Wilde aardbeien

Inhoudsopgave:

Wilde aardbeien
Wilde aardbeien
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Wilde aardbei, Alpenaardbei, Fragaria vesca

Wilde aardbeien zijn een uitstekende aanvulling op elke achtertuin. Deze kleine, intens geurige vrucht, ook wel Frais des bois of bosaardbei genoemd, produceert van het vroege voorjaar tot de herfst. Het is een gemakkelijk te kweken vaste plant die geen uitlopers afgeeft zoals standaard aardbeiplanten. De nette, heuvelachtige groeivorm is een uitstekende randplant of bodembedekker. Wilde aardbeien kunnen ook worden gekweekt in hangende manden, aardbeienpotten of met bloeiende eenjarige planten in containers. Omdat de planten gedurende een lange periode produceren, rijpen er slechts een paar bessen per dag aan elke plant, dus er moeten 3 tot 4 dozijn planten worden gekweekt om een gezin te voorzien. Gelukkig nemen ze niet veel ruimte in beslag. Net als gewone aardbeiplanten hebben ze donkergroene, driebladige bladeren en witte bloemen met vijf bloemblaadjes en een geel centrum. Er is ook een variant met zoete gele vruchten.

Groeiomstandigheden voor wilde aardbeien

Algemene informatie

Wetenschappelijke naam- Fragaria vesca

Gemeenschappelijke naam- Alpenaardbei

Planttijd- Lente

Bloeitijd- Vroege lente tot herfst

Habitat- Weiden, Bosranden

Gebruik - Containers, hangende manden, bessenplekken, randen

Wetenschappelijke classificatie

Koninkrijk- Plantae

Divisie- Magnoliophyta

Klasse- Magnoliopsida

Bestel- Rosales

Family-Rosaceae

Geslacht- Fragaria

Species - vesca

Beschrijving

Hoogte- 9 inch

Spread- 9 inch

Gewoonte- Compacte heuvel

Textuur- Medium

Groeisnelheid- Matig

Blad- Donkergroen

Bloem- Wit

Zaad - Klein, bruin

Cultivatie

Lichtvereiste-Volle zon tot halfschaduw

Bodem- Vochtig, vruchtbaar, goed doorlatend

Droogtolerantie- Laag

Bodemzouttolerantie - Geen

Kweek wilde aardbeien in de volle zon tot halfschaduw. Plant in warme klimaten op een locatie die bescherming krijgt tegen de middagzon. Ze geven de voorkeur aan een vochtige, vruchtbare, goed doorlatende grond die licht zuur is. Als uw grond veel klei bevat of slecht afvoert, wijzig deze dan met organisch materiaal en plant deze in heuvels of in verhoogde bedden. Aardbeien tolereren geen zoute grond, dus vermijd planten in de buurt van bermen in gebieden waar strooizout wordt gebruikt. Planten zijn winterhard in de zones 3 tot en met 10. Er zijn verschillende cultivars beschikbaar, kies degene die geschikt zijn voor jouw regio.

Teelt van wilde aardbeien

Wilde planten kunnen gemakkelijk vanuit zaad worden gekweekt, of kunnen als transplantatie worden gekocht. Plant de kronen precies op grondniveau. Planten kunnen in het vroege voorjaar heel gemakkelijk worden verdeeld, net als de nieuwe groei verschijnt. Til de planten op en trek de kronen uit elkaar. Een eenjarige plant kan worden opgesplitst in drie of vier nieuwe planten.

Mulch planten met stro om de bodem te helpen vocht vast te houden en de vruchten schoon te houden. Stro is de traditionele mulch en werkt goed. Het helpt ook om onkruid tegen te gaan, wat belangrijk is, omdat aardbeien niet goed omgaan met wortelconcurrentie. Planten profiteren van een deling om de twee tot vier jaar. Houd de aardbeien tijdens warm weer en het vruchtseizoen goed bewaterd. Om planten te voeden, moet u de grond aan het begin van het seizoen bedekken met compost voordat u gaat mulchen. Te veel stikstof veroorzaakt overmatige bladgroei en een slechte fruitproductie. Tijdens de winter, in koude klimaten, mulch planten met stro of losse bladeren om de grondtemperatuur gelijkmatiger te houden en vorst te voorkomen.

Als slakken een probleem vormen in uw tuin, plaats dan niet-giftig slakkenaas of vallen of gebruik koperen strips rond de planten. Bladluisplagen kunnen worden weggespoten met een krachtige waterstraal uit de slang. Wilde aardbeien zijn minder vatbaar voor ziekten dan andere bessen. Kleine dieren houden echter wel van de vruchten, dus kippengaas wordt soms aanbevolen. Gezelschapsplanten zoals munt, alliums en goudsbloemen lijken ook te helpen.

Gebruik van planten

Oogst dagelijks bessen tijdens het productieseizoen. Eenmaal gerijpt zijn de vruchten slechts een dag houdbaar, dus controleer de planten regelmatig en gooi overrijpe bessen weg. Zoek naar bessen die uniform helderrood en enigszins zacht zijn, met donker wordende zaden. Pluk de plant met intacte stengel en hoed en verzamel hem in ondiepe containers om kneuzingen te voorkomen. Alpenaardbeien zijn erg delicaat en moeten binnen een paar uur worden gebruikt.

Fruit kun je het beste direct van de plant eten, of direct na de pluk met room, suiker of met ontbijtgranen. Ze zijn een gastronomische traktatie in taart, jam, ijs, zandkoekjes of gedroogd. Je hebt echter nogal wat van de kleine bessen nodig. Als je het niet kunt laten om ze allemaal op te eten, doe dan je dagelijkse cache in een bakje in de vriezer tot je genoeg hebt om mee te koken.

In het landschap vormen alpenaardbeien een mooie rand langs een bloembed of wandeling. Plant ze in een goed bereisd deel van de tuin, zodat ze vaak geplukt kunnen worden.

Hele stengels van wilde aardbeien met de knoppen en bloemen eraan zijn met een verbluffend effect in bloemstukken gebruikt.

Verwante artikelen over bessen en fruit:

  • Kweepeer
  • Perzik
  • Aardbeien kweken
  • Overblijvend voedsel

Aanbevolen: