Antieke aanstekers om je verzameling aan te wakkeren

Inhoudsopgave:

Antieke aanstekers om je verzameling aan te wakkeren
Antieke aanstekers om je verzameling aan te wakkeren
Anonim
Vintage aanstekers
Vintage aanstekers

Recreatief tabaksgebruik domineerde de 19deen 20de eeuwen, en uitvinders uit die periode bleven nieuwe manieren bedenken om de verlichting van mensen te verlichten. tabak. In korte tijd werden in Europa en de Verenigde Staten honderden patenten ingediend, elk met een concurrerend, uniek ontwerp. Hoewel deze vroege artefacten uit de kinderschoenen van de lichtere industrie vandaag de dag moeilijk te vinden zijn, maakt het daadwerkelijk vinden ervan en het bezitten ervan des te bevredigender.

De geschiedenis van antieke aanstekers

In 1823 perfectioneerde een Duitse scheikundige 's werelds eerste aansteker, en deze werd de Feuerzeug of de Döbereinerlamp genoemd, ter ere van de uitvinder, Johann Wolfgang Döbereiner. Deze aansteker, en andere aanstekers uit de 19e eeuw, waren relatief onstabiel gezien de hoeveelheid warmte die ze afgeven. Ze waren ook gevaarlijk vanwege de brandstof die nodig was om een brandbare reactie te katalyseren. Deze vroege aanstekers waren omslachtig en onpraktisch, maar betekenden ook een ongelooflijke technologische vooruitgang.

Toen deze tafelaanstekers op de markt kwamen, begonnen andere fabrikanten te experimenteren met het maken van aanstekers in zakformaat, draagbare aanstekers en slagmechanismen die veiliger waren dan de eerder uitgebrachte aanstekers. Een aantal verschillende aanstekers werd populair in de jaren 1880 en 1890, maar pas in 1903 werden de conventionele aanstekers geboren die we vandaag de dag kennen.

In 1903 patenteerde baron Carl von Welsbach ferrocerium, het materiaal dat tegenwoordig bekend staat als vuursteen. Deze semi-automatische (en later automatische) vuursteenaanstekers gaven mensen meer stabiliteit in hun vlammen en zorgden ervoor dat aanstekers steeds kleiner werden. Toch worden de draagbare aanstekers uit de jaren twintig en dertig gezien als enkele van de meest verzamelbare exemplaren op de markt.

Fabrikanten van antieke aanstekers

Hoewel er in de 19deen begin 20de eeuw veel lichtere fabrikanten actief waren, zijn dit twee namen die voor de meesten nog steeds opvallen mensen zijn Ronson en Zippo.

Ronson

De Ronson Company begon in 1886 toen het werd opgericht door Louis V. Aronson onder de naam Ronson Art Metal Works. In 1913 bracht het bedrijf zijn eerste aansteker op de markt, de Wonderliter, en het was een groot succes. Een ander populair ontwerp was de Banjo-aansteker van Ronson, die in 1926 werd uitgebracht; De Banjo-aansteker, met zijn unieke vorm, was een automatische aansteker die met een simpele druk op de knop kon worden aangestoken en gedoofd. Daarnaast genieten verzamelaars ook van de Comet- en Varaflame-aanstekermodellen.

Ronson aansteker met sigarettenkoker
Ronson aansteker met sigarettenkoker

Zippo

Helaas worden Zippo-aanstekers momenteel niet als antiek beschouwd, aangezien het nog geen 100 jaar geleden is dat de eerste Zippo werd geproduceerd. Hun naam is echter synoniem met historische aanstekers, en ze zijn veruit de populairste aansteker onder gewone verzamelaars. De Zippo Manufacturing Company, opgericht door George Blaisdell in 1932, creëerde zijn eigen versie van een windbestendige aansteker en werkte samen met de strijdkrachten van de Verenigde Staten om Zippo's aan hun soldaten te leveren. Deze wijdverspreide toegang tot en bekendheid met het merk tijdens de Tweede Wereldoorlog droeg rechtstreeks bij aan de enorme populariteit ervan in de jaren veertig en vijftig.

Zippo-aanstekers met sterren en strepen uit 1935
Zippo-aanstekers met sterren en strepen uit 1935

Extra fabrikanten

Hoewel Ronson en Zippo de bekendste van deze lichtere bedrijven zijn, hebben een paar anderen de tand des tijds doorstaan. Hier zijn enkele aanvullende aanstekerfabrikanten:

  • Scripto
  • Colibri Groep
  • Evans Case Company
  • American Safety Razor Company
  • Stratoflame
  • Rowenta

Antieke aanstekers identificeren

Gegeven het feit dat 19deeeuwse aanstekers allemaal verschillende vormen hebben, kan het voor beginnende verzamelaars lastig zijn ze te identificeren. Over het algemeen hebben deze aanstekers een aantal kenmerken gemeen: ze zijn gemaakt van metallurgische materialen, zijn rond of rechthoekig van vorm en hebben ongeveer de grootte van een handpalm. Om u op weg te helpen, heeft Vintage Lighter Book een ongelooflijke online collectie pre-vuursteen- en post-vuursteenaanstekers waar u doorheen kunt bladeren. Dit zijn de belangrijkste soorten antieke aanstekers die u mogelijk tegenkomt tijdens uw zoektocht.

  • Tafelbladaansteker: Dit zeer vroege type aansteker was ontworpen om op een tafelblad te worden geplaatst en had zowel een brandstofhouder als een snek.
  • Automatic Match Lighter: Er zijn meerdere vormen waarin deze aansteker de vorm heeft aangenomen, maar de basisfunctie is dat een druk op de knop een match die u kunt gebruiken.
  • Pellet Match-aansteker: Deze aansteker, die hetzelfde concept als de Automatic Match-aansteker hanteerde, maar verder ging, ontstak kleine pellets die op luciferkoppen leken en hield deze vast.
  • Friction Lighter: Friction Lighters bevatten de oudste manier om vuur aan te steken en hielden in dat de gebruiker op een knop drukte, waardoor een stalen stuk tegen een stenen oppervlak draaide en vonken veroorzaakten en steek een zekering aan.
  • Rackaansteker: Dit type aansteker gebruikt snelheid en wrijving om de vlam te ontsteken; Zorg er wel voor dat u hard op de verlengde knop drukt.
  • Cap Lighter: Deze aanstekers lijken meer op moderne aanstekers en zijn voorzien van metalen doppen aan de binnenkant van de cartridges om het aansteekproces te vergemakkelijken.

Antieke aanstekerwaarden

Helaas zijn er momenteel niet veel antieke aanstekers op de markt; als je echt geïnteresseerd bent om er een te bezitten, zul je wat werk moeten steken om er een te vinden. Het merendeel van deze vroege aanstekers wordt echter goedkoper vermeld dan de nieuwere, grotendeels als gevolg van het feit dat Art Deco-aanstekers en Mid-Century-aanstekers veel populairder zijn onder verzamelaars. Daarom kun je gemakkelijk een antieke aansteker vinden voor tussen de €25 en €100. In één online veiling werd deze antieke tafelaansteker bijvoorbeeld verkocht voor $ 50. Op dezelfde manier kunnen de staat, merknaam en zeldzaamheid allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.

Verlicht je leven

Terwijl antieke aanstekers je een kijkje geven in de recreatieve activiteiten van mensen uit het verleden, kunnen ze er ook gewoon ongelooflijk cool uitzien als ze in een vitrine of schaduwdoos staan. Zolang deze antieke aanstekers zijn ontdaan van hun brandbare materialen (brandstoffen of lucifers), zouden ze volkomen veilig moeten zijn, en ze vormen een geweldig Vaderdagcadeau voor de tabaksliefhebbers in je leven.

Aanbevolen: