Antieke Cream Separator: een game-changer voor melkveehouders

Inhoudsopgave:

Antieke Cream Separator: een game-changer voor melkveehouders
Antieke Cream Separator: een game-changer voor melkveehouders
Anonim
Wanneer gewenst om welke reden dan ook De Lavel Crèmeafscheiders
Wanneer gewenst om welke reden dan ook De Lavel Crèmeafscheiders

Af en toe, terwijl je in een antiekwinkel rondsnuffelt, kun je een met roest bedekt, ingewikkeld verpakt stuk gereedschap tegenkomen waarvan je niet eens helemaal zeker weet wat het is. Toch waren veel van deze gewone landbouwhulpmiddelen, zoals antieke roomafscheiders, ooit belangrijke gereedschappen die decennialang een belangrijk onderdeel van elke landelijke keuken zouden zijn geweest. Je hoeft echter geen overvloed aan zuivelmelk te hebben om deze oude verzamelobjecten nieuw leven in te blazen.

Wat is een crèmeafscheider en hoe werkt het?

Er werd een roomafscheider gebruikt om de room van de melk te scheiden nadat het melken was voltooid. Deze machines gebruikten middelpuntvliedende kracht om de room en de melk naar aparte tuiten te sturen, waar elk bijproduct in zijn eigen containers stroomde.

De persoon die de afscheider bedient, meestal de partner of het kind van een boer, draaide een hendel steeds maar rond. Het aanzwengelen creëerde een krachtige draai die duizenden toeren per minuut genereerde en op zijn beurt de container ronddraaide, waardoor de melk tegen de wanden van de afscheider werd getrokken, terwijl de room, die lichter was, zich in het midden verzamelde. Deze afscheiders waren er in verschillende maten, van kleine tafelmodelmodellen voor kleine boerderijen tot enorme vloermodellen voor grotere melkveebedrijven.

Creamafscheidertechnologie door de geschiedenis heen

Voordat de roomafscheider werd uitgevonden, lieten boeren de melk een tijdje staan totdat de room naar de top van de melk rees en kon worden afgeroomd. Vandaar de eeuwenoude uitspraken als 'de room rijst altijd' naar de top." Dit was een tijdrovend proces en het vergroot de kans dat de melk besmet raakt.

De eerste formele scheiders die werden ontwikkeld, waren niet veel meer dan een container met een mondstuk aan de onderkant en een venster aan de zijkant. De melk werd in de container gedaan en vervolgens een tijdje laten staan. Hierdoor kon de crème naar boven stijgen. Vervolgens werd het mondstuk geopend en liep de melk weg in een andere container. De persoon die het mondstuk bedient, kan door het raam kijken om te zien wanneer de melk helemaal verdwenen is en alleen de room nog over is.

Victoriaanse melkmeid die een alfa colibari-roomafscheider gebruikt, jaren 1890, 19e eeuw
Victoriaanse melkmeid die een alfa colibari-roomafscheider gebruikt, jaren 1890, 19e eeuw

Na deze uitvinding volgde de centrifugaalscheider die gepopulariseerd werd door Gustaf de Laval. Zijn product maakte het mogelijk om de room en de melk snel en eenvoudig te scheiden, waardoor de kans op bederf of verontreinigingen in de melk kleiner werd. Hij was echter niet echt de oorspronkelijke uitvinder. Er waren verschillende patenten geregistreerd voordat hij dat was, en het was zijn vermogen om zijn producten in de handen van het grote publiek te krijgen waardoor zijn naam decennia lang synoniem was met roomafscheiders.

Belangrijke onderdelen van de afscheider

Aangezien niet veel verzamelaars bekend zijn met de werking van deze antieke roomafscheiders en hun interne werking, kan het voor hen moeilijk zijn om te bepalen of een bepaalde afscheider volledig functioneel is. Hier is dus een lijst met basisonderdelen die de meeste van deze machines gebruiken en die u kunt raadplegen tijdens uw eigen avonturen voor het verzamelen van separatoren.

  • Bowl- het midden van de scheidingsteken
  • Komkamer - houdt de kom vast
  • Roomuitloop - de uitloop waar de room uit stroomt
  • Float - kan rond of plat zijn
  • Regulerende dekking - herbergt de vlotter
  • Magere uitloop - de uitloop waar de melk uit komt
  • Spindle - het deel van de machine dat de kom draait
  • Voorraadblik - bevat de melk

Bronnen voor antieke crèmeafscheiders

In de afgelopen twee eeuwen zijn er honderden modellen roomafscheiders geproduceerd. Over het algemeen zijn ze vrij gemakkelijk te vinden als je eenmaal weet wat je zoekt. Of u nu kiest voor een tafelmodel of een vloermodel, hangt af van uw huis, uw decoratieschema en de uitstraling die u wilt bereiken. De meeste huizen van vandaag zullen geen ruimte hebben voor een antieke roomafscheider van 1,20 meter hoog, dus moderne verzamelaars neigen ertoe de voorkeur te geven aan tafelmodellen boven de grotere versies.

Roomafscheider in het ijzerwerkmuseum van Kloster, gemeente Hedemora, Zweden.
Roomafscheider in het ijzerwerkmuseum van Kloster, gemeente Hedemora, Zweden.

Waarden van antieke crèmeafscheiders

Interessant is dat er behoorlijk veel vraag is naar antieke en vintage huishoudelijke goederen op de huidige verzamelaarsmarkt. Van vintage aardappelstampers tot roomafscheiders, online en in de winkels vind je allerlei keukenspulletjes. Volledig functionerende roomafscheiders zelf van vóór de jaren vijftig zijn echter erg moeilijk te vinden. Als je een van deze opmerkelijke vondsten tegenkomt, kom je ze meestal tegen voor een prijs tussen de €100 en €350. Meestal geldt: hoe groter het apparaat, hoe hoger de prijs, en industriële roomafscheiders zijn meer waard dan tafelmodellen die bedoeld zijn voor thuisgebruik. Hier zijn bijvoorbeeld twee verschillende soorten roomafscheiders die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • Antieke koningsblauwe bankmodel crèmeafscheider - Verkocht voor ongeveer $ 99,99
  • Antique De Laval nr. 15 crèmeafscheider en diverse componenten - Verkocht voor $ 159

Maar als het om antieke roomafscheiders gaat, heeft de zuivelindustrie kosten noch moeite gespaard door een brede reclamecampagne te lanceren waarbij de producten van een aantal merken tot op de dag van vandaag voortbestaan en ze nu online en in antiekwinkels in het hele land te vinden zijn. Van speldjes, borden, luciferhouders en kalenders, er is een hele reeks leuke dingen die je kunt verzamelen. Over het algemeen is De Laval het merk dat je het vaakst tegenkomt, en je krijgt deze items voor ergens tussen de $ 20 en $ 300, afhankelijk van hun zeldzaamheid en leeftijd. Deze promotieartikelen zijn bijvoorbeeld allemaal onlangs op een veiling vermeld:

  • 1932 De Laval dagboekkalender - aangeboden voor $ 25
  • Antieke De Laval crèmeafscheiders productcatalogus - Vermeld voor $ 125
  • De Laval crèmeafscheider, promotionele luciferhouder uit begin 20e eeuw - aangeboden voor $ 225

Waar vindt u antieke afscheiders

Als je in het Midwesten woont, heb je misschien het geluk er een op zolder of in de schuur van de buren te vinden. Omdat dit deel van het land veel melkveehouderijen had, zijn er bij elke garage sale waar je naartoe gaat vaak op zijn minst een paar scheiders. Natuurlijk zijn antiekwinkels een geweldige plek om deze overblijfselen van het pastorale Amerika te vinden.

Andere plaatsen waar u naar deze scheidingstekens kunt zoeken zijn:

  • Ruby Lane
  • eBay
  • Etsy

Meer informatie over het verzamelen van scheidingstekens

Als je meer wilt weten over scheiders en wilt praten met mensen die ze ook verzamelen, wil je misschien lid worden van een chatbord of een verzamelaarsclub die gespecialiseerd is in dit landbouwantiek. Een paar van de plaatsen die u kunt bezoeken voor advies van collega-verzamelaars en informatie over andere antieke boerderijproducten zijn:

  • Cream Separator Gallery - Deze website heeft talloze afbeeldingen en artikelen, een chatbord, een te koop gebied en andere belangrijke informatie voor verzamelaars.
  • Doug and Linda's Dairy Antique Site - Deze website bevat nuttige informatie en afbeeldingen voor verschillende soorten zuivelgerelateerd antiek.
  • Farm Collector - Deze website biedt een schat aan informatie voor mensen die oude landbouwwerktuigen verzamelen, inclusief afscheiders.

Wees de kat die de crème krijgt

De samenleving is niet zo ver verwijderd van het landbouwtijdperk dat mensen het niet interessant vinden om naar oude landbouwwerktuigen te kijken en te proberen erachter te komen waarvoor ze werden gebruikt. Terwijl weinig mensen nog steeds crèmeafscheiders op tafel gebruiken in hun huizen, is er in het moderne huis altijd wel een plek om hulde te brengen aan de esthetiek van de boerderij, en het bezitten van een van deze antieke crèmeafscheiders kan u helpen de juiste balans te bereiken tussen rustiek en modern in je huis.

Aanbevolen: