Hoe smaakt saffraan?

Inhoudsopgave:

Hoe smaakt saffraan?
Hoe smaakt saffraan?
Anonim
saffraan
saffraan

Saffraan is een krachtig gearomatiseerd kruid dat wordt gebruikt in gastronomische gerechten. Het is duur, dus probeer een kleine hoeveelheid om te begrijpen hoe het smaakt voordat je het aan je favoriete gerechten toevoegt.

De smaak van saffraan

Sommige mensen zeggen dat saffraan een beetje bitter smaakt, terwijl het toch een halfzoete smaak aan gerechten geeft. Deze zeer gewilde specerij biedt verschillende smaaktonen: halfzoet en honingachtig, bloemig, fris als de zee, muskusachtig of paddestoelachtig, of voor sommigen zelfs bitter. Iedereen lijkt het anders te ervaren. Het wordt veel gebruikt in Spaanse paellagerechten, maar ook in de Portugese en Turkse keuken.

De enige echte manier om erachter te komen hoe saffraan smaakt, is door het te proberen. Het is verkrijgbaar in sommige gastronomische supermarkten of online winkels; het kan in zeer kleine hoeveelheden worden gekocht om te proeven of om mee te koken. Iets koken met gewone witte rijst is een goede manier om een idee te krijgen van het smaakprofiel.

Gebruik in kleine hoeveelheden

Met een klein beetje saffraan kom je een heel eind; het is heel intens. Een snufje saffraan is alles wat je nodig hebt. In feite wordt het over het algemeen verkocht in hoeveelheden van een halve theelepel of minder. Meestal heb je bij recepten slechts een paar draadjes saffraan nodig, wat een fractie van een theelepel is.

Om er zeker van te zijn dat je de meeste smaak uit saffraan ha alt, laat je het gedurende 5 minuten weken in een theelepel warm water of witte wijn voordat je het aan je recept toevoegt. Hierdoor komt het kruid zijn natuurlijke smaak vrij en verspreidt het zich gelijkmatiger door je gerecht. Als je gewoon een snufje saffraan in andere ingrediënten gooit zonder het te laten weken, zal het klonteren, waarbij één persoon een zeer sterk smakende verrassing krijgt!

Exotisch en duur

Deze verleidelijke en exotische specerij wordt vaak gebruikt in rijstgerechten (pilaf, paella, risotto) en in veel Iraanse zoetigheden, aangezien er in Iran veel saffraan wordt verbouwd en geplukt. Een van de redenen dat saffraan zo duur is, is dat de productie ervan zeer arbeidsintensief is; het kan meer dan een ounce goud kosten. Goedkope of goedkope saffraan is waarschijnlijk een imitatie en moet worden vermeden; als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval.

Aanbevolen: