Waarde van oude postzegels

Inhoudsopgave:

Waarde van oude postzegels
Waarde van oude postzegels
Anonim

Ontdek wat oude postzegels waardevol maakt en wat u kunt doen als ze dat wel zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Postzegels verzamelen is al jaren een populaire hobby. Of u nu het grootste deel van uw leven postzegels verzamelt of net een grote collectie heeft geërfd, het is misschien tijd om te zien wat de waarde van die oude postzegels zou kunnen zijn.

Het gebruik van online prijsgidsen kan u helpen uw eigen postzegels te evalueren. Als u de waarde echter nodig heeft voor verzekerings- of nalatenschapsdoeleinden, heeft u een professionele taxateur nodig.

Basiscriteria gebruikt voor het waarderen van postzegels

Bij het bepalen van de waarde van oude postzegels zijn er verschillende specifieke factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Herkomst

Waar de postzegel oorspronkelijk vandaan komt, kan voor verzamelaars van groot belang zijn, en zij geven de voorkeur aan postzegels uit hun eigen land boven internationale postzegels. Een postzegel ter herdenking van het jubileum van koningin Victoria zal in Groot-Brittannië meer gewild zijn dan in de Verenigde Staten of Frankrijk.

Jaar Uitgegeven

Als algemene regel geldt: hoe ouder een postzegel is, hoe moeilijker deze te vinden is, en dus is hij meer waard dan nieuwere postzegels. Dit hangt ook sterk af van de staat van de postzegel.

Is het verspreid?

Niet-gecirculeerde postzegels zijn postzegels die geen brief via het postsysteem hebben ontvangen. Als ze in nieuwstaat zijn, zijn deze niet-gecirculeerde postzegels meer waard dan dezelfde postzegel die is gebruikt.

Zeldzaamheid

Sommige postzegels zijn zeldzaam vanwege de leeftijd of omdat er een klein aantal van die specifieke postzegel wordt uitgegeven.

Conditie

Conditie doet er altijd toe. In feite zal de staat de waarde van een postzegel meer bepalen dan enige andere factor.

Factoren die in aanmerking worden genomen voor de beoordeling

Het beoordelingssysteem dat wordt toegepast op postzegels varieert van uitstekend tot slecht. Bij het beoordelen van een oude postzegel wordt rekening gehouden met de volgende factoren.

  • Hoe de afbeelding gecentreerd is op de stempel
  • Of de postzegel scheuren of reparaties vertoont
  • Of de postzegel al dan niet is geannuleerd
  • De grootte en dichtheid van het stempelteken op de postzegel
  • De mate van vervaging die in de loop van de tijd is opgetreden
  • Of de stempel wel of geen scharniermarkeringen heeft
  • De staat van het tandvlees van de postzegel
  • De staat van de perforatie van de postzegel

Hoe u de waarde van oude postzegels kunt vinden

Bij de meeste bibliotheken en boekhandels kunt u prijsgidsen vinden om u te helpen bij het identificeren en prijzen van uw postzegels. Er zijn ook een aantal online bronnen die u kunnen helpen.

Professionele stempelexperts

Professional Stamp Experts wordt beschouwd als marktleider op het gebied van beoordelings- en authenticatiediensten van derden voor postzegels. Hun website bevat ook:

  • Bevolkingsrapporten van door Professional Stamp Experts (PSE) gecertificeerde postzegels
  • Een registerservice voor stempelsets
  • Een driemaandelijkse online prijsgids van alle belangrijke postzegels van de Verenigde Staten
  • Een gids voor het begrijpen van het stempelbeoordelingssysteem
  • Een fotografische beoordelingsgids voor postzegels uit de Verenigde Staten

Vind de waarde van uw stempel

Hoewel Find Your Stamp's Value maandelijks lidmaatschapskosten in rekening brengt, bieden ze wel een gratis proefperiode voor gasten. Het bedrijf is gespecialiseerd in postzegels uit de Verenigde Staten en heeft nuttige links naar andere postzegelbronnen, evenals definities, termen en zoektips.

Stempelwaarden

Stamp Values biedt een online postzegelprijsgids en catalogus met veel populaire postzegels van over de hele wereld. De website heeft één voorbeeld voor elke categorie en is niet zo eenvoudig te navigeren als sommige andere. De afbeeldingen zijn echter heel duidelijk en er zijn waarden gepost.

De Zweedse tijger

De Zweedse Tijger biedt bijgewerkte marktprijzen en afbeeldingen van alle postzegels van de Verenigde Staten tot 1952. De prijzen worden twee keer per jaar bijgewerkt met de waarden op basis van de verkoop van veilinghuizen. De website is gemakkelijk te gebruiken en heeft honderden afbeeldingen en waarden voor allerlei soorten postzegels. Ze hebben ook nuttige artikelen en tips over het verzamelen van postzegels, inclusief het herkennen van vervalsingen.

De postzegelcatalogus

In de postzegelcatalogus kunt u uw postzegel zoeken op basis van het jaar waarin deze is uitgegeven, van vóór 1860 tot heden. Er zijn tips over handige hulpmiddelen om de beginnende verzamelaar te helpen, het monteren van stempels en andere nuttige informatie.

PSE

PSE (Professional Stamp Experts) heeft postzegels van 1837 tot de jaren dertig, inclusief jachtvergunning (Duck-postzegels). In de meeste gevallen heeft de postzegel verschillende mogelijke waarden en worden de waarden gegeven op basis van de staat van de postzegel. Ze bieden ook een professionele beoordelingsservice.

Professionele taxaties

Als u van plan bent uw collectie te verkopen, te taxeren voor een nalatenschap of te verzekeren, heeft u een professionele taxatie nodig. U dient gebruik te maken van een taxateur die aangesloten is bij een taxateursvereniging; dit zorgt ervoor dat u een nauwkeurige evaluatie van uw geld krijgt.

  • Met Appraisers' Association of America kunt u door de ledenlijst zoeken om een stempeltaxateur bij u in de buurt te vinden.
  • Met American Society of Appraisers kunt u ook naar leden zoeken op locatie, specialiteit en andere specifieke criteria.

Beide verenigingen vereisen dat hun leden geaccrediteerd zijn en op de hoogte blijven van waarden en beoordelingsnormen. Uw taxateur moet ervaring hebben met stempeltaxatie. Vraag om referenties en een lijst met klanten waarmee u contact kunt opnemen voor aanbevelingen. Het is meestal geen goed idee om een taxatie te vragen van iemand aan wie u uw postzegels wilt verkopen. Er is sprake van belangenverstrengeling en de meeste ethische taxateurs zullen niet aanbieden om uw collectie te kopen.

Houd actueel

Het is belangrijk dat u op de hoogte blijft van de waarden van uw postzegels. Waarden kunnen snel veranderen, dus u zult uw collectie om de paar jaar opnieuw willen evalueren en een kopie van de meest actuele prijslijst willen bewaren. Als u een professionele taxatie krijgt, vraag dan de taxateur wat hij aanbeveelt.

Als u weet hoe postzegels worden gewaardeerd, kunt u de postzegels die u tegenkomt beoordelen en bepalen of ze wel of niet redelijk geprijsd zijn. Als je eenmaal de waarde hebt gevonden van oude postzegels die je in huis hebt liggen, kun je ook een nieuwe interesse ontdekken; de hobby van postzegels verzamelen.

Aanbevolen: