoals je bril of sleutels
  • Een kamer binnenkomen en vergeten waarom je die kamer bent binnengegaan
  • Moeite met het onthouden van details van een verhaal of gesprek
  • Soms een geplande afspraak vergeten
  • Gemakkelijk afgeleid worden
  • De namen vergeten van mensen die je kent

Hoewel de bovengenoemde vormen van vergeten in de meeste gevallen als normaal worden beschouwd, is een medisch onderzoek op zijn plaats als ze gepaard gaan met verwarring, ernstige cognitieve tekorten of het onvermogen om familieleden of goede vrienden te herkennen.

Oorzaken van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan geheugenverlies bij senioren. Deze omvatten:

Stress

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Iowa is gebleken dat er mogelijk een verband bestaat tussen geheugenverlies op korte termijn bij senioren en stresshormonen. Wanneer u onder stress staat, stijgt een natuurlijk hormoon dat door uw lichaam wordt geproduceerd, bekend als cortisol, en naarmate u ouder wordt, kunnen verhogingen van cortisol leiden tot geheugenverlies. Cortisol is essentieel om te overleven, omdat het kritisch denken en alertheid bevordert.

Naarmate u ouder wordt, kunnen aanhoudend verhoogde niveaus van dit hormoon echter schadelijke gevolgen hebben voor uw lichaam en angst, maag-darmproblemen, hoge bloeddruk en geheugenverlies veroorzaken. Als u of een oudere geliefde angstig is, overleg dan met een arts om te bepalen hoe u beter met stress kunt omgaan, zodat cortisolpieken minder snel een negatieve invloed op uw geheugen zullen hebben.

MCI

Milde cognitieve stoornissen, of MCI, veroorzaken milde maar merkbare achteruitgang in de cognitieve vaardigheden van een oudere persoon. Het veroorzaakt een afname van het denkvermogen en het geheugen, en als je MCI hebt, loop je volgens de Alzheimer's Association mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Er zijn twee soorten MCI:

  • Bij amnestische MCI kan een persoon symptomen vertonen van het vergeten van afspraken, relevante informatie of recente gebeurtenissen.
  • Het andere type MCI staat bekend als niet-amnestische MCI. Als u of een dierbare dit type MCI heeft, kunnen de denkvaardigheden en het vermogen om beslissingen te nemen worden beïnvloed. U kunt ook uw vermogen verliezen om de tijd effectief te beoordelen, bepaalde taken uit te voeren of een verminderde visuele waarneming op te merken.

De Alzheimer's Association merkt verder op dat hoewel er geen goedgekeurde medicijnen zijn om MCI te behandelen, regelmatige lichaamsbeweging kan helpen uw hart en bloedvaten te versterken, inclusief de medicijnen die uw hersenen van voeding voorzien. Andere dingen die de hersenfunctie kunnen verbeteren zijn onder meer sociaal actief blijven en deelnemen aan activiteiten die uw hersenen stimuleren.

Dementie

Dementie is een andere aandoening die geheugenverlies bij senioren kan bevorderen. Volgens de Mayo Clinic is dementie een term die vaak wordt gebruikt bij het verwijzen naar bepaalde symptomen, zoals tekorten in geheugen, oordeelsvermogen, redeneren, taal en andere verschillende cognitieve vaardigheden. Het begint meestal geleidelijk, maar na verloop van tijd kan het verergeren en de cognitieve vaardigheden van een individu aanzienlijk aantasten. Mayo Clinic legt ook uit dat geheugenverlies vaak het eerste teken van dementie is. Andere tekenen van dementie kunnen zijn:

  • Woorden vergeten tijdens het praten
  • Herhaaldelijk dezelfde vragen stellen
  • Het ene woord met het andere verwarren
  • Verdwalen in een vertrouwde omgeving
  • Onvermogen om eenvoudige aanwijzingen op te volgen
  • Moeilijkheden met bekende taken

Alzheimer

Geheugenverlies bij senioren kan ook worden veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Als u merkt dat u of een van uw ouders geheugenverlies heeft dat in de loop van de tijd steeds erger wordt in plaats van hetzelfde te blijven, maak dan een afspraak met de arts. Dit is vooral belangrijk als het geheugenverlies gepaard gaat met plotselinge gedrags- of stemmingsveranderingen, of als u voorwerpen op ongebruikelijke plaatsen plaatst, zoals een tas in de vriezer leggen. Volgens de Oregon He alth & Science University moeten de volgende vragen aan de arts worden gesteld over geheugenverlies:

  • Houdt het geheugenverlies verband met het verouderingsproces, of is het symptomatisch voor een ernstiger aandoening?
  • Welk type medische tests wordt voorgesteld?
  • Moet de patiënt naar een specialist gaan, en zo ja, zal de verzekering de kosten dekken?
  • Is het geheugenverlies tijdelijk of langdurig?
  • Wat zijn naast de ziekte van Alzheimer nog enkele andere oorzaken van geheugenverlies?

Als u of uw dierbare lijdt aan geheugenverlies dat verband houdt met de ziekte van Alzheimer, zijn bestaande cognitieve tekorten over het algemeen niet omkeerbaar. Bepaalde voorgeschreven medicijnen, zoals Aricept, kunnen echter de progressie van de ziekte helpen vertragen. Een uitgebreid medisch onderzoek kan helpen de oorzaak van het geheugenverlies te achterhalen, en hoe sneller de onderliggende oorzaak wordt herkend en behandeld, hoe sneller een effectief behandelplan kan worden geïmplementeerd.

Op zoek naar een behandeling om beter te leven

Hoewel er geen strategieën zijn om te garanderen dat een senior geen geheugenverlies zal ervaren, zijn er wel een aantal zeer effectieve behandelmethoden die kunnen helpen de cognitieve gezondheid te behouden. Het is belangrijk dat u of uw dierbare samenwerkt met een arts of professional in de geestelijke gezondheidszorg om te bepalen welke behandelingsoptie het meest geschikt is om uw individuele situatie te helpen beheersen. Ondanks veranderingen in de cognitieve functie kunt u nog steeds een zinvolle, gelukkige en actieve levensstijl leiden als de oorzaak van uw geheugentekort wordt onderkend en op de juiste manier wordt behandeld.

Aanbevolen: