Handgebaren in Bollywood-dans

Inhoudsopgave:

Handgebaren in Bollywood-dans
Handgebaren in Bollywood-dans
Anonim
Dans Bollywood-handgebaren
Dans Bollywood-handgebaren

Neem 'B' voor Bombay, de oude Britse naam voor de hoofdstad van India, en 'Hollywood', voor het centrum van het filmuniversum, en voeg ze samen om Bollywood te krijgen, een uitbundige mix van cinema en klassieke Indiase cultuur die zijn eigen unieke filmervaring is. De handgebaren in de betoverende dansroutines in de films zijn echt een specifiek element van het vertellen van verhalen.

Soorten handgebaren

Er zijn twee soorten handgebaren: enkele (asamayukta hastas) en dubbele (samyuta hastas). Ze zijn hoofdbestanddelen van klassieke dans en worden beschreven in traditionele Sanskrietpoëzie, zoals de Abhinaya Darpana van Nandikeshvara. De mudra-namen zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde als de betekenissen die aan de gebaren worden toegeschreven, maar elke hasta heeft een betekenis. De choreografie combineert hand-, voet- en lichaamsbewegingen om het verhaal te verfraaien of een gesprek tussen de dansers op gang te brengen. Volgens Love Bollywood, een Engelse fansite, zijn er drieëntwintig dubbele handgebaren en tweeëndertig enkele handgebaren, een breed en veelzijdig vocabulaire voor choreografen.

In de film Kabhi Kushi Kabhie Gham zwaait een van de dansers bijvoorbeeld met haar hand over het hoofd van de bruid, maakt haar hand tot een vuist en drukt haar knokkels tegen de zijkant van haar eigen hoofd. De vertaling van deze actie is: deze bruid is zo mooi, en haar bruiloft zo prachtig, dat het zeker de boze geesten zal neerhalen (" boze oog", jaloezie, enz.). De danseres weert ze af en neemt de kwade wil op haar eigen hoofd. Er zit veel betekenis in slechts twee gebaren.

Alle bewegingen

Een serieuze studie van de meer dan vijftig mudra's of hasta's die in Bollywood-films worden gebruikt, zou jaren duren. Je kunt echter wel een paar basisprincipes leren en ze, met een beetje oefening, op een elegante manier samenvoegen. Om Indiase handgebaren te gebruiken in filmische choreografieën, schop je je schoenen uit en volg je een Bollywood-dansles waar de lastige samenwerking van voeten, lichaam, handen en hoofd voor je wordt samengesteld.

Asamayukta (enkele) Hastas

De volgende enkele hasta's worden vaak gebruikt.

Sarpaśīrṣa

Dit gebaar is de dodelijke cobra met een kap. Maak je dans spannender met een gebroken pols, de hand naar boven gericht en alle vingers, inclusief de duim, gebogen bij het eerste gewricht (moeilijker dan het lijkt). Dit kan verwijzen naar de naga, of slang, maar het duidt ook op arati, de heilige ceremonie van het zwaaien met de lichten.

Sarpashira hasta van de Indiase dans Bharata Natyam
Sarpashira hasta van de Indiase dans Bharata Natyam

Sikhara

Sikhara betekent 'piek'. Om het gebaar te vormen, sluit u uw vingers tot een vuist, waarbij de duim sterk naar boven is uitgestrekt. Sikhara betekent het vasthouden van de boog (van oorlog of liefde, zoals Cupido), en het gieten van water tijdens het Shiva-reinigingsritueel.

Sichara
Sichara

Chandrakala

Chandrakala (sikkelvormige maan) vereist eenvoudigweg het uitstrekken van de wijsvinger terwijl de hand in de piekpositie staat. Chandrakala verwijst naar Shiva met de maankuif (Lord of the Dance) of naar de slagtanden van een olifant of een zwijn.

Samyuta (dubbel) Hastas

Sommige van de veelvoorkomende dubbele hastas volgen.

Mayura

Mayura, de pauw, staat voor de prachtige vogel (vooral zijn snavel) maar betekent ook ritueel, een huwelijksdraad, het gooien van bloemen op het heilige symbool van de lingam, en contemplatie of meditatie. Creëer een pauw door de toppen van je ringvingers en duimen tegen elkaar aan te raken en de overige vingers recht te houden. Of gebruik het alternatief: houd uw handen omhoog, de handpalmen naar voren gericht, de vingers naar boven en naar elkaar toe gericht. Rol je wijsvingers over je duimen en spreid de rest van de vingers uit elkaar met de pinken het hoogst. Richt je handen naar elkaar toe op borsthoogte, ontspan je polsen en ellebogen en je hebt de sierlijke pauw gevormd.

Mayura
Mayura

Alapadama

Alapadma is lotus, een sterk symbool van verlichting, vreugde, schoonheid en de heilige lotusbloem. Creëer een dubbele Lotus door beide handen plat te openen, met de handpalmen naar boven en de vingers lichtjes gespreid. Breng je pinkvingers naar je lichaam toe en strek je andere vingers naar buiten en wijd. Werk er echt aan om de vorm van de bloem te krijgen. Als je beide polsen bij elkaar brengt, vormen je handen een volwaardige lotus, maar deze mudra's kunnen ook gescheiden worden tijdens de dans.

Alapadama
Alapadama

Bhramara

Bhramara is een bij. Dit gebaar heeft vele betekenissen: een bij, een kraanvogel of een ander vliegend wezen, een gelofte van stilte, bloemen plukken of geruststelling. Vorm het door de duimen en middelvingers tegen elkaar te drukken en de wijsvingers in de resulterende ruimte te buigen. Hef de overige twee vingers (ring en pink) zo hoog mogelijk op en houd ze uit elkaar.

Praat met je handen

Handgebaren in Indiase dans (en yoga) worden mudra's genoemd. Ze komen voort uit een heilig ritueel waarin elke beweging zorgvuldig gechoreografeerd en symbolisch is. De mudra's in de adembenemende dansnummers van Bollywood zijn oude tempelrituelen, hoewel deze dansen tegenwoordig weinig gelijkenis vertonen met de formele aanbidding van de tempelrituelen. De choreografie in moderne Hindi-films is gebaseerd op hiphop, salsa, ballet, muziekvideo's en westerse popbewegingen in het algemeen, gebaseerd op de conventies van Indiase klassieke dans. Handgebaren komen vaak op de achtergrond bij bekkenisolaties, maar ze worden altijd geïntegreerd. Mudra's dragen bij aan de specifieke Indiase smaak van de films en zijn er om het verhaal te versterken. Als je ze kunt lezen, zul je misschien nuances tegenkomen die je anders gemist zou hebben. Als je Bollywood-dans leert, zul je merken dat de handgebaren niet zo eenvoudig zijn als ze lijken.

De dansende Shiva

In het hindoeïstische geloof verschijnt Heer Shiva in zijn aspect van het dansen van de kosmos in ontbinding en recreatie, de Shiva Nataraj. Het heilige symbool is de inspiratie voor alle klassieke Indiase dansen en is gemakkelijk getransformeerd in de kenmerkende mudra's die de Bollywood-dans op smaak brengen. Wat in de Indiase cinema eenvoudig populair entertainment lijkt, is vanwege de klassieke oorsprong complex. Door enkele mudra's te leren, kun je je favoriete Bollywood-tranentrekker of romantische komedie in een geheel nieuw licht interpreteren.

Aanbevolen: