Verticale tuinideeën

Inhoudsopgave:

Verticale tuinideeën
Verticale tuinideeën
Anonim
Creatieve muurtuin
Creatieve muurtuin

Verticale tuinen zijn leuk om te ontwerpen, gemakkelijk te onderhouden en moeilijk te missen. Ze voegen meer ruimte toe aan uw steeds groter wordende tuin. Deze levende muren van eetbare, eenjarige of zelfs meerjarige planten zijn perfect voor praktisch gebruik en een lust voor het oog. De verfijnde architectuur of de ruige kwaliteit van verticale tuinmuren stellen plantenbakken in staat hun tuinvaardigheden om te zetten in artistieke inspiratie.

Zakken

Zakken zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal dat vergelijkbaar is met dat van vilt en doorgaans gerecycled. De vezels zorgen ervoor dat planten vrij kunnen ademen en water van het oppervlak naar de wortels kunnen laten circuleren. Zakken kunnen worden gekocht bij leveranciers zoals WollyPocket, of tuinders kunnen creatief worden door jute rijstzakken en landschapsstof te gebruiken.

Zakken ophangen en ordenen

Wollige Pocket plantenbakken
Wollige Pocket plantenbakken

Het is gemakkelijk om zakken aan een hek, rail, balkon of muur te bevestigen met slechts een paar schroeven, haken en nietjes. Het beste is dat je de vakken zo kunt indelen dat je ze overal kunt plaatsen, van één compartiment tot een hele dozijn per rij of meer. Overweeg om de grootte en opstelling van de zakken te variëren om een opvallend verticaal gebied te creëren.

Planten en verzorging

  • Ga aan de slag door simpelweg de zak iets meer dan halverwege te vullen met een lichtgewicht plantmedium en plant je favoriete bloemen of eetwaren. Zorg ervoor dat je na het planten goed water geeft.
  • Planten die goed in zakken groeien zijn eenjarige planten (babyblauwe ogen, begonia), vaste planten (anemoon, gipskruid) en kleine eetbare planten (tomaten, spinazie).
  • Zakken zijn gemakkelijk te onderhouden, maar ze kunnen uitdrogen als ze direct in de zon worden gehangen. Geef de zakken water met een slang, waterkan of spuitfles.

Pothangers

Het gebruik van pothangers om een verticale tuin te creëren is misschien wel de gemakkelijkste route. Je kunt reeds gemaakte hangende manden kopen of je eigen hangmanden maken.

Potten ophangen

Het enige dat nodig is, zijn steunklemmen of metalen haken om plantpotten aan een stabiel rooster, hekwerk of hek te hangen. Volg eenvoudigweg de aanwijzingen op de steun die u kiest en hang de planten op.

Potten hangend aan een houten pallet
Potten hangend aan een houten pallet

Een uniek idee is om een oude supermarktpallet (of een andere houten pallet) aan een muur te bevestigen en deze dienovereenkomstig te versieren met verf of misschien te beitsen om de pallet een robuust uiterlijk te geven. Voeg je potplanten toe en geniet van je kunstwerk.

Planten en verzorging

  • Je kunt alles in je potten planten, inclusief keukenkruiden en eenjarige planten.
  • Potplanten hebben veel water nodig, omdat ze de neiging hebben uit te drogen, vooral als ze in de volle zon staan.
  • Als je winderig weer verwacht, kun je de hangpot het beste neerhalen en op een beschermde plek zetten.

Muurbakken en -bakken

Muurplantenbakken

Muurplantenbakken zijn er in alle soorten en maten. In de winkel gekochte muurplantenbakken kunnen variëren van een harde geventileerde schaal tot metalen en keramische ontwerpen. Het idee is dat je je plant aan de muur kunt hangen zoals je een schilderij zou hangen. Deze levende kunst wordt erg populair onder stadsbewoners die wat groen op hun terras of balkon willen brengen. Je kunt een kit kopen, of je eigen kit maken met onder druk behandeld hout, gegalvaniseerd kippengaas en wat landschapsstof als achterkant.

Metalen plantenbakken voor aan de muur
Metalen plantenbakken voor aan de muur

Planten en verzorging

  • Voordat u de plantenbak aan de muur ophangt, is het belangrijk dat u de plantenbak ongeveer 5-6 dagen plat laat liggen om zijn wortels te laten bezinken. Geef de plantenbak één keer per week water met een waterfles.
  • Vetplanten zijn een goede keuze voor elke plantenbak buiten aan de muur.
  • Je kunt er ook voor kiezen om je plantenbak naar binnen te verplaatsen. Ze vormen een geweldige aanvulling op elke veranda.

Dienbladen

Dienbladen geven hetzelfde uiterlijk als deze zojuist besproken wandplantenbak. Deze rechthoekige, plastic bakjes zijn echter opgedeeld in ‘plantcellen’ die onder een hoek van dertig graden schuin staan. Er zijn gaten aan de onderkant die drainage en beluchting mogelijk maken. Vetplanten of eenjarige planten, vaste planten en eetbare planten met ondiepe wortels zijn het meest geschikt voor trays.

Creatieve ideeën

Er zijn veel upcycling-ideeën die u kunt gebruiken om op een creatieve en goedkope manier verticale flair aan elke tuin toe te voegen.

Frisdrankflessen

Het gebruik van frisdrankflessen is een geweldige manier om te recyclen en een stedelijk gevoel te creëren, en het is gezonder voor de aarde en geeft kleur aan de ogen. De stappen zijn eenvoudig. Snijd gewoon de onderkant van de frisdrankfles af met een scheermes. Bedek de bovenrand van de plantenbak met ducttape. Prik twee gaten aan weerszijden van de fles, door de ducttape, en hang stevig touw of draad door de gaten om de hanger aan een muur of hek te bevestigen. Boor kleine gaatjes in de dop voor drainage en vul de plantenbak met leemachtige grond.

Planten en verzorging

  • Kruiden zoals munt, oregano en peterselie doen het uitstekend in deze gerecyclede plantenbakken.
  • Controleer de grond regelmatig, want deze hangers kunnen snel uitdrogen.

Regengoten

Regengoot verticale plantenbakken
Regengoot verticale plantenbakken

Regengoten hebben een futuristisch-chique uitstraling en zijn een leuke manier om oude dakgoten te recyclen. Nadat u de dakgoten met schroeven of spijkers hebt vastgezet, kunt u kleine gaatjes boren om drainage mogelijk te maken. Voeg leemachtige potmix toe aan de goot nadat je deze hebt opgehangen.

Planten en verzorging

  • Eenjarigen zoals kruipende wijnstokken en euphorbia en vetplanten zijn goede keuzes die gedijen in regengoten.
  • Veel mensen kweken aardbeien- en slaplanten in regengoten. Dit is een geweldig idee als je weinig ruimte in je tuin hebt.
  • Controleer dagelijks het bodemvocht.

Groeiende trend

Verticale tuinen zijn briljante en goedkope manieren om binnen en buiten te decoreren. Ze worden snel populairder omdat mensen op zoek zijn naar creatieve manieren om hun favoriete bloemen tentoon te stellen of voedsel te verbouwen.

Aanbevolen: