Waterstofperoxide gebruiken om te reinigen en te desinfecteren

Inhoudsopgave:

Waterstofperoxide gebruiken om te reinigen en te desinfecteren
Waterstofperoxide gebruiken om te reinigen en te desinfecteren
Anonim
Voegenreiniging met peroxide
Voegenreiniging met peroxide

Het kan vervelend zijn om voor elke kamer een andere schoonmaakster te hebben. Gelukkig reinigt en desinfecteert waterstofperoxide meerdere oppervlakken op zichzelf. Je kunt het niet alleen gebruiken om je deurknoppen te desinfecteren, maar het reinigt en verheldert ook je wasgoed. Ontdek waar en hoe u waterstofperoxide kunt gebruiken om uw huis te desinfecteren en hoe veilig het is om schoon te maken met waterstofperoxide.

Waterstofperoxide gebruiken om schoon te maken

Je hebt misschien wel eens reclamespots gezien over de reinigende kracht van peroxide. Maar wat is waterstofperoxide? Waterstofperoxide ontstaat in de atmosfeer wanneer ultraviolette straling van de zon zuurstof raakt in de aanwezigheid van vocht. Als je naar de chemische samenstelling kijkt, is het vrijwel water, maar het heeft een grappig klein zuurstofatoom waardoor het H2O2 is in plaats van H2O. Het is zo sterk als bleekmiddel, maar breekt onschadelijk af. Dat betekent dat waterstofperoxide een niet-giftige een-tweetje heeft.

Desinfecteert waterstofperoxide?

Waterstofperoxide is een krachtig ontsmettingsmiddel dat bacteriën zoals stafylokok en virussen zoals het H1N1-virus, SARS en het coronavirus doodt. Dit maakt het een geweldig ontsmettingsmiddel. Om de meeste desinfecterende kracht te krijgen, zoek je naar een oplossing van 3-6% waterstofperoxide voor het maken van je allesreiniger.

Waar waterstofperoxide gebruiken om schoon te maken

Als het gaat om multifunctionele, niet-giftige schoonmaakmiddelen, kun je de kracht van 3% waterstofperoxide echt niet verslaan. Gebruik waterstofperoxide om meerdere oppervlakken schoon te maken.

Waterstofperoxide gebruiken om harde oppervlakken te desinfecteren

Peroxide gebruiken is eenvoudig. Je hebt een spuitfles en waterstofperoxide nodig. Dat is alles.

  1. Giet het waterstofperoxide in de spuitfles.
  2. Spuit de harde oppervlakken in uw badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamers die u probeert te desinfecteren (baden/douches, vuilnisbakken, deurknoppen, toiletten, gootstenen, enz.) af.
  3. Laat de oplossing ongeveer vijf minuten op het oppervlak borrelen.
  4. Veeg af.

Wees voorzichtig met voortdurend gebruik op werkbladen

De enige waarschuwing die u moet nemen als u waterstofperoxide op harde oppervlakken gebruikt, zijn uw werkbladen. Als ze van marmer of graniet zijn gemaakt, is het af en toe gebruiken van waterstofperoxide prima, maar niet voor continu gebruik. Dit komt omdat het licht zuur is en de afdronk kan afbreken. Bovendien bevat het bleekmiddelen en kan het verkleuring veroorzaken. Daarom moet je het eerst op een afzonderlijk gebied testen als je een gekleurd oppervlak hebt.

Vloeren desinfecteren met waterstofperoxide

Om uw vloeren te reinigen en te desinfecteren, volgt u deze stappen.

  1. Meng gelijke delen waterstofperoxide en water in een emmer.
  2. Dweil zoals gewoonlijk.
  3. Laat drogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat waterstofperoxide blekende eigenschappen heeft. Daarom moet je het eerst testen op gekleurde en houten vloeren voordat je het gebruikt.

Desinfecteren met waterstofperoxide

Naast het spuiten op oppervlakken kun je ook een desinfecterende week maken met 3% waterstofperoxide.

  1. Vul gewoon een kopje of emmer met waterstofperoxide.
  2. Week uw thermometers (alleen de uiteinden van digitale thermometers), kinderspeelgoed, tandenborstels, beugels, enz. gedurende 10 tot 20 minuten.
  3. Droog en gebruik zoals gewoonlijk.

Recept voor universele reiniging met peroxide

Hoewel waterstofperoxide op zichzelf prima werkt, kun je het mengen met andere huishoudelijke artikelen om de reinigingskracht te vergroten en het een heerlijke geur te geven. Om citroenachtige frisse reinigers te maken, volg je dit recept.

Moleculaire structuur van waterstofperoxide
Moleculaire structuur van waterstofperoxide
  1. Meng 1 kopje peroxide en 2 kopjes gedestilleerd water in een spuitfles.
  2. Voeg 10 druppels etherische olie van citroen of 2 theelepels citroensap toe.
  3. Geef het een beetje schudden om te mixen.
  4. Schoon zoals gewoonlijk.

Niet alleen voegt de citroen een beetje frisse geur toe aan de reiniger, maar het zuur in de citroen kan ook helpen om schuim en vuil af te breken bij het schoonmaken van badkuipen of toiletten.

Waterstofperoxide om stoffen te reinigen en te desinfecteren

Waterstofperoxide is niet alleen bedoeld voor het afnemen van oppervlakken, je kunt het ook op stoffen gebruiken. Voordat u het echter op gekleurde stoffen gaat spuiten, die kunnen bleken, moet u eerst een gebied testen. Omdat je gewaarschuwd bent, kun je waterstofperoxide proberen om:

  • Verwijder vlekken uit kleding en meubels. Spuit het gewoon op het gebied.
  • Voeg 1 kopje toe aan een lading luiers om ze te desinfecteren, ontgeuren en witter te maken.
  • Doe een kopje bij je witte was om ze te desinfecteren en op te fleuren.

Is waterstofperoxide veilig om mee schoon te maken?

Reinigen met waterstofperoxide heeft verschillende voordelen. De belangrijkste is dat het veilig is om mee schoon te maken, omdat het een niet-giftige stof is. Het is niet schadelijk voor het milieu, veroorzaakt geen vervuiling en creëert geen zespotige kikkers, maar het is toch een sterk ontsmettingsmiddel. Je kunt hem dus gebruiken om de kleding van je kind en de hondenmand mee schoon te maken. Het schone oppervlak dat ze aanraken, is dus veilig voor chemicaliën en vrij van ziektekiemen.

Voorzorgsmaatregelen voor het reinigen van peroxide

Peroxide heeft veel reinigende en desinfecterende voordelen en is op zichzelf veilig. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met wat u peroxide mengt. Zowel peroxide als bleekmiddel mogen bijvoorbeeld samen met peroxide en witte azijn niet in dezelfde fles worden gemengd. Dit komt door de bijwerkingen die het mengsel veroorzaakt. U kunt echter azijn gebruiken en daarna peroxide gebruiken voor extra desinfecterende werking. Azijn gevolgd door peroxide kan bijvoorbeeld een krachtig kiembestrijdend duo zijn voor je gootsteen of toilet.

De kiembestrijdende kracht van waterstofperoxide

Hardstofperoxide kan niet alleen uw thermometers desinfecteren, maar het kan ook uw wasgoed reinigen en witter maken. Dus als de snuffels toeslaan, weet je dat je in je badkamer moet zoeken naar de perfecte natuurlijke reiniger.

Aanbevolen: