Baardtong (Penstemon) tuiniergids

Inhoudsopgave:

Baardtong (Penstemon) tuiniergids
Baardtong (Penstemon) tuiniergids
Anonim
penstemon-bloemen
penstemon-bloemen

Baardtong, ook bekend onder de botanische naam penstemon, behoort tot de topplanten voor gebruik in meerjarige bloemenborders. Het heeft een langere bloeiperiode en blinkt uit in het aantrekken van kolibries.

Fysieke vorm

veelkleurige penstemon
veelkleurige penstemon

Baardtong wordt genoemd vanwege de dons die groeit in de mondachtige opening van de lange buisvormige bloemen. Het is niet de meest aansprekende naam, maar de bloemen zijn erg mooi en elegant. De vijf centimeter grote bloesems zijn verkrijgbaar in een breder scala aan kleuren dan bijna elke andere plant en zijn vaak bezaaid met interessante patronen van contrasterende kleuren.

De planten kunnen tussen de 3 en 10 cm hoog en breed worden, afhankelijk van de variëteit. Ze zijn groenblijvend in milde winterklimaten, maar zullen in koudere streken soms afsterven tot aan hun wortels. Lange, slungelige stengels groeien opwaarts gebogen vanaf de basis, waarbij de bloemen langs de lengte van de stengels verschijnen terwijl ze groeien.

Baardtong planten

Baardtong houdt van volle zon en, afgezien van de dwergvariëteiten, van ruimte om zich uit te breiden. Het is zeer aanpasbaar aan het bodemtype, behalve drassige omstandigheden. Penstemon is een Noord-Amerikaanse inheemse soort en wordt vaak aangetroffen op enigszins droge, onvruchtbare gronden - wat betekent dat het niet het soort plant is dat verwend moet worden met de beste tuingrond, kunstmest of constante irrigatie.

Plant baardtong in de herfst of lente en geef hem een diepe mulch om het vocht dat al in de grond zit te helpen behouden. Het heeft in het eerste jaar wekelijkse irrigatie nodig, maar daarna zal het alle droogtes verdragen, behalve de meest ernstige.

Onderhoud

Penstemon bloeit twee maanden of langer uit zichzelf, maar dit wordt geholpen door het verwijderen van de uitgebloeide bloemstengels. Zodra de bloei in de late herfst is voltooid, knipt u alle stengels met ongeveer 50 procent terug om een compacte groei en overvloedige bloei in het volgende jaar te genereren.

Potentiële problemen

Baardtong heeft zelden last van ziekten en plagen, maar het is geen plant met een lange levensduur. Als de plant er na het derde of vierde jaar ziek uitziet, kan dit worden opgevat als een teken van natuurlijke achteruitgang en een kans om de plant te vervangen.

Echte meeldauw en slakken verschijnen af en toe op penstemonplanten, hoewel beide een teken zijn dat de plant te veel water krijgt of dat de grond slecht gedraineerd is. Over het geheel genomen doet penstemon het het beste in de drogere klimaten van het Westen, maar het is de moeite waard om in het Oosten te kweken; het is alleen wat kieskeuriger in vochtige klimaten.

Topvariëteiten

Voetzoeker
Voetzoeker

Penstemon is veredeld in honderden verschillende cultivars. Een paar van de beste zijn:

  • Electric Blue is zo levendig blauw als de naam doet vermoeden en wordt slechts 45 cm hoog.
  • Husker Red wordt ongeveer 90 cm hoog met roze-witte bloemen en ongebruikelijke kastanjebruine bladeren.
  • Firecracker is een van de helderste en brutaalste variëteiten, hij wordt ruim een meter hoog en heeft grote oranjerode bloesems.
  • Raven heeft dieppaarse bloemen met een witte keel en wordt ongeveer een meter hoog.

Mooi zoals het kan zijn

Meerjarige grens
Meerjarige grens

Penstemon bloeit prachtig en biedt een indrukwekkend scala aan kleurkeuzes voor de vaste plantenborder. Zorg ervoor dat je hem één keer per jaar goed trimt, zodat hij er op zijn best blijft uitzien.

Aanbevolen: