Is een cent uit 1917 zeldzaam? Feiten en waarden

Inhoudsopgave:

Is een cent uit 1917 zeldzaam? Feiten en waarden
Is een cent uit 1917 zeldzaam? Feiten en waarden
Anonim
Een pot met centen omringd door nog meer centen
Een pot met centen omringd door nog meer centen

Misschien heb je een pot met oud kleingeld gevonden in een lade van een ladekast, heb je er doorheen gekeken en vroeg je je af of er iets waardevols in verborgen zit. Als u een oude munt, zoals een cent uit 19171, in uw hand houdt, kunt u zich deze voorstellen als een zeldzame munt die honderden of misschien zelfs duizenden dollars waard is. Je opwinding verdwijnt snel als je de waarde van de munt onderzoekt, waarbij je beseft dat, hoewel hij waarschijnlijk meer dan één cent waard is, de cent uit 1917 lang niet zo zeldzaam is als je had gehoopt.

Vervaardiging van de Penny uit 1917

Hoewel Lincoln Head-tarwecenten uit 1917 niet zeldzaam zijn, worden ze nog steeds als verzamelobjecten beschouwd. In feite werden er in 1917 meer dan 284 miljoen centen geslagen. Verdeeld over de verschillende Amerikaanse pepermuntjes komt dit neer op:

1917 Penny
1917 Penny
  • 196 miljoen in de munt van Philadelphia
  • 55 miljoen in de munt van Denver
  • 33 miljoen in de munt van San Francisco

Achter de Penny's-waarde van 1917

De waarde van deze historische cent hangt van verschillende factoren af:

  • Muntkwaliteit
  • Muntlocatie
  • Zeldzaamheid
  • Vraag

Eigenlijk zijn er enkele tarwecenten uit Lincoln uit 1917 die honderden en zelfs duizenden dollars waard zijn. Deze munten worden echter beoordeeld in de hoge jaren 60 tot 70, op een schaal van 1-70. De meeste oudere munten die in omloop zijn, hebben een beoordeling van 4, wat goed is, tot 12, wat prima is. Een munt met cijfer 4 is zwaar versleten, waarbij de legende en het ontwerp nog zichtbaar zijn. Het kan dof lijken en de letters zijn glad geworden en hebben vervaagde delen. Een munt van klasse 12 heeft sterke, scherpe en gedefinieerde details over de delen van de munt die verhoogd zijn of zouden moeten zijn.

Groothandels- en winkelwaarde van een cent uit 1917

Net als alle verzamelobjecten hebben munten een groothandelswaarde en een winkelwaarde. De groothandel is de prijs die een munthandelaar beta alt om een munt te kopen. Retail is de prijs die de dealer in rekening brengt wanneer hij de munt verkoopt.

1917 Lincoln Tarwe Cent
1917 Lincoln Tarwe Cent

Volgens de evaluaties van J. M. Bullion varieert de gemiddelde groothandelswaarde van het merendeel van de centen uit 1917 van ongeveer $ 0,30 in goede staat, $ 0,50 tot in goede staat, $ 4 in extreem goede staat en $ 10 indien niet in omloop. Lincoln-penny's uit 1917 met een D- of S-markering kunnen voor relatief hogere prijzen gaan, zoals niet-gecirculeerde D-penny's die respectievelijk $ 50 waard zijn en niet-gecirculeerde S-penny's $ 25 waard zijn.

Deze waarden houden echter geen rekening met de unieke versies van deze munten, en als je toevallig een verkeerd geslagen cent uit 1917 hebt (zoals dubbel sterven, niet in het midden staan, enzovoort), zit je in de problemen voor een groter financieel rendement dan regelmatig geslagen exemplaren. Neem bijvoorbeeld centen die zijn geslagen met defecte planchets; deze munten kunnen gemiddeld tussen de $ 4 en $ 25 worden verkocht. Bovendien gaan degenen met problemen met dubbele dobbelstenen voor grotere bedragen, zoals tussen $ 15 en $ 100.

Dit zijn een paar centen uit 1917 die onlangs op eBay zijn verkocht en die een duidelijk beeld kunnen schetsen van hoe de online markt er momenteel uitziet voor muntenverzamelaars en verkopers die geïnteresseerd zijn in deze weinig gevraagde verzamelobjecten:

  • Double Die Obverse Penny - Verkocht voor $ 13,50
  • Lamineerfout Penny - Verkocht voor $ 25
  • Split Planchet Error D Penny - Verkocht voor $ 59

De winkelwaarde van de munt, of dealerprijzen, hoewel hoger dan de groothandelsprijs, zal variëren afhankelijk van de individuele dealer en detailhandelaar. Over het algemeen hebben munten die worden verkocht via conventionele muntgeoriënteerde operaties een verkoopprijs die drie tot vier keer de groothandelswaarde bedraagt.

De waarde van een munt bepalen

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om de waarde van een oude munt te bepalen, zoals een cent uit 1917, waaronder zaken als het verkennen van de markt of het raadplegen van concrete prijsgidsen om u door de duistere wereld van waarde te leiden onderzoek. Gebruik de volgende bronnen om centen te vinden die geld waard zijn.

Online veilingen

Kijk op eBay om de verkoopprijs te zien van dezelfde soort munt die je in je verzameling hebt. Het is belangrijk om de voltooide veilingen te controleren in de sectie Munten en papiergeld. Zoek een munt die in dezelfde staat verkeert als degene die je hebt, en je krijgt een idee van de werkelijke prijs die het artefact oplevert als het op een veiling wordt verkocht.

Online bronnen

Controleer de waarde van de munt op websites die muntwaarden rapporteren. Er zijn specifieke websites die groothandels- en retailprijzen voor munten aanbieden, zoals:

  • Best Coin - Best Coin is een uitstekende bron voor amateur-muntenverzamelaars en biedt waardevolle informatie over een aantal interessante onderwerpen, waaronder munt- en valutawaarden, beoordelingsinformatie en grafieken, dealerlijst en links naar andere numismatische websites.
  • Professionele muntbeoordelingsservice - Dit bedrijf is een toonaangevende naam op het gebied van het verzamelen van munten en wordt door veel verzamelaars beschouwd als de industriestandaard voor certificering door derden. Hier volgen enkele van de aanvullende diensten die door PCGS worden geleverd: prijsgids, bevolkingsrapport over elke geslagen Amerikaanse munt, muntprijzen gerealiseerd op veilingen en dealerlijst.
  • Muntenfeiten - Deze website biedt gedetailleerde informatie over alle munten die in de Verenigde Staten zijn geslagen.

Prijsgidsen

Je kunt de waarde van de munt ook vinden met behulp van de prijsgids van een muntenverzamelaar, die verkrijgbaar is in boekhandels, bibliotheken en online.

JP's Corner biedt het nieuwste op het gebied van muntenverzamelbenodigdheden en prijsgidsen, waaronder:

  • Whitman Red Book - Een gids voor Amerikaanse munten: 7e editie door Q. David Bowers, Jeff Garrett en Kenneth Bressett
  • Whitman Red Book of United States Paper Money: 7e editie door Arthur en Ira Friedburg

Zie een cent, pak hem op

Als het gaat om de duizenden centen uit 1917 die werden geslagen en in omloop gebracht, betekent hun overvloed dat je er misschien niet altijd aan denkt om er één op te pakken als je hem ziet. Natuurlijk zorgt hun hoge leeftijd ervoor dat ze zich waardevol voelen, maar hun echte waarde ligt niet in de onberispelijke voorbeelden, maar in de vreemde voorbeelden. De centen uit 1917 worden misschien niet het stralende middelpunt van uw verzameling, maar een verkeerd geslagen munt kan u een mooi salaris opleveren. Dus de volgende keer dat je een cent bespioneert, kun je hem het beste oppakken en kijken welke schat je misschien hebt gekregen. Leer vervolgens meer over de waarden en de geschiedenis van de staalpenny's uit 1943 om te zien hoe ze zich verhouden.

Aanbevolen: