Inktvlekken uit kleding verwijderen

Inhoudsopgave:

Inktvlekken uit kleding verwijderen
Inktvlekken uit kleding verwijderen
Anonim
inktvlek op het overhemd van een man
inktvlek op het overhemd van een man

Als u leert hoe u verschillende soorten inktvlekken uit kleding en andere items kunt verwijderen, kunt u een aanzienlijke hoeveelheid tijd en geld besparen. Gelukkig is de taak niet zo moeilijk als je het eenmaal onder de knie hebt. Onthoud dat het belangrijk is om voor te behandelen en te deppen, deppen, deppen.

Instructies om verschillende inktvlekken op kleding te verwijderen

Inktvlekken komen vrij vaak voor, maar dat betekent niet dat ze gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien zijn er verschillende soorten inkt op de markt, die allemaal een andere uitdaging vormen om uit kleding te verwijderen. Het goede nieuws is dat je tegenwoordig je geliefde spijkerbroek niet hoeft weg te gooien alleen maar omdat er een hardnekkige inktvlek op zit. Volg eenvoudigweg deze stappen voor het verwijderen van inktvlekken uit kleding:

Balpeninkt

Balpeninktvlekken kunnen overal terechtkomen, van overhemden tot rokken. Ze kunnen echter worden verwijderd met oplosmiddelen op alcoholbasis. Wat je nodig hebt:

  • Schone handdoeken
  • Ontsmettingsalcohol
  • Wasmiddel
  • Haarlak

Nu je het materiaal hebt om die gevreesde balpenbreuk te bestrijden, volg je gewoon deze eenvoudige stappen:

  1. Plaats het bevlekte kledingstuk op een droge witte handdoek.
  2. Breng wat ontsmettingsalcohol of haarlak aan op de vlek en dep de vlek af met een andere schone handdoek totdat de vlek begint te vervagen.
  3. Spoel het kledingstuk af met schoon water om alle sporen van ontsmettingsalcohol of haarlak te verwijderen.
  4. Breng vloeibaar wasmiddel aan op de eerder bevlekte plek en laat het ongeveer vijf minuten intrekken.
  5. Was het kledingstuk in warm water.
Kledingstuk wassen in warm zeepsop
Kledingstuk wassen in warm zeepsop

Permanente inkt

Inkt van permanente markers is uiterst moeilijk te verwijderen van kleding. Als u echter snel handelt, is de kans groot dat u een shirt kunt redden dat is bevlekt met permanente inkt. Wat je nodig hebt:

  • Ontsmettingsalcohol
  • Stomerijoplosmiddel
  • Wasmiddel
  • Ammoniak
  • Afwasmiddel

Aangezien permanente vlekken erg moeilijk te verwijderen kunnen zijn, moet je misschien radicaal te werk gaan met je behandelmethode. Volg deze stappen om permanente markers schoon te maken:

  1. Plaats de bevlekte kant van het kledingstuk op absorberende handdoeken en verzadig het bevlekte gebied met ontsmettingsalcohol.
  2. Zodra de vlek nat is, dep deze af met schone handdoeken en zorg ervoor dat de vlek niet over de rest van de stof verspreid wordt.
  3. Ga door met blotten totdat de handdoeken geen inkt meer absorberen.
  4. Laat het kledingstuk drogen en spons de permanente inktvlek vervolgens voorzichtig af met een stomerijoplosmiddel. Als het oplosmiddel de vlek verwijdert, ga dan naar stap 8.
  5. Zo niet, combineer dan ½ theelepel afwasmiddel, 1 eetlepel ammoniak en 1 liter water.
  6. Laat het bevlekte gebied gedurende 30 minuten in de oplossing weken en controleer de voortgang.
  7. Zodra de vlek is verdwenen, spoel je de stof uit.
  8. Wrijf het gebied in met wasmiddel en was het kledingstuk zelf. Hierdoor circuleert het wasmiddel beter, zodat je niet ook nog eens een wasmiddelvlek hoeft te verwijderen.

Inkt op waterbasis

Inkt op waterbasis zit in gel- en vulpennen. In tegenstelling tot balpeninkt, die op oliebasis en erg dik is, is gelinkt echter op waterbasis en veel dunner. Gezien de samenstelling van gelinktvlekken, zult u meer succes hebben bij het verwijderen van de ongewenste vlekken door reinigingsmiddelen op waterbasis te gebruiken. Om schoon te maken heb je nodig:

  • Handdoeken
  • Vloeibaar wasmiddel

Om eenvoudig inktvlekken op waterbasis uit kleding te verwijderen:

  1. Plaats het bevlekte kledingstuk op een schone witte handdoek.
  2. Breng water aan en dep af met een andere schone witte handdoek.
  3. Als de vlek begint te vervagen, breng dan vloeibaar wasgoed aan op de stof en laat het ongeveer vijf minuten zitten.
  4. Was de bevlekte stof in warm water.
  5. Als de vlek niet helemaal verdwenen is, herhaal dan de eerste twee stappen nog een paar keer totdat de inktvlek verdwijnt.
schoonmaakvlek op shirt
schoonmaakvlek op shirt

Denk na over stoffen

Elke stof heeft mogelijk een andere methode om inkt te verwijderen. Bijvoorbeeld:

  • Haarlak en alcohol kunnen goed werken om inkt uit wol en polyester te halen.
  • Een stomerijmiddel en witte azijn werken wellicht beter voor suède.
  • Inkt op zijde vergt een zachte aanraking en veel vloeien en drukken.

Ingewerkte inktvlekken verwijderen

Stel je voor dat er een pen ontploft in de wasmachine en dat niemand het merkt totdat ze de kleding uit de droger halen. Je zou kunnen denken dat al die kleding met inktvlekken weggegooid moet worden, maar denk nog eens goed na.

Benodigdheden

  • Nagellakremover of aceton
  • Wasmiddel
  • Katoenen bal of handdoek

Routebeschrijving

  1. Doop een watje of handdoek in nagellakremover en maak de vlek nat.
  2. Dep de vlek en trek zoveel mogelijk inkt op.
  3. Gebruik een druppel of twee wasmiddel en wrijf dit langzaam met je vingers in de vlek.
  4. Spoelen en indien nodig herhalen.
  5. Wassen zoals gewoonlijk.

Voorbehandeling is belangrijk

Ongeacht het type inkt is snelle actie vereist. Je moet je kleding onmiddellijk voorbehandelen, en gelukkig zijn er veel manieren beschikbaar, zelfs als je niet thuis bent.

Als je niet thuis bent en er inktvlekken opkomen, zoek dan naar inktabsorberende middelen, zoals talkpoeder. Door babypoeder op natte inktvlekken te gieten, wordt de verspreiding ervan verminderd

  • Als u het artikel niet meteen kunt verwijderen, houd dan in ieder geval het geïnkte gebied nat. Droge vlekken zijn moeilijker te verwijderen.
  • Gebruik een handdoek of keukenpapier om de inkt te deppen en probeer zoveel mogelijk op te vegen. Het is belangrijk om niet te wrijven. Niet alleen zal het de vlek verspreiden, maar het zal zich ook in de vezels nestelen.
  • Als je een voorbehandelingsstick zoals Spray 'N Wash of Tide to Go bij de hand hebt, gebruik deze dan.
  • Knijp in een mum van tijd een beetje tandpasta op de vlek. Spoel af en herhaal indien nodig om de vlek los te maken.

Hoewel de vlek misschien niet volledig wordt verwijderd, zorgen deze opties er in ieder geval voor dat de vlek niet intrekt totdat u thuis kunt komen.

Commerciële schoonmaakmiddelen

Als je zweert bij commerciële schoonmaakmiddelen, kun je proberen inktvlekken uit kleding te verwijderen door naar je plaatselijke discountwinkel te gaan. Producten zoals Goo Gone (of zelfgemaakte goo gegaan), Shout en OxiClean vlekbestrijders staan erom bekend hardnekkige inktvlekken uit kleding te verwijderen. Als de vlek echter bijzonder problematisch is, kunt u overwegen om de dubbele hoeveelheid vlekverwijderaar te gebruiken dan wordt aanbevolen op de achterkant van de container. Voordat u een in de handel verkrijgbare vlekverwijderaar gebruikt, moet u deze eerst uitproberen op een stukje stof.

Inkt is verdwenen

Inkt op je kleding morsen of ze uit de was halen en een vlek opmerken is een kreunwaardig moment. Hoewel het misschien lastig is, is alle hoop zeker niet verloren voor je favoriete blouse. Probeer gewoon een paar van deze methoden voordat je het in de was gooit. Krijg vervolgens tips over het verwijderen van kleurbloedingen uit kleding, een ander veelvoorkomend wasongelukje.

Aanbevolen: