Antieke kooktoestellen: hout & Propaanvariëteiten uit het verleden

Inhoudsopgave:

Antieke kooktoestellen: hout & Propaanvariëteiten uit het verleden
Antieke kooktoestellen: hout & Propaanvariëteiten uit het verleden
Anonim
Kookfornuis van gietijzer
Kookfornuis van gietijzer

Antieke kooktoestellen werden ooit beschouwd als het hart van het historische huis. Terwijl de kachel de keuken verwarmde, vulden de aroma's van vers gebakken brood, sudderende stoofpot en gebraden vlees de kamer, en tientallen jaren lang waren ze de meest geavanceerde kooktechnologie die beschikbaar was. Hoewel hedendaagse keukengadgets met hun Bluetooth-compatibiliteit en touchscreen-displays ver verwijderd zijn van de gietijzeren kachels uit het verleden, kunnen ze gemakkelijk worden vervangen door de werkpaardkooktoestellen uit de 19e en 20e eeuw.

De verschillende soorten antieke kooktoestellen

Huishoudelijke apparaten zoals kachels hebben de afgelopen honderd jaar een behoorlijke evolutie doorgemaakt sinds ze grotendeels in huis verkrijgbaar waren, en de antieke kooktoestellen resulteerden in een onderscheidende esthetiek voor de periode waarin ze populair waren. Toch was niet elk huis uitgerust met hetzelfde soort kachel, en degene die u het beste van dienst kunnen zijn, dienen misschien niet zo goed uw buurman. U zou dus een idee moeten krijgen van welke kachels er zijn en welke u aanspreken.

Antieke gietijzeren kachels

Houtkachel uit de jaren 20
Houtkachel uit de jaren 20

Hoewel er in de 18e eeuw experimenten en ontwikkelingen plaatsvonden op het gebied van houtkookkachels, kwamen ze pas halverwege de 19e eeuw echt in de mode voor gebruik in Amerikaanse huizen. Gemaakt van zwaar gietijzer, sommige in klassieke landelijke eenvoud, terwijl andere rijkelijk gedetailleerd en vernikkeld waren in echte Victoriaanse stijl. Veel van de houtkachels zouden ook steenkool als brandstof kunnen gebruiken, waardoor ze veelzijdige en centrale elementen van de historische hoeve zijn.

Enkele van de meest populaire merken die kooktoestellen vervaardigen zijn:

  • Chattanooga Stove Company
  • Michigan Stove Company
  • Grander Stove Company
  • Wehrle Kachelfabriek
  • Glenwood Stove Company
  • Rock Island Stove Company
  • Northwestern Stove Works

Antieke propaankachels

In het begin van de 20e eeuw werden antieke propaankooktoestellen steeds populairder. De kachels, die bekend stonden als fornuizen, werden aangedreven door vloeibaar propaangas en waren strakker ontworpen dan de eerdere houtgestookte kookkachels. Ook de lijnen van de gaskachels waren veel strakker en rechter dan die van hun rustieke voorgangers.

Zowel de cultuur als de levensstijl veranderden tijdens deze periode; De focus verschuift van het huis naar de werkplek. Propaankachels sloten aan bij deze nieuwe gevoelens, omdat ze huiseigenaren meer vrije tijd gaven, omdat ze niet zoveel tijd hoefden te besteden aan het regelen van de temperatuur en het waken over de dingen die ze aan het koken waren.

Antieke combinatiekooktoestellen

Antieke Chambers Stove jaren 1930 Martha Washington Model
Antieke Chambers Stove jaren 1930 Martha Washington Model

Tijdens het eerste kwart van de 20e eeuw boden kachelfabrikanten zoals Richardson & Bonyton huiseigenaren een unieke combinatie van manieren om hun kachels van gas of hout te voorzien. Stijlen van de inbegrepen combinatiekachels:

  • Klassiek land
  • Victoriaans
  • Retro-ontwerp

De kunst van het koken op een antiek fornuis

Als je terugdenkt aan de tijd dat je grootouders of overgrootouders kookten op een houtkachel, besef je dat het gebruik van de kachel op zichzelf een kunst was. De kok moest weten wanneer er hout bij moest en wanneer het vuur moest worden gestookt. Als u er dus over nadenkt om daadwerkelijk een antiek fornuis te gebruiken, dan moet u een aantal verschillen kennen tussen de manier waarop u ze gebruikt en de manier waarop u een modern fornuis/oven bedient.

Ovens en branders

Veel antieke houtfornuizen zijn gemaakt met twee ovens. De grotere oven werd gebruikt voor het bereiden van ovenschotels, braadstukken of ma altijden in een Nederlandse oven, en de kleinere van de twee ovens werd gebruikt voor het bakken van brood en gebak.

Normaal gesproken hadden de kachels minstens twee branders bovenop, maar ze konden er ook zes hebben. In tegenstelling tot vandaag de dag was het gebruikelijk om individuele branders aan te wijzen voor een specifieke taak. Eén brander zou bijvoorbeeld alleen worden gebruikt om te koken, terwijl een andere alleen wordt gebruikt om te sudderen.

Sommige antieke kachels waren uitgerust met een mechanisme dat naar buiten gleed, waardoor de hoeveelheid warmte die de brander bereikte door de kok kon worden aangepast. Op deze manier kon de kok de hitte van de brander regelen, waardoor sudderen, langzaam koken of volledig koken werd geproduceerd.

Antieke kooktoestellen verwarmen het veilingcircuit

Antieke Franklin houtkachel
Antieke Franklin houtkachel

Antieke kooktoestellen kunnen, net als veel andere apparaten, een kostbare aanwinst voor uw huis zijn. De duurste antieke kooktoestellen zijn van het grotere formaat en zijn professioneel gerestaureerd. Dankzij de opknapbeurten die een restauratie voor deze kachels met zich meebrengt, ligt hun gemiddelde waarde tussen de $1.000 en $5.000. Kleinere kachels, zoals degene met een enkele kast, zullen doorgaans voor minder dan $1.000 verkocht worden, ook al zijn ze ' ben hersteld.

Deze antieke kooktoestellen die onlangs op de veiling zijn gekomen, laten zien hoe gevarieerd de waarden kunnen zijn voor deze historische apparaten:

  • Antieke houtkachel van Rocky Mountain Stove Company - Verkocht voor $ 620
  • Glenwood C gietijzeren kachel circa 1920 - aangeboden voor $ 1.200
  • Gerestaureerde Glenwood 108 Cabinet C gietijzeren kachel - aangeboden voor $ 3.195

Belangrijke dingen die u moet weten voordat u een antieke kookplaat koopt

Huisvrouw uit de jaren twintig kookt op het fornuis
Huisvrouw uit de jaren twintig kookt op het fornuis

Stel je voor dat je dolblij bent omdat je een waanzinnige deal hebt gekregen voor een van deze antieke kooktoestellen, en je de dagen aftelt totdat je het in je kleine huisje kunt inrichten. De grap is voor jou als het arriveert, en je hebt niemand om je te helpen het uit het midden van je tuin te verplaatsen, en er is niemand om te bellen omdat je niet hebt gepland dat deze aankomst een heel proces zal zijn. Om te voorkomen dat dit jouw lot wordt, zijn er een paar dingen die je moet weten over antieke kooktoestellen voordat je er een bestelt:

  • Ze zijn dramatisch zwaar- Antieke kookfornuizen zijn enorm zwaar, meer dan 500 pond, omdat het gietijzeren fornuizen zijn. Als u dus de neiging heeft om een van deze kachels aan te schaffen, zorg er dan voor dat u een klein leger bij u heeft om hem te verplaatsen en te installeren.
  • Het is brandgevaarlijk - Laat het fineer van de sociale media je niet doen vergeten dat antieke fornuizen (en alle houtkachels in het algemeen) dat wel zijn brandgevaar. Je kunt heel gemakkelijk dingen in brand steken, omdat de kachels zo heet kunnen worden. Zorg ervoor dat je hebt gepland waar je het gaat plaatsen en dat je over de juiste accommodaties beschikt voordat je het installeert.
  • Ze zijn duur om te onderhouden - Deze zeldzame kachels hebben vaak onderdelen nodig die voor leken niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. Dus als u overweegt een antiek fornuis aan te schaffen, kunt u overwegen er een te zoeken die al is gerestaureerd of deze te laten restaureren voordat u deze in uw huis aan het werk zet.
  • Ze zijn geen vervanging voor het verwarmingssysteem - In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hebben antieke kooktoestellen niet het vermogen om een heel huis te verwarmen (meestal vanwege efficiëntieredenen en de grootte van moderne huizen), verwacht dus niet dat u uw kachels in de wintermaanden zult gebruiken als vervanging voor uw verwarmingssysteem.

Antieke kookfornuisrestauratie

Hoewel er een bescheiden aantal bruikbare antieke kooktoestellen op de markt is, zijn er veel meer die dat niet zijn vanwege de hoeveelheid reparatie die ze nodig hebben. Gelukkig zijn er zoveel vakmensen met de kennis en vaardigheden om ze in hun oorspronkelijke, prachtige schoonheid te herstellen. Emery Pineo, eigenaar van The Stove Hospital, restaureert al meer dan 30 jaar antieke kooktoestellen. De heer Pineo, bekend als de kachelfluisteraar, demonteert, reinigt en herbouwt elke kachel zorgvuldig met de hand, en brengt hem terug in de staat waarin hij was toen hij voor het eerst werd gemaakt.

Extra plaatsen om uw antieke kooktoestellen te laten restaureren zijn onder meer:

  • Good Time Stove Co.
  • Evansville Antique Stove Company

Antieke apparaten die gloeiend heet zijn

Of je nu de beroemde boeken leest of gewoon de serie hebt bekeken, de kans is groot dat jij iemand bent die graag zijn eigen Kleine Huis op de Prairie-moment zou willen hebben. Gewapend met de esthetiek van de prairiekern en een antiek kookfornuis, kunt u uw homesteading-dromen tot leven brengen.

Aanbevolen: