Franse accenttekens

Inhoudsopgave:

Franse accenttekens
Franse accenttekens
Anonim
Franse woordenboekpagina
Franse woordenboekpagina

Of je nu een opstel voor de les schrijft of een e-mail naar een collega, het kennen en gebruiken van de juiste Franse accenttekens is essentieel voor een goede spelling in het Frans. Accenttekens in het Frans veranderen de uitspraak en betekenis van het woord. Zorg ervoor dat u de juiste markeringen kiest om fouten of verwarring te voorkomen.

De vijf Franse accenttekens

Er zijn vijf Franse accenten; vier gaan met klinkers en één gaat over de letter C. Er zijn twee veelgebruikte manieren om Franse accenten te leren: de spelling van afzonderlijke woorden onthouden, inclusief de accenttekens, of leren onderscheid te maken tussen de verschillende geluiden die een letter maakt, afhankelijk van het accent waarop het (of het ontbreken van een accent). De letter met accent é wordt niet op dezelfde manier uitgesproken als de letter met accent è; als je het verschil kunt horen, weet je ook hoe je het woord moet spellen.

Grafiek van Franse accenttekens

Naam van merk Hoe het eruit ziet Letters gebruikt met Voorbeeld
Accent aigu of acuut accent é Alleen gebruikt met E étudiant (student)
Accentgraf of ernstig accent à, è, ù Gebruikt met A, E, U où (waar)
Accent circonflexe of accent circumflex â, ê, î, ô, û A, E, I, O, U forêt (bos)
Accent trema of umlaut ë, ï, ü E, ik, U naïef (naïef)
Cedille of cedille ç Alleen met letter C garçon (jongen)

Accenten gebruikt met klinkers

Er worden vier accenttekens gebruikt bij klinkers. Dit zijn het accent aigu, accent grave, accent circonflexe en accent trema. Accenten kunnen de manier waarop een woord wordt uitgesproken veranderen of onderscheid maken tussen twee woorden die hetzelfde zijn gespeld maar een verschillende betekenis hebben.

Accent Aigu

Het accent aigu is wellicht het gemakkelijkst te onthouden voor leerlingen, omdat het heel vaak voorkomt en alleen kan worden gebruikt met de letter E. Het accent zorgt ervoor dat de uitspraak van de E verandert in 'ay'.

Enkele veelvoorkomende woorden die een aigu-accent gebruiken zijn:

  • L'école (school)
  • Étudier (om te studeren)
  • Mechant (gemiddeld)

Accentgraf

Een accentgraf mag alleen worden gebruikt met de klinkers A, E en U:

  • Austère (sober of streng)
  • Où (waar)
  • À (het voorzetsel 'naar')

Accent Circonflexe

Het accent circonflexe kan over elke klinker voorkomen en geeft aan dat er vroeger een S in het woord stond, na de klinker.

  • Hôpital (ziekenhuis)
  • Forêt (bos)
  • Embûche (valkuil)
  • S'il vous plaît (alsjeblieft)
  • Dégâts (schade)

Accent Tréma

De tréma wordt ook wel een umlaut genoemd en verschijnt alleen over de klinkers E, I en U. Wanneer je het accent tréma ziet, moet je elke klinker afzonderlijk uitspreken.

Woorden met het accent tréma zijn onder meer:

  • Naïef (naïef of onschuldig)
  • Noël (Kerstmis)
  • Ambigüe (dubbelzinnig)

Accenten gebruikt met medeklinkers

Er wordt slechts één Frans accentteken gebruikt met een medeklinker.

Accent Cedille

Accent cedille, of de cedille, is voor de meeste leerlingen ook gemakkelijk te onthouden, omdat deze alleen onder de letter C te vinden is. De cedille verandert de uitspraak van de letter C van een harde klank in een zachte klank.

Zoek naar accent cedille onder woorden als:

  • Garçon (jongen)
  • Soepçon (twijfels)

Accenttekens typen

Hoewel het leren van de accenten en waar ze thuishoren al moeilijk genoeg is, is een andere uitdaging het typen van de accenten op een Amerikaans toetsenbord. Er zijn twee manieren om dit te doen in tekstverwerkingsprogramma's: door de functie voor het invoegen van symbolen te gebruiken, of door alt-codes te gebruiken om de letters met accenten in te voegen. Op internet kunt u ook HTML-codering gebruiken om uw accenten online te laten verschijnen.

HTML-code voor accenten

Bij het schrijven van blogs of andere online inhoud zijn HTML-codes gemakkelijk te onthouden en te typen. De codes bestaan uit vier delen: een ampersand, de letter die u wilt accentueren, het type accent dat u wilt en een puntkomma. Als u bijvoorbeeld een kleine letter E met accent aigu wilt typen, typt u & e acuut; (zonder de spaties ertussen). In het volgende schema worden alle formulieren gedetailleerd beschreven, maar u zult merken dat de componenten altijd hetzelfde zijn, wat betekent dat u niet alle formulieren hoeft te onthouden. Neem in de codecategorie de code en voeg een ampersand toe vóór de code en een puntkomma erna.

HTML-accenten (kleine letters)

Letter met accent Code
à agrave
è egrave
ù ugrave
é eacute
ê ecirc
â acirc
î icirc
ô ocirc
û ucirc
ë euml
ä auml
ï iuml
ü uuml
œ oelig
ç ccedil

Om een van de bovenstaande accenten als hoofdletters te typen, vervangt u eenvoudigweg de letter in de code door de hoofdletter; agrave wordt bijvoorbeeld Agrave.

ALT-codes gebruiken

Als je een goed geheugen voor cijfers hebt, zijn de alt-codes een snelle manier om accenttekens in te voegen. Terwijl u de alt-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt, drukt u op de drie cijfers (in de aangegeven volgorde) en laat u vervolgens de alt-toets los. Uw letter met accent zal verschijnen.

ALT-codes (kleine letters)

Letter met accent ALT-code
à 224
è 232
ù 250
é 233
ê 234
â 226
î 238
ô 244
û 251
ë 235
ä 228
ï 239
ü 252
œ 156
ç 231

Helaas is er, omdat deze numeriek zijn, nog een hele reeks codes voor hoofdletters. Dit is waar de invoegsymboolfunctie van pas komt; Hoofdletters met accenten komen niet zo vaak voor, waardoor de alt-codes moeilijker te onthouden zijn.

Symbool invoegen

Hoewel deze optie eenvoudig is, is het de meest tijdrovende optie. Hoewel degenen die vaak accenten gebruiken, HTML of alt-codes willen gebruiken, zou de traagheid van deze optie bij onregelmatig gebruik geen probleem moeten zijn.

In Microsoft Word plaatst u de cursor op de plek waar de letter moet komen. Selecteer het menu 'Invoegen' en kies 'Symbool'. Klik op de letter met accent die u wilt invoegen en klik vervolgens op 'Invoegen'. Uw letter wordt ingevoegd op de plek waar uw cursor stond toen u op 'invoegen' klikte.

Accenten typen op een Mac

Als u een Apple Mac-computer gebruikt, is het proces voor het toevoegen van letters met accenten iets anders dan op een Windows-pc. Je kunt een van de twee manieren kiezen om dit te doen.

Bij de eerste optie houdt u de Option-toets ingedrukt, plus nog een letter- of symbooltoets. Gebruik vervolgens het volgende schema en druk op de letter die u nodig hebt om het juiste accent naar voren te brengen.

Optie + ` à, è, ù
Optie + e é
Optie + i â, ê, î, ô, û
Optie + u ë, ï, ü
Optie + c (of C) ç, Ç

Om bijvoorbeeld de letter à te krijgen, houdt u de Option-toets ingedrukt en drukt u vervolgens op de `-toets terwijl u Option nog steeds ingedrukt houdt. Laat beide toetsen los en druk op de "a" -toets. Hierdoor wordt de letter à in uw document ingevoegd.

Pop-up boven een letter wanneer u een letter met accent typt op een Mac-computer.
Pop-up boven een letter wanneer u een letter met accent typt op een Mac-computer.

De tweede manier om een letter met accenten toe te voegen is door de gewenste letter ingedrukt te houden totdat er een pop-up verschijnt met de verschillende opties met accenten. Onder elke optie verschijnt een getal. U kunt de muis gebruiken en de gewenste letter met accent kiezen, of u kunt het nummer onder de overeenkomstige letter typen.

Accenten koppelen aan uitspraak

Hoewel veel beginners accenttekens beschouwen als een gedoe bij het schrijven van Frans, zijn de accenten feitelijk een sleutel tot het begrijpen van de uitspraak. Leerlingen willen misschien een Franse uitspraakgids raadplegen, niet alleen om te leren hoe ze deze letters met accenten moeten uitspreken, maar ook om de Franse spelling te leren door te herkennen welk accent past bij de klanken die ze horen in gesproken Frans.

Aanbevolen: