10 zintuiglijke tuinideeën om met uw omgeving om te gaan

Inhoudsopgave:

10 zintuiglijke tuinideeën om met uw omgeving om te gaan
10 zintuiglijke tuinideeën om met uw omgeving om te gaan
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Meer dan alleen een uitstalling van bloembedden, is een zintuiglijke tuin ontworpen om al je vijf zintuigen te stimuleren. Zintuiglijke tuinen zijn aantrekkelijk voor iedereen, en ze zijn vooral nuttig bij het helpen van volwassenen en kinderen om op een geruststellende en kalmerende manier met de omgeving om te gaan. Gebruik deze zintuiglijke tuinideeën om uw eigen interactieve ruimte te ontwerpen die al uw zintuigen stimuleert en het fysieke en mentale welzijn bevordert.

Betrek je ogen met heldere bloemen

Afbeelding
Afbeelding

Zicht is waarschijnlijk het eerste zintuig waar u aan denkt als u een zintuiglijke tuin overweegt. Betrek uw blik met levendige, felgekleurde bloemen. Prachtig gedurfde bloemen zullen al uw andere zintuigen naar de grillige omgeving van uw tuin lokken. Gebruik zoveel kleuren als je kunt, zoals fel oranje, krachtig rood, levendig geel en mooie roze tinten.

Gebruik planten met een hoog contrast

Afbeelding
Afbeelding

Gebruik naast je heldere en kleurrijke bloemen een beetje strategische planning om een hoog contrast te creëren in je zintuiglijke tuin. Contrasterende kleuren zorgen voor balans en stimuleren uw zicht. Gebruik witte bloemen naast donkergroen blad of plant je levendige rode bloemen in de buurt van gedempte paarse bloemblaadjes. Houd het kleurenwiel in gedachten bij het maken van kleurselecties, zodat u het hoogst mogelijke contrast kunt creëren.

Kies planten met meerdere kleuren

Afbeelding
Afbeelding

Zoek naar planten en bloemen met een groot aantal kleuren om direct contrast en variatie toe te voegen aan uw zintuiglijke tuin. Viooltjes, petunia's en zinnia's vertonen meerdere kleuren in hun bloembladen. Slangenplanten, caladium en coleus hebben veelkleurige bladeren die levendige beelden in uw tuin brengen.

Creëer balans met planten van verschillende hoogtes

Afbeelding
Afbeelding

De stimulatie van het zicht in een zintuiglijke tuin omvat meer dan alleen kleur. Houd ook rekening met de vorm en hoogte van uw planten, evenals met de texturen. Probeer hoge planten met scherpe punten op te nemen, kortere planten met afgeronde bloemblaadjes, planten die in alle richtingen uitschieten en bloemen met een hangend karakter zoals sneeuwklokjes of blauwe belletjes.

Adem gunstige geuren in

Afbeelding
Afbeelding

Geur is een van de krachtigste zintuigen en is het meest verbonden met onze emotionele gezondheid. Vul je zintuiglijke tuin met geuren die kalmerend, boeiend en zelfs nieuwsgierig zijn. Lavendel is een must in uw zintuiglijke tuin vanwege de kalmerende eigenschappen van de geur. Vergelijk dat met sterkere bloemengeuren van rozen, hartige aroma's van kruiden zoals rozemarijn en zoete geuren zoals kamperfoelie.

Creëer een geurervaring met meer dan planten

Afbeelding
Afbeelding

Het aantrekkelijk maken van geuren in uw zintuiglijke tuin moet uit meer komen dan alleen de geur van bloemen. Voeg andere elementen toe die de aandacht van je neus trekken om de geurervaring complex te maken. Verse grond, bewegend water, vers gemaaid gras en aards vuil brengen de geur van planten in evenwicht met sterke, robuuste geuren.

Een symfonie van geluiden dirigeren

Afbeelding
Afbeelding

Niemand wil een stille, zintuiglijke tuin! Vul de jouwe met een meesterwerk van geluiden die kalmte en nieuwsgierigheid brengen. Terrein is een van de gemakkelijkste manieren om interessant geluid aan uw zintuiglijke tuin toe te voegen en uw tastzin te stimuleren. Meng luchtig gras met ruw grind, gestructureerde steen, stromend water, fluwelen mos en zacht zand om bij elke stap door uw tuin een echte geluidservaring te creëren.

Trek wilde dieren aan om geluiden aan te moedigen

Afbeelding
Afbeelding

Als je eenmaal een uitgebalanceerd tuinterrein hebt, begin dan na te denken over de andere geluiden die stimulerend zijn in je ruimte. Wildlife levert onverwachte geluiden die natuurlijk zijn en voortdurend veranderen. De zoemende bijen, het gezoem van vleugels en het getjilp van vogels maken werkelijk muzikale geluiden. Voeg planten toe die bijen, vlinders en vogels aanmoedigen om uw zintuiglijke tuin te bezoeken en er te blijven. Je zou ook kunnen overwegen om andere dieren aan te trekken, zoals konijnen en eekhoorns, voor die lieve rondscharrelende geluiden, of om kleine boerderijdieren, zoals geiten of eenden, aan de mix toe te voegen voor wat diepere geluiden.

Maak gebruik van je zintuigen met aanraking

Afbeelding
Afbeelding

Zintuiglijke tuinen zijn uitnodigend en aantrekkelijk, dus plan om veel van de elementen die je gebruikt aan te raken. Bodem, schors, gras, bloemblaadjes, bladeren en zelfs dieren bieden een zintuiglijke ervaring door middel van aanraking. Probeer gladde, zachte en zijdeachtige texturen in evenwicht te brengen met ruwe, korrelige en grove texturen. Creëer zones die uitnodigen om je handen vuil te maken. Zift door zand, speel met water en rol steentjes tussen je vingers voor een rustgevende ervaring. Zelfs het planten van bloemen en het aanleggen van een looppad is een zintuiglijk tuinvoordeel.

Vergeet de smaak niet

Afbeelding
Afbeelding

Een zintuiglijke tuin betrekt echt al je vijf zintuigen, inclusief smaak. Voeg een paar planten toe aan de mix die je uitnodigen om van hun fruit of bloemen te proeven terwijl je wandelt of in de tuin bezig bent. Een bessenstruik, verse tijm, een citrusboom of een bonenplant zijn slechts enkele opties van eetbare tuinspruiten. Eetbare bloemen zoals hibiscus, kamperfoelie en viooltjes zijn kleurrijk en smakelijk. Voeg scherp, hartig en zoet toe aan uw zintuiglijke tuinmenu.

Vind rust en comfort in uw zintuiglijke tuin

Afbeelding
Afbeelding

Met zicht, geur, geluid, smaak en aanraking, allemaal inbegrepen in uw zintuiglijke tuinplannen, zult u binnen de kortste keren profiteren van de gezondheidsvoordelen. Of je nu een tuin voor jezelf en je gezin ontwerpt of hoopt dat deze open is voor het publiek, deze tips zorgen ervoor dat je alle vijf je zintuigen prikkelt voor een tuin waar kinderen en volwassenen keer op keer naar terugkeren.

Aanbevolen: