Antieke fietsen om je naar het verleden te vervoeren

Inhoudsopgave:

Antieke fietsen om je naar het verleden te vervoeren
Antieke fietsen om je naar het verleden te vervoeren
Anonim
Weergaloze fiets 1896 vintage fiets
Weergaloze fiets 1896 vintage fiets

Antieke fietsen worden om verschillende redenen enthousiast verzameld; verzamelaars waarderen de geschiedenis, het erfgoed en de artistieke lijnen van antieke fietsen en willen deze behouden voor toekomstige generaties. Meer geliefd vanwege hun charme dan vanwege hun comfort, zou je deze antieke fietsen een pluim moeten geven omdat ze de weg vrijmaakten voor moderne straat- en mountainbikes.

Fietsproductie begint

De eerste kettingaangedreven fiets werd rond 1885 ontwikkeld. Voorheen werden fietsen voortgeduwd door de beweging van de voeten van de berijder. Naarmate de technologie vorderde, werden Victoriaanse fietsen een belangrijk transportmiddel en hielpen ze het sociale weefsel te hervormen door de toegang die ze mensen gaven om zich door hun natuurlijke en industriële omgeving te verplaatsen.

Enkele van de bekendste fietsenfabrikanten uit deze periode zijn:

  • Sears Roebuck
  • Schwinn
  • Mead
  • Montgomery Ward
  • Stearns
  • Paus
  • Spalding
  • Racycle
  • Goodyear

Fietsen betreden de kindermarkt

Het was echter pas na de Eerste Wereldoorlog dat fabrikanten fietsen begonnen te maken die aantrekkelijk waren voor kinderen. Deze fietsen zijn ontworpen om op vliegtuigen en motorfietsen te lijken. Ze waren zwaar en log, maar zowel ouders als kinderen waren in de wolken met hun nieuwe uiterlijk. In de jaren zestig begonnen fietsen eenvoudiger van stijl en minder zwaar te worden. Door de gewichtsverandering konden kinderen beginnen te experimenteren met trucs zoals wheelies en sprongen, iets dat onmogelijk zou zijn geweest op de zware fietsen uit het Edwardiaanse tijdperk.

Familie op fietsuitje
Familie op fietsuitje

Populaire antieke fietsmodellen

Als je antieke fietsen voor ogen hebt, roep je waarschijnlijk beelden op van de circusachtige proporties van de Penny Farthing, met zijn unieke combinatie van grote en kleine wielen. Toch werden niet alle fietsen volgens die blauwdruk vervaardigd, en het conventionele fietsformaat verscheen eigenlijk veel eerder dan je zou denken.

Van deze antieke fietsen zijn er drie hoofdtypen die je tegen kunt komen. Elk van deze heeft zijn eigen unieke kenmerken en stijl, waarbij verzamelaars voor elk een individuele voorkeur hebben:

Velocipede- Deze fietsen uit het midden tot het einde van de 19e eeuw hebben een gematigde, regelmatige fietsvorm, in die zin dat hun wielen grotendeels in verhouding tot elkaar staan. Deze fietsen zijn echter gemaakt voordat er luchtbanden waren, wat betekent dat ze van ijzer waren gemaakt en ongelooflijk hobbelig waren om te rijden.

Velocipede Michaux-1
Velocipede Michaux-1

Penny Farthing- De High Wheel Bicycle (ook bekend als Penny Farthing) is de typische fiets met niet-overeenkomende banden waar mensen aan denken als ze zich antieke fietsen voorstellen.

Penny Farthing Vintage fiets
Penny Farthing Vintage fiets

Veiligheidsfiets- De veiligheidsfiets beschrijft eigenlijk de directe voorloper van de moderne fiets. Deze fietsen gebruikten rubberen luchtbanden, hadden wielen van dezelfde maat en waren veel gemakkelijker te rijden dan hun voorgangers.

Veiligheidsfiets
Veiligheidsfiets

Waar je op moet letten bij het verzamelen van antieke fietsen

Aangezien antieke fietsen over het algemeen op moderne fietsen lijken, is het ongelooflijk eenvoudig voor je om er één visueel te identificeren. Er zijn echter een paar dingen die je op de fiets zelf moet onderzoeken om meer informatie over het specifieke model te verzamelen en om te zien wat de waarde ervan is.

  • Controleer op roest. Roestvorming is een overheersende factor die de waarde van antieke fietsen kan verlagen, omdat de constructies van deze fietsen van metaal zijn gemaakt en veel restauratiewerk vereisen als ze zwaar verroest zijn.
  • Zoek naar fabrikantenlabels/modelnummers. Niet elke fiets zal voorzien zijn van duidelijke labels zoals moderne fietsen dat doen, maar ze zouden wel voorzien moeten zijn van een modelnummer of identificatieteken dat je kunt gebruiken om de fiets zelf beter te dateren.
  • Probeer de onderdelen te dateren Als de fiets wordt geleverd met 'toeters en bellen', kun je proberen de onderdelen te dateren om een idee te krijgen van hoe zeldzaam de fiets is. Dingen als fietsbellen (voor het eerst geïntroduceerd in 1887) en luchtbanden (voor het eerst geïntroduceerd in 1888) kunnen u een solide bereik geven voor wanneer uw fiets zou kunnen zijn vervaardigd.
Damesfietsclub Graz, Oostenrijk
Damesfietsclub Graz, Oostenrijk

Antieke fietswaarden

Interessant genoeg is de markt voor antieke fietsen niet beperkt tot fietsen in de groothandel; Veel verzamelaars die fietsen willen restaureren die ze al in hun bezit hebben, zijn veeleer altijd op zoek naar fietsonderdelen. Dus zelfs als je onlangs in een nabijgelegen schuur een antieke fiets hebt gevonden die veel slijtage vertoont, kun je er waarschijnlijk nog steeds bepaalde onderdelen voor wat geld van verkopen. Neem bijvoorbeeld dit paar Forsyth-veiligheidsfietswielen die voor iets meer dan $ 300 werden verkocht. Op dezelfde manier kunt u, als u geïnteresseerd bent in een investeringsproject, een antieke fiets van lage kwaliteit kopen en deze zelf restaureren met behulp van deze online vermelde onderdelen.

Als het om volledige fietsen gaat, kijk je naar prijzen ergens tussen de € 100,- en midden € 1.000,-. Dit komt voort uit de staat, fabrikant, leeftijd en marktinteresse van de fiets. Hier zijn enkele voorbeelden van enkele recentelijk aangeboden of verkochte antieke fietsen die de toestand van de huidige markt illustreren:

  • Syracuse houten wielfiets uit het begin van de 20e eeuw - verkocht voor $ 566
  • Albion herenfiets uit eind 19e eeuw - verkocht voor $ 925
  • Wheelloos Monarch-fietsframe uit de jaren 1890 - Verkocht voor $ 1.280
  • Laten 19e-eeuwse Laguna houten fiets - ter waarde van $ 12.000
  • Chilion herenfiets met houten frame uit eind 19e eeuw - ter waarde van $ 12.000

Toch hebben verkopers de snelste verkoopsnelheid met fietsonderdelen, in plaats van met de volledige fietsen zelf. Volledig gerestaureerde fietsen uit de jaren 1890 en beginjaren kunnen echter aanzienlijk duurder zijn dan fietsen die niet zijn gerepareerd. Deze prachtige tandemfiets uit de jaren 1890 is bijvoorbeeld volledig functioneel na de restauratie en staat momenteel te koop voor iets meer dan $ 2.000.

Enkele onderdelen van een antieke fiets die wat extra geld opleveren, zijn onder meer:

  • Bells
  • Wielen
  • Hoofdbadges
  • Lampen
  • Pedalen
  • Stuur
  • Ketens

Antieke fietsrestauratie

Net als alle antieke voorwerpen zijn fietsen het meest waardevol als de afwerking origineel en in goede staat is. Voordat u besluit een antieke fiets opnieuw te schilderen, te schuren of op een andere manier de afwerking te veranderen, moet u contact opnemen met een taxateur om er zeker van te zijn dat u de waarde van de fiets niet schaadt door restauratiewerkzaamheden uit te voeren.

gerestaureerde CCM Fullflyte heren vintage fiets uit 1936
gerestaureerde CCM Fullflyte heren vintage fiets uit 1936

Als de afwerking volledig in verval is en u deze opnieuw moet schilderen, is het belangrijk dat u zorgvuldig foto's maakt en aantekeningen maakt over de originele markeringen en kleuren. De kleur mag niet worden veranderd en de originele markeringen en ontwerpelementen moeten waar mogelijk deel uitmaken van het ontwerp om zowel de historische nauwkeurigheid als de waarde van de fiets te behouden.

Een antieke fiets restaureren

Het restaureren van een antieke fiets is een zeer gedetailleerd en langdurig proces, maar hier zijn een paar snelle tips om je op weg te helpen:

  1. Laat uw fiets professioneel taxeren.
  2. Bepaal of het de tijd en kosten van herstel waard is.
  3. Maak meerdere foto's, inclusief close-ups van de ontwerpelementen en de kleur van de originele fiets, voordat je de restauratie voltooit.
  4. Maak de fiets en de onderdelen voorzichtig schoon met een microvezeldoek en geschikte milde schoonmaakmiddelen.
  5. Begin met het inspecteren van de onderdelen om te zien wat er eventueel vervangen moet worden.
  6. Onderdelen moeten indien mogelijk worden vervangen door onderdelen van een fiets van hetzelfde merk en jaartal, maar in plaats daarvan kunnen moderne vervangende onderdelen worden gebruikt.

Investeren in een goed boek over fietsrestauratie is ook een goed idee als uw restauratieproject meer inhoudt dan een grondige reiniging en het bijwerken van de verf. Zorg ervoor dat u langzaam te werk gaat en vragen stelt voordat u iets doet dat niet ongedaan kan worden gemaakt. Sommige fietsen zijn vanuit financieel perspectief gewoon niet de moeite waard om te restaureren, omdat verzamelaars er niet in geïnteresseerd zijn en je het geld dat je erin hebt gestoken om de fiets weer in de oorspronkelijke staat te krijgen, nooit zult terugkrijgen. Het is dus absoluut noodzakelijk dat u de waarde van uw fiets en de potentiële waarde ervan na restauratie bepa alt, voordat u iets drastisch doet.

Wielen voor antieke fietsen

Of je nu besluit antieke fietsen te verzamelen voor een hobby of gewoon je oude pijlstaartrog uit de jaren 60 met het bananenzadel wilt restaureren, je kunt een interessant deel van de transportgeschiedenis bewaren. Trap het pedaal op het metaal en kijk of jij het in je hebt om onderweg te zijn aan het einde van de 19e eeuw door een ritje te maken op een van deze antieke fietsen.

Aanbevolen: