Ageratum: een gids voor het kweken en verzorgen van de flossbloem

Inhoudsopgave:

Ageratum: een gids voor het kweken en verzorgen van de flossbloem
Ageratum: een gids voor het kweken en verzorgen van de flossbloem
Anonim
paarse flossbloem
paarse flossbloem

Ageratum, ook bekend als flossbloem, is een gemakkelijk te kweken jaarlijkse zomerplant met pluizige paarse bloemen. Het is een van die speciale planten die zichzelf opnieuw zullen uitzaaien zonder bijzonder invasief te worden, waardoor het een uitstekende keuze is voor cottage-tuinen.

Ageratum Bloemsoort Beschrijving

Het eerste dat je moet weten over ageratum is dat de genoemde cultivars en de basissoorten zich elk enigszins anders gedragen in de tuin. De flossbloem zorgt voor een unieke en levendige kleurenpracht voor uw tuin.

Basis Ageratum-soorten

De basissoort - met andere woorden, elk ageratum-zaadpakket dat geen cultivarnaam heeft - is degene die zichzelf gemakkelijk opnieuw zaait. Het wordt ongeveer twee voet lang. De bladeren van Ageratum lijken op muntblaadjes, hoewel de bloemen op kleine asters lijken, waaraan de plant verwant is. De basissoort komt het beste tot zijn recht wanneer deze sporadisch wordt verspreid tussen andere eenjarige planten en vaste planten in ongestructureerde aanplant.

Ageratum-bladeren
Ageratum-bladeren

Ageratum cultivarkleuren

De genoemde cultivars zijn doorgaans veel kortere en compactere planten dan de 60 cm hoge basissoort, en zijn verkrijgbaar in verschillende tinten blauw, paars, roze en zelfs wit en rood. Het is ook veel minder waarschijnlijk dat de cultivars zichzelf zaaien, wat als een voordeel of een nadeel kan worden gezien, afhankelijk van hoe je ze wilt gebruiken. De laagblijvende cultivars zijn ideaal voor het creëren van een massa paars of blauw in grote bloembedden.

Ageratum Feiten en kweekgids

Ageratum groeit even goed in de volle zon als in halfschaduw. Hij heeft niet de rijkste tuingrond nodig, maar is ook geen plant voor arme rotsgronden. Goede drainage is belangrijk.

Ageratum in de tuin
Ageratum in de tuin

Zaaien voor Ageratum-bloemen

Ageratum groeit snel uit zaad dat in de lente wordt geplant en zal bloeien tot de eerste herfstvorst. De wortels houden er niet van om getransplanteerd te worden, dus het is het beste om ageratum direct daar te zaaien waar het moet groeien. Je kunt zaden direct op het grondoppervlak zaaien zonder ze met aarde te bedekken, omdat de zaden licht nodig hebben om te ontkiemen. De kortere Ageratum-variëteiten zijn vooral geschikt om te worden gezaaid in een container of bloempot.

Groei Ageratum-zaailingen

Je kunt turfpotten gebruiken om ageratum binnenshuis een vroege start te geven. De ageratum zaailingen kunnen direct met de pot in de volle grond worden geplant. Je hoeft de turfpot niet te verwijderen, omdat deze zal ontbinden.

Oprichting en zorg voor Ageratums

Ageratum heeft heel weinig verzorging nodig, afgezien van een bescheiden hoeveelheid water tijdens droge periodes. De bloemen kunnen doodshoofdig zijn, maar dit is over het algemeen niet het beste gebruik van de tijd van een tuinman. De gebruikte bloesems verdwijnen vrijwel vanzelf en zorgen voor zelfzaaiing. Het is in ieder geval nuttig om de hoge variëteiten midden in de zomer met ongeveer 25 procent terug te snijden, om te voorkomen dat ze te langbenig worden.

Veel voorkomende Ageratum-plagen en -ziekten

Ageratum is over het algemeen vrij van ziekten en plagen. In vochtige klimaten kan echte meeldauw tegen het einde van het groeiseizoen een probleem zijn. Hoewel je echte meeldauw altijd kunt behandelen, vinden veel tuiniers dat het, omdat het aan het einde van het seizoen is, beter is om de planten eruit te trekken.

Ageratum-variëteiten voor uw tuin

Paarse en blauwe ageratumvariëteiten zijn er in overvloed. Er zijn veel tinten van elk beschikbaar, samen met een paar meer exotische vormen.

  • Hawaï is een mix van blauwe, witte en roze varianten.
  • Blue Danube heeft felblauwe bloemen op dwergplanten van slechts 15 tot 20 centimeter hoog.
  • Bavaria heeft witte bloemen met helderblauwe randen en wordt ongeveer 30 cm hoog.
poederblauw ageratum
poederblauw ageratum

Flossbloem voor lichtblauwe bloemen

De flossbloem (Ageratum houstonianum) is ook bekend als Blue Mink, Mexican Paintbrush, Blueweed en Blue Horizon. Het wordt gekweekt in de tuin van The Jefferson Monticello, het huis van president Thomas Jefferson. De flossbloem heeft lichtblauwe bloemen op bossige en compacte planten van 15 tot 30 cm hoog, afhankelijk van het type flossbloem.

Perennial Ageratum kan invasief zijn

De meest bekende Mistflower of Blue Mistflower (Conoclinium coelestinum) wordt ook Ageratum Blue, Wild Ageratum en Hardy Ageratum genoemd. Net als andere ageratums is mistflower zelfzaaiend, maar in tegenstelling tot andere is het ook een vaste plant. De mistbloem heeft een zeer agressieve wortelstokproductie. Voortplanting kan plaatsvinden door middel van klontdeling wanneer de planten in het vroege voorjaar voor het eerst verschijnen. De meerjarige ageratum kan invasief zijn dankzij de wortelstokken, in tegenstelling tot zelfzaaiende eenjarige planten.

Ageratum Zelfzaaiend Zomer Jaarlijks

Ageratum is een favoriet onder vlinders en is verkrijgbaar in een opvallend kleurenpalet. De plant groeit snel en heeft een lange bloeiperiode met de mogelijkheid om zelf te zaaien, waardoor ze onmisbaar is als je cottage garden-attributen wilt.

Aanbevolen: