Wat is saffraan?

Inhoudsopgave:

Wat is saffraan?
Wat is saffraan?
Anonim
Turkse Saffraan
Turkse Saffraan

Voor degenen onder u die een antwoord willen op de vraag: "Wat is saffraan?" het antwoord is eenvoudig. Het is het stigma van een speciaal soort krokus. Dit fascinerende kruid wordt al eeuwenlang in het Midden-Oosten en Europa gebruikt en is nog steeds een populair ingrediënt in gerechten op basis van rijst.

Wat is saffraan?

Saffraan komt van een speciaal soort krokus, Crocus sativus, onderdeel van de Iridaceae-familie. Het groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied, de regio Zuid-Californië en Zuidwest-Azië. De plant staat ook bekend als de saffraankrokus en kan tot 16 centimeter lang worden. De vaste plant bloeit meestal in de herfst en heeft hoge, rechte bladeren. De bloemen hebben een lichtpaarse kleur met heldere geelachtig rode stempels.

Hoewel de hele plant technisch gezien saffraan is, verwijzen de meeste mensen naar de stigma's van Crocus sativus bij het identificeren van saffraan. De stempels worden van de plant geoogst en tot saffraandraden gedroogd voor gebruik bij koken, verven en medicinale doeleinden. Er zijn ongeveer 150 bloemen nodig om één gram gedroogde draden te produceren, wat saffraan tot het duurste kruid op aarde maakt.

Vanwege de verscheidenheid aan klimaten waarin saffraankrokusplanten groeien, bemonstert en beoordeelt de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) de stigma's op kleur, smaak en geur. De kleurintensiteit wordt beoordeeld en ISO geeft de teler een cijfer op basis van de monsterpartij. Er zijn vier sorteerniveaus en de prijs voor saffraan is afhankelijk van de behaalde kwaliteit. Dit proces helpt de prijzen transparant te houden en zorgt ervoor dat kopers weten welke kwaliteit ze krijgen.

Culinair gebruik van saffraan

Soorten saffraan

Saffraan die bij het koken wordt gebruikt, wordt verkocht als saffraandraadjes of als saffraanpoeder. Saffraandraadjes zijn extreem geconcentreerd en een paar draadjes zijn wellicht alles wat u nodig heeft om een sterke kleur en smaak aan uw recept te geven. Saffraan verliest snel zijn smaak bij blootstelling aan licht en vocht, dus als u saffraandraden koopt, zoek dan naar luchtdichte plastic of glazen containers in plaats van cellofaan.

Saffraanpoeder is goedkoper dan saffraandraden, maar de smaak is niet zo sterk als pure saffraandraden. Saffraanpoeder wordt vaak gemengd met kurkuma, een ander kruid, dat de saffraansmaak verzwakt. Als je saffraanpoeder koopt, lees dan zorgvuldig de ingrediënten om er zeker van te zijn dat je pure saffraan krijgt.

Koken met saffraan

Saffraan heeft een smaak die sterker wordt naarmate de tijd verstrijkt, zodat hij goed werkt in gerechten die tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Om het meeste uit je saffraandraadjes te halen, kun je ze in het kookvocht laten trekken, net zoals je met een theezakje voor een kopje thee zou doen. Laat ze indien mogelijk enkele uren weken om de meeste smaak uit de draden te halen. De gedroogde draden zullen zich grotendeels herstellen en de diep geelachtig rode kleur zal zich door de vloeistof verspreiden en als kleurstof werken. Wanneer u klaar bent om uw ma altijd te bereiden, voegt u eenvoudig de vloeistof toe aan de rest van uw ingrediënten en bereidt u zoals gewoonlijk. Als je geen tijd hebt om de saffraandraadjes urenlang te laten trekken, laat de draadjes dan minimaal 10 minuten weken en maal ze vervolgens tot een pasta. Gebruik de pasta in je gerecht en zorg ervoor dat je hem goed mengt met de andere ingrediënten, zodat de smaak zich overal verspreidt.

Veel recepten vereisen een snufje saffraan of een kleine hoeveelheid. Gebruik de kleinst mogelijke hoeveelheid totdat je gewend bent aan de sterke smaak en smaak. Met een klein beetje kom je in de meeste recepten al een heel eind.

Traditionele saffraangerechten

Saffraan is een belangrijk kruid in veel keukens. Traditionele saffraangerechten zijn onder meer:

  • Saffraanthee
  • Paella
  • Arroz met Pollo
  • Bouillabaisse
  • Risotto

Saffraan gebruiken

Nu je het antwoord weet op de vraag "Wat is saffraan?", kun je veel plezier beleven aan het verkennen van de vele recepten waarin saffraan wordt gebruikt. Experimenteer met etnische gerechten en leer meer over de keukens die deze eeuwenoude specerij gebruiken.

Aanbevolen: