Verlopen kaarsen? Kaarsen veilig en fris houden

Inhoudsopgave:

Verlopen kaarsen? Kaarsen veilig en fris houden
Verlopen kaarsen? Kaarsen veilig en fris houden
Anonim
Vrouw ontspannen met een boek en een kopje koffie en geurkaarsen
Vrouw ontspannen met een boek en een kopje koffie en geurkaarsen

Kaarsen kunnen bederven en bederven, hoewel dit niet op dezelfde manier gebeurt als voedsel. Er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een kaars, vooral hoe lang deze houdbaar is.

Kaarsen kunnen verlopen

Twee veel voorkomende manieren waarop een kaars verv alt of bederft, is door kleurvervaging en afnemende geur. Sommige kaarswassen behouden hun kleur langer dan andere, en sommige geuren blijven langer fris dan andere. U moet weten welke ingrediënten er in de kaars zitten om te bepalen hoe lang de kaars houdbaar is.

Sommige dingen die bijdragen aan de verslechtering van een kaars zijn UV-licht, de omgevingstemperatuur, hoe je de kaars bewaart, eventuele chemische toevoegingen, het soort geuren en geurstoffen en het soort was. Er schuilt geen enkel gevaar bij het aansteken van oudere kaarsen, maar deze verschillende factoren kunnen de brandduur en geurontwikkeling van de kaars negatief beïnvloeden.

Groep gele kaarsen met witte lonten geplaatst in een rode vierkante doos
Groep gele kaarsen met witte lonten geplaatst in een rode vierkante doos

De geur van geurkaarsen neemt af

De meeste kaarsen die met etherische oliën zijn geparfumeerd, gaan ongeveer een jaar mee als ze op de juiste manier worden bewaard in een luchtdichte verpakking en afhankelijk van andere additieven. Essentiële oliën verdampen sneller dan geuroliën, die twee of meer jaar meegaan als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Het is altijd een goed idee om uw kaars binnen een jaar na aankoop te gebruiken om er zeker van te zijn dat u de beste worp krijgt.

Geurkaarsen en lavendel op tafel
Geurkaarsen en lavendel op tafel

Eigenschappen van verschillende kaarswassen

Hoewel het waar is dat kaarsvet niet verv alt, kan het verslechteren en verzwakken. Als je een gekleurde kaars op de vensterbank laat staan, zal het UV-licht de kleurstof afbreken en zal de kaars vervagen. Warmte kan ook de geur van kaarsen afbreken.

Paraffine

Paraffine is een was op petroleumbasis en heeft dus een lange houdbaarheid. De conservatieve schatting is vijf jaar, maar veel paraffinekaarsen gaan veel langer mee. Als de kaars gekleurd en geurig is, kunnen beide eigenschappen na verloop van tijd vervagen. De meeste kaarsgeuren komen het beste tot hun recht als ze uiterlijk een jaar na aankoop worden verbrand. Bewaar uw kaars in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats. Houd het uit direct zonlicht om te voorkomen dat de kleur vervaagt.

Bijenwas

Bijenwas is een natuurlijke was en heeft de langste houdbaarheid van alle kaarsen. Er wordt zelfs aangenomen dat bijenwaskaarsen voor onbepaalde tijd bewaard kunnen worden. Veel mensen beweren dat bijenwaskaarsen nooit verlopen en wijzen op het gebruik van honing door de Egyptenaren. Soms gebruikten de Egyptenaren honing voor de balsemvloeistof en de bijenwas om de sarcofaag af te sluiten. Het is waar dat honing nooit bederft, maar om je bijenwaskaarsen er als nieuw uit te laten zien, wil je ze goed bewaren in 100% katoen of vloeipapier. Zorg ervoor dat u uw kaarsen niet in direct zonlicht bewaart.

Bijenwas en kaarsen in een doos
Bijenwas en kaarsen in een doos

Sojawas

Sojawas is een organisch materiaal gemaakt van sojabonen. Net zoals sojabonen ranzig kunnen worden en kunnen rotten, kan sojawas dat ook doen. Hoewel je verschillende additieven kunt gebruiken om de levenscyclus van een sojakaars te verlengen, kan de geur het additief tegenwerken als de kaars geurig is. De chemische reacties zouden, vooral na verloop van tijd, zelfs de bederf en afbraak van de sojakaars kunnen bespoedigen. Sojakaarsen hebben doorgaans een houdbaarheid van 1-2 jaar. Veel sojakaarsen worden geleverd als potkaars. Als je kaars een deksel heeft, houd hem dan afgesloten totdat je klaar bent om hem te branden, zodat je de beste werp- en brandtijd krijgt.

Palmwas

Palmwas is een andere natuurlijke was. In tegenstelling tot sojawas breekt het echter niet snel af, omdat palmwas een hoger smeltpunt heeft. Het is vanwege de grote kristalstructuur van palmolie dat de was langer aan de oliegeuren blijft kleven. Bovendien zorgt het hogere smeltpunt van de was ervoor dat de geur een betere geur heeft, die over een langere periode in een langzamer tempo vrijkomt. Al deze factoren zorgen ervoor dat palmwaskaarsen langer houdbaar zijn dan sojawaskaarsen. Een palmwaskaars gaat 2-3 jaar mee.

Gelkaarsen

Gelkaarsen zijn geen was, maar een polymeerhars. Het smeltpunt ligt veel hoger dan bij was, waardoor dit type kaars een langere brandtijd heeft. De degradatie van de gelkaars is minder. Als u besluit het op te slaan, bewaar het dan op een koele, droge plaats en niet in direct zonlicht. Als uw kaars geen deksel heeft, kunt u deze in een zelfsluitende plastic zak doen of de pot afdekken met plasticfolie. Deze kaarsen kunnen meerdere jaren meegaan. Als de kaars geurig is, moet u overwegen hoe de geur na verloop van tijd kan reageren met de polymeerhars en minerale olie.

Kaarsen kunnen slecht worden

Kaarsen kunnen bederven als de kleur en geur niet goed zijn als gevolg van aantasting door UV-licht, hitte en chemische reacties van kaarsingrediënten. Als je weet hoe lang verschillende kaarswassen deze eigenschappen behouden, kun je kaarsen kiezen op basis van hun verwachte houdbaarheid.

Aanbevolen: