Gids voor het kweken van kamperfoelie in de tuin

Inhoudsopgave:

Gids voor het kweken van kamperfoelie in de tuin
Gids voor het kweken van kamperfoelie in de tuin
Anonim
Kamperfoelie
Kamperfoelie

Met ongeveer 180 soorten kamperfoelie in Noord-Amerika, Europa en China is er zeker een variëteit die goed zal groeien in uw tuinklimaat. Deze planten groeien over het algemeen als wijnstokken of struiken, en beide kunnen een uitstekende aanvulling zijn op uw tuin.

Basissoorten kamperfoelie

Wijnstokkenmerken

Vining-exemplaren kunnen wel 7,5 meter lang worden, en de geurige, trompetvormige bloemen kunnen wel vijf centimeter lang worden.

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Lonicera

Gemeenschappelijke naam- Kamperfoelie

Planttijd- lente of herfst

Bloeitijd- variabel; meestal lente

Gebruik - wijnstok; struikrand of haag

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestelling- Dipsacales

Familie- Caprifoliaceae

Geslacht- Lonicera

Species - L. sempervirens; L. nitida; L. fragrantissima

Beschrijving

Hoogte- wijnstokken tot 25 voet; struiken tot 3 meter

Verspreiding- 2 tot 3 meter

Groeisnelheid- snel

Bloem- geurend, klokvormig

Zaad - bessen zijn rood, blauw of zwart, afhankelijk van de soort; de meeste zijn giftig

Cultivatie

Lichtvereiste- zon; sommige soorten tolereren lichte schaduw

Bodem- gemiddeld; sommige soorten verdragen alkalische grond

Droogtetolerantie- meestal goed

Bodemzouttolerantie - sommige soorten zijn tolerant

Aanvullend:

  • De bloemen trekken kolibries aan.
  • De meeste vogels eten graag de rode of zwarte bessen.
  • De bladeren leveren voedsel voor de larven van veel vlinders.
  • Sommige delen van de plant zijn giftig voor de mens als ze worden ingeslikt.

Bush-kenmerken

Bush-achtige exemplaren zijn rechtopstaande struiken die variëren van een paar meter hoog tot wel 4,5 meter hoog. Ze hebben de neiging om veel takken aan de basis te vormen.

Aanvullend:

  • Ze worden vaak gekweekt als haag- of schermplant.
  • Ze zijn handig als onderdeel van een struikrand.
  • Lonicera nitida en Lonicera Pilata worden boxleaf-kamperfoelie genoemd omdat hun bladeren op buxusbladeren lijken.
  • Ze reageren goed op snoeien en worden vaak gebruikt als heg.

Gebruik

Kolibrie nadert een kamperfoeliebloesem
Kolibrie nadert een kamperfoeliebloesem

Landschapsarchitectuur

Kamperfoelie wordt al eeuwenlang gewaardeerd als siertuinplant. Het wordt gebruikt als bodembedekker of als wijnstok die aan hekken, hekjes en priëlen hangt.

Trek vlinders en kolibries aan

Deze plant kan ook worden gebruikt om een verscheidenheid aan prachtige wezens aan te trekken, waaronder vlinders en kolibries, die graag de nectar uit de buisvormige bloesems drinken.

Kamperfoelie planten en verzorgen

De meeste kamperfoelie kan groeien in de zones 4 tot en met 8. Alle soorten hebben volle zon tot halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond nodig. In feite zijn deze planten niet bijzonder kieskeurig als het om de grond gaat, en ze groeien bijna overal waar ze voldoende zon kunnen krijgen.

Planttips

Bij het planten:

  1. Bewerk eerst de grond tot een diepte van twaalf tot vijftien centimeter.
  2. Werk vijf centimeter compost in de grond.
  3. Graaf vervolgens een gat dat iets groter is dan de kluit van de plant.
  4. Haal de plant voorzichtig uit de pot en plaats hem in het gat.
  5. Vul het gat zo dat de bovenkant van de kluit gelijk ligt met de bovenkant van de grond.
  6. De plant grondig water geven.

Routineverzorging

  • Wateruw plant één keer per week het eerste jaar na het planten. Daarna heeft hij alleen water nodig tijdens een droogte.
  • Bemest uw plant met een uitgebalanceerde meststof (10-10-10) aan het begin van het groeiseizoen; herhaal halverwege het bloeiseizoen.
  • Snoeien tijden variëren. Als uw plant bloeit bij nieuwe groei, snoei dan in de winter als deze in rust is. Als de plant op oude groei bloeit, snoei dan direct nadat de bloei is gestopt, en snoei alleen de gebieden waar bloemen stonden.

Rassen voor de tuin

Better Homes and Gardens noemt drie variëteiten als de meest populaire, waaronder de gewone kamperfoeliewijnstok, Dropmore Scarlet en Gold Flame. Andere populaire soorten zijn Kaapse kamperfoelie en Winterkamperfoelie.

Kamperfoelie, Lonicera periclymenum
Kamperfoelie, Lonicera periclymenum

Gewone wijnstok (Lonicera periclymenum)

Als je in juni of juli over een landweggetje rijdt, is de geur van duizenden kamperfoeliebloesems bijna bedwelmend. De gewone kamperfoelie klimt op hekken, struiken, bomen en palen. De wijnstok bloeit met witte of roze bloemen. Als de bloemen wit zijn, veranderen ze naarmate ze ouder worden naar prachtig goudgeel. De gewone variëteit groeit in het wild in de meeste gematigde zones van de Verenigde Staten. Hij kan zware omstandigheden verdragen, maar hij houdt er niet van om te lang droog te blijven.

Dropmore Scharlaken kamperfoelie
Dropmore Scharlaken kamperfoelie

Dropmore Scarlet (Lonicera x brownii)

Dropmore Scarlet bloeit met rijke, karmozijnrode rode bloemen. In tegenstelling tot de gewone variëteit die een uitbarsting van bloemen produceert om de zomer te verwelkomen, bloeit Dropmore Scarlet continu gedurende de warme zomermaanden, en de geur is lichter en minder opvallend. Het is echter net zo winterhard en groeit goed in de zones 4 tot en met 9. Net als de gewone kamperfoelie is het een wijnstok die een hek, latwerk of een andere ondersteuning voor de groei nodig heeft.

Lonicera heckrottii, kamperfoelie 'Gold Flame'
Lonicera heckrottii, kamperfoelie 'Gold Flame'

Gouden Vlam (Lonicera 'Gold Flame')

Gold Flame draagt heldere goudoranje bloemen aan een wijnstok. Geef Golden Flame voldoende ruimte om zich te verspreiden. Als hij tevreden is met de omstandigheden, zal hij 4,5 meter of meer worden en je voorzien van veel geurige bloemen. Het is winterhard van zone 6 tot en met 9 en bloeit, net als Dropmore Scarlet, de hele zomer lang.

Kamperfoelievariëteit Tecoma capensis
Kamperfoelievariëteit Tecoma capensis

Kaap (Tecoma capensis)

De natuurlijke neiging van de Kaapse variëteit is om te groeien en te slepen als een wijnstok, maar je kunt hem in een struikachtige vorm trainen als je hem elk jaar krachtig snoeit. Het is een groenblijvende soort, wat hem ongebruikelijk maakt onder de kamperfoeliefamilie. De bloemen zijn oranje of roodoranje. Deze variëteit heeft de warmte nodig van het diepe zuiden of de tropische zones 9 tot 10. Als je hem als liaan laat groeien, wordt hij 25 voet lang of langer, dus geef hem voldoende ruimte en ruimte om te klimmen.

Winterkamperfoelie, Lonicera fragrantissima
Winterkamperfoelie, Lonicera fragrantissima

Winter (Lonicera fragrantissima)

Deze lijst met voorbeeldvariëteiten wordt aangevuld met de winterkamperfoelie. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij, net als de Kaapse variëteit, de hele winter zijn blad behoudt. In tegenstelling tot de Kaapse variëteit kan de Wintervariëteit echter zo ver noordelijk groeien als tuinzone 5 en zo ver zuidelijk als zone 9. Ze heeft ook een natuurlijke struikvorm, waardoor ze ideaal is voor tuiniers die een van deze planten willen toevoegen aan hun tuin. de tuin, maar ze willen geen gedoe met een latwerk of steun. De wintervariëteit heeft ook mooie witte bloemen die ongeveer een halve centimeter lang zijn en een aangename geur afgeven.

Soorten die als invasief worden beschouwd

Verschillende soorten werden oorspronkelijk in Noord-Amerika geïmporteerd om als sierplant te gebruiken of om erosie tegen te gaan. Sindsdien hebben ze bewezen zeer invasief te zijn en mogen ze niet in tuinen worden geplant.

Lonicera japonica, gewoonlijk Japanse kamperfoelie of Hall's kamperfoelie genoemd, is een wijnstokvariëteit die soms nog steeds als tuinplant wordt verkocht, maar mag niet in Noord-Amerika worden gekweekt.

Twee struikachtige variëteiten, Morrow's (Lonicera morrowii) en Amur (Lonicera maackii), zijn ook invasieve soorten in Noord-Amerika, hoewel ze soms nog steeds als tuinheesters worden verkocht. Lonicera standishii en Lonicera tartarica worden ook als invasief beschouwd.

Verwante bloemen

Verwante planten van het kamperfoelietype zijn onder meer:

  • Geit Kamperfoelie- De bloemen worden in trossen gedragen en zijn getint in een gele en blauwe tint. Ze hebben lange buizen en zijn zeer geurig. Deze wijnplanten bloeien doorgaans in mei en juni, gevolgd door geelachtige bessen die zich in de herfst ontwikkelen.
  • Lonicera Flava - Deze wijnstok heeft brede, ovale bladeren die aan de onderkant lichtgroen gekleurd zijn. Het produceert terminale clusters van heerlijk geurende bloemen die helder, rijk geel zijn en uiteindelijk dieper worden. Deze soort groeit het beste in Noord-Amerika als hij tegen een zonnige muur wordt geplant.
  • Chinese Kamperfoelie - Dit is een prachtige, meerjarige struikachtige variëteit die krachtig en winterhard is en grote gele bloemen produceert. Hij groeit het beste als hij wordt geplant op een halfschaduwrijke plek in goede, vochtige leem.
  • Woodbine Honeysuckle - Talrijke variëteiten van deze soort zijn zowel in het wild als in cultuur ontstaan. Sommige verschillen in de kleur van hun bloemen, terwijl andere variëren in het bloeiseizoen. De wilde variëteiten produceren doorgaans rond midzomer bloemen.

Een mooie toevoeging aan elke tuin

Of je nu kiest voor een kamperfoelie van het wijnstok- of struiktype, deze planten brengen zeker veel schoonheid in bijna elke tuinomgeving. Zorg ervoor dat u een variëteit kiest waarvan bekend is dat deze goed gedijt in uw regio, en volg de plantrichtlijnen, zodat u jarenlang kunt genieten van de hemelse geur van deze planten.

Aanbevolen: