Branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen

Inhoudsopgave:

Branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen
Branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen
Anonim
Brandende witte kaars
Brandende witte kaars

Heb je je ooit afgevraagd: branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen? Het lijkt erop dat vrijwel elk element van een kaars invloed kan hebben op hoe snel ze branden, dus het is geen wonder dat mensen nieuwsgierig zijn naar de toevoeging van kleur- en kleurstoffen voor kaarsen.

Redenen achter de theorie

De meeste mensen lijken te denken dat gewone witte kaarsen sneller zullen branden dan kaarsen waaraan kleurstoffen zijn toegevoegd. De redenering achter deze theorie is dat gewone was zuiverder is en sneller brandt dan kaarsen met additieven.

Er is niets mis met deze gedachtegang, maar als je het op de proef stelt: branden witte kaarsen dan sneller dan gekleurde kaarsen?

Kleur maakt weinig verschil

In werkelijkheid maakt kleur weinig tot geen verschil in hoe snel een kaars brandt. Kaarskleurstoffen kunnen er in sommige gevallen voor zorgen dat een kaars heter gaat branden, waardoor de gekleurde kaarsen sneller gaan branden. Dit geldt vooral voor rijkgekleurde kaarsen met veel toegevoegde kleurstof.

Over het geheel genomen wordt er zo weinig kleurstof gebruikt bij het maken van kaarsen dat dit de brandtijd helemaal niet veel beïnvloedt. Er is slechts een kleine hoeveelheid kleurstof nodig om puur witte was om te zetten in heldere, levendige kleuren.

Branden witte kaarsen sneller dan gekleurde kaarsen - het bewijs

Het onderwerp witte kaarsen versus gekleurde kaarsen is een populair onderwerp voor wetenschapsbeurzenprojecten voor schoolkinderen. Bijna al deze beginnen met de hypothese dat de witte kaars het snelst zal branden, maar dat is nooit het geval. Hier zijn enkele links om de resultaten van dergelijke experimenten te tonen:

  • Poster.4teachers - Dit is een illustratie van het daadwerkelijke project met resultaten, waarbij de leerling ontdekte dat rode kaarsen het snelst brandden.
  • All-Science-Fair-Projects - Hier is een zeer goed gepland en uitgevoerd experiment met vijf verschillende kleuren kaarsen. Deze leerling ontdekte dat haar gele kaarsen het snelst brandden.

De belangrijkste factoren bij het branden van kaarsen

Zoals je kunt zien, speelt kleur niet zo'n grote rol in hoe lang een kaars brandt. Er zijn nog veel meer elementen bij het maken van kaarsen die de tijd die een kaars nodig heeft om op te branden, versnellen of vertragen.

Wicks

De belangrijkste overweging bij de brandtijd is de lont van de kaars. Bredere of dikkere lonten zullen veel sneller verbranden dan dunne, en het materiaal waarvan de lont is gemaakt kan ook een impact hebben.

Dat gezegd hebbende, het is belangrijk om de juiste lont voor je kaarsenproject te kiezen. Grote kaarsen met zeer dunne lonten branden ongelijkmatig en je loopt het risico dat de vlam overstemd wordt door het ophopen van was.

Kaarswas

Verschillende soorten kaarsvet branden bij verschillende temperaturen. Over het algemeen geldt: hoe harder de was, hoe langer de brandtijd. Sojawas is bijvoorbeeld een zachtere basis voor het maken van kaarsen, en deze kaarsen branden sneller dan kaarsen gemaakt van bijenwas of paraffine.

Andere elementen

Andere elementen die van invloed kunnen zijn op hoe lang een kaars brandt, zijn onder meer:

  • Additieven, zoals wasverharders
  • De kaars branden in tochtige ruimtes
  • De leeftijd van de kaars, aangezien oudere kaarsen de neiging hebben uit te drogen
  • Overmatig geurend

Gecontroleerde omstandigheden

Als je alle andere factoren in ogenschouw neemt die bepalen hoe lang een kaars brandt, kom je misschien in de verleiding om de hierboven genoemde wetenschappelijke experimenten buiten beschouwing te laten. Omdat alles, van de lont tot het kaarsvet, bijdraagt aan de brandtijd, hadden deze experimenten misschien met al deze factoren rekening moeten houden.

De kinderen die de experimenten deden, gebruikten voor hun tests zelfs hetzelfde merk en dezelfde maat kaarsen. Het zou logisch zijn dat een kaarsenfabrikant standaardmaterialen zou gebruiken om deze kaarsen te maken, met als enige verschil de toegevoegde kleurstoffen. Daarom zijn de experimenten waarschijnlijk correct.

Probeer het zelf

Als je de theorie zelf wilt testen, of je kinderen het wilt laten proberen als een leuk wetenschappelijk middagproject, is het eenvoudig op te zetten en uit te voeren. Er zijn volledige instructies, inclusief de benodigde materialen, op LearnerScience.com. Als je echt controle wilt hebben over de materialen, kun je de kaarsen zelfs zelf maken, waarbij je ervoor zorgt dat het enige verschil tussen beide de toegevoegde kleur is.

Aanbevolen: