Antieke wandklokken voor een vleugje verleden

Inhoudsopgave:

Antieke wandklokken voor een vleugje verleden
Antieke wandklokken voor een vleugje verleden
Anonim
Antieke Wandklok
Antieke Wandklok

Antieke wandklokken ontwikkeld als een nieuw huishoudelijk tijdwaarnemingsmechanisme dat hielp bij de efficiëntie, zowel thuis als op de werkplek. Zoals bij de meeste huishoudelijke goederen wilden mensen over de hele wereld verschillende stijlen van deze klokken, wat resulteerde in een reeks typen die drie eeuwen besloegen. Bekijk enkele van de belangrijkste stijlen en kijk of je een van deze herkent als het type klok dat in de keuken van je grootouders of aan de muur van je favoriete antiekwinkel hangt.

Antieke wandklokken

Historische artefacten rond tijdregistratie, zoals zakhorloges, polshorloges en klokken, zijn zeer gewild onder verzamelaars omdat vaak, zelfs de meest beschadigde exemplaren, in werkende staat kunnen worden hersteld. Deze wandklokken uit het eind van de 18e eeuw zijn vooral populair omdat ze gemakkelijk kunnen worden tentoongesteld en een smaakvol gevoel van het verleden in iemands interieur brengen. thuis. Hier zijn enkele van de ontwerpen die zich in de loop van de drie eeuwen hebben ontwikkeld.

Franse kartelklokken

Cartelklokken hebben een Franse oorsprong en zijn historisch gezien gehuisvest in prachtige Franse lijsten uit de achttiende eeuw. Cartelklokframes zijn vaak van hout bedekt met bladgoud of zeer versierd, gegoten brons. De wijzerplaten van deze klokken zijn over het algemeen wit met vergulde beeldjes, engeltjes en slingers rond de Romeinse cijfers op de wijzerplaat. Aan de onderkant zijn deze klokken een paar duizend dollar waard en aan de bovenkant kunnen ze tienduizenden dollars waard zijn. Een Zweedse kartelklok uit 1760 met de originele beugel wordt bijvoorbeeld op een online veiling aangeboden voor bijna $ 21.000.

L'Aîné Cartel klok
L'Aîné Cartel klok

Koekoeksklokken

Koekoeksklokken hebben een lange geschiedenis als komische apparaten in televisie en film, maar ooit waren ze een populaire keuze om in huis te hebben. Deze klokken hadden de vorm van een klein huisje en bevatten een beeldje – vaak een vogel – dat op bepaalde tijden naar buiten kwam en tjilp. De eerste koekoeksklok werd ontworpen door de Duitse klokkenmaker Franz Anton Ketterer, in de regio van het Zwarte Woud in Duitsland.

Koekoeksklokken, 126 1st Ave. Minneapolis MN
Koekoeksklokken, 126 1st Ave. Minneapolis MN

Tavernklokken

Taverneklokken ontstonden rond de jaren 1720 en werden gedurende de 18eeeeuw geproduceerd; Deze wandklokken, vaak "Act of Parliament" -klokken genoemd, werden meestal gevonden in tavernes. Toen een parlementaire belasting klokbezitters dwong een vergoeding te betalen die werd ingevoerd om geld in te zamelen voor oorlogsinspanningen, deden veel gewone mensen hun klokken weg om de boetes te vermijden; tavernes gebruikten dit echter als een zakelijke mogelijkheid om meer klanten binnen te halen om de tijd te bekijken op de klokken die ze in hun gebouwen hielden. Visueel zijn deze klokken herkenbaar aan hun grote ronde wijzerplaten en het langwerpige gedeelte eronder om de slingers vast te houden.

Act of Parliament Clock (koetsiersherbergklok of herbergklok), 1765
Act of Parliament Clock (koetsiersherbergklok of herbergklok), 1765

Grafton Wandklokken

Ook wel Willard-uurwerken genoemd, deze beschrijven kleine ronde klokken die in een rechthoekig, houten frame rusten en normaal gesproken aan het einde van de 18e eeuw in Grafton, Massachusetts werden gemaaktth eeuw. Ze zijn speciaal ontworpen om te lijken op de voorheen populaire beugelklokken die draagbaar waren en meestal op een plank rustten.

Antieke wandklok
Antieke wandklok

Banjo-klokken

Voor het eerst ontworpen door Aron en Simon Willard in 1802, hebben banjoklokken een ongelooflijk onderscheidend ontwerp. Deze klokkenmakers uit New England creëerden een uurwerk dat letterlijk de vorm had van een banjo, met een langwerpig bovengedeelte dat zich uitstrekte tot een ronde cirkel. Deze klokken waren rijkelijk versierd met schilderijen, houtsnijwerk en koperen beeldjes. Deze klok, oorspronkelijk het verbeterde uurwerk genoemd, bleef meer dan zestig jaar populair en is tegenwoordig een van de meest verzamelbare klokken.

Banjo-klok
Banjo-klok

Wag-on-the-Wall-klokken

Deze wandklok in Engelse stijl was populair in het midden van de 19e eeuwdeeeuw en heeft een uniek ontwerp dat niet in een kast zit, maar eerder een kap heeft die beschermt de wijzerplaat tegen stof en vuil. Naarmate de tijd verstreek, besloten veel eigenaren echter hun wagen-op-een-muur in een koffer te stoppen. Je kunt deze klokken vinden voor ongeveer $ 500, geven of nemen; Deze wagen-op-een-muur uit het begin van de 19ee eeuw stond oorspronkelijk te koop voor bijna $400.

Antieke wandklok
Antieke wandklok

Spiegelklokken

Spiegelklokken, of New Hampshire spiegelklokken zoals ze vaak werden genoemd, waren populair in het begin van de 19edeeeuw. Ze worden gekenmerkt door een gespleten frame, met een grote spiegel onder het klokmechanisme om een armatuur te creëren die een tweeledig doel heeft.

New Hampshire spiegel wandklok
New Hampshire spiegel wandklok

Andere elementen van antieke wandklokken

Ongeacht het feit dat deze wandklokken in verschillende decennia en eeuwen zijn ontstaan, hebben ze allemaal een paar kenmerken gemeen waarmee je rekening moet houden als je erover nadenkt om er een of meer te verzamelen:

  • Windlengte- De 'dag' van de klok verwijst naar de hoeveelheid tijd die de klok kan duren zonder dat hij hoeft te worden teruggespoeld. Deze antieke klokken worden handmatig opgewonden, dus het zoeken naar een klok met een windlengte van acht dagen (een week lang) zou een goede keuze zijn voor mensen die niet elke paar dagen willen terugspoelen.
  • Houten versus metalen stukken - De meeste van deze antieke klokken zijn gemaakt van hoogwaardig hout, maar kunnen ook metalen accenten bevatten. Bij het schoonmaken van deze onderdelen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende materialen en te controleren of je voor elk onderdeel over het juiste gereedschap en schoonmaakmiddelen beschikt.
  • Size- Hoewel deze wandklokken niet zo groot zijn als staande klokken, variëren ze wel in grootte, dus controleer de afmetingen van alle klokken die je 'Overweeg (vooral als je online zoekt) om er zeker van te zijn dat ze in je ruimte passen.

Tijd om de muren te versieren

Prachtig antiek voor gewone verzamelaars zijn items die zowel een esthetische als realistische functie hebben. Antieke wandklokken zijn ideale items voor geschiedenisliefhebbers die niet zo van rommel houden; dus de volgende keer dat je bij je oma thuis bent en de tijd gaat controleren, kijk dan of haar wandklok met een van deze overeenkomt en overtuig haar misschien om hem mee naar huis te nemen voor veilige bewaring.

Aanbevolen: