Brown Betty theepotgids

Inhoudsopgave:

Brown Betty theepotgids
Brown Betty theepotgids
Anonim
Theepot op houten tafel
Theepot op houten tafel

De Brown Betty-theepot wordt beschouwd als de ultieme Britse verzameltheepot. Het kan de speciale rode klei zijn die wordt gebruikt voor het maken van de pot die de superieure thee veroorzaakt, of het kan het eenvoudige ontwerp van de pot zelf zijn. Of je nu op zoek bent naar de beste theepot op de markt, of een stukje Britse geschiedenis hoopt te verzamelen, je wilt eerst alles te weten komen over de Brown Betty.

Brown Betty theepotgeschiedenis

Brown Betty theepotten zijn niet per se uniek qua uiterlijk, ze zijn eigenlijk heel eenvoudig van opzet. De Brown Betty is geen theepotmerk, maar eerder een designstijl. Door de geschiedenis heen zijn er veel Brown Betty-theepottenbakkers geweest.

De originele bruine Betty theepot

De oorsprong van de iconische Brown Betty theepot moet nog definitief ontdekt worden. Er is geen bekende uitvinder van de Brown Betty, en er zijn door de geschiedenis heen verschillende versies van de pot gevonden. Van de vroege fabrikanten Alcock, Lindley en Bloore wordt gezegd dat ze de unieke kenmerken van een Brown Betty hebben versterkt. Aan het eind van de 17e eeuw begonnen de broers David en John Philip Elers enkele van de eerste roodgoed theepotten te maken in Staffordshire, Engeland.

Brown Betty theepotproductie

Cauldon Ceramics, opgericht door de voormalige eigenaar van Caledonia Pottery, is de oudste overgebleven maker van Brown Betty-theepotten, hoewel vele anderen deze ook vervaardigen. Cauldon is een klein bedrijf in Staffordshire met acht mensen in dienst die ongeveer 150 Brown Betty-theepotten per dag maken. Voor het maken van de theepotten gebruiken ze de klassieke rode Etruria Marl-klei. Deze bijzondere klei bleek de warmte beter vast te houden en werd daarom al in de zeventiende eeuw gebruikt als materiaal voor de perfecte theepot.

Brown Betty theepot Kenmerken

Brown Betty theepotten hebben, ondanks hun eenvoudige ontwerp, een aantal onderscheidende kenmerken die je kunnen helpen ze te identificeren.

  • Ze zijn gemaakt van een speciale rode klei die alleen in Staffordshire voorkomt.
  • Ze worden exclusief gemaakt in Staffordshire en Stoke-on-Trent.
  • De theepot heeft de vorm van een bol, omdat is gebleken dat dit het beste is voor het trekken van losse thee.
  • Het speciale ontwerp van de handgreep zorgt ervoor dat je knokkels niet op de wereldbol branden terwijl je de theepot vasthoudt.
  • Het Rockingham-glazuur heeft een bruinachtige kleur die theevlekken helpt verbergen en ervoor zorgt dat de pot langer meegaat.
  • Op de onderkant van een echte Brown Betty-theepot staat 'Made in England'.

Thee zetten met een bruine Betty-theepot

Leren hoe je thee zet in je Brown Betty-theepot is eenvoudig. In tegenstelling tot veel moderne theepotten verwarm je een bruine betty niet in de magnetron of op het fornuis. Thee zetten:

  1. Laat warm water in de pot lopen en gooi het eruit.
  2. Voeg een theelepel losse thee toe per kopje thee dat je maakt.
  3. Tap vers, koud water in de waterkoker en verwarm het tot aan de kook. Gefilterd water is het beste.
  4. Giet het net kokende water voorzichtig over de theeblaadjes in de theepot.
  5. Vul alleen tot het punt waar het niet overloopt als het deksel erop wordt geplaatst.
  6. Steil gedurende twee tot vijf minuten, afhankelijk van het type.
  7. Verwarm je kopjes door ze af te spoelen met warm water.
  8. Giet de thee door een theezeefje in voorverwarmde kopjes.

Brown Betty theepot onderhouden en reinigen

Het verzorgen van je Brown Betty-theepot is eenvoudig. Het belangrijkste om te onthouden is dat je alleen warm water moet gebruiken om het te wassen en dat je het aan de lucht moet laten drogen. Ze zijn niet vaatwasmachinebestendig, dus het is aan te raden ze gewoon af te spoelen met warm water en ze ondersteboven in het afdruiprek te laten drogen. Bewaar je schone, droge pot ergens waar hij niet kan stoten of kapot gaat.

Brown Betty theepot FAQ

Omdat Brown Betty theepotten door meerdere fabrikanten werden en worden gemaakt, zijn veel vragen hierover moeilijk te beantwoorden.

Hoe weet u of uw bruine Betty-theepot authentiek is

Het identificeren van een echte Brown Betty-theepot is niet zo moeilijk als het identificeren van andere antieke en vintage items. Het identificatieteken aan de onderkant is je grootste aanwijzing.

  • Kijk op de onderkant van de theepot, je zou 'Made in England', 'Original' en de naam van een bekende Brown Betty-fabrikant zoals 'Caledonia Pottery' op het eigenlijke aardewerk moeten zien.
  • De onderkant van de theepot moet een ongeglazuurde ring hebben.
  • Het moet gemaakt zijn van Euturia rode klei uit de regio Stoke-on-Trent, wat je kunt zien op de ongeglazuurde onderste ring.
  • Het is handgemaakt. Vroege versies zijn samengevoegd, maar vintage en moderne versies zijn handgemaakt met een mal.
  • Nieuwere Brown Betty-theepotten worden verpakt met materialen die het erfgoed beschrijven.
  • Nieuwere Brown Betty-theepotten worden geleverd met een Union Jack-sticker aan de buitenkant van de behuizing.

Zijn bruine Betty theepotten loodvrij?

Cauldon Ceramics deelt mee dat echte Brown Betty-theepotten altijd loodvrij zijn. Ze gebruiken geen schadelijke chemicaliën of stoffen bij het maken van deze theepotten.

Welke maten zijn er voor bruine Betty-theepotten?

Oude en nieuwe bruine Betty-theepotten zijn er in verschillende maten. Je kunt Brown Betty-theepotten met 2 kopjes, 4 kopjes, 6 kopjes en 8 kopjes vinden. Elke beker bevat echter feitelijk meer bekers dan de naam doet vermoeden. Een Brown Betty met 2 kopjes bevat bijvoorbeeld 22 ounces vloeistof, wat neerkomt op bijna drie kopjes.

Brown Betty theepot koopgids

Hoewel Brown Betty-theepotten al sinds de 17e eeuw worden gemaakt, zul je waarschijnlijk alleen vintage potten uit de jaren 40 en 50 of nieuwe potten vinden.

Antieke bruine Betty theepotten kopen

Als je op zoek bent naar antieke bruine Betty-theepotten, let dan op de klassieke ontwerpkenmerken en een pot die in Engeland is gemaakt. Omdat Brown Betty-theepotten een unieke rode klei nodig hebben, komen ze specifiek uit Stoke-on-Trent.

  • Er zijn veel rode aardewerken theepotten gemaakt in Japan voordat de Brown Betty voor het eerst werd gemaakt, dus zorg ervoor dat je niet iets in Japan koopt.
  • Je kunt op eBay een verscheidenheid aan vintage Brown Betty-theepotten van verschillende makers vinden voor ongeveer $ 15- $ 40.
  • Sommige verkopers op Etsy hebben vintage Brown Betty theepotten beschikbaar voor ongeveer €20-€50.
  • De naam van de fabrikant op de onderkant moet herkenbaar zijn uit het Stroke-on-Trent-gebied, zoals Sadler of Alcock, Lindley & Blore.

Nieuwe bruine Betty-theepotten kopen

Nieuwe Brown Betty-theepotten worden nog steeds met de hand gemaakt in Staffordshire met behulp van dezelfde rode kleimijnen die honderden jaren geleden werden gebruikt. Als u nu een authentiek exemplaar koopt, kan het jarenlang een familiestuk worden. Overweeg om de originele verpakking te bewaren.

  • Cauldon Ceramics maakt exclusief Brown Betty theepotten en accessoires. Het bedrijf werd opgericht door de voormalige eigenaar van Caledonia Pottery nadat hij Caledonia had verkocht.
  • Je kunt nieuwere Brown Betty-theepotten in de traditionele kleur of in kob altblauw vinden bij English Tea Store.
  • English-Teapots.com verkoopt authentieke Brown Betty theepotten gemaakt door Caledonia Potter en Adderly Ceramics.

Maak kennis met je bruine Betty

Zorg goed voor je pot, net zoals je met ouderwets aardewerk zou doen, en hij zal generaties lang theekransjes meegaan. Hoewel deze vintage theepotten geen miljoenen dollars waard zijn, zijn ze nuttig en mooi.

Aanbevolen: