Tips voor het invriezen van kruiden

Inhoudsopgave:

Tips voor het invriezen van kruiden
Tips voor het invriezen van kruiden
Anonim
Vrouw met kruiden
Vrouw met kruiden

Het kweken van verse kruiden is een prachtige manier om smaak toe te voegen aan je culinaire gerechten, maar als je in een klimaat leeft met koud weer, is de kweektijd buiten beperkt. Het invriezen van kruiden is een geweldige manier om een overvloedige zomeroogst te behouden.

Kruiden invriezen

Bevroren kruiden behouden hun smaak, geur en voedingswaarde, zodat je tijdens het oogstseizoen een overschot aan kruiden kunt invriezen om er later van te genieten. Bovendien zijn bevroren kruiden lang houdbaar (tot een jaar), terwijl verse kruiden binnen een paar dagen moeten worden gebruikt.

Hele kruiden invriezen

Hartige kruiden zoals rozemarijn, tijm, laurier en oregano kunnen heel goed worden ingevroren. Volg deze stappen om verse, hele kruiden in te vriezen:

  1. Geef de kruiden zachtjes heen en weer om eventueel vuil los te maken. Als de kruiden erg vuil zijn, maak ze dan schoon door ze voorzichtig te besproeien met een spuitfles.
  2. Doe de schone, hele kruiden in een diepvrieszak of diepvriescontainer. Je kunt deze methode ook gebruiken om verse gehakte kruiden in te vriezen.
  3. Etiket de diepvrieszak of bewaardoos met de datum en naam van het kruid, en plaats deze in de vriezer.
  4. Gebruik de kruiden indien nodig zodra ze bevroren zijn. Ze zullen gemakkelijk afbrokkelen.

Kruidenijsblokjes maken

Deze methode is perfect voor kwetsbare kruiden zoals munt, dille, koriander en peterselie of kruiden die je wilt gebruiken in sauzen, soepen en thee.

  1. Verse kruiden schoonmaken en fijnhakken.
  2. Vul ongeveer tweederde van elk deel van een ijsblokjeshouder met gehakte kruiden.
  3. Bedek de kruiden met water of een andere vloeistof en vries in.
  4. Haal de bevroren kruidenblokjes uit de bak en doe ze in diepvrieszakjes of diepvriescontainers. Zorg ervoor dat je dateert en labelt.
  5. Om kruidenijsblokjes te gebruiken, kun je ze gewoon in je recept doen of opdrinken als dat nodig is.

Wees creatief met deze methode om kruiden in te vriezen. Als je bijvoorbeeld graag spaghettisaus maakt, vries dan een combinatie van gehakte Italiaanse kruiden in olijfolie in plaats van water, of vries bieslook in gesmolten boter in om hete gebakken aardappelen mee te bedekken. Maak munt- of citroenmelisse-kruidenblokjes om een verfrissende twist te geven aan je warme thee of ijsthee, of vries peterselie in kippenbouillon om toe te voegen aan kippensoep. Je kunt ook fruit- en kruidenijsblokjes maken. Vries bijvoorbeeld een paar takjes munt in met wat citroen.

Gepureerde kruiden invriezen

Het invriezen van gepureerde kruiden is een andere gemakkelijke manier om smaak toe te voegen aan sauzen en stoofschotels.

  1. Maak de verse kruiden schoon en hak ze grof, of scheur ze.
  2. Pureer verse kruiden in een keukenmachine (of blender) met een beetje olijfolie, bouillon of water.
  3. Giet de puree in ijsblokjesbakjes en vries in.
  4. Zodra het bevroren is, verwijdert u de pureeblokjes en plaatst u deze in een geëtiketteerde diepvrieszak of diepvriescontainer.
  5. Verwijderen en gebruiken indien nodig.

Kruiden die goed invriezen

Vrijwel alle kruiden kunnen worden ingevroren, maar sommige houden het beter vol dan andere. In het Complete Illustrated Book of Herbs van Reader's Digest staat dat de beste kruiden om in te vriezen die zijn met een hoog watergeh alte of zeer delicate bladeren die mogelijk niet bestand zijn tegen traditionele droogmethoden zoals:

  • Bieslook
  • Peterselie
  • Basilicum
  • Rozemarijn
  • Munt
  • Sage
  • Tijm
  • Daragon
  • Laurierblad
  • Oregano
  • Dille

Sommige kruiden kunnen hun kleur en textuur verliezen als ze worden ingevroren, dus vries alleen kruiden in die je aan een gerecht wilt toevoegen voor smaak (zoals een saus of stoofpot), gebruik in kruidenthee of gebruik in een ander kruidengeneesmiddel. Ingevroren kruiden kunnen, als ze op de juiste manier worden bewaard, maximaal een jaar in de vriezer worden bewaard; Als ze echter niet goed zijn afgedicht of vaak worden blootgesteld aan koude lucht, kunnen ze vriesbrand krijgen en hun smaak, geur en gezondheidseigenschappen verliezen.

Naast het invriezen van verse kruiden kun je ook gedroogde kruiden invriezen. Gedroogde en bevroren kruiden behouden echter beide hun gezondheids- en culinaire eigenschappen en hebben ongeveer dezelfde houdbaarheid, dus er is echt geen voordeel aan het invriezen van gedroogde kruiden, tenzij je probeert opslagruimte in de voorraadkast te besparen.

Tips voor het invriezen van kruiden

  • Vries alleen kruiden in die schoon zijn en geen verkleuring vertonen.
  • Vries voor de beste gezondheidsvoordelen alleen kruiden in die zonder pesticiden zijn gekweekt.
  • Voordat je hele kruiden invriest, zorg ervoor dat ze volledig droog zijn (een slacentrifuge is hier ideaal voor).
  • Om ongewenste vermenging van geuren en smaken te voorkomen, vermijd het samenvriezen van sterk geurende kruiden. Je wilt bijvoorbeeld koriander waarschijnlijk niet invriezen met salie of tijm.
  • Als u een diepvrieszak gebruikt, verwijder dan zoveel mogelijk lucht voordat u de zak sluit.
  • Mason-potten kunnen in de vriezer worden gebruikt om hele of gehakte kruiden te bewaren.
  • Gebruik bevroren kruiden binnen een jaar.
  • Als ze direct na de oogst worden ingevroren, behouden de meeste kruiden hun geneeskrachtige werking, dus invriezen is een handige manier om ze bij de hand te houden.
  • Kruiden bedoeld voor gebruik in kruidenthee kunnen worden ingevroren met behulp van de ijsblokjesmethode.
  • Kruiden die bedoeld zijn voor gebruik in zalven of schoonheidsbehandelingen waarvoor geen extra watergeh alte nodig is, kunnen drooggevroren worden.

Geniet het hele jaar door van verse kruiden

Hoewel er niets beter is dan het toevoegen van verse kruiden aan een recept, is het invriezen van kruiden het op één na beste. Het is een voordelige en gemakkelijke manier om het hele jaar door te genieten van de culinaire en gezondheidsvoordelen van kruiden.

Aanbevolen: