Invloed van propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog

Inhoudsopgave:

Invloed van propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog
Invloed van propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog
Anonim
Air Raid Precaution (ARP)-bewakers uit de Londense wijk Islington en signwriters in hun burgerleven schilderen propagandaposters - Getty Redactiegebruik
Air Raid Precaution (ARP)-bewakers uit de Londense wijk Islington en signwriters in hun burgerleven schilderen propagandaposters - Getty Redactiegebruik

Als je aan propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog denkt, denk je waarschijnlijk aan de iconische oorlogsstrijder zelf: Rosie the Riveter. De enorme propagandamachine van eind jaren dertig tot en met veertig bracht echter nog veel meer voorbeelden van interessante, complexe en hedendaags verontrustende beelden voort. Hoewel het prima is om je Rosie-ansichtkaart op de hoek van je prikbord te plakken, is het belangrijk om te begrijpen wat de betekenis achter deze afbeeldingen was en hoe ze de wereld van vandaag hebben beïnvloed.

Wat is een propagandaposter?

Propaganda is in wezen iets dat is gecreëerd om een groep mensen te overtuigen iets te geloven. Het wordt meestal waargenomen tijdens conflicten. Verschillende regeringen gaven opdracht tot posters in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog om het publieke moreel en de betrokkenheid bij de oorlogsinspanning hoog te houden. Bijna elk land dat bij de oorlog betrokken was, had zijn eigen binnenlandse propagandaposters, en de unieke stijlen die gevonden kunnen worden zijn te danken aan het feit dat elke kunstenaar in opdracht zijn eigen interpretaties in het 2D-medium heeft opgenomen.

Er werden op verschillende locaties posters geplaatst om burgers eraan te herinneren de oorlogsinspanningen te steunen. Van kapperszaken tot etalages van winkels: mensen keken voortdurend naar beelden die waren gemaakt om patriottisme en trots in hun thuisland op te wekken en tegelijkertijd toorn tegen de vijand op te wekken. De gebruikte afbeeldingen, kleuren en bewoordingen zijn specifiek gekozen om de emoties van mensen te manipuleren en intense reacties aan te moedigen. Hoewel posters niet het enige soort propaganda waren dat de regering tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte, waren ze wel het meest in het oog springend en zijn ze al lang een van de directe culturele referenties voor die periode in de geschiedenis geworden.

De Tweede Wereldoorlog brengt een nieuw tijdperk in de propagandakunst

De gouden eeuw van posters was volledig van kracht tegen de tijd dat eind jaren dertig het tweede mondiale conflict uitbrak. Met een enorme industriële machine die al onvermoeibaar aan het werk was om nieuwe posterinhoud naar buiten te brengen, was het niet meer dan normaal dat zowel de Allied- als de Axis-leden hun grafische en traditionele kunstenaars begonnen te gebruiken om gemakkelijk te verteren beelden te creëren die de vijand bekritiseerden of het thuisfront verheffen.

Deze psychologische oorlogsvoering was zowel subliminaal als subliem, waardoor ze een van de meest herkenbare beelden van de 20e eeuw werden. Neem bijvoorbeeld het immer populaire beeld van Rosie the Riveter, waarin huishoudelijk werk in verband met de oorlogsinspanning wordt gepromoot. Veel meer mensen herinneren zich haar beeld dan belangrijke veldslagen of generaals uit de oorlog kunnen opnoemen, en dat toont alleen maar de kracht van propaganda aan.

Terwijl beide kanten van de oorlog overtuigende posters maakten met betrekking tot aspecten van het conflict, waren de meest gevierde posters van de geallieerde strijdkrachten, vooral die van Amerikaanse en Engelse afkomst. Sommige van de beroemdste kunstenaars uit die periode kregen zelfs opdrachten van overheidsinstanties zoals het Office of Wartime Information. Ze creëerden advertentiecampagnes die tot ver na de oorlog zelf duurden. Sommige van deze artiesten waren:

  • Norman Rockwell
  • Anton Otto Fischer
  • James Montgomery Flagg
  • Howard Chandler Christy

Populaire onderwerpen van propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog

Digitaal gerestaureerde oorlogspropagandaposter
Digitaal gerestaureerde oorlogspropagandaposter

Hoewel het erop lijkt dat deze posters voornamelijk gericht hadden moeten zijn op voor de hand liggende onderwerpen in oorlogstijd, zoals rekrutering, besloegen ze feitelijk een enorme reikwijdte van het binnenlandse leven en het dienstverband, en probeerden ze mensen uit alle sociale lagen aan te moedigen hun land te steunen. Sommige posters herinnerden burgers aan kwesties van nationale veiligheid, terwijl andere aanzetten tot opoffering aan het thuisfront. Deze posters waren ook niet zo opgeschoond als shows uit de periode zoals I Love Lucy het lijkt; Er werden bijvoorbeeld op grote schaal waarschuwingsposters gepubliceerd die waarschuwden tegen geslachtsziekten.

Uiteindelijk gebruikten deze posters illustraties en pakkende slogans om mensen aan te moedigen dingen te doen als minder waardevolle materialen te gebruiken, in het militair-industriële complex te werken, zich bij de strijdkrachten aan te sluiten en anderen voor hen te rekruteren, en ook de woede in de strijdkrachten aan te wakkeren. mensen richting de landen waartegen ze vochten. Enkele van de belangrijkste categorieën van deze posters zijn:

  • Aanmelding
  • Berging
  • Oorlogsobligaties
  • Nationale veiligheid
  • Hulpinspanningen
  • Voedselproductie
  • Vervaardiging van oorlogsmateriaal
  • Rode Kruis/verpleging
  • Items voor "De jongens daar"
  • Rantsoenering
  • Geslachtsziekte

Propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog die beroemder zijn dan de oorlog zelf

Je zou kunnen denken dat de vele gruwelijke beelden die de mensenrechtenschendingen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gedocumenteerd, degenen zijn die in de hoofden van mensen zijn gebrand, maar de geanimeerde en verzadigde propagandaposters uit die periode zijn de onwaarschijnlijke winnaars van die titel. Een paar iconische beelden zijn zelfs synoniem geworden met de oorlog zelf.

Rosie de Klinkhamer

We kunnen het! Poster door J. Howard Miller - Getty redactioneel gebruik
We kunnen het! Poster door J. Howard Miller - Getty redactioneel gebruik

De legendarische poster met een vastberaden, opgedofte vrouw in overall, die haar spieren tegen een felgele achtergrond naar de kijker draagt, is misschien wel het bekendste propagandastuk uit de geschiedenis. Deze poster, die gewoonlijk wordt verwezen naar Rosie the Riveter, speelde in op de dualiteit tussen vrouwelijk uiterlijk en mannelijk werk, die destijds cultureel geaccepteerd was, en probeerde het vuur aan te wakkeren bij de vrouwen die het zagen om hun huishoudelijk werk te verlaten en zich in een industriële baan te begeven. De posters propageerden het idee dat, net zoals Rosie het kon, “wij het ook konden doen”.

Dit stuk werd voor het eerst geschilderd door J. Howard Miller in 1942 en had geen verband met de identiteit van Rosie the Riveter, maar werd al snel overschaduwd door Norman Rockwells eigen versie van deze allegorische werkende vrouw uit The Saturday Evening Post in 1943. Om te begrijpen hoe waardevol dit personage voor de wereld is geworden: de versie van Rockwell werd in 2002 op een Sotheby's-veiling voor 4,95 miljoen dollar verkocht. Helaas voor grote fans van deze prenten is het ongelooflijk onwaarschijnlijk dat je echte voorbeelden uit de periode voor deze prenten zult vinden. redelijke prijzen.

Goh! Ik wou dat ik een man was en ik wil jou

Goh!! Ik wou dat ik een man was - Getty Redactiegebruik
Goh!! Ik wou dat ik een man was - Getty Redactiegebruik

Niet elke iconische print uit deze periode ontstond aan het begin van de oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zelfs verschillende patriottische afbeeldingen uit de Eerste Wereldoorlog gerecycled. Een van de bekendste hiervan is de "I Want You" -poster van James Montgomery Flagg, waarop Uncle Sam zijn vinger naar de kijker uitsteekt. Dit verharde karakter raakte zo verbonden met de oorlog dat de meeste mensen denken dat het voor het eerst werd geïntroduceerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een andere van deze posters werd in 1917 geschilderd door de beroemde kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw, Howard Chandler Christy, met de titel "Goh! I Wish I Were a Man." "Goh! I Wish I Were a Man" verschilt in de meer gebruikelijke bombastische en felgekleurde stijl van Rosie the Riveter met zijn zachte, waterige tinten en gedempte kleuren. De berichtgeving – ook al is deze zowel seksistisch als binair – heeft er echter voor gezorgd dat de sociale verwachtingen van mannelijkheid werden gebruikt om zich aan te sluiten bij een tak van de strijdkrachten (in het bijzonder de marine). De boodschap van de poster was duidelijk; het is beter om in een oorlog te sterven dan als vrouwelijk te worden gezien, of als minder mannelijk te worden gezien dan de vrouwen om je heen.

In tegenstelling tot Rosie zijn originele prints op volledige grootte van "Goh! I Wish I Were a Man" te vinden op online veilingen op internet. Plaatsen zoals eBay hebben ze tussen de $ 1.000 en $ 3.000 vermeld, afhankelijk van hun staat. Deze verkoper heeft bijvoorbeeld één afdruk uit 1917 te koop aangeboden voor $ 2.900.

Natuurlijk kan ik

Natuurlijk kan ik dat! Oorlogsproductieposter door Dick Williams - Redactioneel gebruik Getty
Natuurlijk kan ik dat! Oorlogsproductieposter door Dick Williams - Redactioneel gebruik Getty

De "Of Course I Can" -poster uit 1944, geschilderd door Dick Williams, richt zich op een centraal element van de poster-propagandamachine zelf: de huiselijke sfeer. Er was slechts zoveel aanmoediging of indoctrinatie die soldaten die aan de frontlinie vochten nodig hadden van overtuigende beelden. De posters waren dus grotendeels gericht op degenen die de frontlinies vermeden, maar de oorlogsinspanningen thuis hielpen. Dingen als rantsoenering, het delen van auto's, het aanleggen van 'overwinningstuinen', enzovoort, werden geïllustreerd om het publiek – dat ver verwijderd was van de oorlog zelf – te begeleiden bij wat ze moesten doen om hun partij te helpen de oorlog te winnen.

Posters uit de Tweede Wereldoorlog voor alle prijsklassen

Propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog zijn behoorlijk dure verzamelobjecten, hoewel ze over het algemeen nog steeds betaalbaar zijn in vergelijking met de verschillende verzamelobjecten die er zijn. Op basis van recente verkopen kost uw gemiddelde propagandaposter op ware grootte (meestal afkomstig uit de Verenigde Staten) tussen de $ 100 en $ 200. Ongelooflijk goed bewaarde posters en zeldzame prenten, zoals veel van de posters op de Meehan Military Posters-website, kunnen tussen de $ 800 en $ 2.000 worden vermeld, waarbij verzachtende factoren zoals staat, artiesten, enzovoort, bijdragen aan de uiteindelijke prijs.

Hier zijn een paar recente verkopen van deze propagandaposters die hun gemiddelde verkoopprijzen vertegenwoordigen.

  • Gekreukte Norman Rockwell 1943 oorlogsobligatieposter - Verkocht voor $ 179,99
  • Dick Williams 1944 "Of Course I Can" -poster - Verkocht voor $ 147,39
  • John Franklin Whitman 1944 Amerikaanse Rode Kruis-poster - Verkocht voor $ 102,50

Tegelijkertijd zijn er ook talloze betaalbare posters te koop. Toegegeven, om deze goedkopere prijzen te krijgen, offeren verzamelaars grootte en staat op. Bovendien kunnen posters zonder bekende artiesten of posters die volledig ongemarkeerd zijn, voor minder worden verkocht. Posters van kwartformaat, licht beschadigde posters en ongemarkeerde posters worden doorgaans gemiddeld tussen de €20 en €50 verkocht. Hier zijn bijvoorbeeld twee van deze posters die onlangs online zijn verkocht:

  • 1943 "Gooi de overwinning niet weg" kleine poster - Verkocht voor $ 21,50
  • Gematigde staat Norman Rockwell 1943 "Freedom From Fear" poster - Verkocht voor $31

Waar vind je posters uit de Tweede Wereldoorlog

Posters uit de Tweede Wereldoorlog waren, net als andere vintage posters, nooit echt bedoeld om lang mee te gaan. Ze werden gedrukt op goedkoop papier en onderworpen aan allerlei weersomstandigheden en conserveringstoestanden. Hierdoor zijn veel van de originele posters niet bewaard gebleven. Toch is het nog steeds mogelijk om deze fascinerende stukjes geschiedenis zo nu en dan te koop te vinden.

Controleer altijd plaatselijke antiekwinkels en tweedehandsboekwinkels om te zien of ze iets in hun inventaris hebben. Vaak hebben boeken en tijdschriften uit die periode een pagina met twee kleine propagandaposters in de publicatie, waardoor ze vol verborgen schatten staan om naar te zoeken. Antiekveilingen zijn een andere mogelijke bron. Het internet is echter nog steeds de meest voorspelbare bron voor vintage posters. Lees elke aanbieding aandachtig; Hoewel er veel online bronnen voor reproducties zijn, bevatten niet veel bronnen de originele posters. Sommige plaatsen waar deze originele posters aanwezig zijn, zijn:

  • Meehan Military Posters - Meehan Military Posters is een online winkel vol antieke en vintage militaire posters, variërend in maten, leeftijden en prijzen.
  • Rare Posters - Rare Posters heeft een enorme collectie moeilijk te vinden posters te koop; Een paar van de categorieën op hun website die betrekking hebben op propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog zijn onder meer 'WW2 Amerikaanse rekrutering, 'WW2 US thuisfront' en 'WW2 buitenlandse posters' om er maar een paar te noemen.
  • David Pollak Vintage Posters - Bij David Pollak Vintage Posters vindt u een scala aan historische posters te koop. Deze online retailer is vooral interessant vanwege het multinationale aanbod van posters uit de Tweede Wereldoorlog. Regionale posters zijn onder andere uit Duitsland, het Britse Gemenebest en Frankrijk, om er maar een paar te noemen.
  • eBay - Ebay is veruit een van de beste plaatsen om betaalbare posters uit de Tweede Wereldoorlog online te koop te vinden. Het is echter belangrijk om elke aanbieding aandachtig te lezen en contact op te nemen met de verkoper voordat u iets koopt, om er zeker van te zijn dat wat zij aanbieden een echte poster is en niet een latere afdruk of reproductie.

Reproducties zijn een rage

Eén ding om in gedachten te houden bij het kopen van historische posters is dat ze vaak worden gereproduceerd met moderne technologie, en dat deze hedendaagse prenten een fractie waard zijn van de originelen. Als je vintage posters koopt, vergeet dan niet om de materialen te controleren waarvan ze zijn gemaakt, kijk of er sprake is van veroudering en zoek naar documentatie die de datum van herkomst van de poster bewijst.

Als je online winkelt, en vooral als je via winkels als eBay kijkt, moet je verkopers veel vragen stellen. Vraag de verkoper om meer foto's totdat u zeker weet dat u krijgt wat u wilt. Vraag altijd om een certificaat van echtheid als de verkoper dit niet aanbiedt, aangezien deze verzamelobjecten in sommige gevallen een grote geldinvestering kunnen zijn. Zorg er ten slotte voor dat u het retourbeleid van de verkoper begrijpt, zodat u het terug kunt sturen als u niet heeft gekregen wat u dacht te krijgen.

De kleurrijke manier om de Tweede Wereldoorlog in je huis weer te geven

Of je het je nu kunt veroorloven om echte propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen of een paar mooie reproductiestukken aan je kantoor toe te voegen, deze posters vormen nog steeds een belangrijk bewijs van de door de overheid goedgekeurde overtuigingstactieken van de afgelopen eeuw. Nog sterker nog is de herinnering dat ze vandaag de dag voor iedereen opwerpen dat taal een krachtig wapen is, en niet alleen is gebruikt, maar nog steeds wordt gebruikt om jullie te beïnvloeden op manieren waar jullie je misschien niet eens van bewust zijn.

Aanbevolen: