Esdoornvariëteiten identificeren

Inhoudsopgave:

Esdoornvariëteiten identificeren
Esdoornvariëteiten identificeren
Anonim
Vrouw Met Esdoornblad Tegen Hemel
Vrouw Met Esdoornblad Tegen Hemel

Met meer dan honderd soorten en bijna evenveel ondersoorten kan het identificeren van esdoorns lastig zijn. Voeg daarbij de talloze beschikbare cultivars en de verschillende groeiwijze als gevolg van de omstandigheden ter plaatse, en de taak kan ronduit onmogelijk lijken. Gelukkig is het niet zo moeilijk als je zou denken. Concentreer u eenvoudigweg op een paar belangrijke kenmerken om uw opties te beperken, en het is geen enkel probleem om te identificeren wat voor soort esdoorn u heeft.

Basis-identificatie van esdoorn

Van de vele soorten esdoorn die wereldwijd bestaan, zijn er slechts ongeveer 13 inheems in Noord-Amerika. Sommige niet-inheemse soorten, zoals de Japanse esdoorn, worden als sierplant gekweekt. Hoewel er meestal een duizelingwekkende reeks variëteiten verkrijgbaar is bij uw plaatselijke kwekerij, zijn de meeste afkomstig van een paar basissoorten. Dit zijn:

Suikeresdoorn (Acer Saccharun)

suiker esdoornblad
suiker esdoornblad
Suikeresdoornstam
Suikeresdoornstam
Suikeresdoornboom
Suikeresdoornboom

Rode esdoorn (Acer Rubrum)

Afbeelding
Afbeelding
rode esdoornschors
rode esdoornschors
Afbeelding
Afbeelding

Zilveresdoorn (Acer Saccharinum)

Zilveren esdoornblad
Zilveren esdoornblad
Zilveren esdoornstam
Zilveren esdoornstam
Zilveren esdoorn
Zilveren esdoorn

Box Elder (Acer Negundo)

Vak Vlierblad
Vak Vlierblad
Box Elder Trunk
Box Elder Trunk
Vak Vlierboom
Vak Vlierboom

Noorse esdoorn (Acer Platanoides)

Bladeren van de Noorse esdoorn
Bladeren van de Noorse esdoorn
Noorse esdoornstam
Noorse esdoornstam
Noorse esdoorn
Noorse esdoorn

Japanse esdoorn (Acer Palmatum)

Japanse esdoorntak met bladeren
Japanse esdoorntak met bladeren
Japanse esdoornstam
Japanse esdoornstam
Japanse esdoorn
Japanse esdoorn

Paperbark-esdoorn (Acer Griseum)

Paperbark-blad
Paperbark-blad
Paperbark esdoornstam
Paperbark esdoornstam
Paperbark-esdoorn
Paperbark-esdoorn

Om te bepalen welke van deze soorten in uw tuin groeit of in een kinderkamer zit te wachten tot u hem mee naar huis neemt, moet u denken als een botanicus. De kenmerken die het meest waarschijnlijk uw aandacht trekken, zoals grootte of bladkleur, zijn niet altijd betrouwbare indicatoren voor soorten. Hoewel sommige soorten bekend staan om hun uitstekende herfstgebladerte, varieert de bladkleur vaak van jaar tot jaar. Op dezelfde manier kunnen externe factoren zoals bodemkwaliteit en blootstelling aan de zon de groeigewoonten van uw esdoorn beïnvloeden. Kijk in plaats daarvan naar betrouwbare indicatoren voor nauwkeurige identificatie van esdoornbomen, zoals bladvorm en schors.

Bladvorm

Je bent misschien al bekend met de kenmerkende bladvorm die wordt geassocieerd met de meeste leden van het geslacht Acer. De meeste esdoornsoorten hebben eenvoudige, in tegenstelling tot samengestelde, bladeren met meerdere lobben, waarvan de nerven afkomstig zijn van een enkel, ongeveer centraal punt op het blad. Als je beter naar de details van het blad kijkt, krijg je een beter idee wat voor soort esdoorn je hebt:

  • Samengestelde bladeren: Hoewel de meeste esdoornsoorten eenvoudige bladeren hebben, hebben twee opmerkelijke uitzonderingen, de buxusvlier en de paperbark-esdoorn, samengestelde bladeren, met drie tot vijf blaadjes per blad voorraad. Je kunt gemakkelijk onderscheid maken tussen deze twee soorten door naar de schors te kijken, die hieronder wordt beschreven.
  • Zeer diep gelobde bladeren: De Japanse esdoorn staat bekend om de zeer duidelijke lobben van de bladeren, zo erg zelfs dat het bijna samengestelde bladeren lijken. U zult echter opmerken dat alle lobben van dit blad nog steeds afkomstig zijn van een enkel punt op de bladstam en geen eigen stengels hebben. Er is enige variatie tussen cultivars van deze boom, maar de meeste bezitten deze eigenschap in meer of mindere mate.
  • Groot, 5-lobbig blad: Zowel de suikeresdoorn als de Noorse esdoorn hebben dit kenmerk, waarbij het suikeresdoornblad een paar grote tanden heeft en afgeronde ruimtes tussen de lobben . De eenvoudigste manier om deze soorten aan de hand van de bladeren van elkaar te onderscheiden, is door een blad van de tak af te breken. Een blad van een Noorse esdoorn levert een melkachtig sap op vanaf het uiteinde van het blad, terwijl dat bij de suikeresdoorn niet het geval is.
  • Fuzzy: Als uw esdoorn een zachte witte laag aan de onderkant van het blad heeft, is het vrijwel zeker een zilveresdoorn.
  • Ruw getand: De rode esdoorn heeft een iets kleiner blad dan de meeste andere soorten, met als meest onderscheidende kenmerk een ruwe, zaagachtige rand. Als de bladrand of rand van de bladeren van uw esdoorn gekarteld lijkt, is het waarschijnlijk een rode esdoorn.

In de meeste gevallen zijn de bladeren voldoende om je te helpen bepalen wat voor soort esdoorn je hebt. Als je twijfelt, kijk dan naar de bast van de boom om een positieve identificatie te maken.

Onderscheidende schors

Als je in de winter een esdoorn probeert te identificeren, kunnen de bladeren een minder betrouwbaar kenmerk zijn. Hoewel je in eerste instantie misschien denkt dat alle schors er hetzelfde uitziet, zijn er een paar belangrijke kenmerken die verband houden met bepaalde soorten en die kunnen helpen bij de identificatie van esdoorn:

  • Glad, rood en papierachtig: De paperbark-esdoorn was tot voor kort relatief ongebruikelijk, maar wint aan kracht naarmate meer mensen bekend raken met deze Chinese import. Een samengesteld blad gecombineerd met opvallende, papierachtige bast betekent dat je waarschijnlijk een van deze schoonheden hebt.
  • Brede, onregelmatige stroken: De suikeresdoorn heeft een donker grijsbruine bast met brede, verticale stroken die aan de randen naar buiten krullen.
  • Smalle, geschubde ruggen: Noorse esdoorn, buxusvlier en rode esdoorn delen deze eigenschap. De bast van rode esdoorn is normaal gesproken donkerbruin, terwijl buxusvlier en Noorse esdoornbast grijzer zijn.
  • Grijzig, schilferig en schilferig: Hoogstwaarschijnlijk een zilveresdoorn. Kijk naar de bladeren voor een positieve identificatie.

Hybride identificatie

Als je een in de natuur voorkomende esdoornsoort hebt, is identificatie vrij eenvoudig. Als je te maken hebt met hybride cultivars, kan het lastiger zijn om te bepalen wat voor soort boom je hebt. De herfstesdoorn is bijvoorbeeld een hybride van een rode esdoorn en een zilveren esdoorn, en zal kenmerken van elke ouder hebben. Als u naar het blad en de bast kijkt, krijgt u meestal een goede indicatie van ten minste een deel van de ouderdieren, waaruit u andere bronnen kunt raadplegen voor een nauwkeurigere plantidentificatie.

Geniet van je esdoorn

Nauwkeurige identificatie van esdoorns kan soms een probleem zijn als u zich zorgen maakt over de gezondheid en verzorging van uw boom, maar de meeste esdoorns zijn normaal gesproken onderhevig aan soortgelijke plagen en ziekten, en de meeste hebben vergelijkbare zorg nodig. Welke soort esdoorn je ook hebt, je kunt er zeker van zijn dat je een mooie, stevige boom hebt waar je jarenlang plezier van zult hebben als schaduwboom, sierboom of gespreksonderwerp.

Aanbevolen: