Aluminium reinigen en de glans herstellen

Inhoudsopgave:

Aluminium reinigen en de glans herstellen
Aluminium reinigen en de glans herstellen
Anonim
vuile en glanzend schone aluminium pan
vuile en glanzend schone aluminium pan

Aluminium is een van de meest voorkomende metalen op aarde en kan in de meeste huishoudens worden aangetroffen in voorwerpen zoals potten, pannen, apparaten en tafels. Aluminium schoonmaken om het als nieuw te laten glanzen is eenvoudig als je de juiste stappen kent en de beste aluminium schoonmaakproducten kent.

Hoe aluminium schoon te maken

De eerste stap bij het schoonmaken van aluminium voorwerpen in uw huis is bepalen of het aluminium nog niet afgewerkt is. Een aluminium voorwerp bedekt met lak, verf of een andere coating moet worden gereinigd volgens de vereisten van de coating in plaats van het metaal. Als het aluminium niet gecoat is, volg dan de instructies voor het type item of aluminium dat u gaat reinigen.

Op zuur gebaseerde oplossingen gebruiken voor het reinigen van aluminium

Om het artikel grondig schoon te maken, heb je een oplossing op zuurbasis nodig. Er is een zuur nodig om de geoxideerde laag te verwijderen die zich van nature op aluminium oppervlakken ontwikkelt.

  • Je kunt in de handel verkrijgbare zure reinigingsmiddelen kopen die zijn ontworpen voor het product dat je schoonmaakt.
  • Je kunt thuis doe-het-zelf-aluminiumreinigingsopties maken met items zoals tomaten, citroenen of zelfs appels.
  • Hoewel je zuren zoals bleekmiddel of fluorwaterstofzuur kunt gebruiken, hebben ze veel negatieve bijwerkingen en doen ze het niet beter dan de zuren die je in natuurlijke ingrediënten in je huis aantreft.

Hoe geborsteld aluminium schoon te maken

gepolijste aluminium autowieldop
gepolijste aluminium autowieldop

Voorwerpen van geborsteld aluminium zijn meestal te vinden op huishoudelijke apparaten zoals fornuizen en koelkasten en keuken- en badkamerarmaturen. Geborsteld aluminium vind je ook op de wieldoppen van je auto. Om dit type aluminium schoon te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 3 droge, schone doeken
  • Een niet-schurend reinigingspad, d.w.z. Scotch-Brite niet-kras schuursponsje (optioneel)
  • Witte azijn
  • Water
  • Vloeibaar afwasmiddel (optioneel)
  • Een emmer
  • Crème van wijnsteen (optioneel)
  • Citroensap (optioneel)
  • Zuiveringszout (optioneel)
  • Een kleine kom (optioneel)
  • Een commerciële glasreiniger (bijv. Windex, Invisible Glass, Glass Plus)
  • Doorzichtig afdichtmiddel (optioneel voor wieldoppen)
  • Rubberhandschoenen om je handen te beschermen

Stappen voor het reinigen van geborsteld aluminium

  1. Neem een van de doeken en veeg het oppervlak van het aluminium grondig schoon om vuil of stof te verwijderen.
  2. Als u vindt dat de doek niet voldoende is, kunt u een niet-schurend reinigingspad gebruiken om aangekoekt of opgedroogd vuil te verwijderen.
  3. Als je nog steeds merkt dat er vuil en vuil zit dat je niet kunt verwijderen, vul dan de emmer met heet water en een paar druppels afwasmiddel.
  4. Neem een doek of een niet-schurende pad en drenk deze in de water- en zeepoplossing en gebruik deze vervolgens om het vuil van het aluminium te verwijderen. Maak een zachte cirkelvormige beweging met de pad of als er een duidelijke "nerf" in het stuk zit, volg dan de richting van de nerven met de pad.
  5. Bereid een oplossing van 50% witte azijn en 50% water in een emmer. Gebruik een van de doeken en dompel deze onder in de emmer, zodat u wat oplossing opzuigt.
  6. Neem de natte doek en wrijf deze over het aluminium, met cirkelvormige bewegingen en concentreer je vooral op de verkleurde plekken.
  7. Als je de sterker verkleurde plekken niet kunt verwijderen, maak dan een pasta met een eetlepel wijnsteencrème en ongeveer een halve eetlepel water (gebruik voldoende water om een pasta-achtige textuur te krijgen die niet te nat is).
  8. Neem de pasta en bestrijk de moeilijk schoon te maken plekken en wacht minstens vijf tot tien minuten. Neem vervolgens de natte doek en wrijf de pasta weg.
  9. Je kunt ook gemakkelijk verkrijgbare items in je keuken gebruiken, zoals zuiveringszout of citroensap in plaats van wijnsteen. De pasta wordt gemaakt in een verhouding van 33% zuiveringszout en 66% citroensap.
  10. Zodra je alle verkleurde plekken hebt verwijderd, neem je je glasreiniger en spuit je het aluminium helemaal rond. Neem de overgebleven schone, droge doek en verwijder de glasreiniger met een zachte, cirkelvormige beweging.
  11. Zodra je aluminium voorwerp droog is, kun je het echt laten glanzen door een in de handel verkrijgbaar metaalpoetsmiddel te gebruiken. Gebruik een van de droge doeken om zachtjes een kleine hoeveelheid polijstmiddel op het aluminium te wrijven om de glans naar voren te brengen.
  12. Neem een schone, droge doek en gebruik deze om eventuele resten van het polijstmiddel op het oppervlak te verwijderen.
  13. Als laatste stap: als u geborstelde aluminium wieldoppen schoonmaakt, kunt u de wieldoppen bedekken met een transparant afdichtmiddel om de glans langer te laten behouden.

Gegoten aluminium reinigen

gegoten aluminium potten pannen
gegoten aluminium potten pannen

Gegoten aluminium wordt vaak aangetroffen bij keukengerei en sommige soorten meubilair. Om gegoten aluminium voorwerpen schoon te maken heeft u nodig:

  • 3 schone, droge doeken
  • Een niet-schurend reinigingspad of een tandenborstel met zachte haren
  • Crème van wijnsteen
  • Witte azijn (optioneel)
  • Citroensap
  • Verse tomaten, appels of rabarber (optioneel)
  • Rubberhandschoenen om je handen te beschermen
  • Een emmer of spuitfles

Stappen voor het reinigen van gegoten aluminium

  1. Net als bij andere soorten aluminium, moet je eerst al het vuil en vuil op het aluminium verwijderen. Je kunt dit doen met dezelfde stappen voor geborsteld aluminium.
  2. Als het gegoten aluminium item dat u schoonmaakt een kookpot of pan is en er voedsel in zit dat aan de onderkant of zijkanten is verbrand, kunt u dit verwijderen door het te koken. Voeg water toe aan de pan en laat het water een paar minuten koken. Neem vervolgens een houten of plastic spatel en gebruik deze om het zachte, aangebrande voedsel uit de pan te halen.
  3. Als uw eerste poging om verbrand voedsel te verwijderen niet helemaal succesvol is, herhaal dan het proces maar voeg een zuur toe aan het kokende water.

    • Enkele mogelijke keuzes zijn witte azijn, wijnsteenroom, citroen- of limoensap, gehakte rabarber of tomaat of zelfs gehakte appels.
    • Laat het water 10 tot 15 minuten koken en gebruik vervolgens de spatel om het voedsel te verwijderen.
    • Herhaal het proces indien nodig totdat al het verbrande voedsel is verwijderd.
  4. Als er na al deze pogingen nog voedsel over is, kunt u staalwol van zeer fijne kwaliteit proberen. Zorg ervoor dat u het voorzichtig gebruikt en met de nerf meebeweegt. Houd er rekening mee dat staalwol krassen op je potten en pannen kan veroorzaken, dus wees voorzichtig met deze stap.
  5. Als uw pot of pan licht vervuild is en u al het vuil kunt verwijderen met een doek of pad, dan kunt u doorgaan met de volgende stap van het schoonmaken. Voeg vier kopjes water toe aan de pan en drie eetlepels wijnsteenroom en breng aan de kook. Laat minimaal 10 tot 15 minuten koken.
  6. Je kunt het water en de wijnsteenoplossing uit de pot halen en laten afkoelen totdat je er weer mee om kunt gaan. Neem een doek, een niet-schurend kussentje of een tandenborstel en boen de pan voorzichtig met cirkelvormige bewegingen.
  7. Zodra je het gevoel hebt dat je de pot of pan schoon hebt geschrobd, maak je een mengsel in de verhouding van een half kopje citroensap op 1-1/2 kopje water, of vervang je het citroensap door azijn.
  8. Doop een doek in het mengsel en gebruik deze om de pan schoon te spoelen van de wijnsteenoplossing. Misschien vindt u het gemakkelijker om een lege spuitfles te nemen en het mengsel erin te gieten en dat vervolgens te gebruiken om het mengsel op het aluminium oppervlak te spuiten en vervolgens een doek te gebruiken om het af te vegen.
  9. Neem ten slotte een droge, schone doek en veeg de pot of pan schoon.

Hoe gehamerd aluminium schoon te maken

handvat van gepolijst gehamerd aluminium zilverwerk
handvat van gepolijst gehamerd aluminium zilverwerk

Gehamerd aluminium wordt vaak aangetroffen op oudere voorwerpen en antiek. Om voorwerpen van gehamerd aluminium schoon te maken heeft u het volgende nodig:

  • Schone, droge doeken
  • Een niet-schurend reinigingspad
  • Crème van wijnsteen
  • Witte azijn of citroensap (optioneel)
  • Milde afwasmiddel
  • Rubberhandschoenen om je handen te beschermen
  • Een grote kookpot

Stappen voor het reinigen van gehamerd aluminium

  1. Neem de kookpot en vul deze met:

    • 2 kopjes water
    • 4 eetlepels wijnsteencrème
    • 1 kopje zuur naar keuze (witte azijn of citroensap)
  2. Zet de pot op het fornuis en breng het aan de kook. Als je een groter stuk schoonmaakt, wil je dit recept misschien verdubbelen.
  3. Je kunt deze volgende stap in je gootsteen, een grote emmer of plastic badkuip, of in je badkuip doen. Als je de gootsteen of het bad gebruikt, sluit dan de afvoer af om te voorkomen dat er water ontsnapt.
  4. Giet het gekookte mengsel in de gootsteen, badkuip of emmer en plaats het aluminium voorwerp in het water en laat het minstens tien minuten weken. Voor zwaar zwartgeblakerde aluminium artikelen kunt u het beste het langer laten weken.
  5. Je kunt nu het watermengsel laten weglopen. Vul uw weekgedeelte met heet, maar niet kokend water en voeg dan ongeveer een theelepel mild vloeibaar afwasmiddel toe. Laat de aluminium voorwerpen minimaal vijf minuten in dit nieuwe mengsel weken.
  6. Neem een van de doeken of het niet-schurende schuursponsje en wrijf zachtjes over de voorwerpen om ze schoon te maken.
  7. Als al het zwart is verwijderd, haal je het item uit het water en spoel je het af, zodat alle zeepresten zijn verwijderd. Droog het grondig af met een schone, droge doek.
  8. Voor extra glans kun je een in de handel verkrijgbaar metaalpoetsmiddel zoals Hagerty 100 All Metal Polish op het schone en gedroogde stuk gebruiken.

Hoe geoxideerd aluminium schoon te maken

gepolijst geoxideerd aluminium
gepolijst geoxideerd aluminium

Oxidatie is een proces dat in de loop van de tijd met aluminium plaatsvindt en resulteert in een dof uiterlijk van uw aluminium voorwerpen. Het kan ook lijken alsof het "bevlekt" is met een kalkachtige, witte substantie. Je kunt oxidatie op bijna elk aluminium voorwerp vinden, van potten en pannen tot apparaten en zelfs de gevelbeplating van campers en vrachtwagens. Om aluminium voorwerpen die zijn geoxideerd schoon te maken, hebt u het volgende nodig:

  • Schone, droge doeken
  • Een niet-schurend reinigingspad of een reinigingsborstel met zachte haren
  • Fijne staalwol (optioneel)
  • Mothers Mag & Aluminium Polish
  • Milde afwasmiddel
  • Rubberhandschoenen om je handen te beschermen
  • Witte azijn (optioneel)
  • Een emmer
  • Microvezelreinigingsdoekje (optioneel)
  • Gedenatureerde alcohol (optioneel)
  • Aluminiumoxidatieverwijderaar (optioneel)
  • Een citroen (optioneel)
  • Zout (optioneel)

Stappen voor het reinigen van geoxideerd aluminium

  1. Begin met het verwijderen van vuil en vuil op het aluminium met een doek of de reinigingsborstel.
  2. Neem de emmer en voeg ongeveer een eetlepel vloeibaar afwasmiddel en een liter warm water toe.
  3. Bevochtig de borstel, pad of doek in het mengsel van water en zeep en maak het aluminium voorzichtig schoon. Pas op dat u niet te hard drukt, omdat u het oppervlak niet wilt beschadigen.
  4. Nadat je het hele oppervlak hebt schoongemaakt, spoel je de doek, pad of borstel uit en gebruik je deze om eventuele zeepresten te verwijderen.
  5. Laat het aluminium vanzelf drogen.
  6. Als de oxidatie niet grondig is gereinigd, kunt u de aluminiumreiniger, zoals Mothers Mag & Aluminium Polish, nemen en deze heel voorzichtig op het oppervlak aanbrengen met behulp van fijne staalwol.
  7. Spoel de nagellak af met een natte spons of doek en zorg ervoor dat deze volledig verwijderd is.

Een doe-het-zelfoplossing gebruiken om geoxideerd aluminium te reinigen

Als je liever een zelfgemaakte oplossing gebruikt, probeer dan azijn.

  1. Meng 1 eetlepel witte azijn met 2 kopjes warm water in een emmer of gebruik deze verhouding om een grotere hoeveelheid te maken, afhankelijk van wat je schoonmaakt.
  2. Bevochtig een doek of een niet-schurend kussentje in het azijn-watermengsel en gebruik het vervolgens om het aluminium oppervlak voorzichtig schoon te maken.
  3. Als je klaar bent, neem dan een schone, natte doek om overtollig residu van het mengsel op het aluminium te verwijderen.
  4. Laat het aluminium vanzelf drogen.

Moeilijke vlekken op geoxideerd aluminium aanpakken

Als u na het uitproberen van bovenstaande methoden nog steeds vuil op het aluminium ziet, zoals vingerafdrukken, kunt u enkele aanvullende stappen ondernemen om aan deze hardnekkige vlekken te werken.

  1. Neem een microvezeldoekje en gebruik deze om ze te verwijderen door ze voorzichtig af te vegen met de doek. Misschien wilt u een klein beetje gedenatureerde alcohol op de vlekken en vingerafdrukken spuiten om deze met de doek te verwijderen.
  2. Je kunt ook een in de handel verkrijgbaar product gebruiken, zoals Meguiar's Oxidation Remover, voor moeilijk te verwijderen plekken. Het kan worden aangebracht met de microvezeldoeken of een katoenen badstof handdoek en worden verwijderd met de microvezeldoeken als u klaar bent met schoonmaken.
  3. Een derde optie voor moeilijk te verwijderen oxidatievlekken is het gebruik van citroen en zout. Neem een hele citroen en snijd deze doormidden. Giet wat zout op een schaal en druk de citroen met de snijzijde naar beneden op het zout, zodat de kristallen aan de citroen blijven kleven. Gebruik vervolgens de citroen, met de snijkant en de zoutkant naar beneden, om de geoxideerde plekken op het aluminium te wrijven. Gebruik een natte doek om de resten te verwijderen als je klaar bent.
  4. Als je een groot oppervlak schoonmaakt, kun je ook citroensap gebruiken dat op een doek, borstel of schoonmaakdoekje wordt gespoten.

Hoe bezoedeld aluminium schoon te maken

stapel bezoedelde cakevormen
stapel bezoedelde cakevormen

Bezoedeld aluminium verwijst naar het uiterlijk van donkere of doffe plekken op aluminium voorwerpen, zoals de bodem van potten en braadpannen, keukengerei en meer. Het reinigen van aangetast aluminium lijkt sterk op andere soorten aluminiumreinigingsmethoden en u moet beginnen met de stappen voor het reinigen van gegoten aluminium. Als deze methode de aanslag nog steeds niet verwijdert, is een extra optie het gebruik van een in de handel verkrijgbaar aanslagreiniger, zoals Brasso Metal Polish, of u kunt Borax gebruiken, dat natriumtetraboraat bevat, een natuurlijk reinigingsmiddel.

Benodigdheden

  • Borax wasmiddel
  • 1 kleine emmer
  • 1 zachte borstel of tandenborstel
  • Schone, droge doeken

Bezoedeld aluminium reinigen met borax

  1. Maak een boraxpasta door 1/4 kwart kopje borax te mengen met een paar druppels water in een kleine emmer. Voeg een paar druppels per keer toe totdat je de juiste consistentie krijgt. U wilt een pasta maken die u op het aluminium kunt aanbrengen, zodat het nat is, maar niet zo nat dat het uit elkaar v alt als u het aanbrengt of afdruipt.
  2. Neem de borstel of tandenborstel en dep voorzichtig wat boraxpasta op de aangetaste delen van het aluminium. Laat het minstens 10 minuten zitten. Bij diepliggende vlekken kun je het indien nodig een uur laten zitten.
  3. Pak de borstel of tandenborstel en wrijf de pasta zachtjes in de vlek. Je zou de aanslag moeten zien loskomen terwijl je dit doet.
  4. Neem een vochtige, schone doek en verwijder eventuele sporen van de boraxpastaresten.
  5. Als er aanslagvlekken achterblijven, herhaal dan het proces.
  6. Als je klaar bent, neem je een schone, droge doek en droog je het gebied grondig af.

Beste manier om aluminium schoon te maken

Aluminium is aanwezig in zoveel artikelen in onze huizen, maar helaas is het onderhevig aan slijtage en omgevingsfactoren. Dit leidt tot lelijke oxidatie en aanslag, waardoor een item er 'verwoest' uit kan zien. Als u echter de juiste methode voor het type aluminium gebruikt, kunt u items herstellen zodat ze er zo goed of bijna gloednieuw uitzien. Er is alleen wat kennis en wat elleboogvet voor nodig om de vlekken te verwijderen en de glans terug te brengen! Krijg vervolgens tips over het reinigen van gegalvaniseerd metaal.

Aanbevolen: