Antieke kluizen: ontgrendel de stijlen uit het verleden

Inhoudsopgave:

Antieke kluizen: ontgrendel de stijlen uit het verleden
Antieke kluizen: ontgrendel de stijlen uit het verleden
Anonim
Een antieke kluis op een smerige plek
Een antieke kluis op een smerige plek

Er is iets aan de angstaanjagende uitstraling van een antieke kluis die de innerlijke bandiet in iedereen inspireert. Terwijl bijna niemand meer rondgaat om bankkluizen open te breken met behulp van stethoscopen en een gedurfd gezicht, zijn deze ooit zeer nuttige opslagplaatsen tegenwoordig geliefde verzamelobjecten geworden.

Vergrendel het: veilige geschiedenis

Hoewel een opslagplaats voor je geld aanvoelt als iets dat al sinds het begin der tijden zou hebben bestaan, begon de veilige productie in de Verenigde Staten pas halverwege de jaren twintig van de negentiende eeuw. Ondanks dat ze op dat moment al 200 jaar gekoloniseerd waren, waren alle kluizen die in Amerika werden gebruikt Europees en bestonden ze feitelijk uit sterke houten kisten die waren vastgezet met ijzeren hoepels.

Een van de eerste soorten kluizen die in de Verenigde Staten werden vervaardigd, was de knopkist, die later bekend werd als de spijkerkluis. De kluizen werden voor het eerst gemaakt aan het eind van de jaren 1820 en bouwden de kluizen uit een houten kist bedekt met stukken plaatstaal. Vervolgens bonden ze ze vast, bonden ze vast en zetten ze vast met gietijzeren spijkers met grote kop, waardoor het de look van een spijker kreeg. Fabrikanten van spijkerkluizen zijn onder meer Jesse Delano, CJ Gayler en Magaud de Charf.

Kluizen en brandwering

Hoewel ze de kluizen van die tijd inbraakbestendig maakten, wilden mensen ook dat ze brandveilig waren. Een van de eerste bedrijven die een brandwerende kluis patenteerde, was de John Scott Safe Company uit New York. Dit bedrijf bestond slechts twee jaar, van 1834 tot 1835, en verwierf in het eerste jaar een patent op het gebruik van asbest als brandwerend materiaal. Onlangs heeft de Elizabeth Street Gallery een van de weinige overgebleven kluizen van de John Scott Safe Company aangeboden voor een verkoopprijs van $ 8.500.

Safe-bedrijven realiseerden zich dat de bestaande kluizen niet bestand waren tegen de verwoestingen van brand, en tijdens de jaren 1830 en 1840 ontwikkelden fabrikanten nieuwe brandwerende processen met behulp van binnenvullingen van gips en houtskool. Bedrijven uit deze periode die brandwerende kluizen vervaardigen, zijn onder meer:

  • Daniel Fitzgerald
  • Benjamin Sherwood
  • Enos Wilder
  • Benjamin G. Wilder
  • Rich, Roff en Stearns
  • Silas C. Haring

De kluizen vervaardigd door de Diebold Safe Company verdienden hun reputatie als brandveilig na de Grote Brand van Chicago in 1871. De inhoud van alle 878 Diebold-kluizen die bij de brand betrokken waren, bleven intact, waardoor Diebold een van de meest gewilde kluizen van de wereld werd. tijd. Brandwering als een gerenommeerde standaard werd echter pas in 1917 geïntroduceerd, wat betekent dat zogenaamd brandwerende kluizen van vóór de jaren twintig nog steeds heel goed in brand konden worden gestoken.

Hedendaagse kluizen

Hoewel het steeds ongebruikelijker wordt dat mensen persoonlijk een kluis in hun huis bezitten, doen sommige mensen dat wel. Meestal zijn deze kluizen aan de kleine kant en kunnen ze een scala aan fraaie kenmerken hebben, waaronder biometrische sloten, volledige brand- en waterdichtingssystemen en draagbaarheid.

Veilige stijlen door de jaren heen

Van uitgebreide Victoriaanse staande salonkluizen tot enorme commerciële kluizen: fabrikanten van kluizen uit de afgelopen jaren produceerden kluizen in verschillende maten, vormen en ontwerpen.

Victoriaanse salonkluizen

Antieke gietijzeren Royal Safe-Deposit Mini Safe
Antieke gietijzeren Royal Safe-Deposit Mini Safe

De Victoriaanse salonkluis, een populaire stijl, was meestal prachtig versierd. Velen waren versierd met verguld goud, palissanderhouten laden, delicate schilderijen of ingelegde ontwerpen. Variaties op deze stijlkluis staan bekend als:

  • Sieraden veilig
  • Boudoir veilig
  • Bordeelkluis
  • Tafelkast in de salon

Kanonskogelkluizen

Kanonskogelkluis voor boeren en koopvaardijbanken
Kanonskogelkluis voor boeren en koopvaardijbanken

Massive Cannonball-kluizen, zoals deze vervaardigd door de Mosler Safe Company, zijn genoemd naar hun ronde vorm en werden vaak tentoongesteld in banken om bankklanten te laten zien hoe hun deposito's veilig werden bewaard. Kleinere versies van de kanonskogelkluis werden gebruikt in huizen en bedrijven.

Klassieke gietijzeren kluizen

De ultieme kluis die de meeste mensen zich voorstellen als ze denken aan historische bankovervallen en westerse vuurgevechten, was gemaakt van gietijzer en was verkrijgbaar in zowel enkele als dubbele deuren. Deze kluizen zijn ongelooflijk stevig gebouwd en kunnen vaak aanzienlijke hoeveelheden contant geld of andere kleine spullen bevatten. Uiteindelijk raakten deze gigantische kluizen uit de mode toen het banksysteem zich ontwikkelde en hun omvang bijna met een derde werd verkleind. Enkele van deze beroemde veilige fabrikanten zijn:

  • Mosler Safe Company
  • Schwab Safe Company
  • Victor Safe & Lock Company
  • Haring Hall Marvin Safe Co.

Kastkluizen

Kluizen van staal met de uitstraling van massief hout waren populair aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Vervaardigd door Brevete, Magaud de Charf, Marseille, een mooi voorbeeld is de kluis in Napoleon III-stijl rond 1870. Een populaire trend bij dit soort kluizen is het restaureren ervan en het integreren van humidors, cocktailbars of minibars in de afgewerkte kluis. Op maat gemaakte kluizen behouden alle originele kenmerken van dit prachtige antiek, waaronder:

  • Geheime compartimenten
  • Heraldische symbolen
  • Beslagen
  • Siernaambordjes
  • Wapenschild
  • Gegraveerd insigne
  • Geheime gecodeerde sluitsystemen

Hoe antieke kluizen te evalueren

Hun grootse uitstraling kan de illusie wekken dat alle antieke kluizen duizenden dollars waard zijn. Nu zijn een behoorlijk aantal indrukwekkende kluizen absoluut duizenden dollars waard; Er zijn echter veel factoren die een rol spelen bij het evalueren van antieke kluizen, en veel kluizen voldoen niet helemaal. Of u nu overweegt om te verkopen of te kopen, dit zijn allemaal zaken waarmee u rekening moet houden:

  • Grotere kluizen versus kleinere kluizen- Over het algemeen zijn er niet zoveel kopers van zware, hoge antieke kluizen, omdat ze moeilijk te vervoeren zijn en veel ruimte in beslag nemen in de opslag. Dus als u als verkoper op zoek bent naar een snelle levering of als koper naar een goedkoper artikel, ga dan naar de kleinere bureau- of wandkluizen die u kunt vinden.
  • Marktinteresse - De veilige markt is over het algemeen zeer gespecificeerd, wat betekent dat er niet veel verschillende mensen zijn die hun eigen antieke kluis willen bezitten als er heel veel zijn van moderne kluizen beschikbaar.
  • Arbeidsomstandigheden - Kluizen die geen volledige mechanische herbouw vereisen, krijgen meer belangstelling van kopers en kunnen daarom meer geld waard zijn. Dat betekent niet dat kluizen die niet werken helemaal niet waardevol zijn; in vergelijking daarmee zijn reeds werkende kluizen de meer wenselijke en lucratievere keuze.

Ontgrendel een nieuw favoriet verzamelobject

Antieke kluizen zijn een prachtige aanvulling op het huis van elke antiekliefhebber. Ze bieden een plek om uw waardevolle spullen op te slaan en bieden tegelijkertijd een gevoel van mysterie en intriges, terwijl u zich voorstelt waar uw veilig bewaakte schatten vroeger waren.

Aanbevolen: