Kersenboomvariëteiten: een vruchtbare gids

Inhoudsopgave:

Kersenboomvariëteiten: een vruchtbare gids
Kersenboomvariëteiten: een vruchtbare gids
Anonim
rode kersen
rode kersen

Kersen (Prunus avium) zijn een vrucht waar bijna iedereen dol op lijkt te zijn. Ze zijn echter een van de duurdere soorten fruit die je in de winkel kunt kopen, maar ijverige tuinders kunnen ze zelf kweken.

Kersenbomen identificeren

Over het algemeen zijn kersenbomen het gemakkelijkst te herkennen door hun schors, bladeren, bloesems en fruit te onderzoeken.

Kersenschors

Kersenschors is meestal grijs tot donkerbruin en het meest opvallende kenmerk ervan is dat je horizontale lijnen langs de stam en grotere takken ziet.

Op een boom met grijsachtige schors zijn deze lijnen meestal donkergrijs tot zwart. Aan een bruine boom zien ze er soms grijsachtig zilver uit. Zoals je hieronder zult zien, kan de kleur van de schors variëren van lichtgrijs tot bijna zwart, afhankelijk van het type kersenboom.

Sakura-boomstam
Sakura-boomstam

Kersenboombladeren

De bladeren van kersenbomen zijn ovaal van vorm en wijzen naar de punt. Sommige bomen (vooral de inheemse soorten) hebben een bijna vaag uitziende onderkant van de bladeren, maar de meeste bladeren van kersenbomen zijn glad, diepgroen.

Kersenbloesems

De meeste vruchtdragende kersenbomen hebben witte of zeer lichtroze, eenvoudige bloesems die halverwege de lente in trossen bloeien.

Prachtige lente Black Cherry Plum roze bloesem bloem
Prachtige lente Black Cherry Plum roze bloesem bloem

Fruit

Het onderzoeken van de vrucht is de meest eenvoudige manier om te bepalen wat voor soort kersenboom je hebt. Er is een grote verscheidenheid aan kleuren en maten als het om kersen gaat.

Zoete kersen

Zoete kersen zijn geweldig om vers te eten, maar ze zijn niet het beste om taarten van te maken. Er bestaat niet zoiets als een perfect ziekteresistente zoete kers, maar sommige zijn wat veerkrachtiger dan andere, waaronder de volgende variëteiten.

De bast van zoete kersen is roodachtig en ziet er over het geheel genomen glad uit, hoewel er hier en daar horizontale lijnen langs de stam te zien zijn. De bladeren van zoete kersenbomen zijn ovaal van vorm met een puntige punt. Zoete kersen bloeien in het vroege voorjaar en hebben meestal witte bloesems met vijf bloemblaadjes.

Om precies te bepalen welk type zoete kers je kweekt, moet je de vrucht onderzoeken.

Bing

Bing-kersen zijn een van de meest populaire en bekende soorten en worden vaak aangetroffen in tuincentra. Ze rijpen halverwege het seizoen en hebben een zeer donkerrode, bijna zwarte kleur als ze rijp zijn. Bing is een redelijk ziekteresistente variëteit, maar is in het Westen gemakkelijker te kweken; in het Oosten is Bing echter behoorlijk vatbaar voor schimmelziekten.

Hoewel de vatbaarheid voor ziekten een groot nadeel is van Bing-kersen, staan ze bekend om hun fenomenale smaak. Mogelijke bestuivende variëteiten zijn Stella en Rainier. Bing vereist 700 koude uren en is winterhard in USDA zones 5 tot 9.

kersenfruit
kersenfruit

Stella

Stella lijkt qua uiterlijk op Bing en staat bekend om zijn eveneens geweldige smaak. Stella staat ook bekend als een van de weinige zoete kersen waarvoor geen bestuiver nodig is, hoewel de fruitproductie vaak hoger is als er een tweede variëteit in de buurt is. Stella is een kers uit het midden- tot het late seizoen en komt veel voor in tuincentra omdat hij zelfvruchtbaar is.

Stella is matig ziekteresistent, maar vertoont een bijzonder goede weerstand tegen scheuren, wat een probleem is in gebieden met veel regenval in de zomer. Het is echter nog steeds behoorlijk vatbaar voor bepaalde ziekten zoals bruinrot en bacteriekanker. Het vereist 400 koeluren. Stella is winterhard in USDA zones 5 tot 9.

Stella-kersen
Stella-kersen

Rainier

Rainier staat bekend om zijn grote vruchtgrootte en uitstekende kwaliteit om uit de hand te eten. De vrucht is roodgeel en rijpt midden in het kersenseizoen. Het heeft een unieke, extra zoete smaak en een goede algehele ziekteresistentie.

Rainier is een nieuwere kers die enorm populair is geworden en gemakkelijk te vinden is in tuincentra. Het kan worden bestoven door Bing, Stella en verschillende andere zoete kersenvariëteiten. Vereist 700 koeluren. USDA-zones 5 tot 9.

gele regenachtige kersen
gele regenachtige kersen

Royal Lee

Royal Lee is een zoete rode kers die kleiner van formaat is dan sommige van de meer populaire soorten, maar het is een van de weinige soorten die geschikt zijn voor gebieden met milde winters. Ze moet worden bestoven door Minnie Lee, een andere soort die niet koud is en waarmee ze doorgaans wordt verkocht. Royal Lee is niet gemakkelijk te vinden in tuincentra, maar kan in de winter als exemplaar met blote wortel worden besteld bij postorderkwekerijen.

Royal Lee is een van de vroegst rijpende kersen en heeft slechts 250 koeluren nodig. USDA zones 7 tot 10 zijn de winterharde zones.

Royal Lee-kersen
Royal Lee-kersen

Zure kersen

Zure kersen zijn niet zo populair als zoete kersen, omdat ze niet zo goed geschikt zijn om vers te eten. Ze hebben een rijke maar scherpe smaak en worden voornamelijk gebruikt om te koken. Het belangrijkste resultaat van zure kersen is dat ze zeer ziekteresistent zijn in vergelijking met zoete kersen. Ze zijn ook beter bestand tegen koude en worden vaak gekweekt door tuinders in noordelijke klimaten.

Zure kers op boom
Zure kers op boom

Montmorency

Montmorency is een populaire zure kersenvariëteit met een rode en gele schil die uitstekend geschikt is voor taarten en conserven. Het staat bekend om zijn grote omvang, uitstekende ziekteresistentie en zware productie. Zure kersen zoals Montmorency zijn zeer geschikt voor vochtige klimaten waar zoete kersen vaak last hebben van ernstige ziekteproblemen. Het nadeel van Montmorency is, net als alle zure kersen, dat ze een beetje te scherp zijn om vers te eten.

Montmorency is de meest voorkomende zure kers die wordt aangetroffen in tuincentra en boomgaarden in de achtertuin. Het wordt beschouwd als een laatseizoenvariëteit en is zelfvruchtbaar. Het vereist 500 koude uren en is winterhard in USDA zones 4 tot 9.

Montmorency-kersen
Montmorency-kersen

Meteoor

Meteor is een zure kers die kleiner blijft dan de meeste andere soorten kersen en slechts 3 tot 4 meter hoog wordt als hij volwassen is, zelfs zonder te snoeien. Het wordt voornamelijk gebruikt om te koken en is ongebruikelijk omdat het helder sap bevat. In de meeste andere opzichten lijkt het sterk op Montmorency, met uitstekende ziekteresistentie en hoge productie.

Meteor is een rijper uit het midden tot het late seizoen en heeft 800 koeluren nodig. Plant het in USDA zones 4 tot 9.

Meteoor kersen
Meteoor kersen

Zwarte kersen

Zwarte kersen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en worden ook vaak 'wilde kersen' genoemd. Ze produceren in de vroege zomer grote, zeer donkerrode (bijna zwarte) vruchten. De vruchten zijn echter bitter en oneetbaar als ze rauw worden gegeten, dus de vruchten zijn eigenlijk alleen goed voor gelei, jam of andere kookmethoden waarbij je veel suiker toevoegt.

Zwarte kersen produceren in het vroege tot midden van de lente lange pluimen witte bloemen, waardoor de bomen een bijna treurig uiterlijk krijgen. De vrucht verschijnt kort daarna en gaat van groen naar rood en uiteindelijk naar bijna zwart.

De schors van zwarte kersenbomen is groenachtig van kleur en veroudert tot donkergrijs. Je kunt ook het verschil zien tussen zwarte kersen en andere kersenbomen, omdat de schors een ruw, bijna ruig uiterlijk heeft in plaats van de gladde bast die de meeste kersenbomen hebben.

Donkere kersen op rustiek houten tafelblad
Donkere kersen op rustiek houten tafelblad

Pinkersen en stikkersen

Chokecherries en pinkersen zijn nog twee inheemse Noord-Amerikaanse kersenbomen. Deze worden, net als zwarte kersen, het vaakst in het wild aangetroffen nabij de randen van bossen of velden. Ze vormen allebei trossen witte bloemen in de lente, evenals felrode, zeer kleine kersen, dus het is soms moeilijk om ze uit elkaar te houden.

De beste methode om uit te zoeken of de betreffende boom een speldkers of een appelkers is, is door naar de schors te kijken.

  • De bast van pinkersen is glad en roodbruin.
  • De bast van appelkersen is grijs en wordt bijna zwart naarmate de boom ouder wordt.

De vrucht van zowel speldekersen als choke-kersen is erg scherp en ze hebben grote zaden voor hun formaat. Het vruchtvlees van de kersen kan veilig worden gegeten en wordt gebruikt in jam en gelei, maar de zaden, bladeren en twijgen worden allemaal als giftig beschouwd.

Vogelkersboom rijp rood fruit
Vogelkersboom rijp rood fruit

Kersenvariëteiten kiezen

Sommige kersen worden gekweekt vanwege hun bloemen, maar als je heerlijk fruit wilt oogsten, is het belangrijk om de variëteit zorgvuldig te kiezen. Je zult geen significante verschillen opmerken in het algemene uiterlijk van de verschillende vruchtvariëteiten - ze hebben allemaal een prachtige voorjaarsweergave van witte bloemen, mooi gevormde gekartelde bladeren en aantrekkelijke zilverachtige bast - maar de vrucht zelf varieert van helderrood tot geel tot bijna zwart.

Maatinformatie

Vruchtdragende kersen worden over het algemeen gekweekt op dwergwortelstammen, waardoor ze met snoeien ongeveer 4,5 meter hoog kunnen worden gehouden. Verschillende onderstammen laten de bomen in verschillende mate in de schaduw staan, dus controleer het etiket om te zien welke boomgrootte u kunt verwachten. Een onderstam genaamd 'Newroot' heeft het sterkste dwergeffect, waardoor de bomen op ongeveer 3 meter hoogte blijven, zelfs zonder te snoeien. Een paar variëteiten zijn van nature klein, ongeacht hun onderstam, zoals de Meteor-zure kers.

Seizoen en bemesting

Het kersenseizoen loopt over het algemeen van mei tot juli, hoewel de exacte oogstdata variëren. Plant een variëteit uit het vroege, midden en late seizoen voor de langst mogelijke oogstperiode.

Bovendien zijn de meeste kersen niet zelfvruchtbaar en hebben ze een tweede variëteit nodig voor bestuiving. Als je weinig ruimte hebt, overweeg dan een van de weinige zelfvruchtbare variëteiten die beschikbaar zijn, zoals Stella.

kers in bloei
kers in bloei

Klimatische overwegingen

Bijna alle kersen zijn zeer ziektegevoelig en doen het het beste in gebieden zonder overmatige zomerregen en vochtigheid. Ze zijn met name zeer gevoelig voor schimmelproblemen, die verergeren door vochtige omstandigheden.

Wintertemperaturen zijn een andere factor waarmee u rekening moet houden. Alle kersen hebben een bepaalde hoeveelheid winterkou nodig – gedefinieerd als het aantal uren onder de 45 graden – om vrucht te zetten. Er is een grote variatie in koelvereisten tussen de verschillende variëteiten, dus neem contact op met de kwekerij om er zeker van te zijn dat je een variëteit krijgt die in jouw regio goed zal gedijen voordat je ze koopt.

Kersen planten en verzorgen

Het kopen van kersenbomen terwijl ze in rust zijn en ze in de late winter planten is de beste algemene methode.

Planttips

Ongeacht de variëteit, er zijn een paar basiszaken die u moet weten bij het planten van kersen:

  • Ze groeien het beste in de volle zon.
  • Ze moeten op een kleine heuvel worden geplant, tenzij de grond al een uitstekende drainage heeft.
  • Kersen profiteren van de toevoeging van compost tijdens het planten.
  • Het zijn zeer decoratieve bomen en kunnen worden gebruikt als focuspunten in het landschap in plaats van andere bloeiende soorten.

Lopend onderhoud

Alle kersenvariëteiten hebben vergelijkbare onderhoudsvereisten. Tijdens het groeiseizoen hebben ze wekelijkse irrigatie nodig als er geen kletsnatte regen is geweest. Ze profiteren ook van wintersnoei om dood en ziek hout te verwijderen en om het bladerdak uitgedund te houden voor een goede luchtcirculatie en lichtpenetratie. Alle kersen zijn zeer aantrekkelijk voor vogels, dus het kan nodig zijn om de bomen tijdens het oogstseizoen met gaas te bedekken.

De grootste onderhoudsactiviteiten met kersen, vooral de zoete kersenvariëteiten, hebben betrekking op ziektebeheer.

Potentiële problemen

Sommige plagen en ziekten zijn moeilijk te behandelen, waardoor preventie de beste remedie is. Het opruimen van rot fruit, gevallen bladeren en dode takken aan het einde van het groeiseizoen is een goede algemene ziektepreventiestrategie.

Voor de meer ziektegevoelige zoete kersen zul je waarschijnlijk een van de volgende ziekteverwekkers tegenkomen, die elk kunnen worden verzacht als ze agressief worden behandeld zodra ze verschijnen:

  • Zwarte knoop - Dit zijn donkergekleurde gezwellen op twijgen en takken. Om te behandelen snoeit u het aangetaste hout tot minimaal 2,5 cm onder de groei en behandelt u het gebied met een fungicide zodra er nieuwe groei uit de snede komt.
  • Bruinrot - Deze schimmelziekte wordt gekenmerkt door bloemen die bruin worden en voortijdig afvallen, kankers op de takken sijpelen en fruit dat verschrompelt en bedekt raakt met schimmel. Behandel met een fungicidenspray net zoals de eerste bloesems opengaan in het late voorjaar en opnieuw een paar weken later.
  • Bladvlek - Bladvlek verschijnt als roodbruine 1/8-inch vlekken op het gebladerte die uiteindelijk rotten, waardoor de bladeren gescheurd en geel worden. Behandel met een fungicide zodra de bladeren in het voorjaar verschijnen.

    kersenkanker
    kersenkanker

De vreugde van de oogst

Oogst je kersen zodra ze volledig gekleurd zijn en een beetje zacht worden als je erin knijpt. Zorg ervoor dat de stengels eraan blijven zitten. Als je ziekten kunt afweren en ze kunt krijgen voordat de vogels dat doen, zul je de afgunst zijn van tuiniers overal ter wereld.

Aanbevolen: